Vakantie thuis

Last update:
vakantie thuis

Vakantie thuis

Vorig jaar zijn we niet weggegaan met de vakantie, maar hebben we gezellige dingen thuis gedaan. Dit is zo goed bevallen dat we dat dit jaar zeker weer doen. Later in het jaar gaan we dan nog wel op een korte vakantie, maar in de grote vakantie houden we een staycation. Thuisblijven heeft zoveel voordelen. De nadelen die er zijn kan je met duidelijke afspraken voorkomen. Het is in ieder geval ontspannend en ontspanning hebben we wel nodig na een drukke tijd.

Vakantie thuis in de achtertuin

Deze 4 persoonstent is zo compact dat deze ook in een kleine tuin past. Hoe leuk is het om hier samen met je kinderen enkele nachtjes in te slapen. Dat maakt een vakantie thuis toch bijzonder.

Dus… Laten we het  ons maar gezellig maken in onze achtertuin deze zomervakantie. Dit heeft ook heel veel voordelen:

 • is goedkoop
 • geen koffers pakken
 • niet erg als je iets vergeet
 • geen oppas voor huisdieren of planten regelen

Staycation

Dat er voor een vakantie thuis al een naam bedacht is: ‘STAYCATION’,  bewijst dat een vakantie thuis voor veel mensen al langer een stress-vrije vakantie betekent. Vaak brengt een vliegvakantie, of een lange autovakantie naar de zon, veel stress met zich mee. Ken je dat, kinderen die na 20 kilometer al vragen ’Zijn we er al bijna?’ Ruzie op de achterbank? Rennen op het vliegveld, tickets kwijt. Staan we bij de goede gate? Appartement valt tegen…. Ook al is de vakantie heerlijk….het is altijd nog fijner om weer thuis te komen.

Vakantiegevoel in eigen huis

vakantie thuis. Een gezellig verlicht tentje in de achtertuin.

Als je besluit de vakantie thuis te vieren moet je wel duidelijk zijn wat betreft  de activiteiten die jullie ondernemen. Dit houdt ook in dat je andere dingen gaat doen, die je normaal doet. Het houdt vooral in, dat je beslist dingen niet moet doen.

 • wasjes draaien
 • veel tijd besteden aan je huishouden
 • op de bank voor de tv zitten
 • je gewone leven blijven leven
 • een volle agenda hebben

Thuis, maar toch vakantie gevoel,

17 tips:

Het gevaarlijkste is, dat als je de vakantie thuis viert, je gewoon doorgaat met je gewone leven. Dit is geen vakantie, niet voor ouders, maar vooral niet voor je kinderen. Dus:

 1. Maak samen met de kinderen plannen. Net zoals een andere vakantie, is het plannen maken al een leuke bezigheid
 2. Kijk met de ogen van een toerist naar je eigen omgeving en ga naar een toeristisch informatie punt in je dorp of stad.
 3. Fiets een route langs verschillende speeltuintjes en neem picknickspullen mee.
 4. Waarschijnlijk is er een leuk restaurant in de buurt, een pizzeria, pannenkoekenhuis of een cafetaria waar het leuk is met je kinderen gezond te eten, of eten te laten bezorgen.
 5. Plan een eigen ‘verwendag”, zodat  mama zich ook lekker kan ontspannen. Zo’n verwendag kan bestaan uit een bezoek aan de kapper, een sauna, of thuis een uitgebreid bad- of douche moment met scrubben en  heerlijke douche crème en lotion.
 6. Zet de tent in de tuin. Als de kinderen nog jong zijn, zal dit een fijne familietent zijn, zodat de ouders ook in de tent kunnen slapen.
 7. Ontbijt buiten met beschuit, stokbrood of heerlijke croissants.
 8. Natuurlijk hoort bij vakantiegevoel barbecueën. Dit kan al op een muurtje van losse stenen, gelegd in een – u- vorm. Hierboven plaatsje dan een rooster van de oven.
 9. Als het schemerig wordt kan je een klein kampvuurtje maken. Laat ook de kinderen om de beurt een liedje noemen, die jullie dan samen zingen.
 10. In de vakantieperiode kan je extra boeken lenen bij de bibliotheek. Nog geen lid? Kinderen kunnen gratis lid worden.
 11. Zorg voor wat nieuw buitenspeelgoed, zoals badmintonrackets, waterballonnen, voetbal, stoepkrijt, frisbee, beachball, ….  
 12. Als het enigszins kan moet er natuurlijk een zwembad opgezet worden. Ook al is het een beetje frisjes, met een paar emmers warm water erbij, zullen je kinderen hier uren in spetteren.
 13. Zand en water is ook een goede combinatie voor dagenlang speelplezier. Richt je tuin eenvoudig in met enkele kleine veranderingen. Geen zandbak, dan zijn enkele zakken speelzand van de bouwmarkt al voldoende. Gooi dit op een berg op het terras. Je kinderen hebben dan alleen nog wat emmertjes en schepjes nodig en eventueel nog een oude pan en lepel.
 14. Bij de nieuwe inrichting van je tuin hoort ook een parasol, tuinstoelen, hangmat, windscherm en eventueel een terras-verwarming voor de koele avonden.
 15. Laat ook het normale schema los. Op vakantie gaan de kinderen ook later naar bed en waarschijnlijk slapen ze dan ‘s morgens ook lekker wat langer.
 16. Zorg voor lekkere ijsjes in de diepvries, want een vakantiedag zonder ijsje kan echt niet.
 17. Maak veel foto’s en laat ook je kinderen foto’s maken.

Vakantie thuis en slecht weer?

Ook als je op vakantie weg bent is slecht weer niet leuk. Wat kan je doen als je een staycation ‘geboekt’ hebt en het is slecht weer.

 • Een tent in de kamer maken
 • ‘Terrasje’ binnen maken, inclusief parasol en tuinstoelen.
 • Matrassen in de kamer leggen en hier slapen
 • Bioscoopmiddag houden met een mooie kinderfilm en popcorn
 • Kinderen voor 1 of 2 nachtjes van slaapkamer laten ruilen
 • Speeldeeg maken en hiermee boetseren
 • Zelf appelmoes maken
 • Samen pizza bakken
 • Zelf pannenkoeken bakken
 • Speelgoed op marktplaats verkopen en van het verdiende geld nieuw speelgoed kopen.
 • Van grote dozen een stad of dorp knutselen en hiermee met lego of duplo spelen.
 • Shoppen in je eigen klerenkast. Alles eruit halen en nieuwe combinaties maken.
 • Oude blouse, broek, of  t-shirt versieren met textielstiften
 • Modeshow houden van alle nieuwe combinaties en ontwerpen.
 • Slaapkamer veranderen, meubels pimpen en anders inrichten.
 • Uit eten gaan, of eten bestellen.
 • Op safari gaan, virtueel, met de filmpjes van de gidsen van Wild Earth. Het lijkt of je samen met de gids in de jeep zit op safari. You Tube Wild Earth
 • Speel het spel: ‘IJsstraal’. Iedereen heeft een zaklamp, wie geraakt wordt door de straal is ‘bevroren’. Wie er overblijft is de winnaar. 

Speelparadijs in je achtertuin

Geen vakantie dit jaar? Misschien is het een idee om de tuin wat kindvriendelijker te maken, zodat ze uitgedaagd worden om buiten te spelen. Zie mijn blog: Buitenspeelgoed voor all leeftijden.

Dus als je besluit om dit jaar niet op vakantie te gaan zal je zien dat ook een vakantie thuis een geweldige tijd zal worden. Een tijd waarin je niet de stress zal ervaren van het reizen, maar wel een tijd waarin je heerlijk ontspannen met je gezin mooie herinneringen zult maken. Als jullie later de foto’s weer eens bekijken, zal iedereen hier met warme gevoelens op terugkijken.

Toch op vakantie

Als jullie toch op vakantie willen gaan, is het misschien een optie om enkele dagen naar een camping in Nederland te gaan. Een groot voordeel is dat je niet ver hoeft te reizen. Het leven op een camping is zo totaal anders dan je normale leven. Je kinderen zullen makkelijk contact maken met andere kinderen, ouders maken snel een praatje met andere volwassenen, het leven bestaat voor een groot deel aan buitenleven.

Woningruil

Misschien is het een leuk idee om met een bevriend gezin van woning te ruilen. Op deze manier zijn beide gezinnen in een andere omgeving. Maak wel goede afspraken over het gebruik van attributen en speelgoed. Natuurlijk wil je ook na deze vakantie nog goede vrienden zijn. 

Een eenvoudig zwembad om te poedelen en te relaxen.

Een zandbak staat garant voor uren speelplezier. Als het lekker weer is kunnen je kinderen er ook heerlijk spelen met zand en water. bij deze zandbak kan je van de deksel bankjes maken. Super makkelijk!

Deze elektrische barbecue is super handig, compact, maar toch een grilloppervlak van 50 bij 25. Deze grill kan er ook uitgenomen worden en als tafelgrill binnen of buitenshuis gebruikt worden

  

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.