Oorpijn kind

Last update:
Oorpijn kind

Oorpijn kind

Helaas kennen bijna alle ouders dit probleem: Mijn kind heeft oorpijn! Wij hebben dit ook regelmatig meegemaakt toen onze 3 kinderen klein waren. Oorpijn is een nare pijn. Soms krijgt je kind felle pijnscheuten in zijn oor, of de streek rond zijn oor. Je kind schreeuwt het uit. Als ouder zit je dan met je handen in het haar. Je wil je kind zo graag helpen, maar wat moet je doen bij oorpijn kind?

Oorpijn bij je kind, de symptomen

 • een zeurende en soms stekende, of kloppende pijn in of rond het oor
 • soms koorts
 • soms diarree
 • soms overgeven
 • soms loopoor
 • soms weinig van deze klachten

Een fijne thermometer om de temperatuur van je kind op te meten is deze:

Oorpijn kind herkennen

Als kinderen nog niet goed kunnen praten is het voor een ouder moeilijk te bepalen wat er aan de hand is. Je ziet dat je kind hangerig en prikkelbaar is, maar wat is er precies aan de hand?

Enkele oorontsteking kind symptomen:

 • naar het oortje grijpen
 • huilen/ schreeuwen bij het neerleggen
 • vaak minder goed drinken en/of eten
 • ‘s nachts vaak wakker worden en huilen

Oorpijn of oorontsteking

Als kinderen ernstige oorpijn hebben, is dit vaak middenoorontsteking. Jonge kinderen zijn vatbaarder voor verkoudheden en dergelijk, omdat hun afweersysteem nog niet goed ontwikkeld is. Vaak zie je dan ook een middenoorontsteking na een verkoudheid, keelpijn, hoesten, rode hond,…Het middenoor is verbonden door middel van een buis (buis van Eustachius) met de keel. Waarschijnlijk zijn er via die buis bacteriën en/of verkoudheidsvirussen in het middenoor terecht gekomen. Deze zorgen voor de ontsteking, de buis wordt hierdoor afgesloten en de druk in het middenoor loopt op. Dit veroorzaakt de oorpijn bij het kind. 

Loopoor

Als de druk in het binnenoor hoog oploopt, kan er in het trommelvlies een gaatje/scheurtje komen. Hierdoor kan de viezigheid naar buiten en dit is dan het loopoor. Je kind zal in deze periode minder goed horen. Stop geen watje of gaasje in het oor. Als er veel viezigheid uit komt, is het beter om het gaasje onder het oor te plakken, zodat de troep erin kan lopen. Deze etterachtige vloeistof zit vol bacteriën en/of virussen, dus als jij of je kind hier aangezeten heeft, moeten de handen goed gewassen worden. Een kind met een loopoor mag wel naar school, maar niet zwemmen. Het gaatje geneest vaak vanzelf binnen 1 week. Als je kind buisjes heeft kan je beter contact opnemen met de huisarts, soms worden er dan medicijnen voorgeschreven.

Kind gilt van de oorpijn

Oorpijn is een hele vervelende pijn. Het is vaak geen constante pijn, die de hele tijd hetzelfde aanvoelt. Een kind met oorpijn heeft vaak hele pijnlijke momenten, die na een tijdje weer wat afvlakken en daarna weer kunnen aanwakkeren. Je voelt je als ouder machteloos, want je wilt je kind helpen.

Oorpijn kind alternatieve remedies

De volgende remedies worden genoemd als alternatieve remedies. Soms zullen ze helpen, maar het is voor je kind ook vooral fijn om te weten dat mama en papa er voor hem zijn. Aandacht is fijn voor je kind, laat weten dat je weet dat het veel pijn doet.

 • warme pittenzak tegen het oor
 • doorgesneden ui of knoflook achter het oor
 • doe peterselie in een gaaskompres en kneus dan de peterselie, leg dit op het oor
 • laat een ontstekingsremmende thee drinken, zoals fenegriek – of kamillethee.
 • doe nooit iets in het oor, want als er een gaatje in het trommelvlies zit, is een kans op middenoorontsteking groot.

Oorpijn kind verzachten

Er zijn veschillende dingen die je kunt doen om de oorpijn bij je kind te verzachten. Je kunt het volgende proberen.

 • hoofdeinde van het bed wat hoger zetten, zo vermindert de druk in het oor
 • een warme ( pas op geen hete) kruik of vochtige handdoek tegen het oor van je kind drukken.
 • afleiden: boekjes voorlezen, verhaaltjes vertellen, samen puzzelen of een spelletje doen,…
 • pijn verzachten door kinderparacetamol geven
 • als je kind regelmatig last heeft van oorontstekingen en gehoorverlies kan de huisarts jullie doorverwijzen naar de KNO arts en deze kan besluiten om trommelvliesbuisjes te plaatsen
 • soms lost wat neusspray in de neus de druk in het middenoor wat op, dat kan de pijn verminderen
 • doe geen olie in het oor, want als er een gaatje in het trommelvlies zit, loopt de olie het middenoor in. Dit kan een nog grotere infectie veroorzaken.

Wanneer naar de huisarts met oorpijn kind

 • als je baby nog geen 2 maanden is, koorts heeft en oorpijn lijkt te hebben
 • als je kind behalve oorpijn ook pijn in zijn nek heeft
 • als je kind na 3 dagen nog niet opgeknapt of zelfs zieker wordt
 • als je kind oorontsteking aan allebei zijn oren heeft
 • als je kind erg slecht drinkt
 • het oor rood en dik wordt en verder van het hoofd af gaat staan
 • als je kind sloom en lusteloos wordt
 • als een loopoor na 1 week nog niet droog is
 • als je kind trommelvliesbuisjes heeft en toch een middenoorontsteking krijgt
 • als je kind behalve een oorontsteking nog andere medische problemen heeft
 • als je kind dit jaar al eerder een oorontsteking heeft gehad
 • als je het ondanks alle informatie toch niet vertrouwt

Antibiotica en oorontsteking? 

Een antibioticakuur wordt bij een oorontsteking zelden voorgeschreven. Als je kind jonger dan 6 maanden is, of als het loopoor niet over gaat, of als je kind ernstig ziek is, kan de arts besluiten een kuur voor te schrijven.

Een oorontsteking bij een kind kan veroorzaakt worden door bacteriën of virussen. Als een arts vermoedt dat een oorontsteking bij een kind bacterieel is, kan hij of zij besluiten om antibiotica voor te schrijven. Antibiotica zijn specifieke medicijnen die gericht zijn op het bestrijden van bacteriën.

Het is belangrijk om te weten dat antibiotica niet effectief zijn tegen virale oorontstekingen. Bovendien kunnen antibiotica overmatig gebruik leiden tot resistentie tegen deze medicijnen, waardoor ze minder effectief worden bij toekomstige infecties. Daarom is het van belang om altijd de aanbevelingen van een arts te volgen en antibiotica alleen te gebruiken als dat noodzakelijk is.

Als een oorontsteking niet wordt behandeld, kan dit leiden tot complicaties, zoals gehoorverlies, trommelvliesperforatie of een secundaire infectie. Daarom is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij tekenen van een oorontsteking bij een kind.

oorpijn kind
moeder droogt kind af

Oorontsteking: zwemmen en douchen

Je kind mag wel douchen, maar wees voorzichtig dat er geen water en sop in het oor komt. Je kind mag niet zwemmen, omdat er water in zijn oor kan komen en dit de oorontsteking kan verslechteren.

Oorpijn kind na zwemmen komt regelmatig voor. Dit zijn prima zwem-oordoppen voor kinderen, zodat je kind geen water en sop in de oren krijgt zijn deze:

Oorontsteking voorkomen

Sommige kinderen hebben vaak oorontsteking. Erfelijke factoren kunnen een rol hierbij spelen. Hieraan kunnen we niets veranderen.

Wat kunnen we wél doen om onze kinderen zoveel mogelijk hiervoor te beschermen.

 • Gebruik nooit wattenstaafjes om de oren van je kinderen schoon te maken. Hierbij kan je het oorsmeer aanduwen naar het trommelvlies en zo oorproppen veroorzaken.
 • Pas op met sop in de oren. Droog na het douchen en zwemmen de oren goed af met een punt van de handdoek.
 • Laat je kind niet in zijn oren peuteren. Op deze manier brengt je kind juist bacteriën bij zijn trommelvlies.
 • Sommige kinderen zijn vatbaarder voor oorontsteking door het zwemmen. Je kan dan overwegen oordoppen aan te laten meten.

Oorzaken van oorontsteking en oorpijn

Meestal gaat aan een oorontsteking een verkoudheid, keelpijn, hoesten, waterpokken of iets dergelijks vooraf. De bacteriën en virussen kunnen dan via de buis van Eustachius in het middenoor terecht komen en daar ontstekingen veroorzaken. Kinderen onder de 6 jaar hebben hun immuunsysteem nog niet optimaal ontwikkeld en kunnen dus makkelijk een oorontsteking krijgen. Ook lijkt het erop dat het vaak hebben van oorontstekingen erfelijk kan zijn. 

Wat te doen aan oorpijn kind bij het vliegen

Als je kind al oorpijn heeft als hij moet vliegen is het raadzaam een arts te raadplegen. Met een middenoorontsteking wordt vliegen afgeraden, omdat er dan blijvende schade aan het oor kan ontstaan.

Sommige mensen hebben last van oorpijn tijdens het vliegen, omdat de luchtdruk snel verandert en daardoor je trommelvlies naar binnen of buiten gedrukt wordt. Dit kan je oplossen door je neus dicht te houden en dan te doen of je de neus snuit, gapen, iets eten of kauwen. Ook zijn er speciale oordoppen te koop, die de luchtdrukveranderingen vertragen.

De volgende oordoppen worden voorgeschreven bij het krijgen van oorpijn tijdens het vliegen (stijgen en dalen). Ik weet uit ervaring, dat dit er pijnlijk kan zijn en kan deze oordoppen dan ook aanbevelen.

Uitwendige oorontsteking

Dit komt bij kinderen niet zo vaak voor. Door eczeem, een wondje waarin bacteriën komen of schimmels, kan er een ontsteking komen in de gehoorgang voor het trommelvlies of in de oorschelp. Dit gaat eerst jeuken, waardoor men in het oor gaat peuteren. Hierdoor ontstaat er meer irritatie en een ontsteking. Ook dit kan erg pijnlijk zijn.

Is oorontsteking besmettelijk?

Oorontsteking is op zich niet besmettelijk, maar het vocht dat uit een loopoor komt zit vol met ziektekiemen. Deze ziektekiemen kunnen ervoor zorgen dat anderen verkouden en dergelijke worden. Dit kan dan wel weer tot een middenoorontsteking leiden.

oorpijn kind 
kind met oorpijn ligt in bed

Doof bij oorontsteking

Sommige kinderen zijn erg vatbaar voor oorontstekingen. Dit betekent niet alleen veel pijn en slapeloze nachten, maar ook dat deze kinderen vaak een periode niet goed kunnen horen. Voor de taalontwikkeling van een kind is de periode van 0 tot 2 jaar, maar ook de periode daarna, erg belangrijk. Je begrijpt dat, als je kind in deze periode vaak doof is, hij een achterstand in de taalontwikkeling zal krijgen. Dus, nog een belangrijke reden om op tijd naar de huisarts te gaan! 

Het volgende boek bevat veel praktische informatie over oorpijn. Het is geschreven in duidelijke taal, begrijpbaar voor de leek: 

Veelgestelde vragen over oorpijn kind

Wat is oorpijn bij kinderen?

Oorpijn bij kinderen is pijn in het oor die zich op verschillende plaatsen kan bevinden, zoals de buitenkant, het middenoor of het gehoorzenuwgebied. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn en kan variëren in ernst van mild tot ernstig. Oorpijn bij kinderen is vaak het gevolg van een infectie of verstopping van de gehoorgang, en het is een van de meest voorkomende klachten bij kinderen.

Wat zijn de symptomen van oorpijn kind?

De symptomen van oorpijn bij kinderen kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak en de plaats van de pijn. Gemeenschappelijke symptomen omvatten pijn of zwelling in het oor, moeite met horen, oorsuizen, oorsmeerafscheiding, hoofdpijn, koorts en misselijkheid. Bij kinderen die te jong zijn om te praten, kunnen symptomen zoals huilen, slechter slapen, slechter eten of irritatie aan het oor aangeven dat ze oorpijn hebben.

Wat veroorzaakt oorpijn bij kinderen?

Er zijn vele oorzaken van oorpijn bij kinderen, waaronder infecties, verstopping van de gehoorgang, allergieën, verwondingen, blootstelling aan luid geluid, verstopping van de neusholte en sommige ziekten. Een van de meest voorkomende oorzaken van oorpijn bij kinderen is een infectie van het middenoor, ook bekend als otitis media. Deze infectie ontstaat wanneer bacteriën of virussen het middenoor besmetten en een ontsteking veroorzaken.

Hoe kun je oorpijn bij kinderen behandelen?

De behandeling voor oorpijn bij kinderen hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Sommige vormen van oorpijn kunnen worden behandeld met over-the-counter pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol. Andere vormen van oorpijn, zoals die veroorzaakt door infecties, kunnen behandeld worden met antibiotica of andere medicijnen. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om oorpijn kind te behandelen.

Kun je oorpijn bij kinderen voorkomen?

Er zijn bepaalde stappen die ouders kunnen ondernemen om oorpijn bij kinderen te voorkomen. Het is belangrijk om kinderen regelmatig te wassen en te laten knippen omdat overtollige haargroei de gehoorgang kan blokkeren. Vermijd ook het gebruik van q-tips, aangezien dit het trommelvlies kan beschadigen en uiteindelijk tot oorpijn kan leiden. Het is ook belangrijk om kinderen te beschermen tegen te luid geluid en te veel blootstelling aan water, waaronder zwemmen en het nemen van douches.

Hoe weet je of je kind oorpijn heeft?

Er zijn bepaalde symptomen die kunnen duiden op oorpijn bij kinderen. Kinderen kunnen klagen over pijn in het oor, problemen met het horen en evenwichtsstoornissen. Ze kunnen ook onrustig zijn en huilen, en soms koorts hebben. Als u vermoedt dat uw kind oorpijn heeft, is het het beste om een ​​arts te raadplegen om een ​​juiste diagnose te stellen.

Is oorpijn bij kinderen besmettelijk?

Oorpijn is meestal niet besmettelijk. Het is meestal het gevolg van een infectie, zoals een verkoudheid, keelontsteking of oorontsteking, maar deze aandoeningen zijn zelf niet besmettelijk. Het is belangrijk om de hygiëne van kinderen te bewaken en te zorgen voor regelmatige handen wassen om het risico op besmetting te verminderen.

Moet je naar de dokter als je kind oorpijn heeft?

Als u vermoedt dat uw kind oorpijn heeft, is het raadzaam om naar de dokter te gaan voor een juiste diagnose en behandeling. Sommige vormen van oorpijn kunnen zonder behandeling nog erger worden en complicaties veroorzaken, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij oorpijn kind.

Kan oorpijn bij kinderen complicaties veroorzaken?

Sommige vormen van oorpijn bij kinderen kunnen complicaties veroorzaken, zoals gehoorverlies en tinnitus, als ze niet op tijd worden behandeld. Daarom is het belangrijk om bij vermoeden van oorpijn snel naar de dokter te gaan.

Wat is acute oorpijn kind?

Acute oorpijn bij kinderen is plotselinge, hevige pijn in het oor die plotseling opkomt. Het is een veelvoorkomende klacht bij kinderen en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een verkoudheid, een oorontsteking of een verstopping van de gehoorgang. Oorpijn is vaak pijnlijk en kan het kind belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Bovendien kan het de slaap en de eetlust van het kind beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen bij acute oorpijn kind, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan een arts of een specialist in gehoor en keel-neus-oorheelkunde.

Hoe ontstaat oorpijn na het zwemmen?

Oorpijn na zwemmen wordt vaak “zwemmersoor” genoemd en ontstaat door veranderingen in de luchtdruk in het middenoor. Het middenoor en het buitenoor zijn gescheiden door het trommelvlies. Wanneer u zich in een omgeving bevindt met veranderde luchtdruk, zoals in het water, kan dit trommelvlies uitzetten of instorten. Als gevolg hiervan kan vocht in het middenoor opstapelen en bacteriën of virussen kunnen ontstaan, wat oorpijn veroorzaakt. Zwemmersoor kan ook ontstaan door het binnendringen van water in het gehoorgang, wat infecties en ontstekingen kan veroorzaken.

Hoe de oorpijn kind verzachten?

Er zijn verschillende manieren om de oorpijn kind verzachten. Hieronder staan enkele veelvoorkomende methoden:

Pijnstillers: Het is mogelijk om pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol te geven aan je kind om de pijn te verzachten. Overleg wel altijd met de arts alvorens pijnstillers te geven aan je kind.

Warmte: Een warme kompres op het oor kan ook helpen om de pijn te verzachten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een warmtezakje gebruiken of een doek nat maken met warm water en deze op het oor leggen.

Druk uitoefenen: Je kunt ook druk uitoefenen op het oor door bijvoorbeeld een zachte doek tegen het oor te drukken. Dit kan helpen om de pijn te verzachten.

Gehoorspoeling: Als de oorpijn veroorzaakt wordt door vocht in het oor, zoals na het zwemmen, kun je overwegen om het oor te spoelen met lauw water. Dit kan helpen om het vocht te verwijderen en de pijn te verzachten.

Houd er rekening mee dat deze methoden slechts symptoombestrijding bieden en dat het belangrijk is om te achterhalen wat de oorzaak van de oorpijn is en deze te behandelen. Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt over de oorpijn van je kind.

Wat is een slijmoor?

Een slijmoor is een oor dat verstopt is door slijm. Dit komt vaak voor bij verkoudheid, allergieën of andere aandoeningen die de productie van slijm beïnvloeden. Het slijm in het oor kan vervelende symptomen veroorzaken, zoals oorpijn, gehoorverlies en tinnitus. In sommige gevallen kan een slijmoor ook leiden tot een oorontsteking. Het is belangrijk om de oorzaken van het slijmoor te achterhalen en behandelen om vervelende symptomen te voorkomen of te verminderen.

Handige links

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.