Veel ouders worstelen met driftbuien bij dreumes, peuter of kleuter.

Geloof me, met meer dan 30 jaar ervaring als kleuterjuf, weet ik als geen ander dat driftbuien bij dreumes, peuter en kleuter normaal zijn. Soms kan het echter tot een groot probleem uitgroeien. Ouders komen vaak bij me met de vraag: hoe kan ik die driftbuien voorkomen of oplossen? Mijn ervaring is dat straffen niet de goede manier is. Begripvol en consequent zijn, dat werkt veel beter. Dit is de reden dat ik dit blog geschreven heb en de tips: hoe om te gaan met driftbuien, voor je op een rijtje gezet heb.

Een kind dat een driftbui heeft, heeft op dat moment geen straf nodig, maar begrip.

Waarom krijgen juist peuters vaak driftbuien?

Kinderen willen graag groot zijn, zich ontwikkelen en zelfstandig zijn. Maar……. dat is voor een peuter soms nog erg moeilijk. Soms kan hij iets nog niet goed, omdat zijn motoriek nog niet voldoende ontwikkeld is, soms kan hij iets nog niet goed, omdat hij het nog niet goed begrijpen kan, maar meestal ontstaat een driftbui, doordat de peuter of kleuter emotioneel nog niet voldoende ontwikkeld is. Hij heeft heftige emoties, maar zijn emotionele ontwikkeling is nog niet zover, dat hij dit kan handelen.

Je kent het waarschijnlijk wel: driftbuien aan tafel, driftbuien ‘s nachts, driftbuien wanneer je juist met de baby bezig bent of het ergste: driftbuien in openbare gelegenheden zoals de supermarkt. Een peuter, die boos en schreeuwend op de grond ligt in de winkel, omdat hij die snoepjes niet mag hebben, terwijl hij die nu wil!!! HELP! 

Ouders, als je peuter of kleuter een driftbui heeft, schrik en schaam je niet. Het is normaal en past bij de ontwikkeling van je kind. Je kan hem wel helpen deze driftbuien te beheersen of zelfs te voorkomen. Driftbuien horen bij de peuterpubertijd. Zie mijn blog: Peuterpubertijd, hoe ga je ermee om?

 Driftbuien bij peuter en kleuter: 15 tips!

 • Sommige kinderen krijgen sneller een driftbui als ze honger hebben, moe zijn of overprikkeld zijn. Het is dus verstandiger om eerder te eten, als je merkt dat je peuter iedere keer driftbuien krijgt tegen etenstijd. Als je kind moe is en het is nog geen bedtijd kunt je een pauze inplannen, bijvoorbeeld een boekje voorlezen, samen een puzzel maken. Liever geen tv kijken of een spelletje op de tablet, omdat je kindje op deze manier juist weer veel prikkels krijgt.
 • In drukke periodes, zoals de periode tegen Sinterklaas of Kerstmis of tegen de tijd dat je kind zijn verjaardag viert, is het extra belangrijk om rekening te houden met de emoties van je kind. Maak het feest niet te geweldig en te stressvol! Een peuter of kleuter geniet juist ook van kleine dingen.
 • Misschien is het nodig om eens op te letten hoeveel suiker je kindje binnen krijgt. Vaak zit er suiker in producten, waarvan je het niet verwacht. Maar in sommige periodes kan het ook zijn dat je peuter of kleuter meer lekkers krijgt en laat dit nu ook vaak die periode zijn dat peuters vaker driftbuien hebben.
 • Praat met je kind. Creëer momenten, waarbij het makkelijk is voor je kindje om het over zijn gevoelens te hebben. Bijvoorbeeld als je samen op de bank zit, na het lezen van een boekje. Er zijn ook goede prentenboekjes die je kind uitnodigen over gevoelens te praten.
 • Een peuter wil tijdens een driftbui vaak niet geknuffeld worden. Het beste is dat je op ooghoogte van je kind komt, hem verteld dat je begrijpt dat hij verdrietig en boos is. Laat hem niet alleen, maar blijf bij hem.  
 • Een vaste routine bij bijvoorbeeld naar bed gaan, voorkomt een driftbui. Je kind weet waar het aan toe is. Zie mijn blog: slaapproblemen bij peuters en kleuters.
 • Als je merkt dat emoties zich opstapelen bij je kind, kan afleiden helpen. Haal hem uit de situatie. Als bijvoorbeeld je kind tijdens het opstaan al moppert, hij al ruzie heeft met zijn broer of zus over iets kleins. Dan kan je verwachten dat hij een driftbui zal krijgen bij bijvoorbeeld het aankleden. In dit geval is het misschien een betere optie om deze dag in de pyjama te ontbijten. Dit kan je dan extra gezellig maken met bv iets lekkers op brood. Dan pas als de lucht geklaard is kunnen jullie verder gaan met aankleden, tanden poetsen e.d.
 • Tijdens de driftbui is het moeilijk praten met je kind. Zeg dat je weet dat hij boos is, omdat hij bijvoorbeeld nog niet weg wil uit de speeltuin en dat jij dat ook jammer vindt. Maar wees wel consequent, jouw reden om te gaan is belangrijker.
 • Vaak helpt het om deze problemen te voorkomen door op tijd te laten weten dat ‘we over 5 minuten gaan’, hier moet je dan ook wel consequent in zijn. 
 • Word niet boos, want dan komen er nog meer emoties dan er al zijn, maar blijf kalm. 
 • Weet dat, als een peuter of kleuter een driftbui heeft, hij ouders kan slaan, schoppen en schelden. Neem dit gedrag niet persoonlijk. Dat wil niet zeggen dat je het tolereert. Na de driftbui zal hij waarschijnlijk verdrietig zijn en zijn eigen emoties niet begrijpen. Nu is het goede moment om kort duidelijk te maken dat je begrijpt dat hij boos was, maar dat je zijn gedrag niet goedkeurt. 
 • Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je samen met hem oplossingen bedenken om een driftbui te voorkomen. Let wel op, dat je kind niet op deze manier zijn zin krijgt, want opvoeden is grenzen stellen. Een rollenspel is erg duidelijk voor je  kind. Jij speelt het kind met de driftbui, je kind zal de opvoeder spelen.
 • Soms is een teken, dat je samen met je kind afspreekt, voldoende om een driftbui te voorkomen; een knipoog, een hand op zijn schouder, een gek gezicht trekken, kijk maar wat voor jullie werkzaam is. 
 • Wees consequent en kalm in je aanpak. Als je de ene keer wel toegeeft, als hij een driftbui heeft, en de andere keer niet zal het probleem alleen maar erger worden.
 • Als je kind een driftbui krijgt, omdat hij iets gedaan had, wat beslist niet mocht en je hem daarvoor wil corrigeren, moet je eerst de driftbui oplossen. Dat wil niet zeggen dat hij of zij nu zijn straf kan ontlopen. Na de driftbui, zal je kind in moeten zien, dat toch zijn gedrag, waarvoor je hem wilde corrigeren, niet door de beugel kon en hij daarvoor de passende straf zal krijgen. (Over passende straffen zal ik beslist nog een blog schrijven. Uit mijn ervaring weet ik, dat een korte straf, bijvoorbeeld het 5 minuten ontzeggen van iets waar hij mee bezig was, en een korte uitleg over het waarom van de straf, vaak beter werkt dan naar de kamer sturen, of niet buiten mogen spelen.)

Extreme driftbuien peuter

Soms zijn de driftbuien nog erger dan een ‘gewone’ driftbui. Ze duren langer en zijn intenser. Laat je in eerste instantie niet van de wijs brengen en gebruik bovengenoemde tips. Het kan namelijk zijn, dat je kind merkt dat het door harder en langer een driftbui te hebben, wel de dingen voor elkaar krijgt, waarom de driftbui begonnen is. Maar…laat in dit geval je kind niet alleen, houd hem in de gaten, want er zijn kinderen die tijdens een driftbui de adem lang inhouden. Als je denkt dat je kind extreme driftbuien heeft, houdt dan eens een lijstje bij: Hoe vaak per dag, per week, hoe lang duren ze, worden er dingen kapot gemaakt, wordt er geslagen, geschopt? Als er geen verbetering optreedt is het tijd om hulp te zoeken. Want extreme driftbuien kosten voor de opvoeder en het kind op de duur te veel energie.

Positief opvoeden

driftbuien bij peuter en kleuter. Vader en zoon samen in hangmat.

Je peuter of kleuter moet weten dat jij, ondanks zijn stoute gedrag toch van hem houdt. Grenzen aangeven en een voorbeeld zijn voor je kind is heel belangrijk in de opvoeding. 

Als je ziet dat kindje zijn gevoelens beter kan beheersen, met of zelfs zonder je hulp is het tijd voor complimenten en een beloning. Benoem dan zijn goede gedrag: ‘Ik zie dat je boos bent, maar je hebt het goed opgelost, knap van je. Zullen we even gezellig  samen een spelletje gaan doen?’

Complimenten werken zoveel beter dan straf.

Laat Opmerkingen ZienClose Comments

Leave a comment