Help, huiswerk

Last update:
Help, huiswerk

Help, huiswerk

We hebben de lockdown’s achter de rug ( hopen we). Dus online huiswerk hebben onze kinderen op het moment niet. Huiswerk bestaat natuurlijk voor de oudere kinderen nog wel. Help, huiswerk is dan ook nog steeds een begrip.

Veel basisscholen geven de kinderen vanaf groep 5 af en toe huiswerk mee naar huis. Het is dan belangrijk dat er nu al een goede begeleiding is vanuit thuis. Want vanaf het begin moet een kind ook thuis een goede leerhouding aanleren.

1. Afspraken huiswerk

Houd een dagschema aan. Bijvoorbeeld: 

Help, mijn kind heeft huiswerk Samen huiswerk maken.
  • 8.00 uur ( of eerder) opstaan, douchen, aankleden, 
  • 8.30 uur ontbijt
  • 9.00 uur huiswerk. 
  • 10.00 uur pauze met drinken en fruit
  • andere activiteit
  • 12.30 uur lunch
  • 13.00 huiswerk
  • 14.00 pauze met drinken en wat lekkers
  • andere activiteiten

Natuurlijk kan je ook een ander schema maken, wel of niet in overleg met je kind, maar het is belangrijk dat jullie je aan dat schema houden. Op school bestaat de dag ook uit een strak schema, zo houdt je kind zijn ritme en regelmaat en ontstaan en minder problemen om aan het werk te gaan. Als je merkt dat je kind zijn schoolwerk niet in deze periode klaar krijgt, overleg dan met de leerkracht wat te doen. Maak er geen strijd van en zorg dat er van beide kanten geen frustraties komen.

2. Werkplek

Zorg voor een opgeruimde werkplek. Ruim na het ontbijt de tafel af en maak deze schoon. Op deze lege tafel kan of kunnen je kinderen hun werk neerleggen. Aan een normale eettafel kunnen 2 kinderen werken. Heb je meer kinderen, dan zal je meer werkplekken moet realiseren.

Dit kinderbureau is goed te gebruiken en niet te duur. Je kind heeft op deze manier een rustige werkplek, waar hij niet afgeleid zal zijn.

3. Geen afleiding

Zorg op de momenten van huiswerk maken, voor zo min mogelijk afleiding. Dus: geen radio aan, telefoon uit (ook die van de ouders), zo min mogelijk gesprekjes over andere zaken. Als je aan een drukke straat woont is het een optie om het gordijn een uurtje dicht te doen.

4. Zelfstandig of hulp bieden?

Bespreek met je kind wat hij zelfstandig kan maken en waar hij hulp bij nodig heeft. Tijdens het huiswerk maken kan jij rustige huishoudelijke taken doen, zelf thuiswerk doen, of ook aan tafel zitten bijvoorbeeld de krant lezen. 

5. Maak ook zelf tijd vrij

Het werkt het beste als je samen met je kind opstart. Zo werken we op school ook: aandacht erbij, de instructie, misschien herhaalde instructie en de verwerking. Tussendoor een paar momenten controle, complimentjes geven en extra motiveren. Het is de bedoeling dat ze de verwerking zelfstandig kunnen maken.

6. Hoe bied je hulp bij het maken van het huiswerk?

Soms zegt een kind al snel: ‘Dat weet ik niet’, of ‘dat snap ik niet!’ Het kan zijn dat jij ook eerst moet kijken hoe de opgave ook al weer eens moet, het is immers al lang geleden dat jezelf op school zat. Onthoud dat de leerkracht huiswerk zal geven, waarvan hij weet dat je kind deze kan maken. Dus vraag je kind of hij het jou uit kan leggen. Begin samen met het lezen van de opdracht en zo kom je er samen vast en zeker uit.

7. Strijd om huiswerk, help huiswerk!

Als je kind vraagt: mama help even met mijn huiswerk, laat je eigen werk dan even liggen en geef je kind even aandacht. Ook kan het zijn dat je hem de tip geeft even met een andere opdracht aan het werk te gaan. Probeer dit te voorkomen dat er strijd komt om het huiswerk maken. Als er gemopperd gaat worden is het tijd om met een andere opdracht verder te gaan. Kijk zelf de moeilijke opdracht nog even door, maar als ook jij er niet uit komt, kunnen jullie het beste wachten tot je een andere ouder of de leerkracht hulp kan vragen. Zorg in ieder geval dat je kind afsluit met een opdracht die hem voldoening geeft, zodat hij volgende keer weer goed aan het werk zal gaan.

8. Nakijken

Waarschijnlijk zal de leerkracht op een of andere manier het werk van je kind nakijken. Het stimuleert je kind ook, als jij na elke opdracht even zijn werk bekijkt. Zo controleer en stimuleer je. Je kind zal daardoor netjes en gefocust blijven werken.

9. Huiswerk leuk maken

Sommige kinderen zullen netjes dagelijks aan het werk gaan, maar vaak zal dit niet altijd zo makkelijk gaan. Om het huiswerk maken wat leuker te maken kan je je kind een beetje verwennen met bijvoorbeeld: mooie pennen, of potloden, een gezellige werkplek, iets lekkers, of een beloning.

Fijne pennen in verschillende kleuren werken goed voor kinderen. Ze kunnen wat belangrijk is in een bepaalde kleur schrijven. Zo blijft het huiswerk maken leuk en overzichtelijk.

Een bureauonderlegger werkt makkelijk. Tijdens het leren kan je kind hierop aantekeningen maken. Sommige kinderen leren makkelijker door tijdens het leren kleine tekeningetjes te maken. Deze onderleggers kunnen ze ook gebruiken als weekplanner.

Werk samen met andere ouders

Laats hoorde ik van een groepje ouders, die samen een huiswerkgroep hadden gevormd. 3 of 4 klasgenootjes gaan om beurten huiswerk bij elkaar maken. Als ouder heb je het op die dag wel druk met 4 studentjes, maar op de andere dagen heb je tijd voor andere dingen.

Help, mijn kind raffelt zijn huiswerk af

Waarom raffelt je kind zijn huiswerk af? Heeft hij geen zin om huiswerk te maken? Is het huiswerk te makkelijk? Is het huiswerk te moeilijk? Dit weet je alleen als je in gesprek gaat met je kind. Zorg dat je in de buurt ben als je kind huiswerk aan het maken is. Kijk iedere opdracht na. Wees streng: afgeraffeld werk moet opnieuw! Dit zal best boze gezichten geven, maar het is wel de enige optie. Als toch blijkt dat het te moeilijk of te makkelijk is, neem dat contact op met de leerkracht.

Mijn kind zeurt net zolang tot ik hem help bij het huiswerk

Soms kan je stimuleren door hem te helpen. Spreek af hoe je hem helpt. Bijvoorbeeld door een timer te zetten, deze periode werken jullie allebei aan een opdracht. Door als je kind verplicht moet lezen, jij ook gaat lezen. Als je kind een verslag moet maken, je dit met hem na bespreekt. Je kan je kind het beste helpen door zijn werk serieus te nemen en hem te stimuleren, te motiveren en te controleren.

Mijn kind wil niet geholpen worden

Help mijn kind heeft huiswerk. Jongen is huiswerk aan het maken.

Bespreek met je kind, waarom hij niet dat niet wil. Vaak zal het antwoord zijn dat hij bang is dat dit extra tijd kost en hij zo nog langer met zijn huiswerk bezig is. Hoogstwaarschijnlijk  heeft je kind toch controle nodig! Dus sta erop dat je ziet hoe hij zijn huiswerk maakt. Wees hier streng in, want ongemotiveerd huiswerk maken is zonde van de tijd. Na deze periode zonder school, zal je kind toch op ongeveer hetzelfde niveau moeten zijn als zijn klasgenoten.

Is huiswerk op de basisschool al zinvol?

Deze vraag wordt ook gesteld als de kinderen wel gewoon naar school kunnen. Vaak krijgen kinderen al vanaf groep 5 af en toe huiswerk. Dit is ervoor dat ze leren omgaan met het huiswerk maken. Kinderen vinden dit wel eens lastig en ouders ook. Kinderen vragen dan ook vaak aan hun ouders: ‘Help, ik heb huiswerk’. Toch is het belangrijk hier als ouders serieus mee om te gaan. Vaak kost het maken van het huiswerk gemiddeld maar een half uurtje of zelf minder per dag. Er blijft dus nog voldoende vrije tijd over voor je kind om andere activiteiten te doen.

Voor een kind is het dus belangrijk dat hij ervaart dat ouders hem steunen bij het maken van het huiswerk. Ouders kunnen het kind helpen leren door ze na het leren te overhoren. Je kind ziet op deze manier dat zijn ouders het met de leerkracht eens zijn. Je begrijpt dat huiswerk maken in deze periode beslist nodig is voor alle groepen, zodat de ontwikkeling van je kind niet stagneert.

Heeft mijn kind huiswerkbegeleiding nodig?

Een kind op de basisschool heeft in principe geen huiswerkbegeleiding nodig. Ouders zullen meestal met of zonder hulp in staat zijn het kind te helpen.

Vanaf het voortgezet onderwijs wordt het verhaal misschien iets anders, maar ook hier geeft de leerkracht geen huiswerk, dat niet in de klas besproken en behandeld is. Dus ga voordat je aan huiswerkbegeleiding denkt, eerst in overleg met de leerkracht. Pas als een kind heel vaal vraagt: ‘Help me aub met mijn huiswerk’, kan je samen met je kind overleggen of huiswerkbegeleiding nodig is.

Hebben kleuters nu ook al huiswerk nodig?

Natuurlijk hebben kleuter niet echt huiswerk nodig. Deze jonge kinderen leren voornamelijk door spel. Wel moet je als ouder weten wat zinvol en leerzaam spel is. Kleuters leren door handelend bezig te zijn met echte materialen. Dus: NIET ACHTER DE LAPTOP!  Alle ’leerzame’ digitale spelletjes voor kleuters zijn 100 keer beter voor het kind in het echt. Sorteren, groot en klein…..laat je kind helpen met het afdrogen: grote deksel, kleine deksel enz. Welke klank hoor je vooraan….. doe het spelletje ‘Ik zie wat jij niet ziet en het begint met een -k-‘  Praat met je kind en lees hem voor! Maak in huis samen met je kind een hoekje, waar hij zijn spel kan spelen met verkleedkleren en ook met autootjes, blokken, keukentje, creatief materiaal, enz.

Als ze toch werk van school hebben gekregen, vinden ze het vaak leuk om dit te maken. Ik hoop dat de leerkracht van je kleuter zo verstandig geweest is, om er maar enkele werkbladen bij te doen, want een werkblad is eigenlijk meer een controlemiddel dat een doel op zich. 

Stimuleer kinderen om te lezen!

De leerkracht van je kind roept het waarschijnlijk ook al. Zelf lezen of voorgelezen worden is vreselijk belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het verbetert zijn woordenschat, zijn algemene ontwikkeling, zijn creativiteit, zijn concentratie, zijn inlevingsvermogen, zijn fantasie en nog veel meer. Je stimuleert je kinderen door al op zeer jonge leeftijd prentenboekjes voor te lezen. Op latere leeftijd geef je het goede voorbeeld om zelf ook te lezen, ook al is het een tijdschrift. Geef met iedere verjaardag ten minste 1 boek, dit mag ook een strip, of een kennis-boek zijn over bv dino’s of paarden. Zorg voor een fijne leesplek voor je kind, waar hij zich ongestoord met een boekje kan terug trekken.

Het lezen is de cement van onze samenleving. Het lezen helpt ons om sociaal te functioneren.

stichting lezen

Succes

Hoe zorg je ervoor, dat deze school-loze periode een succes wordt voor je kind? Voornamelijk door zelf zo min mogelijk stress te hebben. Zie mijn blog: opvoedingsstress. Beperk de huishoudelijke taken zo veel mogelijk. Maak tijd voor je kinderen en vooral zorg dat je ook zelf tijd hebt om te ontspannen. Kinderen hebben niet de hele tijd je aandacht nodig. Leer ze dat ze zelfstandig kunnen spelen. Zie een ruzie even aan, misschien lossen ze het zelf al op. Vervelen mag, kinderen zijn best in staat zelf nieuwe activiteiten te bedenken. Zie mijn blog: Tips om thuis met je kinderen te doen.  

Het volgende leesboek is voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar erg leuk om zelf te lezen. Ik lees het op het moment voor aan mijn 2 kleinzonen van 5 en 7 jaar voor. Ze vinden het leuk en spannend en kunnen niet wachten tot ze weer bij ons zijn, zodat ik verder kan voorlezen.

2 gedachten over “Help, huiswerk”

  1. Een goede werkplek inrichten waar je kind niet snel afgeleid wordt, is een eerste goede stap. Ik merk ook dat ik zelf tijd moet inplannen zodat ik mijn dochter kan helpen. Gelukkig gaat dit goed en houdt ze zelf haar huiswerk ook netjes bij.

    Beantwoorden
    • Hallo Marie, bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad nog een goede tip: Zelf tijd inplannen, om met het huiswerk te helpen waar nodig is. Fijn dat je dochter zelf zo zelfstandig is dat ze haar huiswerk netjes bij houdt. Ze zal ook wel regelmatig zelfstandig kunnen werken en je hulp niet nodig hebben.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.