Kindertraktaties, Hieperdepiep… Hoera!!!

Last update:

Kindertraktaties, Hieperdepiep… Hoera!!!

Feest! Je kind is jarig en mag trakteren op school, de peuterspeelzaal, de dagopvang of zelfs bij de zwemles. Soms is het ook gebruikelijk om bij het afscheid van bijvoorbeeld de dagopvang te trakteren. Kindertraktaties maken kan voor ouders wel eens een probleem zijn. Moet het gezond zijn? Moet het origineel zijn? Wat lusten de meeste kinderen? Mag er een cadeautje bij de kindertraktatie zitten? Vraag dit even na op school, de peuterspeelzaal, de dagopvang….

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ook is het belangrijk te weten hoeveel traktaties je moet maken. Op scholen mogen de kinderen vaak ook nog een traktatie aan andere leerkrachten geven, wat is gebruikelijk? Het is erg vervelend voor je kind, de leerkracht en natuurlijk ook voor jezelf als je met bijvoorbeeld versierde cakejes aan komt en je hoort, dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. Of dat je mini paprikaatjes versiert hebt als Minions, maar de helft van de kinderen het niet lust.

Nu je de richtlijnen weet kan je aan het werk: 20 uitgewerkte voorbeelden van makkelijke en gezonde kindertraktaties.

Coronaproof traktaties

Vraag in deze periode na wat het beleid is i.v.m. het trakteren op school. Bij veel scholen moet de traktatie voorverpakt zijn. Ook van deze voorverpakte traktaties kan je nog iets persoonlijks maken. Denk aan rozijnendoosjes beplakken en een gezichtje erop tekenen eventueel zelfs met leuke wiebeloogjes. Of een voorverpakte ontbijtkoek veranderen in een ijsje met een ijscostokje en gekleurd papier. een banaan is in principe ook voorverpakt. Je kan er met een watervaste stift leuke teksten opschrijven, of hoera! Sofie is 5 jaar!

Denk ook aan gewoon fruit zoals een mandarijntje, een banaan of een kleine appel. Dit zou je eventueel nog kunnen versieren met wiebeloogjes. Maar het is vaak ook al leuk om de doos of mand waar de traktatie in zit te versieren.

Waterijsjes

  • Makkelijke traktaties zijn een heerlijke traktatie voor de warme zomerse dagen. Als je dan ook nog ijsjes koopt of zelf maakt zonder kleurstoffen en extra suikers is dit ook nog eens niet ongezond. Het is heel handig om een servetje of een bekertje bij het ijsje uit te delen, zodat de kinderen niet knoeien.

Handjes

wegwerphandschoenen zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor kindertraktaties. Je kan ze vullen met chips of met popcorn. Het makkelijkst is om ze dicht te maken met een loom elastiekje. Het is leuk om er een gezichtje op te tekenen met een permanent marker. Sommige wegwerp-handschoenen zijn gepoederd aan de binnenkant. Deze zijn hiervoor dus niet geschikt.

Ketting

Een goede bekende is de chipsketting, gemaakt van een dropveter en aangeregen Nibbit chips. Je kan hiervoor ook snoepveters gebruiken. Voor de kleine kinderen is het handiger om maar enkele chipjes aan te rijgen. Ook erg leuk is het voor de grote kinderen om zelf de chips aan te rijgen, hierna kunnen ze de ketting om doen en er telkens iets van eten.

Doosje rozijntjes.

Hiermee kan je alles maken: Bumba, Unicorn, Flamigo, Buurman en Buurman, Tractor Tom, Lego Ninjago enzovoort. Print de plaatjes die je hebben wil op passende grote uit. Het is leuk als je deze in laat kleuren door de jarige Jop. Knip er rechthoekjes van en plak ze op het doosje rozijntjes.

Bakstenen

kindertraktaties pot met marshmallows

Pak doosjes tum tummetjes in met steentjes papier. Zo worden het bakstenen, waar een muur mee gemetseld kan worden. Lusten de kinderen wel bakstenen? Ha ha wat een grap!

Poepjes

Doe losse rozijntjes in een doorzichtig zakje, hierna print een briefje uit met een plaatje van een dinosaurus en dit briefje hang je aan het zakje. Voor de traktatie vraagt je kind: ‘Lusten jullie dinopoepjes?’ Intussen deelt hij dan de zakjes uit, waarin de rozijntjes zitten en waaraan de afbeelding van de dinosaurus zit.

Sterretjes

Koop mooie prikkertjes, of maak zelf een ster of slingertjes aan de prikkers. Prik er een spekje, marshmallow en een soesje aan.

Gezonde kindertraktaties

Op de meeste scholen moeten kindertraktaties ook gezond zijn. Vraag het bij de leerkracht even na. Soms mag popcorn of chips wel en soms zelfs zelfgebakken cakejes. Je zou ook iets gezonds kunnen versieren met een snoepje. Er zijn veel makkelijke en minder makkelijke kindertraktaties, die gezond zijn.

Fruit in bakje

kindertraktaties los fruit
kindertraktaties egel met prikkers
kindertraktaties bekertjes chips

Het makkelijkst vind ik altijd enkele bakjes met stukjes fruit en mooie prikkers. Alle kinderen krijgen een prikker en mogen zelf bijvoorbeeld 5 stukjes fruit aan hun prikker prikken. Ze mogen maar 2 dezelfde stukjes fruit, zo voorkom je dat bijvoorbeeld de mandarijntjes op zijn, voordat iedereen aan de beurt geweest is. iedereen kiest zo datgene wat hij of zij lust.

Gezonde ijsjes

Van kleine puddinkjes, zoals danoontjes maak je makkelijk ijsjes. Prik een ijslepeltje door de folie op de bovenkant van het puddinkjes en zet ze in de vriezer. Heerlijk gezonde ijsjes! Als je er nog oogjes opteken, of plakt, heb je een nóg leuker effect.

Spiesjes

Van een halve spitskool, ingepakt in aluminiumfolie maak je makkelijk een egeltje. Van prikkertjes met druifjes, blauwe bessen, stukjes mandarijn of kaas of worst maak je de stekels van de egel, prik deze schuin in de rug van de egel prikt. Teken er met een watervaste stift oogjes en een neusje op. Als je dit alles nog op een stukje kunstgras zet, heb je een geweldige leuke traktatie!

Fruit

De meeste scholen vinden het fijn als kinderen een gezonde traktatie hebben. Hoe leuk en makkelijk is het om op appels te trakteren. Vraag bij de fruitboer om kleine appels. Appels met een rood wangetje kan je mooi glanzend wrijven. Prik in iedere appel een gaatje, waarna je daar het achterste deel van een snoepwormpje insteekt. Leg op een dienblad een boerentheedoek en verdeel daar de appels over.

Ook erg leuk is het om een mandarijntje in het midden van een wit papieren zakdoekje te leggen. Vouw het zakdoekje om de mandarijn. Hierna bind je dit onder de mandarijn dicht. Teken 2 ogen op het witte balletje en een mond. Nu heb je een spookje, leuk voor de periode rond Halloween.

Teken met een watervaste stift een grappig gezichtje op een banaan.

Ook erg eenvoudig is een punt meloen prikken op een satéprikker. Als je de prikker er een stukje door prikt, kan je bovenop een aardbei of druif prikken. Een lekkere verfrissende kindertraktatie. Voor peuters of kleine eters is deze traktatie erg leuk! Je knipt een deel van een plastic bekertje. Je vult je het met: fruit, popcorn of chipjes. teken er gezichtjes op en je zou er ook nog een veer aan kunnen plakken, zodat het indiaantjes worden. Snel een leuk en gezond resultaat.

Kindertraktatie samen met je kind knutselen

kindertraktaties vlinder knutselen

Wat leuk als je de traktaties samen met je kind kan maken. Een toiletrolletje kan de basis zijn. Deze kan je vullen met een plastic zakje met chips, of peperkoek, of fruit. Aan de uiteinden plak je een vormpje van een cupcake. Nu maak je de traktatie af door er bijvoorbeeld een pinguïn, een uil of een vlinder van te knutselen. Op een deel van de knutsel kan je de naam van de jarige schrijven en de leeftijd. Als de kinderen bij het lekkers willen, hoeven ze alleen maar 1 papier van het cupcakeje te scheuren. De rest van de traktatie blijft dan heel.

Kindertraktaties online bestellen

Als je het jezelf niet te moeilijk wil maken is het natuurlijk ook mogelijk om online kindertraktaties te bestellen.

Waar je beslist alle kinderen blij mee maakt zijn deze kleine potjes playdoh klei. Kinderen kunnen onderling ruilen als ze een andere kleur willen.

Deze springmonstertjes zijn leuk om op een verpakte koek te plakken. Op deze manier krijgt de traktatie van je kind toch iets persoonlijks.

Deze nostalgische vliegtuigjes blijven leuk voor jongens en meisjes. Eerst zetten ze het in elkaar en daarna vliegen maar. Je kan er een spel van maken door de kinderen het vliegtuig buiten te laten vliegen, waarna bekeken wordt welk vliegtuig het verst gekomen is. Zet de naam erbij met stoepkrijt en dus kunnen jullie een winnaar aanwijzen.

Pinterest kindertraktaties

Heel veel ouders zijn creatief en hebben geweldige leuke en goede ideeën wat betreft kindertraktaties. Misschien krijg je zelf wel nieuwe ideeën als je dit allemaal ziet, maar er is natuurlijk niets mis mee om iets te gebruiken dat een andere ouder bedacht heeft. Zie mijn pinterestmap kindertraktaties

Kindertraktaties speelgoed

Soms is het leuk om een speelgoedje bij de traktatie te doen. Zo hebben de klasgenootjes een blijvende herinnering. Dit is vooral fijn als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en je kind dus naar een andere school gaat. Je kan voor weinig geld kleine spulletjes kopen. Het is leuk om er iets persoonlijks bij te knutselen.

Uitdeelcadeautjes

Als jarige Jop, krijgt je kind natuurlijk veel cadeautjes, maar we willen onze kinderen ook leren dat geven soms net zo leuk is dan ontvangen. Er zijn veel leuke kleine presentjes te koop, die een blijvende herinnering aan de verjaardag van je kind zullen zijn. Zie mijn blog: Uitdeelcadeautjes.

Schooltraktaties

Als kleuterjuf heb ik in de 30 jaar dat ik werk al veel traktaties voorbij zien komen. Veel ouders maken creatieve traktaties. Zoals een paar maanden geleden, toen een moeder een dienblad bekleed had met aluminiumfolie, hierop stonden plastic wijnglaasje met stukjes aardbei of druiven. Hierin had ze een mooi prikkertje met glitters geprikt. Tussen de glaasjes had ze op het alufolie mooie blauwe snoeppareltjes gestrooid. De glaasjes wilde ze graag weer mee naar huis. De prikkertjes hebben we in de knutseldoos van school gedaan. Het is handig om de aankleding opvallend te maken met bijvoorbeeld een snoertje lampjes op batterijen, of versierde prikkertjes, of het dienblad waarop de traktaties staan in een bepaalde stijl te versieren: alpaca, of brandweer. De traktatie die eigenlijk heel gewoon is, lijkt dan door het geheel bijzonder.

Verder is het natuurlijk heel belangrijk dat de traktatie veilig is. Voor kleine kinderen moeten de druiven, blauwe bessen en dergelijke doorgesneden worden.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.