IkBenAlGroot - Alles Over Kleuters en Peuters!
pepernoten bakken

Pepernoten bakken

Bak samen met je kinderen pepernootjes of speculaasjes.

Ze liggen al vanaf eind september in de winkel, maar bij ons zijn de pepernoten verboden tot 1 november. Iedereen van ons gezin vindt pepernoten erg lekker. We bedoelen dan de kruidnootjes, want de echte ouderwetse pepernoten daar zijn we niet zo dol op. Vroeger ging ik tegen de tijd dat Sinterklaas in Nederland kwam met onze kinderen pepernoten bakken. Tegenwoordig doe ik dat met mijn kleinkinderen. Ook op school hebben we altijd een Pietenmorgen en dan ruikt de hele school naar zelf gebakken pepernootjes. Heerlijk, dat hoort bij de sinterklaassfeer. Zie mijn blog: Pakjesavond.

Pepernoten bakken met kinderen

pepernoten bakken, daar wordt je best moe van

Vanaf een jaar of 2/ 3 kunnen kinderen helpen met pepernoten bakken. Als ze ouder worden kunnen ze steeds meer zelf. Eerst helpen ze met het afwegen van de ingrediënten. Dan helpen ze met het mengen en kneden en daarna met het balletjes draaien. Spelenderwijs is dit allemaal niet alleen gezellig, maar ook ontzettend leerzaam. Toen mijn oudste kleinzoon in groep 3 zat, wilde hij opeens alles van het recept zelf lezen. Mijn jongste kleinzoon was gek op tellen en kende al enkele cijfers. Hij bemoeide zich dus met de weegschaal.

Het met de handen mengen, kneden en vormen van deeg is goed voor de motorische ontwikkeling en het kalmeert in deze toch wel stressvolle tijd. Kinderen kunnen zo hun emoties beter controleren. Ik laat de kleuters van mijn klas in deze drukke periode van Sinterklaas ook regelmatig met vervormbaar materiaal spelen, zoals zoutdeeg, klei, verf en scheerschuim.

Pepernoten bakken recept

 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 65 gram bruine basterd suiker
 • 50 gram boter
 • eetlepel speculaaskruiden
 • 1 ei
 • mespuntje zout

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng en kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Hierna is het stijver geworden en minder plakkerig. Nu kunnen er balletje ze groot als knikkers van gedraaid worden. Druk deze balletjes iets uit elkaar op een bakplaat, waarop bakpapier ligt. Bak ze nu in de voorverwarmde over in 15 minuten gaar.

Met dit recept kunnen ongeveer 100 pepernoten gebakken worden, afhankelijk hoe groot de balletjes gedraaid worden, maar vooral ook, hoeveel er van het deeg gesnoept wordt. Mijn ervaring is dat dit meer dan voldoende is voor 2 kinderen.

Bijzonder lekkere pepernoten bakken:

pepernoten bakken. Met 4 extra ingrediënten maak je bijzonder lekkere pepernoten

Toen mijn kinderen wat ouder werden gingen ze graag experimenteren met het standaard recept van pepernoten. Het mislukte ook wel eens, maar er zijn enkele heerlijke bijzondere recepten uit voortgekomen.

Verdeel het deeg van het recept hierboven in 4en. Doe ieder deel in aparte kom en voeg bij de eerste kom een eetlepel hagelslag toe, bij de tweede een eetlepel verkruimelde Bastogne koekjes, bij de derde een eetlepel pindakaas en wat gehakte nootjes, bij de vierde kom een eetlepel klein gesnipperde appel. Verder meng je natuurlijk de extra ingrediënten door het deeg en maak je weer balletjes, die je in de oven in 15 min bakt. Heerlijk!!! Het is ook lekker om door het deeg fijngehakte karamel toe te voegen of wat sap van een mandarijn….Leuk om het lekkerste recept voor pakjesavond te bedenken.

Pepernoten bakken met bloem

Je kan in plaats van zelfrijzend bakmeel ook bloem gebruiken. De pepernoten zullen brosser worden als je er een theelepel bakpoeder bij doet.

Pepernoten bakken ‘gezond’

 • 125 gram speltmeel
 • 50 gram honing
 • 50 gram kokosolie
 • eetlepel speculaaskruiden
 • mespuntje zout

Met deze ingrediënten kan je ook heerlijke pepernoten bakken, beslist gezonder, dan de traditionele kruidnoten.

Speculaasjes bakken

Met de volgende ingrediënten kunnen de kinderen speculaasjes of speculaasbrokken maken. Het vullen van de speculaasplank voor de speculaaskoekjes hebben ze wel hulp nodig als de kinderen nog klein zijn.

Ingrediënten voor speculaasjes en speculaasbrokken

 • 200 gram bloem
 • 150 gram roomboter
 • theelepel bakpoeder
 • 100 gram bruine bakpoeder
 • eetlepel speculaaskruiden
 • snufje zout
 • eetlepel melk

Bereiding deeg

Meng alles ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. De boter moet op kamertemperatuur zijn en kan je het beste in stukken toevoegen. Als alles goed gemengd en gekneed is, wikkel je het deeg in huishoudfolie en vouw je dit goed dicht. Nu moet het deeg een half uurtje opstijven in de koelkast. In deze tijd verwarm je de oven voor op 175graden C.

Bereiding speculaasjes

Bestuif de speculaasplank met bloem of maïzena. Druk het deeg in de vormpjes van de speculaasplank en druk dit aan met de deegroller. Met een mes snijd je het overtollige deeg weg. Hiervan kan je weer een deeg bol maken. Tik de plank onderste boven op het aanrecht en leg de losgekomen koekjes op het bakpapier op het bakblik. Nu herhaal je dit, totdat het deeg op is. Zet het bakblik 15 minuten in de voorverwarmde oven. Let op, als je de koekjes na 15 min uit de oven haalt zijn ze nog zacht, maar na het afkoelen zijn ze heerlijk krokant!

Bereiding speculaasbrokken

Haal na een half uur het deeg uit de koelkast. Haal de folie eraf en rol dit uit op een met bloem bestoven aanrecht. De speculaasplaat met ongeveer 1 cm dik zijn. Trek met een mes horizontale en verticale strepen daar waar je later de koek wilt breken. Leg deze plaat op het met bakpapier beklede bakblik en bak dit in 20 minuten gaar. Ook deze speculaas is pas knapperig als het afgekoeld is. Nu kan je het in stukken breken.

Creatief bezig zijn

Tijdens het wachten en ook tijdens het opeten is het gezellig om samen te knutselen voor Sinterklaas.

Of met dit krasblok, Sinterklaastekeningen te voorschijn te toveren.

Met deze mooie raamstickers maak je jullie huis in Sinterklaas sfeer. Deze stickers zijn meerdere keren te gebruiken.

Sinterklaassfeer

pepernoten bakken ingrediënten

Buiten is het winderig, nat en koud. Binnen staat de oven aan met een bakplaat vol met zelf gevormde pepernoten. De kinderen hebben hun schortje afgedaan, de handen gewassen en zitten nu aan de schone keukentafel een tekening te maken voor Sinterklaas. Morgen komt hij aan, dan willen ze de tekening geven, als ze durven. Het begint heerlijk naar speculaas, of pepernootjes te ruiken. Ik heb me een kopje koffie ingedaan en geniet…

Plaats reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Leer hoe je jouw kind kunt helpen bij zijn taalontwikkeling

Een e-book vol leerzame en bruikbare tools om de taalontwikkeling van je
kind te stimuleren.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.