IkBenAlGroot - Alles Over Kleuters en Peuters!

Oorpijn kind

Hoe kan je oorontsteking voorkomen, hoe kan je de pijn verzachten en wanneer moet je naar de huisarts.

Helaas kennen bijna alle ouders dit probleem: Mijn kind heeft oorpijn! Wij hebben dit ook regelmatig meegemaakt toen onze 3 kinderen klein waren. Oorpijn is een nare pijn. Soms krijgt je kind felle pijnscheuten in zijn oor, of de streek rond zijn oor. Hij schreeuwt het uit. Als ouder zit je dan met je handen in het haar. Je wil je kind zo graag helpen, maar wat moet je doen bij oorpijn kind?

Wat zijn de symptomen: 

 • een zeurende en soms stekende, of kloppende pijn in of rond het oor
 • soms koorts
 • soms diarree
 • soms overgeven
 • soms loopoor
 • soms weinig van deze klachten

Een fijne thermometer om de temperatuur van je kind op te meten is deze:

Oorpijn herkennen bij baby en peuter

Als kinderen nog niet goed kunnen praten is het voor een ouder moeilijk te bepalen wat er aan de hand is. Je ziet dat ze hangerig en prikkelbaar zijn, maar wat is er precies aan de hand?

Waar kan je oorpijn aan herkennen bij kleine kinderen:

 • naar het oortje grijpen
 • huilen/ schreeuwen bij het neerleggen
 • vaak minder goed drinken en/of eten
 • ‘s nachts vaak wakker worden en huilen.

Oorontsteking

Als kinderen ernstige oorpijn hebben, is dit vaak middenoorontsteking. Jonge kinderen zijn vatbaarder voor verkoudheden en dergelijk, omdat hun afweersysteem nog niet goed ontwikkeld is. Vaak zie je dan ook een middenoorontsteking na een verkoudheid, keelpijn, hoesten, rode hond,…Het middenoor is verbonden door middel van een buis (buis van Eustachius) met de keel. Waarschijnlijk zijn er via die buis bacteriën en/of verkoudheidsvirussen in het middenoor terecht gekomen. Deze zorgen voor de ontsteking, de buis wordt hierdoor afgesloten en de druk in het middenoor loopt op. Dit veroorzaakt de oorpijn bij het kind. 

Loopoor

Als de druk in het binnenoor hoog oploopt, kan er in het trommelvlies een gaatje/scheurtje komen. Hierdoor kan de viezigheid naar buiten en dit is dan het loopoor. Je kind zal in deze periode minder goed horen. Stop geen watje of gaasje in het oor. Als er veel viezigheid uit komt, is het beter om het gaasje onder het oor te plakken, zodat de troep erin kan lopen. Deze etterachtige vloeistof zit vol bacteriën en/of virussen, dus als jij of je kind hier aangezeten heeft, moeten de handen goed gewassen worden. Een kind met een loopoor mag wel naar school, maar niet zwemmen. Het gaatje geneest vaak vanzelf binnen 1 week. Als je kind buisjes heeft kan je beter contact opnemen met de huisarts, soms worden er dan medicijnen voorgeschreven.

Kind gilt van de oorpijn

Oorpijn is een hele vervelende pijn. Het is vaak geen constante pijn, die de hele tijd hetzelfde aanvoelt. Een kind met oorpijn heeft vaak hele pijnlijke momenten, die na een tijdje weer wat afvlakken en daarna weer kunnen aanwakkeren. Je voelt je als ouder machteloos, want je wilt je kind helpen.

Wat je er zelf aan kan doen:

 • hoofdeinde van het bed wat hoger zetten, zo vermindert de druk in het oor.
 • een warme ( pas op geen hete) kruik of vochtige handdoek tegen het oor van je kind drukken.
 • afleiden: boekjes voorlezen, verhaaltjes vertellen, samen puzzelen of een spelletje doen,…
 • pijn verzachten door kinderparacetamol geven
 • als je kind regelmatig last heeft van oorontstekingen en gehoorverlies kan de huisarts jullie doorverwijzen naar de KNO arts en deze kan besluiten om trommelvliesbuisjes te plaatsen.
 • soms lost wat neusspray in de neus de druk in het middenoor wat op, dat kan de pijn verminderen
 • doe geen olie in het oor, want als er een gaatje in het trommelvlies zit, loopt de olie het middenoor in. Dit kan een nog grotere infectie veroorzaken.

Wanneer naar de huisarts

 • als je baby nog geen 2 maanden is, koorts heeft en oorpijn lijkt te hebben
 • als je kind behalve oorpijn ook pijn aan zijn nek heeft
 • als je kind na 3 dagen nog niet opgeknapt of zelfs zieker wordt
 • als je kind oorontsteking aan allebei zijn oren heeft
 • als je kind erg slecht drinkt
 • het oor rood en dik wordt en verder van het hoofd af gaat staan
 • als je kind sloom en lusteloos wordt
 • als een loopoor na 1 week nog niet droog is
 • als je kind trommelvliesbuisjes heeft en toch een middenoorontsteking krijgt
 • als je kind behalve een oorontsteking nog andere medische problemen heeft
 • als je kind dit jaar al eerder een oorontsteking heeft gehad
 • als je het ondanks alle informatie toch niet vertrouwt

Antibiotica en oorontsteking? 

Een antibioticakuur wordt bij een oorontsteking zelden voorgeschreven. Als je kind jonger dan 6 maanden is, of als het loopoor niet over gaat, of als je kind ernstig ziek is, kan de arts besluiten een kuur voor te schrijven.

Oorontsteking: zwemmen en douchen

oorpijn kind moeder droogt de oren van haar kind goed af.

Je kind mag wel douchen, maar wees voorzichtig dat er geen water en sop in het oor komt. Je kind mag niet zwemmen, omdat er water in zijn oor kan komen en dit de oorontsteking kan verslechteren.

Prima zwem-oordoppen voor kinderen, zodat je kind geen water en sop in de oren krijgt zijn deze:

Oorontsteking voorkomen

Sommige kinderen hebben vaak oorontsteking. Erfelijke factoren kunnen een rol hierbij spelen. Hieraan kunnen we niets veranderen, maar wat kunnen we wel doen om onze kinderen zoveel mogelijk hiervoor te beschermen.

 • Gebruik nooit wattenstaafjes om de oren van je kinderen schoon te maken. Hierbij kan je het oorsmeer aanduwen naar het trommelvlies en zo oorproppen veroorzaken.
 • Pas op met sop in de oren. Droog na het douchen en zwemmen de oren goed af met een punt van de handdoek.
 • Laat je kind niet in zijn oren peuteren. Op deze manier brengt je kind juist bacteriën bij zijn trommelvlies.
 • Sommige kinderen zijn vatbaarder voor oorontsteking door het zwemmen. Je kan dan overwegen oordoppen aan te laten meten.

Oorzaken van oorontsteking

Meestal gaat aan een oorontsteking een verkoudheid, keelpijn, hoesten, waterpokken of iets dergelijks vooraf. De bacteriën en virussen kunnen dan via de buis van Eustachius in het middenoor terecht komen en daar ontstekingen veroorzaken. Kinderen onder de 6 jaar hebben hun immuunsysteem nog niet optimaal ontwikkeld en kunnen dus makkelijk een oorontsteking krijgen. Ook lijkt het erop dat het vaak hebben van oorontstekingen erfelijk kan zijn. 

Wat te doen aan oorpijn bij het vliegen

Als je kind al oorpijn heeft als hij moet vliegen is het raadzaam een arts te raadplegen. Met een middenoorontsteking wordt vliegen afgeraden, omdat er dan blijvende schade aan het oor kan ontstaan.

Sommige mensen hebben last van oorpijn tijdens het vliegen, omdat de luchtdruk snel verandert en daardoor je trommelvlies naar binnen of buiten gedrukt wordt. Dit kan je oplossen door je neus dicht te houden en dan te doen of je de neus snuit, gapen, iets eten of kauwen. Ook zijn er speciale oordoppen te koop, die de luchtdrukveranderingen vertragen.

De volgende oordoppen worden voorgeschreven bij het krijgen van oorpijn tijdens het vliegen (stijgen en dalen). Ik weet uit ervaring, dat dit er pijnlijk kan zijn en kan deze oordoppen dan ook aanbevelen.

Uitwendige oorontsteking

Dit komt bij kinderen niet zo vaak voor. Door eczeem, een wondje waarin bacteriën komen of schimmels, kan er een ontsteking komen in de gehoorgang voor het trommelvlies of in de oorschelp .Dit gaat eerst jeuken, waardoor men in het oor gaat peuteren. Hierdoor ontstaat er meer irritatie en een ontsteking. Ook dit kan erg pijnlijk zijn.

Is oorontsteking besmettelijk?

oorpijn kind Kind is dovig door oorontsteking

Oorontsteking is op zich niet besmettelijk, maar het vocht dat uit een loopoor komt zit vol met ziektekiemen. Deze ziektekiemen kunnen ervoor zorgen dat anderen verkouden en dergelijke worden. Dit kan dan wel weer tot een middenoorontsteking leiden.

Doof bij oorontsteking

Sommige kinderen zijn erg vatbaar voor oorontstekingen. Dit betekent niet alleen veel pijn en slapeloze nachten, maar ook dat deze kinderen vaak een periode niet goed kunnen horen. Voor de taalontwikkeling van een kind is de periode van 0 tot 2 jaar, maar ook de periode daarna, erg belangrijk. Ze horen de klanken van hun moedertaal en zullen dit interpreteren en nabootsen. Je begrijpt dat, als je kind in deze periode vaak doof is, hij een achterstand in de taalontwikkeling zal krijgen. Dus, nog een reden om op tijd naar de huisarts te gaan! 

Het volgende boek bevat veel praktische informatie over oorpijn. Het is geschreven in duidelijke taal, begrijpbaar voor de leek: 

Plaats reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Recente berichten

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed