Hoe wordt je kind slim?

Last update:
hoe maak je kind slim 1 ooig van kind dat met verwondering kijkt

Hoe wordt je kind slim?

Hoe wordt je kind slim of nog slimmer…Het lijkt een ingewikkelde zaak, maar niets is minder waar. In de jaren dat ik nu juf ben, heb ik veel opleidingen en cursussen langs zien komen en allemaal met interesse gevolgd. ‘Basisontwikkeling’ is er één van. Deze opleiding gaat uit van basisvoorwaarden. Bij alles wat we als leerkracht, ouders en andere opvoeders doen, moeten we altijd eerst aan de basisvoorwaarden voldoen., van hieruit kan je kind intelligenter worden. Ook als het een periode wat minder gaat, moet je weer een stapje terug doen, om de basisvoorwaarden goed te hebben.

hoe wordt je kind slim schema basisontwikkeling

Het is beslist niet moeilijk om aan deze voorwaarden te voldoen. Veel zal je als ouder en opvoeder al automatisch doen. Er zijn ook dingen waar we beslist aan moeten denken als we onze kinderen alle mogelijkheden willen geven om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. 

Welk eten maakt je kind slim?

Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Hierna groeit hij ongeveer 6 cm per jaar.

Radboudumc

Het lichaam van een kind is niet het enige dat groter wordt, ook de hersenen groeien. Kinderen hebben voedingsstoffen nodig, die bouwstenen zijn voor hun botten en dergelijke, maar ook voedingsstoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Wat ze eten beïnvloedt zeker de intelligentie! 

Dit zijn de 8 voedingsmiddelen, die de ontwikkeling van de hersenen van je opgroeiende kind positief zullen beïnvloeden.

1. Groenten

Vooral groenten met foliumzuur zoals groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli) Ook boerenkool is een superfood. Ook zitten er veel vitamines en antioxidanten in allerlei soorten groenten.

2. Vis

Zalm, tonijn en andere vette vis. Het gaat hierbij vooral om de omega-3 vetzuren. Deze zitten ook in lijnzaadolie. Volgens het voedingscentrum zou het kunnen zijn dat het slikken omega 3-vetzuren mogelijk helpt bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie.

3. Eieren 

Een ei bevat eiwitten die de hersenen stimuleren, maar ook choline, een stofje dat de ontwikkeling van geheugencellen stimuleert.

4. Zuivelproducten

Yoghurt, melk en kaas en andere zuivelproducten zitten boordevol calcium. Dit is ook een mineraal dat nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen.

5.  Noten en zaden

Deze zitten vol eiwitten, goede vetzuren, vitamines en mineralen. Ze bevatten onder meer   vitamine E, vitamine B3, B6 en foliumzuur. Noten zitten vol mineralen zoals magnesium, zink, ijzer, calcium, koper, selenium, fosfor en kalium.

6. Volkoren producten.

Denk aan volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, maar ook aan aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Hierin zitten de goede koolhydraten. Het lichaam zet koolhydraten om in glucose en dat is de belangrijkste brandstof voor hersenen. 

7. Fruit en bessen

Vooral aardbeien, blauwe bessen, kersen, frambozen, bramen, blauwe druiven hebben de stof polyfenol: anthocyaan. De hersenen hebben deze stof nodig bij het ontwikkelen van het geheugen en het leren.

8. Water

Dat er in pakjes sap veel suiker zit ( 5 suikerklontjes) weten we allemaal. Wen je kind dus aan water drinken. Af en toe een keer een zoete drank moet kunnen, maar je kind moet voornamelijk melk en water drinken. Water zorgt ervoor dat de glucose gemakkelijk in het bloed wordt opgenomen. Glucose is een belangrijke brandstof voor de hersenen. Verder is water ook goed voor de concentratie en het leren.

Hoe krijg je een slimme baby?

Hoe maak je kind slim. baby kijkt in babyboekje.

Hoe zorg je ervoor dat je kindje in de baarmoeder alle voorwaarden heeft om een slim kind te kunnen worden. Een aanstaande moeder die gezond leeft schept al de belangrijkste voorwaarden voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Er zijn echter wel zaken waar je extra op moet letten.

Waarschijnlijk weet je wel dat foliumzuur noodzakelijk is voor een goed sluiting van de neurale buis, het weefsel waaruit hersenen en ruggenmerg zich ontwikkelen. Wanneer deze buis niet goed dicht gaat in de vroege zwangerschap kan dit tot ernstige misvormingen van deze lichaamsdelen leiden. Groene bladgroenten, broccoli, bonen, citrusfruit en lever bevatten foliumzuur, maar je kunt ook een supplement slikken. Begin ermee als je zwanger wilt worden, zodat je ongeboren kindje vanaf het eerste moment voldoende binnenkrijgt.

Omega 3-vetzuren De hersenen bestaan uit ongeveer 60% uit vet, waarvan omega3-vetzuren belangrijk zijn. Houd dus tijdens de zwangerschap al in de gaten, dat je hiervan genoeg binnen krijgt.

Als je zwanger bent is het voor jou, maar vooral voor de groei van je ongeboren kind belangrijk dat je voldoende rust en ontspanning neemt. Je baby in de buik wil een warm en veilig plekje . Hij wil niet over gestimuleerd worden. Wel is het goed voor de ontwikkeling van de hersenen dat je tegen hem praat, liedjes zingt, versjes opzegt. Zo voelt hij je liefde en leg je de fundamenten zodat je kind de taal- intelligent kan worden. 

Zonlicht en vitamine D, dat onder invloed van zonlicht in je huid gemaakt wordt is belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. 

Lichaamsbeweging Al van 3x per week 20 minuten matig sporten wordt de hersenactiviteit van een ongeborene verbeterd. Het verbetert de ademhalingsbewegingen en de ontwikkeling van het autonome zenuwstelsel. Door het bewegen zal de aanstaande moeder beter op gewicht blijven wat ook goed is voor het ongeboren kind. Je begrijpt dat je het soort sport en de intentie  wel aan zal moeten aanpassen aan het zwanger zijn.

Iedereen weet dat roken, alcohol drinken, verdovende middelen en stress slecht zijn voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Vooral de hersenen zijn erg kwetsbaar.

Hoe wordt je kind slim?

Als we kijken naar de cirkel van basisontwikkeling zien we in de middelste cirkel 3 begrippen staan: emotioneel vrij, zelfvertrouwen en nieuwsgierig. Kinderen die opgroeien in een warm nest zullen zich kunnen gaan ontwikkelen vanuit een veilige haven. Ze durven fouten te maken, iets nieuws uit te proberen, hun mening te geven, grenzen proberen te verleggen, enzovoort. Ze weten dat als het een keer niet goed gaat, ze een basis hebben om op terug te vallen.

Emotioneel vrij

Een kind dat geleerd heeft met verschillende emoties om te gaan, zal zich vrij voelen om iets nieuws uit te proberen. Hij zal zijn fantasie en zijn dromen durven te volgen. Hij zal betrokken zijn en doelen willen halen. We zullen dus ons kind moeten leren zijn emoties te omschrijven en zo te  herkennen, zodat hij leert dat emoties er mogen zijn, maar dat hij zelf hierover de baas is.

Zelfvertrouwen

Wanneer je kind een goed zelfbeeld heeft en zich geaccepteerd voelt, durft het zijn mening te geven, samen te werken, initiatieven te tonen en zich verder te ontwikkelen en steeds slimmer te worden. We zullen als opvoeder ons kind dus moeten laten weten dat we hem vertrouwen en dat we trots op hem zijn. Dit kan je het beste doen door gerichte complimenten te geven. Dus als je ziet dat je kind goed leert voor een proefwerk is het belangrijker dat je hem een compliment voor zijn goede leerhouding geeft, dan dat je later na het cijfer vraagt en daar een compliment voor geeft. Je kind moet weten dat je in hem gelooft en dat hij hulp kan krijgen als er moeilijke situaties voordoen.

Niet de prestatie, maar de moeite die het kind ervoor doet, moet je prijzen.

Nieuwsgierig en slim kind

Wanneer je kind nieuwsgierig is, zal het uit zichzelf gaan experimenteren. Hij zal verwonderd zijn over de wereld om hem heen en deze willen ontdekken en begrijpen. Een intelligent kind zal steeds slimmer willen worden. Een jong kind leert in een korte tijd kruipen, lopen en praten, omdat hij nieuwsgierig is naar nieuwe dingen en deze met een groot doorzettingsvermogen wil beheersen. We moeten dus als ouders deze nieuwsgierigheid niet verbieden, maar stimuleren. We zullen ons kind de vrijheid moeten geven om te ontdekken, actief te zijn. Het is goed om ons kind uit te dagen op zoek te gaan naar nieuwe dingen.

Hoe intelligentie kind stimuleren

Eerst moeten we weten dat er verschillende soorten intelligentie zijn.  De bekende psycholoog Howard Gardner  gaat er vanuit dat de bekwaamheid om te leren langs verschillende wegen kan plaatsvinden. Volgens Gardner zijn alle acht mogelijkheden als ruw bouwmateriaal bij elk mens aanwezig. Intelligentie zou zeker niet uitgedrukt kunnen worden in één IQ-score.

hoe wordt je kind slim. Schema van verschillende soorten intelligentie.

Het is dus belangrijk dat we mogelijkheden scheppen, zodat het hele kind zich goed kan ontwikkelen. Ieder kind heeft talenten waar we vanuit moeten gaan om het verder te ontwikkelen.

Kenmerken slim, intelligent kind

Is je baby ongeduldig? Wil je baby, dreumes meer dan hij kan? Vraagt je peuter voortdurend ‘Waarom’? Krijgt je kind alles mee, ook de gesprekken die volwassenen voeren? Wil je kind graag de leider zijn als hij samen speelt? Is je kind nieuwsgierig? Is je kind snel van begrip? Kan hij goed onthouden? Kan hij lang met iets bezig zijn, bijvoorbeeld met een moeilijke puzzel? 

Dit zijn allemaal kenmerken van een kind dat waarschijnlijk meer intelligent is. Kenmerken van een kind dat slim is. Houd hem goed in de gaten en zorg dat hij voldoende uitdaging blijft krijgen. Het zou kunnen zijn, dat hij door te weinig uitdaging zijn interesse in leren verliest.

Smartgames: speelgoed van het jaar. 60 denkopdrachten.

Ontwikkeling kinderbrein

Het kinderbrein doorloopt een ontwikkeling tot volwassen brein. Dit is ongeveer tot 25 jarige leeftijd. Het is bekend dat breinontwikkeling van kinderen bevorderd kan worden. Wat is nodig om alle mogelijkheden te scheppen voor een optimale ontwikkeling, zodat je kind slim wordt. Moeilijk? Nee hoor!  Hersenen ontwikkelen zich als ze worden uitgedaagd, als ze voldoende rust ( slaap) krijgen en als ze voldoende goede voedingsstoffen krijgen.

Hoe maak ik mijn kind slim?

Babyhersenen stimuleren:

Maak vaak oogcontact, praat met je baby op een rustige toon, herhaal veel. Leg hem ook op een deken op de grond. Zo ziet hij de wereld vanuit een ander perspectief. Overprikkel hem niet door teveel speelgoed aan te bieden. Laat een voorwerp zien en zeg: ‘Kijk de beer’ . Noem zijn naam en herhaal: ‘Kijk de beer!’ Leg speelgoed soms net buiten zijn bereik, zodat hij geprikkeld wordt om te rollen of te kruipen. Knuffel hem veel. Draag hem op je arm door de kamer en noem de voorwerpen die jullie zien. ‘Lamp, kijk de lamp, lamp aan, lamp uit!’ Druk op het lichtknopje om de lamp aan en uit te doen. Zing liedjes en dans samen met je baby op muziek.

Deze babygym is perfect. Door de rustige kleuren wordt je baby niet overprikkeld. De wiebelende voorwerpen zullen je kindje uitnodigen tot aanraken en pakken. Goed voor de oog-hand coördinatie.

Dreumes hersenen stimuleren:

Bekijk wat je kind leuk vindt. Blokken, bouw dan samen een torentje. Je kind zal het leuk vinden om de toren om te gooien, herhaal veel, samen toren bouwen en omgooien. Lach samen, zing eenvoudige liedjes, herhaal deze vaak en laat je kind dan de zin afmaken. op deze manier hebben jullie samen een leuke tijd en wordt je kind intelligenter.

In de maneschijn, in de ma…….. 

Klom ik op een trapje door het raamkozijn

Maar je raad het niet,

maar je ………. enzovoort

Ken je deze Nijntje? Nijntje maakt geluid als je hem verstopt hebt. Nu kan je dreumes luisteren, zich concentreren en op zoek gaan!

Peuter hersenen stimuleren:

Observeer ook nu weer wat hij nodig heeft. Loopfietsjes voor zijn motoriek, potloden voor zijn fijne motoriek, vingerverf voor de creativiteit, duplo en playmobiel om de wereld na te spelen. Zorg dat hij zelfvertrouwen krijgt door hem aan te moedigen en te helpen waar nodig is. Help hem zijn emoties te begrijpen en te beheersen. 

Speel samen eenvoudige bordspellen en kaartspellen. Leer hem op de beurt wachten, tegen verlies te kunnen, concentratie en in voren te denken.

Door te spelen met dit playmobiel speelhuis zal je kind zijn wereld na kunnen spelen en op deze manier er van leren.

Laat hem met andere kinderen spelen, zodat hij zijn sociale ontwikkeling kan verbeteren.

Laat hem ook alleen spelen, hij mag zich ook wel eens vervelen en zelf een activiteit bedenken.

Kleuter hersenen slimmer maken :

Buitenspelen maakt zijn wereld groter en leert hem risico’s in te schatten. Door bij andere kinderen te spelen leert hij andere gebruiken en gezinnen kennen. Zijn wereld moet groter worden. 

Geef hem zelfvertrouwen door bijvoorbeeld zelf bij de bakker naar binnen te gaan en een brood te kopen. 

Probeer niet te bezorgd te zijn, want dat beperkt een kind in zijn ontwikkeling. Zie mijn blog: Overbezorgde ouder.

Leer ook je kind met stress om te gaan door bv kinderyoga en mindfulness. Ontspanning is juist op deze leeftijd goed voor het brein.

Doe taalspelletjes zoals samen een verhaal verzinnen, wat rijmt op poes,…. Ik zie, ik zie en het is…..

Speel bord- en kaartspellen. Hierbij leren kinderen ontzettend veel. Denk aan organisatie, volgehouden aandacht, planning, situatie overzien, nadenken voordat je iets doet, enzovoort. Allemaal aspecten die we nodig hebben bij het zelfstandig leren. De volgende spellen zijn erg geschikt om kleuters bovenstaande te leren:

Lees veel prentenboeken en voorleesverhalen, dit stimuleert de taalontwikkeling, die zo belangrijk is voor het verdere leren. Zie mijn blog taalontwikkeling

Schoolkind hersenen stimuleren:

Leer je kind, dat fouten maken mag. Geef daarbij zelf het voorbeeld. Als je kind te perfectionistisch is, heb je kans dat hij faalangstig wordt en dat remt juist de ontwikkeling. 

Geef aandacht aan wat goed gaat. Leg niet de nadruk op de resultaten, maar observeer hem en geef hem complimenten over  de inzet. 

Zorg dat je kind de leerstof op school bijhoudt. Altijd in hulp groepjes zitten motiveert je kind niet. 

Praat positief over school, waar je kind bij is. Luister naar hem en help hem waar hij hulp nodig heeft.

Buitenspelen in de natuur geeft ontspanning en stimuleert zijn motoriek.

Samenspelen met klasgenootjes maken je kind sociaal intelligent.

Wordt lid van de bibliotheek, ook stripboeken en informatieve boeken stimuleren het lezen van je kind.

Speel samen gezelschapsspellen die passen bij de leeftijd van je kind.

Beperk schermtijd. Teveel schermtijd geeft je kind teveel prikkels in een bepaalde tijd. Hij kan zich hierdoor tijdens andere bezigheden minder goed concentreren en dus nadenken. Houd in de gaten hoeveel hij op de tablet zit, wat hij doet en hoeveel hij tv kijkt. Zie mijn blog: Schermtijd kind.

Wat leert je kind allemaal bij het spelen van rummikub!!!

Met dit spel: Regenwormen leert je kind beter rekenen en snel keuzes te maken. Op deze manier stimuleer je je kind om reken-intelligent te worden.

Muziek maken, maakt slim

Onderzoek heeft uitgewezen dat de 2 hersenhelften meer verbonden raken met elkaar door het maken van muziek. De rechter hersenhelft zorgt voor oa het gevoel en de linker voor oa spraak en intelligentie. Muziek maken heeft een stimulerende werking op de verbindingen tussen deze 2 hersenhelften. Daarbij komt natuurlijk ook nog dat het samen muziek maken de emotionele en sociale vaardigheden zal verbeteren.

Slim, intelligent kind

Even terug naar de basisvoorwaarden, waar ik dit blog mee begonnen ben: emotioneel vrij zijn, zelfvertrouwen hebben en nieuwsgierig zijn. Alle kinderen die in een veilige liefdevolle omgeving opgroeien zullen zo gelukkig zijn om deze 3 basisvoorwaarden te bezitten. Nu is het aan ons om onze kinderen goed te observeren en datgene aan te bieden waar ze aan toe zijn. Dit heet ‘Zone van de naaste ontwikkeling’. Je geeft een kind dus geen puzzel van 25 stukjes als hij deze goed kan, maar je leert hem een puzzel maken van 40 stukjes. Als je kind goed kan fietsen met zijwieltjes, leer je hem fietsen zonder zijwieltjes. Zo makkelijk is het. Als je kind iets kan, wil hij graag meer kunnen. Hierin moeten we hem stimuleren en helpen, zodat hij nieuwsgierig zal blijven en zich zal blijven ontwikkelen. om een intelligent, leergierig kind te worden en te blijven. 


Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.