De hik bij baby’s, wat moet je doen en vooral ook niet doen!

Last update:

De hik bij baby’s, wat moet je doen en vooral ook niet doen!

Wat is de hik?

De hik is een reflexbeweging van het middenrif, de spier die zich onder de longen bevindt en helpt bij het ademen. Wanneer het middenrif zich samentrekt, ontstaat er een onwillekeurige, schokkerige inademing, gevolgd door een snelle sluiting van de stembanden. Dit sluiten van de stembanden veroorzaakt het ‘hikgeluid’ dat we horen. Hikken kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken, zoals snel eten, te veel lucht inslikken, emotionele stress of onderliggende medische aandoeningen. Het is over het algemeen onschadelijk en verdwijnt meestal vanzelf.

Veilig slapen met de hik?

De hik bij baby. Wat vervelend: Je hebt je baby gevoed, daarna heeft hij nog even lekker bij je op schoot gezeten, nu is hij moe en is het tijd om te slapen, maar… het slapen lukt niet. Je baby heeft de hik! Bij iedere hik schudt zijn lijfje even. Op deze manier kan hij niet slapen. Hij begint hij te huilen. De hik bij baby is vervelend en kan soms ook pijn doen. Waarom heeft je kindje nu de hik? Wat heb je fout gedaan? Is het gevaarlijk om hem nu toch in bed te laten? Wat moet je doen? Deze en alle andere vragen heb ik voor je op een rij gezet en geprobeerd te beantwoorden.

De hik bij pasgeboren baby

De hik bij baby's Moeder kijkt bezorgd naar haar baby.

Het ziet er zielig uit als een kleine baby de hik heeft. Zijn hele lijfje schokt even bij iedere hik. Soms huilt je baby tijdens het hikken. Hij kan spierpijn krijgen in het middenrif of in de spieren tussen de ribben. Troost hem door hem rechtop tegen je aan te houden. Je kan hem kalmeren door op deze manier wat rondjes door de kamer te lopen. Vaak verdwijnt de hik als je baby zich zal ontspannen.

Baby heeft ’s nachts vaak de hik

Sommige baby’s hebben juist ’s nachts vaak de hik. Als ouder durf je misschien zelf niet goed te gaan slapen en lig je met gespitste oren in bed. Vaak als je de nachtvoeding gegeven hebt blijft je baby wat huilerig. Soms is hij even stil, dan huilt hij even, is weer stil en dan hoor je hem weer. Het kan zijn dat als je naar zijn babykamer gaat om te gaan kijken, je ziet dat hij een beetje gespuugd heeft. Je pakt je kindje op, je verschoont hem en zijn bedje. Nu ben je inmiddels klaarwakker.

Het volgende wiegje is heel geschikt voor jonge baby’s. Je baby kan hierin veilig slapen. Hij voelt dat mama en papa dichtbij hem zijn. Ook ouders zullen op deze manier beter kunnen slapen.

Is de hik gevaarlijk voor baby’s?

We hebben allemaal wel eens de hik, of de hik gehad. Dit is niet gevaarlijk, het gaat vanzelf weer over. Soms merken aanstaande moeders al op, dat de ongeboren baby in de buik de hik heeft. De hik is ook niet gevaarlijk bij baby’s of kinderen. Meestal verdwijnt de hik binnen een uurtje. De hik kan wel lastig zijn bij het voeden of bij het in slaap komen van je baby.

Wanneer is de hik gevaarlijk voor je baby?

Heel af en toe stopt de hik niet binnen enkele uren en heeft de baby er te veel last van. Ook komt het voor dat een baby zo vaak de hik heeft, dat hij ook andere klachten krijgt. Deze klachten kunnen te maken hebben met slaapgebrek en voedingsproblemen. Neem in dit geval contact op met het consultatiebureau of met je huisarts.

Reflux en de hik bij baby’s

Als de overgang tussen de maag en de slokdarm van een baby nog niet goed werkt, spreken we van een reflux. De baby spuugt veel van de maaginhoud naar buiten. Deze inhoud is al verzuurt. Hierdoor raakt de slokdarm geïrriteerd.

Verborgen reflux en de hik

Als een baby een verborgen reflux heeft komt de verzuurde maaginhoud er niet of nauwelijks uit. Wel wordt deze maaginhoud door bijvoorbeeld de hik omhoog gewerkt. De baby slikt deze echter weer door en de inhoud zakt weer terug in de maag. Dus als je baby vaak slikt en vaak de hik heeft kan dit duiden op een verborgen reflux.  Sommige baby’s die een reflux blijken te hebben, hadden al vaak de hik toen ze nog bij de moeder in de buik zaten. Als je vermoedt dat je baby een reflux of een verborgen reflux heeft, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Als je vermoed dat je baby reflux of een verborgen reflux heeft is deze matras verhoger waarschijnlijk een oplossing. De helling van 15 cm zorgt ervoor dat de voeding minder makkelijk uit de maag terug loopt.

Baby met hik in bedje leggen

Je kan een baby met de hik gewoon in bed leggen. Vaak zal de baby gewoon gaan slapen en zal door de ontspanning van de slaap de hik na een tijdje verdwijnen. Het kan ook zijn, dat je baby door het hikken niet kan slapen, maar en gaat huilen. Moet je nu je baby oppakken of laten liggen?

Luister naar het huilen. Hoe klinkt het? Wordt het langzaam minder of wordt het huilen steeds erger en maakt hij zichzelf helemaal overstuur! Nu zal hij zich niet meer ontspannen. Op deze manier zal de hik niet over gaan. In dit geval is het beter om hem een tijdje uit bed te nemen en tegen je aan te dragen. Soms helpt het ook om je baby nog een nog een paar slokjes te laten drinken. Nadat de hik verdwenen is zal hij veilig kunnen gaan slapen. Ga na een tijdje even zachtjes kijken, je zult zien dat je baby lekker slaapt en zo ben jij gerustgesteld.

Baby kreunt in zijn slaap

De hik kan vervelend en pijnlijk zijn voor je baby, zeker als er ook nog reflux bij aanwezig is. Het kan zijn dat je kindje dan niet huilt maar kreunt.

Je baby kan ook om andere redenen kreunen:

Pasgeboren baby’s kunnen kreunen om de druk in de longblaasjes te vergroten en zo het vocht eruit te persen. Over het algemeen verdwijnen de verschijnselen spontaan in de loop van enkele uren tot maximaal twee dagen. Bel met verloskundige als je pasgeboren baby lang kreunt.

Ook baby’s hebben een soort rem-slaap. Tijdens deze slaap kunnen ze geluiden maken zoals gillen en keunen. Wacht af… wordt je kindje stil en ademt hij weer rustig? Dan kan jezelf ook weer gaan slapen.

Sommige baby’s huilen niet bij buikpijn, of andere pijn, maar kreunen. Haal hem uit bed, troost hem en kijk wat er aan de hand is.

Inbakeren en de hik

Soms hebben baby’s behoefte aan meer geborgenheid in een ledikantje. Ze kunnen misschien moeilijk inslapen, of slapen onrustig. Ook kan het zijn dat ze door bijvoorbeeld de hik zich niet goed kunnen ontspannen en in kunnen slapen. Dan zou inbakeren een oplossing kunnen zijn. Ga dit niet op eigen houtje doen, maar vraag advies bij het consultatiebureau.

Inbakeren mag pas vanaf 6 weken! Na 4 maanden moet je dit weer afbouwen. Dit omdat je kindje zich nu op zijn buikje zou kunnen draaien en dat zou gevaarlijk kunnen zijn, omdat hij zich niet op kan drukken met zijn armpjes, die immers ingebakerd zijn. Als je baby al eerder omrolt moet je natuurlijk eerder stoppen met inbakeren.

Onrustige baby

Sommige baby’s zijn lichamelijk onrustig voordat ze inslapen. Ze bewegen hun benen en armen nog ongecontroleerd. Hierdoor slaan ze zichzelf vaak met de handjes in het gezicht. Je begrijpt dat dit een visuele cirkel kan worden: baby ligt in ledikantje, wordt slaperig, slaat zichzelf per ongeluk in het gezichtje, wordt weer wakker, wordt opnieuw slaperig, slaat zichzelf…. Voor deze kinderen zou een inbakeringslaapzak een uitkomst kunnen zijn. Overleg dit met consultatiebureau. Let op de leeftijd: geschikt vanaf 6 weken tot 3 maanden!

Wat moet je beslist niet doen tegen de hik bij baby’s?

Er zijn nogal wat fabels over het stoppen van de hik. Sommigen zijn beslist voor baby’s niet prettig of zelfs gevaarlijk. Dus niet doen!

  • Je baby laten schrikken
  • Even de adem inhouden
  • Op zijn rug kloppen
  • Tijdens het badje een handje koud water over zijn rug gooien.

Heeft de hik met het voeden te maken?

Het lijkt erop dat het krijgen van de hik met het voeden te maken zou kunnen hebben. Als je baby onrustig is tijdens het drinken kan hij na de voeding de hik krijgen. Je baby kan onrustig zijn omdat hij bijvoorbeeld te veel honger heeft en te gulzig is. Ook kan het zijn dat bij borstvoeding na het toeschieten teveel melk komt voor je baby en hij zich zal verslikken. Ook kennen we misschien het probleem dat het neusje van de baby verstopt of gedeeltelijk verstopt is en je kindje dus niet goed zal kunnen drinken. In alle gevallen zal het voeden niet ontspannen kunnen verlopen en ontstaat er een kans dat je baby hierna de hik krijgt.

Hoe voorkom je de hik bij baby’s?

  • Soms ontstaat de hik door te snel drinken. Las daarom enkele pauzes in tijdens het voeden.
  • Begin met voeden voordat je baby erg ongeduldig en hongerig is. Op deze manier voorkom je dat hij tijdens het voeden huilt en lucht hapt.
  • Als je flesvoeding geeft kan het zijn dat je baby de fles te snel leeg heeft. Je baby zou 20 tot 30 minuten moeten doen over zijn flesje. Als hij te snel drinkt kan je kiezen voor een andere speen.
  • Probeer een andere houding tijdens het voeden, iets rechter op helpt vaak.
  • Laat je baby boeren na de voeding. Soms duurt dit wat langer, maar heb geduld.
  • Laat je baby na het voeden even rustig bijkomen. Dus geen wilde spelletjes, zoals wippen op je knieën na de voeding.

Hoe kan ik de hik bij een baby stoppen?

  • Ontspanning zorgt dat de hik snel verdwijnt. Masseer zachtjes de rug van je baby, terwijl je hem tegen je aan houdt. Loopt wat rond en zing een liedje.
  • Laat je baby op een speentje zuigen, dat ontspant ook.
  • Leid je baby even af met speelgoed of door tegen hem te praten.
  • Buig je baby een klein beetje voorover, dit ontspant het middenrif en kan er voor zorgen dat het hikken stopt.
  • Draag je baby in een draagdoek op je buik. Op deze manier is je baby niet te zwaar voor je en heb je nog 1 of 2 handen vrij. Deze draagdoek is uitermate geschikt, omdat het een zachte rekbare doek is. Je baby kan erin gedragen worden vanaf pasgeboren.
De hik bij baby's. De baby gaapt.

Hoe lang mag een baby de hik hebben?

Hikken is een veelvoorkomend verschijnsel bij baby’s, vooral bij pasgeborenen. In de meeste gevallen is de hik onschadelijk en gaat het vanzelf over. Het kan echter soms enkele minuten tot enkele uren duren voordat de hik verdwijnt.

Als uw baby langer dan enkele uren aanhoudende hik heeft, of als de hik gepaard gaat met braken, prikkelbaarheid of andere symptomen, kan dit een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. In dat geval is het raadzaam om een kinderarts te raadplegen om te beoordelen of er verdere actie moet worden ondernomen. Over het algemeen is het hebben van hik voor een baby echter niet ernstig en gaat het meestal vanzelf over zonder behandeling.

Hoe lang moet je een baby rechtop houden na voeding?

Om reflux en spugen te voorkomen, is het een goed idee om uw baby na het voeden ongeveer 15-30 minuten rechtop te houden. Dit kan de tijd geven die de maag van uw baby nodig heeft om te ledigen en kan helpen om maagzuur en spijsverteringsproblemen te verminderen. Het is belangrijk om de baby’s nek en hoofd te ondersteunen tijdens het rechtop houden en om te voorkomen dat ze in slaap vallen, vooral als ze nog erg jong zijn.

Het kan ook nuttig zijn om te overleggen met een kinderarts als uw baby regelmatig spuugt of last heeft van reflux. Ze kunnen u adviseren over andere manieren om dit probleem te behandelen en te voorkomen.

Is het erg als een baby niet boert?

Het is niet ongebruikelijk dat een baby niet boert na een voeding. Sommige baby’s hebben geen probleem met het inslikken van lucht tijdens het voeden, waardoor het boeren niet nodig is. Andere baby’s kunnen echter last hebben van gas of reflux en kunnen ongemak ervaren als er lucht in hun maag blijft zitten. In dat geval kan boeren helpen om de druk te verlichten en de baby comfortabeler te maken.

Als uw baby geen problemen heeft met spugen, en geen tekenen vertoont van ongemak of verstoorde slaap na het voeden, dan is het waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid als hij niet boert. Als uw baby echter symptomen vertoont zoals buikpijn, prikkelbaarheid, of slecht slapen, kan dit een teken zijn van problemen met het spijsverteringsstelsel en kan het raadzaam zijn om een kinderarts te raadplegen om te beoordelen of verdere actie nodig is.

Waarom heeft mijn baby zo vaak de hik?

Hikken is normaal bij baby’s en kan vaak voorkomen, vooral bij pasgeborenen. Het is een reflex van het middenrif, het spierweefsel onder de longen, dat helpt bij de ademhaling. Bij baby’s kan hikken optreden als gevolg van verschillende oorzaken, waaronder:

  1. Voeden: Hikken kan optreden als gevolg van voeden, vooral als de baby snel eet of te veel lucht inslikt tijdens het voeden.
  2. Overtollig gas: Baby’s kunnen hikken als gevolg van overtollig gas in hun buik. Dit kan gebeuren als de baby lucht inslikt tijdens het voeden, of als gevolg van een onvolgroeid spijsverteringsstelsel.
  3. Te veel stimulatie: Baby’s kunnen hikken als gevolg van te veel stimulatie, zoals overmatig huilen, fysieke beweging of emotionele stress.
  4. Onderliggende medische aandoeningen: In zeldzame gevallen kan hikken een teken zijn van onderliggende medische aandoeningen zoals reflux, astma, hartziekte of neurologische problemen.

Als uw baby vaak de hik heeft en u zich zorgen maakt, raadpleeg dan een kinderarts om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten en om advies te krijgen over hoe u het hikken kunt verminderen.

Kan ik mijn baby beter laten liggen of moet ik hem oppakken als hij de hik heeft?

Als uw baby de hik heeft, is het niet nodig om hem meteen op te pakken. U kunt hem laten liggen in zijn wiegje of in een rustige omgeving, zodat hij zich kan concentreren op zijn ademhaling en de hik kan verdwijnen. Het is belangrijk om de nek en het hoofd van uw baby te ondersteunen als hij ligt en hem niet in een ongemakkelijke positie te leggen.

Als uw baby ongemakkelijk lijkt of huilt, kunt u hem op een zachte manier vasthouden om hem te kalmeren. Houd uw baby rechtop, ondersteunend in uw armen, of laat hem op uw borst rusten. Dit kan helpen om de druk te verminderen en de hik te laten verdwijnen.

Onthoud dat hikken normaal is bij baby’s en meestal vanzelf verdwijnt. Als u zich echter zorgen maakt of als uw baby vaak hikt en andere symptomen vertoont, raadpleeg dan een kinderarts voor verdere beoordeling.

Als dit alles niet helpt denk er dan aan dat de hik wel lastig kan zijn, maar dat een gewone hik over het algemeen geen kwaad kan. Als je het toch niet vertrouwd kan je hierover praten met andere ouders, die misschien meer ervaring hebben en natuurlijk met je eigen ouders. Probeer zelf ontspannen te blijven, want je brengt makkelijk de spanning over op je kindje. Zie mijn blog: opvoedingsstress.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.