Pakjesavond

Last update:

Pakjesavond

December is een gezellige maand met 2 of zelfs 3 grote feesten: Pakjesavond Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar. Voor ouders en kinderen kan december ook wel een erg drukke maand worden. Dit is jammer, want door alles wat eenvoudig te houden kan iedereen er meer van genieten. Sinterklaas vieren met je kinderen moet in eerste plaats een super gezellig familiefeest zijn.

Op weg naar pakjesavond

pakjesavond sint en piet van wc rolletjes

Al in oktober valt bij veel mensen het dikke cadeautjes boek van de speelgoedwinkel in de brievenbus. De pepernoten liggen zelfs al eerder in de schappen van de supermarkt. Het is best moeilijk om het niet te snel over Sint en Piet te hebben, maar voor kinderen is dit nog echt te vroeg. Ze kunnen de periode van een maand nog niet overzien, dus blijft de spanningsboog veel te lang gespannen. Probeer verstandig te blijven en praat niet te vroeg over Sinterklaas.

pakjesavond sint met mijter

Sinterklaas knutselen

Heerlijk om met je kinderen te tekenen, kleuren en te knutselen over Sinterklaas en Piet. Je kan er het huis al gezellig mee maken.

muur stempelen van schoorsteen pakjesavond
 • vlaggetjes kleuren
 • Sint en Piet maken van wc-rolletjes
 • Sint en Piet tekenen
 • zak vouwen van 16 vierkantjes en daar pepernoten in tekenen.
 • stoomboot maken van een grote doos, waar je kind zelf in kan.
 • open haard maken van grote dozen. Je kan stenen laten stempelen door een sponsje in bruine verf te drukken en hiermee op wit papier te stempelen. Dit geeft een erg leuk resultaat. Deze haard kan later gebruikt worden om de schoen te zetten.
 • pepernootjes en koekjes kleien van pepernoten klei . ( Zie mijn blog zoutdeeg maken)
 • samen met je kinderen pepernoten en speculaas bakken, zodat het hele huis lekker naar speculaaskruiden ruikt.

Het Sinterklaasjournaal

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal is al begin november. Vaak begint deze aflevering al met een probleem. Sinterklaas is zoek, Paard is zeeziek, stoomboot vaart niet,…. Veel kinderen vinden het leuk om zich in te leven en weten dat alles wel goed komt. Maar veel kinderen worden hier erg onzeker van. Het is misschien zelfs beter voor deze kinderen om niet naar het Sinterklaasjournaal te kijken. Geloof me: Als kleuterjuf moet ik ieder jaar weer bezorgde kinderen geruststellen, die zich zorgen maken of Sint wel kan komen, paard weer beter wordt, enzovoort.

De intocht

Hoe leuk is het voor je kinderen om Sinterklaas in het dorp of de stad aan te zien komen. Meestal is dit 2 weken voor het sinterklaasfeest. Nu is het zover! Je kind kan deze periode van 2 weken overzien. Vaak zie je bekende ouders met hun kinderen. Je kind kan zwaaien naar klasgenootjes en kan samen met vriendjes wachten op de aankomst. Misschien heeft hij een tekening voor Sinterklaas of Piet gemaakt en kan hij deze tijdens de aankomst persoonlijk geven. De Pieten trakteren op pepernootjes en zwaaien naar alle kinderen. Later als jullie weer thuis zijn, zal je kind gerust kunnen zijn. Sinterklaas heeft naar hem gekeken en de Pieten waren niet eng, maar erg lief en leuk.

Schoen zetten

sinterklaas vieren met kinderen broer en zus hebben hun laarsje gezet

Vertel je kind duidelijk hoe vaak hij de schoen mag zetten. Bijvoorbeeld iedere woensdag en/of zaterdag. Misschien ook nog 1 keer bij oma en opa, maar wees hier consequent in. Als je geen kachel in de kamer hebt kan je samen met je kind een plekje zoeken waar hij zijn schoentje kan zetten. Misschien bij de verwarming, bij een raam of iets dergelijks.

Ieder kind mag 1 schoentje zetten. Hier kan een tekening in voor de Sint, een snee brood of een wortel voor het paard. Het is leuk om wat kussens op de grond te leggen en dan samen met je kinderen alle sinterklaasliedjes die jullie kennen te zingen. Nog even een boekje voorlezen en dan slapen. De volgende morgen is iedereen nieuwsgierig wat er in het schoentje zit. Natuurlijk wordt Sinterklaas bedankt en het liedje: ‘O kom er eens kijken wat er in mijn schoentje zit’, kan nu uitstekend worden gezongen. Schoencadeautjes moeten beslist niet groot en duur zijn. Het is best moeilijk om iets te kopen dat goedkoop is en toch een fijn speelgoedje. Schoencadeautjes goedkoop en verantwoord.

Het volgende boekje bevat een combinatie van liedjes, spelletjes en kleurplaten. Erg leuk om alle liedjes mee te zingen, net zo lang tot jullie ze allemaal kennen.

Wanneer is het pakjesavond?

Op 5 december is het pakjesavond. Op deze dag brengen Sinterklaas en de Pieten cadeautjes naar de kinderen en vaak ook naar de volwassenen. Men denkt dat 6 december de verjaardag is van Sinterklaas, maar dat is eigenlijk de sterfdag. Hij stierf waarschijnlijk 350 jaar na Christus. Het was een katholieke gewoonte om niet de geboortedag, maar de sterfdag te vieren. Wanneer Sinterklaas jarig was weet niemand. (Zolang de kinderen in de Sint geloven kunnen we dit beter maar niet allemaal vertellen.)

Pakjesavond

Hoewel de aanloop naar het Sinterklaasfeest ook al erg leuk is, zal er naar Pakjesavond uitgekeken worden. Het is handig om een aftelkalender uit te printen, waarbij de kinderen iedere morgen een vakje mogen doorstrepen. Zo kunnen ze tellen hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen. Dat geeft ze structuur en rust.

Pakjesavond vieren kan het beste laat in de middag/vroeg in de avond. Het is fijn als er na het uitpakken van de cadeautjes nog even tijd is om na te praten, te spelen met het gekregen speelgoed en wat tot rust te komen. Misschien heeft je kind een boekje gekregen van de Sint en kan deze voorgelezen worden voor het naar bed gaan. Probeer zo min mogelijk van je gewone slaaproutine af te wijken, zodat je kind rustig in slaap zal vallen. Zie mijn blog: Slaapproblemen bij kinderen.

Dit leuke prentenboek bestaat uit een Sinterklaasboek, maar als je hem omdraait is het een Kerstboek. Met geweldige verhaaltjes op rijm, over de belevingswereld van kinderen rond Sint en Kerst. Ook erg leuk als schoencadeautje.

 

4 cadeautjes regel

sinterklaas vieren met kinderen cadeautjes inpakken

Hoeveel cadeautjes geef je per kind? Als je de 4 cadeautjes regel hanteert geef je het volgende:

 • Een cadeau om te dragen. Kleding kan ook leuk zijn om te krijgen. Je kan bijvoorbeeld al de mooie rok geven, die je kind met Kerstmis aan kan, of mooi ondergoed, omdat hij nu zindelijk is.
 • Een cadeau wat je kind graag wil hebben. Dit is meestal niet zo moeilijk. 
 • Een cadeau om te lezen. Dit kan ook een stripverhaal zijn, of een naslagwerk over iets waar je kind in geïnteresseerd is, zoals paarden, voetbal, het heelal… 
 • Een cadeau wat ze nodig hebben. Dit kan van alles zijn. Misschien staat het ook op hun verlanglijstje: Nieuwe stiften, knutselspulletjes, rugtas, broodtrommel….

Natuurlijk moet je zelf weten hoeveel er voor je kind in de zak van Sinterklaas zit. Opa en oma zullen ook iets aan hun kleinkinderen willen geven. Houd er rekening mee dat het feest niet beter wordt als er meer en meer cadeautjes zijn.

Sinterklaas cadeautjes

Waarschijnlijk heeft je kind al een verlanglijstje gemaakt. Misschien met behulp van het speelgoedboek dat je al eerder in de brievenbus gekregen had. Natuurlijk weet jij, als ouder wel, waar je kind veel mee zal spelen. Speelgoed wat een rage is, zal vaak duurder zijn en zal je kind ook eerder op uitgekeken zijn. Speelgoed zoals lego, of iets waar een rollenspel mee gespeeld kan worden, zoals verkleedkleren, of buggy voor de pop zal waarschijnlijk nog jaren meegaan! Wat is een goed Sinterklaascadeau kind per leeftijd.

Gemiddelde uitgave Sinterklaas per kind

De uitgaven per gezin verschillen enorm. Daarom heb je aan het gemiddelde van ongeveer €80,00 per kind niet zoveel. Waar je rekening mee moet houden is dat voor kinderen niet het bedrag telt, maar vaak wel een aantal cadeautjes. Het is dus niet noodzakelijk om voor ieder kind evenveel geld uit te geven. Het kan zijn dat je dochter dit jaar een wat duurder cadeau krijgt en je zoon misschien volgend jaar.

Minimaliseren sinterklaasfeest

Sinterklaas vieren met je kinderen wordt vaak duurder dan je van plan was. Hoe kan je het dan toch binnen de perken houden?

 • Hanteer de 4-cadeautjes-regel
 • Soms hebben supermarkten een spaaractie voor speelgoed. Bewaar dit speelgoed dan voor pakjesavond
 • Het is leuk om ook zelf iets voor je kind te maken. Zie mijn pinterestmap: home made toys
 • Schoencadeautje kunnen klein en goedkoop zijn.
 • Zoek al eerder in het jaar op marktplaats, of bij de kringloop naar cadeautjes.
 • Cadeautjes verpakken in een surprise, maken het cadeau nog meer bijzonder. Als je de surprise zo maakt dat het heel blijft als het cadeau eruit is, heeft je kind ook de surprise nog om mee te spelen. Zie mijn pinterestmap: surprises maken.
 • Natuurlijk zet je iets lekkers op tafel met pakjesavond. Sinterklaas kan voor jou en je man iets lekkers inpakken, zoals een chocoladeletter en een zak pepernoten. Zorg dan dat jullie deze cadeautjes in het begin van het feest al uitpakken en zet deze lekkernijen op tafel.

Vanaf welke leeftijd Sinterklaas vieren?

Veel ouders hebben zelf goede herinneringen aan het Sinterklaas vieren met kinderen. Daarom vinden veel ouders het leuk om dit familiefeest te vieren. Opa en oma worden uitgenodigd en misschien ook tantes en ooms. Als de kinderen nog klein zijn en op tijd op bed liggen begint het feest voor de volwassenen. Er zijn verschillende varianten van het dobbelsteenspel in de omgang. Ook is het leuk om lootjes te trekken en een surprise en/of een gedicht voor diegene te maken. Dit kan natuurlijk ook als de kinderen wat groter geworden zijn en niet meer geloven in de Goedheiligman.

Pakjesavond vieren met baby

Je baby zal waarschijnlijk het uitpakken leuk vinden en natuurlijk ook de nieuwe rammelaar. Jullie als ouders zullen er waarschijnlijk meer van genieten, omdat je baby mee kan doen met het Sinterklaasfeest. Je zal de tijd van pakjesavond/middag aanpassen aan het slaap- en eetritme van je baby. 

Pakjesavond vieren met dreumes

Je dreumes zal al erg kunnen genieten van het Sinterklaasfeest. Wat is er leuker dan cadeautjes uitpakken! Laat je dreumes ook helpen met de cadeautjes uitpakken voor de volwassenen, dan kan zijn dag niet meer kapot. Als hij veel speelgoed krijgt kan je goed na pakjesavond enkele spulletjes wegzetten. Dan heeft hij later in het jaar nog iets ‘nieuws’. 

Sinterklaas vieren met peuter

Voor je peuter kan Sinterklaastijd al een spannende tijd zijn. Houd het simpel en rustig. Peuters kunnen fantasie en werkelijkheid nog niet goed scheiden en kunnen snel overprikkeld raken en driftbuien krijgen. Dit zou jammer zijn voor je peuter en de sfeer van pakjesavond. Ook peuters pakken natuurlijk graag cadeautjes uit. Hier telt ook hetzelfde: je kan best na pakjesavond iets wegzetten, zodat hij later in het jaar nog iets ‘nieuws’ heeft. 

Sinterklaas vieren met kleuter

Sinterklaas vieren met je kinderen is extra leuk als 1 van je kinderen een kleuter is. Kleuters leren dat het ook leuk is voor anderen om cadeautjes te krijgen, daarom kunnen ze al beter op hun beurt wachten. Ze leren ook om zich in een ander te verplaatsen en zijn dus ook blij voor anderen als die een mooi cadeautje krijgen. Vaak zijn kleuters blij met speelgoed waar ze creatief mee kunnen zijn, waar ze rollenspel mee kunnen spelen, of waar ze mee kunnen bouwen. Zie mijn blog: Wat is een goed Sinterklaascadeau per leeftijd.

Op welke leeftijd vertel je dat Sint niet bestaat?

Bijna iedereen kan zich het moment herinneren dat men aan de echtheid van Sinterklaas begon te twijfelen. Vroeger was dit rond 8 jaar. Nu is dit door alle media wel iets eerder. Toch zijn er nog wel kinderen in groep 4 die nog heilig geloven in de Sint. Voor ouders is nu de keuze aangebroken om te beslissen wat beter is voor je kind. Zal hij door anderen uitgelachen worden, of zal hij zo hardnekkig geloven, dat hij boos en verdrietig wordt als hij de waarheid nog niet wil horen.

Het beste is om het nieuws over Sint en Piet al lang voor december te vertellen. Als nog niemand in de sfeer is van Sinterklaas is. Dan is het voor je kind niet zo dichtbij en zal het tegen de tijd dat Sinterklaas in het land komt kritischer naar de Sint kijken. ‘Het lijkt wel of de baard en de snor aan het gezicht geplakt zitten’ of ‘De Sinterklaas op school is anders dan de Sinterklaas op televisie…’ Zo komen ze er deels zelf achter dat Sint en Piet niet echt zijn. 

Soms geeft het Sinterklaasfeest zoveel meer stress aan kinderen dan plezier. Dan is het natuurlijk beter om ook aan jonge kinderen al te vertellen dat Sinterklaas vroeger wel geleefd heeft, maar dat de Sint, die ze nu zien gewoon een verklede man is, die het verhaal van vroeger speelt. 

Belangrijk in alle gevallen is dat de ‘ongelovigen’ het verhaal van Sinterklaas en Piet wel meespelen voor de andere kinderen en er zo net zoveel plezier aan beleven. Zo blijft Sinterklaas vieren met kinderen een speciaal familiefeest.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.