Kerstmis tips

Last update:

Kerstmis tips

Sinterklaas is nog maar net op de terugweg naar Spanje, of we richten al  onze aandacht weer op het volgende feest: Kerstmis. Ik moet toegeven, dat ik de Kersttijd ook altijd de leukste tijd van het jaar vind. Ook ik kan bijna niet wachten om het huis in kerstsferen te brengen. Maar… pas op dat Kerstmis geen Stressmis wordt. We denken vaak dat we heel veel moeten, maar de volgende Kerstmis tips zullen je vertellen dat je zelf kan kiezen. Vooral door minder te doen, minder te denken dat je dingen moet doen, zal het Kerstfeest een relaxed feest worden, waar juist tijd en aandacht is voor familie en vrienden.

Kerstversieringen 

Hoe leuk is het om samen met je kinderen aan de keukentafel de kerstversieringen te maken. Iedereen met kleine kinderen heeft wel knutselspullen in huis. Met papier, schaar, lijm, lapjes, stokjes, knoopjes en glitters maken de kinderen de mooiste versieringen. Zie mijn blog: Kerst Knutselen Kind. Al knutselend komen er zo mooie gesprekken te tafel. Hoe waardevol kan dat zijn. Zet kerstliedjes aan op de achtergrond, zo leren de kinderen al spelenderwijs de liedjes mee te zingen.

De volgende knutselkoffer zit boordevol glitter, stickers en papier voor knutselplezier het hele jaar rond.

Zoek de kerstspullen op van vorige jaren. Kies hiervan wat je dit jaar wil gebruiken. Het is beslist niet nodig om ieder jaar met de mode mee te gaan. Kinderen willen graag die versieringen in de boom hangen, waar ze een herinnering aan hebben: ‘Deze engel heb ik vorig jaar op school gemaakt’, of deze bal heb ik van oma gekregen toen ik nog maar 4 jaar was’. Het is veel belangrijker dat de kerstboom van iedereen is, dan dat de boom prachtig gestyled is.

Kerstsfeer

Als dan je huis langzaam versierd wordt, komt iedereen ook in de kerstsfeer. Deze sfeer is zo fijn en de belangrijkste van alle Kerstmis tips. Hoe leuk is het om je kinderen met krijtstiften op de ramen te laten tekenen. Je kan voorbeelden uitprinten en deze aan de buitenkant op het raam plakken. Dan trekken de kinderen aan de binnenkant de voorstelling om, papier van het raam en zo kan iedereen geweldig mooie voorstellingen tekenen. Zie mijn pinterestmap: krijtstiften kerst.

Deze krijtstiften hebben prachtige kleuren. Ze zijn te gebruiken op het raam of op het krijtbord.

Kerst met familie

kerstmis tips gezin bij kertsboom

Kerstmis is een familiefeest, maar…. teveel mensen in een kleine ruimte kan ook voor stress zorgen. Vooral als de verhoudingen niet altijd goed zijn. Kies bewust wie je dit jaar uitnodigt, of welke uitnodiging je dit jaar aanvaardt. Het is verstandig om 1 van beide kerstdagen alleen voor je gezin te houden, zodat er meer rust is.

Kerstmenu

Wordt er besloten om samen te dineren bij iemand van de familie thuis, spreek dan af, dat iedereen een deel van het diner maakt. De gastvrouw en -man hebben alleen de taak van tafelschikking en voorbereidingen maken. Denk aan sfeerlicht, vaak is een flinke kerstsnoer voldoende. Zet zo min mogelijk versieringen op tafel, want deze tafel komt later vol te staan met schaaltjes, borden, bestek en glazen. Een goede kerstmis tip is, omde decoratie op te hangen of deze op een leuk kastje tegen de muur te zetten.

Veel gerechten kunnen al enkele dagen eerder gemaakt worden. Soep kan ingevroren worden. Stoofvlees wordt juist lekkerder als het 1 of 2 dagen eerder gemaakt is. Maak je iets geheel nieuws? Probeer het eerst uit, zodat je met kerst niet voor verrassingen komt te staan. Kinderen willen graag helpen. Ze kunnen al enkele dagen voor kerst appelmoes maken. Koken met kinderen. Probeer met het kerstdiner niet op het gezonde eten van je kinderen te letten. Het is niet zo erg als er een dag minder gezond gegeten wordt. Kinderen die eetproblemen hebben, eten vaak beter als er minder op gelet wordt en als de sfeer aan tafel goed is. Zie mijn blog: Kind wil niet eten.

Kinderen kunnen vaak niet zo lang aan tafel zitten. Spreek af dat ze als ze willen na een tijdje van tafel mogen. Neem wat te spelen mee, zodat de volwassenen nog gezellig kunnen natafelen.

Hoe leuk voor de kinderen is het als je nu iets nieuws meegenomen hebt, zodat ze samen met veel plezier en creativiteit aan de slag kunnen gaan.

Kerst anders vieren

Soms heb je na de Kerst een ontevreden gevoel. Dan zijn bovenstaande kerstmis tips zeker belangrijk voor je. Waar kan je een ontevreden gevoel aan overhouden en wat wil je volgend jaar beslist veranderen:

 • Was er weinig kerstsfeer?
 • Misschien was je toch nog veel te druk om zelf te genieten
 • Was er zoveel te eten en te snoepen, dat je daar een schuldgevoel over hebt.
 • Misschien heb je veel verplichtingen met de Kerst, 1e kerstdag bij de schoonouders, 2e kerstdag bij je eigen ouders,…..je zou wel anders willen, maar… 
 • Misschien vinden je kinderen Kerst niet zo leuk als de volwassenen. Familiebezoek en lang aan tafel is voor kinderen vaak saai. Dus is de kans groot dat je kinderen vervelend gedrag gaan vertonen en dat bevordert de sfeer allerminst.

Nieuwe Kerstmis tips

kertmis tips engeltje

Breek de traditie en denk na wat je belangrijk vindt.

Praat met je gezin over een goede invulling.

 • Misschien kennen jullie iemand die eenzaam is en vinden jullie het fijn om die persoon uit te nodigen.
 • Maak een lijstje wat je belangrijk vindt om te maken en te doen. Is dit niet teveel? Houd je er dan ook aan en zorg dat er niet meer op dat lijstje komt te staan.
 • Overleg met je gezin dat jullie een deel van het ingekochte eten aan de voedselbank geven. Nu zal de sfeer aan tafel alleen maar beter zijn, als je weet dat ook anderen van jullie eten zullen genieten. Het Kerstdiner zal daarom alleen maar lekkerder smaken.
 • Ga met je ouders en/of schoonouders in gesprek en leg uit dat jullie 1 van de beide Kerstdagen thuis willen zijn. Je zou bijvoorbeeld om het jaar bij de ouders, of schoonouders kunnen eten, of ervoor kiezen om naar beiden te gaan op 1 dag.
 • Plan ook actiemomenten in tijdens de kerstdagen. Flinke wandeling in het bos, langs het strand of een avondwandeling met lichtjes. Als het regenachtige dagen zijn kan je misschien een klein circuitje opbouwen in huis, bijvoorbeeld onder tafel door, over stoelen heen, zigzaggen en springen op een stapel kussens. Deze spullen zijn snel weer opgeruimd en je kinderen zijn hun energie even kwijt.
 • Zie je Kerstmis op een traditionele manier even niet zitten…boek dan een korte vakantie met je gezin.. 

Kerstavond anders

Vroeger was het traditie voor veel mensen om naar de kerk te gaan en daarna met de familie aan tafel. Tegenwoordig gaan er niet veel mensen meer naar de kerk, maar wordt op 1 of andere manier die traditie toch gemist. Wat zijn dan fijne activiteiten die je met je kinderen kunt doen. 

 • Nodig een bevriend gezin uit, zodat de ouderen en de kinderen gezellige dingen samen kunnen doen.
 • Vertel of lees een mooi verhaal voor. Misschien is het Kerstverhaal een geschikt verhaal.
 • Maak een avondwandeling met je kinderen. Lekker warm inpakken, lantaren of zaklamp mee. Spreek af dat je onderweg alleen maar zachtjes met elkaar praat, zo is de sfeer fijn ingetogen.
 • Bij thuiskomst is er chocomelk en een kerstkransje voor de kinderen, daarna is het waarschijnlijk bedtijd.
 • Als ze kinderen op bed liggen kunnen de volwassenen aan tafel. Houd het eenvoudig met een heerlijke broodmaaltijd.
 • Natuurlijk is het fijn om  later op de avond bij een glaasje een spel te spelen of gezellig te praten.

Misschien heeft je kind dit boek met Sinterklaas gekregen. Er staan ook prachtige Kerstverhalen in. Erg sfeervol om op Kerstavond uit voor te lezen.

of dit boek, hierbij kunnen je kinderen zich goed identificeren.

Een leuke Kerstmis tip is om een gezelschapsspel te spelen met grote kinderen en volwassenen. Een ’ticket to ride’ is een nieuw spel. Dit spel hebben we zelf onze kinderen met pakjesavond gegeven en op Kerstavond met zijn allen gespeeld.

Kerstmis tips voor thuis

 • Versier je huis samen met je kinderen
 • Samen de boom versieren
 • Stel het kerstmenu samen vast, houd het eenvoudig en laat de kinderen helpen
 • Een nieuw gezelschapsspel (misschien met Sint gekregen) is leuk om samen met het gezin te spelen.
 • Tussen de schuifdeuren: iedereen bedenkt een optreden voor het gezin, misschien is dit een leuke activiteit voor kerstavond, als de kinderen laat op mogen blijven.

Kersttradities

Kerstmis tips kunnen kleine, of grotere dingen zijn, die je met je gezin of je familie ieder jaar doet. Misschien heb je tradities overgenomen van je ouders en die weer van hun ouders. Geweldig dat dit dan zo blijft bestaan van ouders op hun kinderen. Denk aan: 

 • Samen een boom uitzoeken en samen versieren
 • De speciale kerst cake bakken
 • Samen met de kinderen kerstkoekjes bakken
 • Gourmetten als kerstdiner
 • Nachtwandeling
 • Kerkbezoek
 • Samen goed doel uitkiezen en daar iets voor doen
 • Grote puzzel van 1000 stukjes op plank en die met je gezin deze dagen maken
 • Naar de bioscoop
 • Cadeautjes onder de boom
 • …..

Deze pizzaoven is erg leuk om samen met je kinderen kleine pizza’s te bakken. Ieder kan 1 of meerdere pizza’s zelf maken en heerlijk opsmullen.

Kerstmis tips Cadeautjes onder de boom

Je kan bepaalde tradities laten voor wat ze zijn en nieuwe creëren.  Tradities verbinden familieleden, geven een gevoel van veiligheid en identiteit. Tradities verbinden generaties. Het is wel belangrijk dat iedereen zich er prettig bij voelt. Tradities moeten geen verplichting worden. Kies uit deze kerstmis tips datgene wat bij jullie past.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.