Over het gebruik van computer, laptop, tablet, smartphone en vergeet niet de tv door kinderen, zijn de meningen verdeeld. Vooral ouders die zelf een schuldig geweten hebben, omdat ze teveel achter een schermpje zitten, zullen het goedpraten als hun kind veel tijd doorbrengt met de laptop, tablet of smartphone. ‘Goed voor sociale contacten… Er zijn ook goede spelletjes, waar kinderen veel van leren… Op school zitten ze ook veel achter een scherm….’. De schermtijd kind is echter zo belangrijk voor nu en later, dan we daar niet onverschillig mee om kunnen gaan. Er zijn verschillende onderzoeken waarbij het bewezen is dat veel schermtijd slecht is voor je kind, maar hoe houd je het binnen de perken? Want 1 ding is zeker: Opvoeden is ook grenzen stellen, hoe moeilijk dat ook is.

Wat doen al die schermen met je kinderen?

Wat gebeurd er als je kind teveel achter een scherm zit:

 • ogen worden bijziend
 • slecht voor de grove motoriek( bewegen)
 • slecht voor de echte sociale contacten
 • kan minder goed echt gevaar herkennen
 • slechtere houding
 • slechtere botten en spieren
 • depressief, ongeïnteresseerd, sloom 
 • slaapproblemen
 • minder vrolijk
 • dikker

Lang tv kijken maakt kinderen dikker

Kinderen die meer dan 2 uur per dag achter een schermpje zitten zijn dikker dan hun leeftijdsgenootjes. Ze hebben een grotere buikomvang en meer buikvet. Dit zou kunnen wijzen op meer kans op latere leeftijd op hart- en vaatziekten en diabetes.

Oei dat is schrikken! Vooral omdat veel van deze klachten al als kind, maar ook pas op latere leeftijd tot uiting komen. Dat wil niemand zijn kind aandoen. Dus: Hoe stel je paal en perk aan schermtijd!

Hoe lang mogen kinderen op de tablet, tv of computer?

schermtijd kind kind praat in computersymbolen

We weten dat een wereld zonder schermen niet meer weg te denken is. De computer brengt ons en onze kinderen ook veel goeds, daarom is het beslist niet te bedoeling om schermtijd te verbieden.Wel moeten we kritisch zijn. Sommige apps en andere programma’s willen ons laten geloven dat ze onmisbaar zijn voor kinderen. Als kleuterjuf zie ik programma’s waarbij kinderen de kleuren, vormen, getallen en dergelijke kunnen leren. Maar… veel beter is het voor kinderen om ontdekkend bezig te zijn met echte materialen, zoals verf, kleurpotloden, blokken….. Ook oudere kinderen hebben de materialen van de echte wereld meer nodig dan het schermpje van hun tablet.

Richtlijnen schermtijd kind

leeftijdmaximum schermtijd per dag
0- 1  jaar0 minuten
1- 2  jaar10 minuten 
2- 4  jaar 2 x 15 minuten
4- 6  jaar4 x 15 minuten
6- 8  jaar2 x 30 minuten
8-10 jaar3 x 30 minuten
10-12 jaar2x 1 uur per dag
12 jaar en ouder3 x 1 uur per dag

Hoe krijg je kinderen achter hun beeldscherm vandaan?

Allereerst moet je weten dat een beeldscherm verslavend kan werken voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je herkent vast wel dat je helemaal opgaat in een film. Kinderen hebben dit ook, ze beleven als het ware de avonturen van de hoofdpersoon in de film of het spel zelf. Begrijpelijk is dan dat ze niet reageren op: ‘Over 5 minuten moet de tablet uit’. Na die 5 minuten is het voor je kind nog te moeilijk om zich los te maken van die persoon. Met het volgende trucje heb je beslist minder problemen en een vrolijker kind.

In plaats van ‘Over 5 minuten moet je stoppen’, ga je deze 5 minuten naast je kind zitten om mee te kijken. Stel een vraag over hetgeen je kind bekijkt. Als je kind nog niet reageert, stel dat deze of een andere vraag nog een keer. Bijvoorbeeld: Wie is dat, of wat is er gebeurd? Zo kijkt je kind vanaf een afstand naar de film of het spel en komt het los van de hoofdpersoon. Nu vertel je dat het bijna tijd is om te eten, te stoppen, naar zwemles te gaan… Dit zal nu zeker bij je kind binnenkomen en minder problemen geven.

Hoe hanteer je de richtlijnen voor de schermtijd kind?

Op een regenachtige dag zal het moeilijker zijn om de richtlijnen aan te houden. Het is beslist niet verkeerd om op sommige dagen wat toleranter te zijn, maar denk wel dat consequent zijn toch uiteindelijk het makkelijkste is. 

Greg McKeown en zijn vrouw hadden een periode dat ze meer politieagentje aan het spelen waren dat aan het opvoeden, zo schrijft hij in zijn boek ‘Essentialism’ Hij ontwikkelde een systeem waarbij zijn kinderen zelf leerden omgaan met hun schermtijd. Het gaat als volgt:

1. Elk kind krijgt op maandag 10 muntjes. Deze muntjes kunnen geruild worden voor 30 minuten schermtijd of 50 cent aan het einde van de week. 5 uur schermtijd of 5 euro aan het einde van de week dus.

2. Als een kind 30 minuten lang een boek leest krijgt hij of zij er een extra muntje bij. Deze kunnen ook ingeruild worden voor geld of schermtijd.

De ervaringen van ouders die dit uitgeprobeerd hebben zijn positief. Kinderen zijn eerst wat terughoudend. Als ze ervaren dat ze, ook al hebben ze de muntjes de laatste dag op, echt niet achter een scherm mogen, nu zelf verantwoordelijk zijn, geeft dit ze ook meer vrijheid. Sommige ouders gaven op maandag minder muntjes en konden hun kinderen extra muntjes verdienen met huiswerk maken, klusjes doen…   Dit kan goed werken, maar zie het wel als een proces om je kinderen zelf verantwoordelijkheid te leren. Je kind moet zelf leren wat goed voor hem is en grenzen te stellen. Een kind dat veel van chocolade houdt moet ook leren om hier met mate mee om te gaan.

Schermtijd in plaats van buiten spelen kind of andersom?

Veel ouders noemen de computer, tablet en smartphone de reden waarom kinderen minder buitenspelen. Als ouders hun kroost dan al naar buiten gestuurd hebben, blijkt dat er geen vrienden buiten zijn, dus ook minder mogelijkheden voor spel. Wat zijn de mogelijkheden, want iedereen is er over eens dat buitenspelen goed is voor de algehele ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen hoe belangrijk is dat?

 Hoe krijg je kinderen naar buiten?

schermtijd kind. jongens spelen samen buiten

Voor veel kinderen lonkt de computer of smartphone en is het moeilijk voor ze hier een poosje zonder te doen. Als ouder is het belangrijk dat je consequent bent, maar ook het goede voorbeeld geeft. Het kan niet zo zijn, dat je kind zich aan de regels moet houden en jou op ieder appje ziet reageren. 

 • Sport: het is fijn als je kind op een sport, waarbij hij of zij in de buitenlucht is. Denk aan voetbal, hockey, paardrijden, scouting…. 
 • Natuur: Kinderen willen ontdekken, hiervoor is de natuur een goede leerschool. Misschien is hun belangstelling wel gewekt door Freek Vonk’s wilde wereld. Ga eens met vriendjes naar een oerbos, of ontdekspeeltuin. Ze zullen zich hier goed vermaken.
 • Spreek met andere ouders af dan bijvoorbeeld op zaterdagmiddag buitenspeeltijd is. Zo zijn er ook andere kinderen rond dezelfde tijd buiten.
 • Kinderen mogen zich ook vervelen. Laat ze maar even… samen met anderen of alleen zullen ze creatieve dingen bedenken.
 • Laat kinderen meehelpen in de tuin. Zelf een groenten- of bloementuintje stimuleert je kinderen bezig te zijn met de natuur. Als je geen tuin hebt kan dit in een kleine vorm op het balkon.
 • Hond: Het aanschaffen van een hond moet goed overwogen worden, maar 1 van de voordelen is, dat ook je kind er verantwoordelijk voor is. Hij zal dus ook met de hond naar buiten moeten.

Houd het positief!

schermtijd kind moeder met smartphone

Soms is het best even makkelijk als je druk bent en je kinderen even tv kijken of op de tablet zitten. Ook als je kind ziekjes is, zal het graag voor tv hangen. Wat je ook beslist niet moet doen is als straf de schermtijd inkorten of verbieden. Zo maak je het computeren en dergelijke alleen maar onmisbaarder voor je kind. Het is belangrijk dat je bewust bent van de risico’s die te veel schermtijd met zich meebrengen. Deze zijn beslist niet te verwaarlozen! Tot slot weet ook iedereen dat veel ouders zelf hun schermtijd zouden moeten beperken. Zo zullen ze het goede voorbeeld geven.

Laat Opmerkingen ZienClose Comments

Leave a comment