De hik bij baby

Last update:

De hik bij baby

Zorgen:

De hik bij baby. Wat vervelend: Je baby heeft gedronken, daarna nog even bij je op schoot gezeten, nu is hij moe en is het tijd om te slapen, maar… het slapen lukt niet. Je baby heeft de hik! Bij iedere hik schudt zijn lijfje even. Op deze manier kan hij niet slapen. Hij begint hij te huilen. De hik bij baby is vervelend en kan soms ook pijn doen. Waarom heeft je kindje nu de hik? Wat heb je fout gedaan? Is het gevaarlijk om hem nu toch in bed te laten? Wat moet je doen? Deze en alle andere vragen heb ik voor je op een rij gezet en geprobeerd te beantwoorden.

Wat is de hik?

De hik is ongecontroleerd: je kan er niet mee stoppen of beginnen wanneer je wil. De spieren van het middenrif en de spieren tussen je ribben trekken zich onbedoeld krachtig samen. Hierdoor wordt er via de luchtpijp lucht gezogen naar de longen. Als de stembanden sluiten, maakt dit het kenmerkende geluid: ‘hik’. De hik herhaalt zich meestal in een min of meer vast ritme vanaf 2 seconden tot ongeveer 15 seconden.

De hik bij pasgeboren baby

De hik bij baby's Moeder kijkt bezorgd naar haar baby.

Het ziet er zielig uit als een kleine baby de hik heeft. Zijn hele lijfje schokt even bij iedere hik. Soms huilt je baby tijdens het hikken. Hij kan spierpijn krijgen in het middenrif of in de spieren tussen de ribben. Troost hem door hem rechtop tegen je aan te houden. Je kan hem kalmeren door op deze manier wat rondjes door de kamer te lopen. Vaak verdwijnt de hik als je baby zich zal ontspannen.

Baby heeft ’s nachts vaak de hik

Sommige baby’s hebben juist ’s nachts vaak de hik. Als ouder durf je misschien zelf niet goed te gaan slapen en lig je met gespitste oren in bed. Vaak als je de nachtvoeding gegeven hebt blijft je baby wat huilerig. Soms is hij even stil, dan huilt hij even, is weer stil en dan hoor je hem weer. Het kan zijn dat als je naar zijn babykamer gaat om te gaan kijken, je ziet dat hij een beetje gespuugd heeft. Je pakt je kindje op, je verschoont hem en zijn bedje. Nu ben je inmiddels klaarwakker.

Het volgende wiegje is heel geschikt voor jonge baby’s. Je baby kan hierin veilig slapen. Hij voelt dat mama en papa dichtbij hem zijn. Ook ouders zullen op deze manier beter kunnen slapen.

Is de hik gevaarlijk voor baby’s?

We hebben allemaal wel eens de hik, of de hik gehad. Dit is niet gevaarlijk, het gaat vanzelf weer over. Soms merken aanstaande moeders al op, dat de ongeboren baby in de buik de hik heeft. De hik is ook niet gevaarlijk bij baby’s of kinderen. Meestal verdwijnt de hik binnen een uurtje. De hik kan wel lastig zijn bij het voeden of bij het in slaap komen van je baby.

Wanneer is de hik gevaarlijk voor je baby?

Heel af en toe stopt de hik niet binnen enkele uren en heeft de baby er te veel last van. Ook komt het voor dat een baby zo vaak de hik heeft, dat hij ook andere klachten krijgt. Deze klachten kunnen te maken hebben met slaapgebrek en voedingsproblemen. Neem in dit geval contact op met het consultatiebureau of met je huisarts.

Reflux en de hik bij baby’s

Als de overgang tussen de maag en de slokdarm van een baby nog niet goed werkt, spreken we van een reflux. De baby spuugt veel van de maaginhoud naar buiten. Deze inhoud is al verzuurt. Hierdoor raakt de slokdarm geïrriteerd.

Verborgen reflux en de hik

Als een baby een verborgen reflux heeft komt de verzuurde maaginhoud er niet of nauwelijks uit. Wel wordt deze maaginhoud door bijvoorbeeld de hik omhoog gewerkt. De baby slikt deze echter weer door en de inhoud zakt weer terug in de maag. Dus als je baby vaak slikt en vaak de hik heeft kan dit duiden op een verborgen reflux.  Sommige baby’s die een reflux blijken te hebben, hadden al vaak de hik toen ze nog bij de moeder in de buik zaten. Als je vermoedt dat je baby een reflux of een verborgen reflux heeft, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Als je vermoed dat je baby reflux of een verborgen reflux heeft is deze matras verhoger waarschijnlijk een oplossing. De helling van 12 graden en het zijwaartse kussen zorgen ervoor dat de voeding minder makkelijk uit de maag terug loopt.

Baby met hik in bed leggen

Je kan een baby met de hik gewoon in bed leggen. Vaak zal de baby gewoon gaan slapen en zal door de ontspanning van de slaap de hik na een tijdje verdwijnen. Het kan ook zijn, dat je baby door het hikken niet kan slapen en gaat huilen. Moet je nu je baby oppakken of laten liggen?

Luister naar het huilen. Hoe klinkt het? Wordt het langzaam minder of wordt het huilen steeds erger en maakt hij zichzelf helemaal overstuur! Nu zal hij zich niet meer ontspannen. Op deze manier zal de hik niet over gaan. In dit geval is het beter om hem een tijdje uit bed te nemen en tegen je aan te dragen. Soms helpt het ook om je baby nog een nog een paar slokjes te laten drinken. Nadat de hik verdwenen is zal hij lekker gaan slapen. Ga na een tijdje even zachtjes kijken, je zult zien dat je baby lekker slaapt en zo ben jij gerustgesteld.

Wat moet je beslist niet doen tegen de hik bij baby’s?

Er zijn nogal wat fabels over het stoppen van de hik. Sommigen zijn beslist voor baby’s niet prettig of zelfs gevaarlijk. Dus niet doen!

 • Je baby laten schrikken
 • Even de adem inhouden
 • Op zijn rug kloppen
 • Tijdens het badje een handje koud water over zijn rug gooien.

Hoe voorkom je de hik bij baby’s?

 • Soms ontstaat de hik door te snel drinken. Las daarom enkele pauzes in tijdens het voeden.
 • Begin met voeden voordat je baby erg ongeduldig en hongerig is. Op deze manier voorkom je dat hij tijdens het voeden huilt en lucht hapt.
 • Als je flesvoeding geeft kan het zijn dat je baby de fles te snel leeg heeft. Je baby zou 20 tot 30 minuten moeten doen over zijn flesje. Als hij te snel drinkt kan je kiezen voor een andere speen.
 • Probeer een andere houding tijdens het voeden, iets rechter op helpt vaak.
 • Laat je baby boeren na de voeding. Soms duurt dit wat langer, maar heb geduld.
 • Laat je baby na het voeden even rustig bijkomen. Dus geen wilde spelletjes, zoals wippen op je knieën na de voeding.

Wat helpt tegen de hik bij baby’s?

 • Ontspanning zorgt dat de hik snel verdwijnt. Masseer zachtjes de rug van je baby, terwijl je hem tegen je aan houdt. Loopt wat rond en zing een liedje.
 • Laat je baby op een speentje zuigen, dat ontspant ook.
 • Leid je baby even af met speelgoed of door tegen hem te praten.
 • Buig je baby een klein beetje voorover, dit ontspant het middenrif en kan er voor zorgen dat het hikken stopt.
 • Draag je baby in een draagdoek op je buik. Op deze manier is je baby niet te zwaar voor je en heb je nog 1 of 2 handen vrij. Deze draagdoek is uitermate geschikt, omdat het een zachte rekbare doek is. Je baby kan erin gedragen worden vanaf newborn.

De hik bij baby's. De baby gaapt.

Als dit alles niet helpt denk er dan aan dat de hik wel lastig kan zijn, maar dat een gewone hik over het algemeen geen kwaad kan. Als je het toch niet vertrouwd kan je hierover praten met andere ouders, die misschien meer ervaring hebben en natuurlijk met je eigen ouders. Probeer zelf ontspannen te blijven, want je brengt makkelijk de spanning over op je kindje. Zie mijn blog: opvoedingsstress.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Kleuterjuf, met meer dan 35 jaar ervaring, moeder van 3 kinderen en oma van 2 kleinkinderen. Met veel passie voor het onderwijs en de opvoeding van het jonge kind.