IkBenAlGroot - Alles Over Kleuters en Peuters!
vogelvoer maken met kinderen. Een pimpelmeesje eet er heerlijk van.

Vogelvoer maken met kinderen

Een verregende Kerstvakantie, lockdown, of het is gewoon even nodig om iets gezelligs doen met je kinderen. We kennen het allemaal wel: een bepaalde periode spelen ze leuk samen, maar…..soms maken ze meer ruzie dan je lief is. Help!!! Wat beslist helpt is om gezellig aan de keukentafel bezig te gaan met materiaal dat vervormbaar is: ‘Sensopathisch materiaal’ noemen wij kleuterjuffen dat. Dat kan zijn: klei, slijm, deeg, water, modder, zoutdeeg, scheerschuim, enzovoort. Je zult zien dat na een middagje creatief bezig te zijn geweest, de lucht weer geklaard is. Vandaag ga ik met mijn kleinkinderen van 7 en bijna 5 jaar vogelvoer maken met kinderen.

Vogelvoer maken met pindakaas

Dit is een activiteit dat geschikt is voor zowel peuters, als oudere kinderen. Advies van de vogelbescherming is om pindakaas zonder toegevoegd zout hiervoor te gebruiken. 

Wat heb je nodig:

 • lege rol toiletpapier, of keukenrol
 • dennenappel 
 • stukje ijzerdraad
 • pindakaas
 • vogelzaad

Je kind kan (eventueel met een plastic handschoen aan) de kartonnen rol of de dennenappel lekker insmeren met pindakaas. Hierna mag hij de rol of dennenappel door het vogelzaad rollen. Het resultaat is een heerlijke traktatie voor onze vogeltjes buiten.

Vetbollen maken

vogelvoer maken met kinderen Deze ingrediënten heb je nodig.

Wat heb je nodig:

 • hard frituurvet
 • ijzerdraad en/of touw
 • vogelzaad
 • eventueel zoutloze noten
 • eventueel rozijnen
 • vormpjes om het vet in te doen

Doe een schort voor, of knoop een theedoek om.

Smelt hard frituurvet in een pan op een laag vuur. Dit moet ongebruikt vet zijn, want ook nu moet er geen zout in zitten. Zout is slecht voor onze vogels in de winter. Als het vet gesmolten is, haal je de pan van het vuur. Nadat het vet afgekoeld, maar nog vloeibaar is, doe je er ongeveer evenveel vogelvoer bij als vet. Nu zal het sneller afkoelen en minder vloeibaar worden. Schenk of schep het in de vormpjes: kokosnoot, theekopje, melkpak, bloempotje, koekvormpje,….. en laat het verder stollen. Dit gaat het snelst in de koelkast, of buiten.

Als het vetbolletje moeilijk uit de vorm gaat, verwarm dan de buitenkant even in warm water of onder de warme kraan.

Vetbollen maken in theekopje

Leg voordat je het vet-met-zaden-mengsel in het kopje giet een touwtje over het kopje heen. Dit zal nu door het vet aangedrukt worden en zo kan je het vetbolletje makkelijk ophangen, nadat je het uit het kopje heb gehaald. Als je een mooi oud kopje gebruikt is het ook leuk om dit samen met het vet op te hangen aan het oortje van het kopje. Hoe leuk staat dit als je enkele mooie kopjes op verschillende hoogtes in dezelfde boom hangt.

Vetbollen maken in een melkpak

vogelvoer maken met kinderen. Vogelvoer in melkpak.

Deze activiteit is ook geschikt voor peuters en natuurlijk ook oudere kinderen.

Je kind knipt, of prikt het onderste stuk op ongeveer 7 a 8 cm van het melkpak. Dit vult hij (of een ouder) met het nog vloeibare vet, hierna roert hij er het vogelzaad doorheen. Laten stollen, gaatjes in de zijkant prikken en met een touwtje buiten ophangen. Het beste is om dit ondersteboven op te hangen, zodat er geen water in blijft staan. De meesjes zijn zo behendig dat ze er zeker nog bij kunnen.

Vogelvoer maken met kokosolie

In plaats van plantaardig frituurvet kan je ook kokosolie gebruiken, of ongezout dierlijk vet. De vetbolletjes die je in de winkel koopt zijn van dierlijk vet gemaakt. De werkwijze is verder hetzelfde.

Vogelvoer fles maken

vogelvoer maken met kinderen. Een voedersilo maken van een pet- fles.

Wat heb je nodig:

 • lege plastic fles
 • vogelzaad
 • schaar
 • trechter
 • houten stokken en/of pollepels

Ook dit is een simpel werkje. Je maakt een ijzerdraadje aan de dop van de plastic fles. Zorg dat de fles schoon is, het kan zijn dat er anders schimmel ontstaat in de fles. Maak tegenover elkaar met een schaar 2 gaatjes waar een stokje of een pollepel inpassen. Maak aan de ene kant dit gaat je iets groter, zodat daar de vogeltjes het zaad uit kunnen peuteren. Vul de fles met behulp van de trechter met vogelzaad en hang deze buiten in een hoge struik of boom op. Nu is het afwachten… soms duurt het een dag voordat de vogeltjes erbij durven, maar als ze hongerig zijn, zullen ze al snel de voedersilo vinden. 

Vogelvoer maken met gelatine

Als je minder rommel wil hebben, zou je ook vogelvoerbollen met gelatine kunnen maken. Op deze manier kan je makkelijk vogelvoer maken met kleine kinderen.

Wat heb je nodig:

 • gelatine (6 blaadjes)
 • koud water
 • fornuis
 • vogelzaad
 • vormpjes
 • rietjes
 • ijzerdraadjes
 • beetje meel

Ook deze activiteit is geschikt voor peuters en ook natuurlijk oudere kinderen. Wel moet een volwassene eerst de gelatine oplossen in heet water (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking).

Doe de gelatine met wat koud water in een pannetje en laat dit 10 minuutjes weken, hierna giet je eventueel wat water af en maak je de rest van het water met de gelatine warm op het fornuis, totdat alle gelatine is opgelost. Niet te heet laten worden! Nu kunnen de kinderen aan het werk:  het zaad erdoor roeren, een beetje meel erdoor roeren en in de vormpjes drukken. Als ze een stukje van een rietje in het mengsel drukken, ontstaat daar een gaatje om later een touwtje door te doen. Na minstens 2 uur opstijven in de koelkast, kunnen de vogelvoer vormpje eruit gedrukt worden. Als dit niet goed gaat kan je het even in warm water dompelen. Touwtje door het gaatje rijgen en buiten ophangen!

Vogelvoer slinger maken

Om het vogelparadijs compleet te maken kunnen de kinderen ook nog een vogelvoer slinger maken.

Wat heb je nodig:

 • touw
 • dikke naald
 • doppinda’s
 • rozijnen
 • stukjes oud brood

Als kleine kinderen deze vogelvoer slinger maken is het veiliger als ze een dikke naald met een stompe punt gebruiken. Een volwassene zal dan de gaatjes in de pinda’s moeten prikken, zodat de kinderen deze aan kunnen rijgen. Leuk om een reeks te maken: pinda, rozijn, stukje brood, pinda, rozijn, stukje brood…..

Als de slinger klaar is, kan deze buiten tussen 2 takken of aan het hek opgehangen worden. Het is geweldig leuk of vanachter het raam naar de capriolen van de meesjes te kijken als deze ondersteboven aan de ketting hangen om te smullen. 

Je eigen vogelparadijs!

vogelvoer maken met kinderen. Een meesje eet bij een meisje uit de hand.

Het is voor veel vogels moeilijk om de winter door te komen. Soms is het erg nat, of koud en hebben de vogels weinig reserves meer. Dan moeten we ze een handje helpen! Daarom is het niet alleen leuk, maar ook goed om vogelvoer te maken met kinderen. Op deze manier zijn onze kinderen een middagje goed bezig en leren ze verantwoordelijkheid en zuinig te zijn met onze natuur.  Als alles het voer klaar is en buiten hangt zal het beslist niet lang duren voordat je kinderen van achter het raam de verschillende vogeltjes kunnen bewonderen: mussen, koolmeesjes, pimpelmeesjes, winterkoninkjes, roodborstjes, of misschien we een specht! Welke vogels bij jou in de buurt leven en wat ze nodig hebben kan je vinden op vogelbescherming mijn vogeltuin.

Plaats reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Leer hoe je jouw kind kunt helpen bij zijn taalontwikkeling

Een e-book vol leerzame en bruikbare tools om de taalontwikkeling van je
kind te stimuleren.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.