Vogelvoer maken met kinderen

Last update:
vogelvoer maken

Vogelvoer maken met kinderen

We kennen het allemaal wel: een bepaalde periode spelen je kinderen leuk samen, maar…..soms maken ze meer ruzie dan je lief is. Help!!! Wat beslist helpt is om gezellig aan de keukentafel bezig te gaan met materiaal dat vervormbaar is: ‘Sensopathisch materiaal’ noemen wij kleuterjuffen dat. Dat kan zijn: klei, slijm, deeg, water, modder, zoutdeeg, scheerschuim, enzovoort. Je zult zien dat na een middagje creatief bezig te zijn geweest, de lucht weer geklaard is. Vandaag ga ik met mijn kleinkinderen van 7 en bijna 5 jaar vogelvoer maken met kinderen.

vogelvoer maken met kinderen merel in de winter

Vogelvoer maken met kinderen met pindakaas

Dit is een activiteit dat geschikt is voor zowel peuters, als oudere kinderen. Advies van de vogelbescherming is om pindakaas zonder toegevoegd zout hiervoor te gebruiken. 

Wat heb je nodig:

 • lege rol toiletpapier, of keukenrol
 • dennenappel 
 • stukje ijzerdraad
 • pindakaas
 • vogelzaad

Je kind kan (eventueel met een plastic handschoen aan) de kartonnen rol of de dennenappel lekker insmeren met pindakaas, hierna mag hij de rol of dennenappel door het vogelzaad rollen. Het resultaat is een heerlijke traktatie voor onze vogeltjes buiten.

Ook kan je in een mengkom een paar eetlepels pindakaas laten vermengen met vogelzaad, daarna schept je kind dit mengsel in vormpjes en drukt het aan. Even laten koud worden en opstijven in de koelkast, daarna kan het uit de vormpjes gedrukt worden.

Dit is een heerlijke traktatie voor vooral meesjes en vinkjes. Grotere vogels hebben liever hele pinda’s.

Vogelvoer maken met kinderen. Ingrediënten om vetbollen te maken.

Vetbollen maken

Wat heb je nodig:

 • hard frituurvet
 • ijzerdraad en/of touw
 • vogelzaad
 • eventueel zoutloze noten
 • eventueel rozijnen
 • vormpjes om het vet in te doen

Doe een schort voor, of knoop een theedoek om.

Smelt hard frituurvet in een pan op een laag vuur. Dit moet ongebruikt vet zijn, want ook nu moet er geen zout in zitten. Zout is slecht voor onze vogels in de winter. Laat het vet smelten, hierna haal je de pan van het vuur. Nadat het vet afgekoeld, maar nog vloeibaar is, doe je er ongeveer evenveel vogelvoer bij als vet. Nu zal het sneller afkoelen en minder vloeibaar worden. Schenk of schep het in de vormpjes: kokosnoot, theekopje, melkpak, bloempotje, koekvormpje,….. en laat het verder stollen. Dit gaat het snelst in de koelkast, of buiten in de kou.

Als het vetbolletje moeilijk uit de vorm gaat, verwarm dan de buitenkant even in warm water of onder de warme kraan.

vogelvoer maken met kinderen. Vet in kokosnoot.

Vetbollen maken in theekopje

Leg voordat je het vet-met-zaden-mengsel in het kopje giet een touwtje over het kopje heen. Dit zal nu door het vet aangedrukt worden en zo kan je het vetbolletje makkelijk ophangen, nadat je het uit het kopje heb gehaald.

Als je een mooi oud kopje gebruikt is het ook leuk om dit samen met het vet op te hangen aan het oortje van het kopje. Hoe leuk staat dit als je enkele mooie kopjes op verschillende hoogtes in dezelfde boom hangt.

Vetbollen maken in een melkpak

Deze activiteit is ook geschikt voor peuters en natuurlijk ook oudere kinderen.

Je kind knipt, of prikt het onderste stuk op ongeveer 7 a 8 cm van het melkpak. Dit vult hij (of een ouder) met het nog vloeibare vet, hierna roert hij er het vogelzaad doorheen. Hierna moet je het vet laten stollen, daarna prik je gaatjes in de zijkant prikken en met een touwtje kan je kind ook dit buiten ophangen. Het beste is om dit ondersteboven op te hangen, zodat er geen water in blijft staan. De meesjes zijn zo behendig dat ze er zeker nog bij kunnen. Je kinderen zullen versteld staan van de kapriolen die de meesjes kunnen maken om bij het vet te kunnen komen.

Vogelvoer maken met kokosolie

In plaats van plantaardig frituurvet kan je ook kokosolie gebruiken, of ongezout dierlijk vet. De vetbolletjes die je in de winkel koopt zijn van dierlijk vet gemaakt. De werkwijze is verder hetzelfde.

Vogelvoer fles maken

Wat heb je nodig:

 • lege plastic fles
 • vogelzaad
 • schaar
 • trechter
 • houten stokken en/of pollepels

Dit is ook een simpel werkje. Maak de fles goed schoon, want anders kan het voer in de fles gaan schimmelen. Als eerste maak je maakt een ijzerdraadje aan de dop van de plastic fles. Daarna maak je tegenover elkaar met een schaar 2 gaatjes waar een een stokje of een pollepel inpast. 1 van de 2 gaatjes moet je iets groter maken, zodat daar de vogeltjes het zaad uit kunnen peuteren, daarna vul je de fles met behulp van de trechter met vogelzaad en hang deze buiten in een hoge struik of boom op. Nu moeten je kinderen geduld hebben, als de vogels hongerig zijn zullen ze na een tijdje op het voer afkomen en heerlijk gaan eten.

Soms duurt het een dag voordat de vogeltjes erbij durven, maar als ze hongerig zijn, zullen ze al snel de voedersilo vinden. 

Vogelvoer maken met gelatine

Als je minder rommel wil hebben, zou je ook vogelvoerbollen met gelatine kunnen maken. Op deze manier kan je makkelijk vogelvoer maken met kleine kinderen.

Wat heb je nodig:

 • gelatine (6 blaadjes)
 • koud water
 • fornuis
 • vogelzaad
 • vormpjes
 • rietjes
 • ijzerdraadjes
 • beetje meel

Ook deze activiteit is geschikt voor peuters en ook natuurlijk oudere kinderen. Wel moet een volwassene eerst de gelatine oplossen in heet water (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking).

Daarna doe je de gelatine met wat koud water in een pannetje en laat dit 10 minuutjes weken, hierna giet je eventueel wat water af en maak je de rest van het water met de gelatine warm op het fornuis, totdat alle gelatine is opgelost. Niet te heet laten worden, hierna kunnen de kinderen aan het werk: het zaad erdoor roeren, een beetje meel erdoor roeren en in de vormpjes drukken, hierna drukt je kind een stukje van een rietje in het mengsel, hierdoor ontstaat er een gaatje, waar later een touwtje door kan. Na minstens 2 uur opstijven in de koelkast, kunnen de vogelvoer vormpje eruit gedrukt worden. Dit gaat het best door het even in warm water dompelen, hierna maak je een touwtje door het gaatje en hang je het samen met je kind buiten op.

Vogelvoer slinger maken

Om het vogelparadijs compleet te maken kunnen de kinderen ook nog een vogelvoer slinger maken.

Wat heb je nodig:

 • touw
 • dikke naald
 • doppinda’s
 • rozijnen
 • stukjes oud brood

Als kleine kinderen deze vogelvoer slinger maken is het veiliger als ze een dikke naald met een stompe punt gebruiken. Een volwassene zal dan de gaatjes in de pinda’s moeten prikken, zodat de kinderen deze aan kunnen rijgen. Leuk om een reeks te maken: pinda, rozijn, stukje brood, pinda, rozijn, stukje brood…..

Nu de slinger klaar is, kan deze buiten tussen 2 takken of aan het hek opgehangen worden, hierna is het geweldig leuk of vanachter het raam naar de capriolen van de meesjes te kijken als deze ondersteboven aan de ketting hangen om te smullen. 

Je eigen vogelparadijs!

Dit voederhuisje staat gezellig en is onmisbaar voor het vogelparadijs, doordat het doorzichtig is, kunnen je kinderen binnen het eten van de vogeltjes goed zien. Zet het voederhuisje ongeveer 3 meter van het raam vandaan, zodat de vogels bij het voer durven te komen.

Het is voor veel vogels moeilijk om de winter door te komen. Soms is het erg nat, of koud en hebben de vogels weinig reserves meer, daarom moeten we ze nu een handje helpen! Dat is het niet alleen leuk, maar ook goed om vogelvoer te maken met kinderen. Op deze manier zijn onze kinderen een middagje goed bezig en leren ze verantwoordelijkheid en zuinig te zijn met onze natuur. 

Hoe leuk voor je kinderen is dit doorzichtige voederhuisje. Het kan met zuignapjes aan het raam geplakt worden.

Als alles het voer klaar is en buiten hangt zal het beslist niet lang duren voordat je kinderen van achter het raam de verschillende vogeltjes kunnen bewonderen: mussen, koolmeesjes, pimpelmeesjes, winterkoninkjes, roodborstjes, of misschien we een specht! Welke vogels bij jou in de buurt leven en wat ze nodig hebben kan je vinden op vogelbescherming mijn vogeltuin.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.