Koken met kinderen Pizza maken

Last update:
Koken met kinderen Pizza maken

Koken met kinderen Pizza maken


Feest in de keuken! Er zijn veel eenvoudige gerechten, die kinderen gemakkelijk alleen of met hun ouders kunnen maken. Vaak ben je druk en heb je weinig tijd om te koken, maar wat fijn voor jezelf en voor je kinderen als je gewoon eens tijd maakt om samen met je kinderen te koken. Een groot voordeel is dat kinderen, die zelf meegeholpen hebben bij het bereiden van het eten, dit eten ook met smaak zullen opeten. Zie mijn blog: Kind wil niet eten: 20 originele eettips voor de moeilijke eter. Maar koken met kinderen, Pizza maken is vooral erg gezellig!

Dit mooie bakboek voor kinderen staat vol heerlijke broden, pizza’s, donuts enzovoort. Door de eenvoudige aanwijzingen kan het niet mislukken.

Is een pizza ongezond?

Je kan zelf een pizza zo ongezond en gezond maken als je zelf wilt. Door verse groenten te gebruiken, zelf verse saus te maken en niet teveel kaas te gebruiken is je pizza beslist niet ongezond. pizza ongezond?

Recept gezonde pizza:

Voor de bodem:

 • 300 gram bloem
 • 200 gram volkorenmeel
 • 300 ml lauw water
 • 1 zakje droge gist
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel zout

Voor de saus:

 • pakje van 500 gram gezeefde tomaten
 • 6 mooie rijpe tomaten
 • 1 teentje knoflook
 • 1 flinke ui
 • beetje olijfolie
 • indien gewenst eetlepel suiker
 • indien gewenst basilicum

Voor de vulling van de pizza:

 • plakjes salami
 • plakjes ham
 • ananas
 • plakjes courgette
 • stukjes paprika
 • halve mini tomaatjes
 • halve olijven
 • plakjes champignons
 • geraspte jonge kaas
 • verse spinazie
 • ……….

Allereerst doen jullie allemaal een schort aan of knopen jullie een theedoek om, want van pizza bakken kan je heel vier worden. Daarna laat je je kind de oven op 220 graden zetten, zo kan deze voorverwarmen. Baktijd is ruim een half uur. Controleer wel even of het deeg in het midden ook gaar is, omdat dit waarschijnlijk niet op alle plaatsen even dun is uitgerold.

De saus:

koken met kinderen, pizza Tomaten snijden

Het is handig om met de saus te beginnen, omdat deze dan afgekoeld is als de kinderen het nodig hebben om de pizza te maken.

Als eerste kunnen je kinderen de tomaten wassen, daarna laat je de tomaten in stukjes snijden met een niet te scherp keukenmes.

Nu kunnen ze aan de saus niet zoveel meer kunnen doen, maar ze zullen het leuk vinden om de tijd dat ze even moeten wachten een kleurplaat of tekening van een pizza te maken.

Begin met het fruiten van een zeer fijn gesneden ui en een teentje knoflook. Hierbij voeg je de gesneden tomaten (kroontje eruit gesneden) en de anderen ingrediënten. Als de tomaten helemaal zacht zijn, kan je alles mooi glad pureren met bijvoorbeeld een staafmixer, hierna kunnen de kinderen er wat suiker en/of basilicum bij strooien. 

Het deeg:

koken met kinderen, pizza. Het afwegen.

Het is geweldig leuk en leerzaam voor de kinderen om te helpen met het afwegen van de ingrediënten, het mengen en het kneden van het deeg. Op het laatst zal het kneden zwaar worden en is het misschien handig dat je de deegbal nog een poosje doorkneed, voordat je het laat rusten om te rijzen.

Voor de kinderen is dit een mooie ervaring, ze ervaren dat deeg gaat rijzen! Leg samen de deegbal in een grote kom op een warme plek. Bekijk hoe groot de bal nu is. Doe daarna een vochtige theedoek over de kom. Tot slot kijk je samen na een half uur hoe groot de deegbal nu is. Het lijkt wel toveren! 

koken met kinderen pizza maken Het kneden van het deeg.

Nu komt het echte bakkerswerk: Het uitrollen van het deeg! Strooi flink bloem op een schoon tafelblad en geef een deel van het deeg aan je kind. Hij kan zich nu met de deegroller uitleven. Kijk wat je wil maken. Misschien is het handig om een bakblik te bekleden met het deeg, omdat de pizzabodems vaak een vreemde vorm krijgen, of op sommige plaatsen te dun worden. 

De vulling:

koken met kinderen, pizza. pizza beleggen.

De saus is afgekoeld. Om te beginnen laat je je kind wat scheppen saus op het deeg scheppen, daarna kan hij met de achterkant van de eetlepel kan de saus over de bodem verdelen. Kinderen vinden het vaak erg leuk om van de pizza een schilderij te maken. Van een ronde pizza kunnen ze een gezichtje maken met een tomaten neus en dergelijke. Maar ook van een rechthoekige pizza kunnen ze een kunstwerk maken door de ingrediënten mooi te rangschikken.  Alles laten bestrooien met geraspte kaas en dan kan de pizza ongeveer in half uurtje in de voorverwarmde oven.

Natuurlijk wordt er samen opgeruimd en daarna begint het wachten…. Als de pizza al heerlijk begint te ruiken kunnen kinderen de tekening nog afmaken en dan kan de tafel gedekt worden.

Tot slot begint waarschijnlijk het mooiste deel van koken met kinderen: pizza maken, PIZZA OPETEN!!! 

Het bijzondere is dat je kinderen nu met heel veel smaak datgene zullen eten, wat ze anders niet lusten. Denk aan tomaten, kaas, spinazie…. Zo hebben jullie een gezellige middag en een gezonde maaltijd! 

Weinig tijd:

Het kan natuurlijk zijn dat je wel een gezellige middag wil, maar weinig tijd hebt. Dan kan je ervoor kiezen om kant-en klare pizzadeeg en -saus te gebruiken. Deze zijn wel minder gezond, maar soms moet je voor gemakkelijk kiezen. Zo kan je toch gezellig koken met kinderen, pizza maken.

Het is ook erg leuk en gemakkelijk om samen met je kinderen appelmoes te maken.

Bakkertje spelen

Is het je al eens opgevallen dat je kind na een leuke ervaring dit na zal willen spelen? Als jullie met hem naar de dierentuin geweest zijn, zal hij misschien de dieren van de duplo pakken om een dierentuin te maken. Als hij pas op school zit, of als de vakantie voorbij is, zal hij graag schooltje willen spelen met zijn broer, zus of vriendjes. Nu na het pizza bakken zal hij beslist graag bakkertje willen spelen. Zo verwerkt een kind zijn ervaringen.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.