Kind wil niet eten: 21 originele eet tips voor de moeilijke eter

Last update:

Kind wil niet eten: 21 originele eet tips voor de moeilijke eter

Bijna ieder kind krijgt wel een periode dat hij problemen gaat maken met het eten. In dit blog: kind wil niet eten, geef ik 20 simpele tips om van je moeilijke eter een gezonde eter te maken! (Onderaan dit artikel vind je nog 10 veel gestelde vragen!)

Voorbeeld

Het is dinsdagmorgen. Dit is 1 van de dagen dat beide ouders moeten werken. De kinderen worden een half uurtje eerder wakker gemaakt, want ze worden eerst naar de oppas of voorschoolse opvang gebracht. De kinderen merken aan je dat er vandaag wat meer stress is. Eerder opstaan, sneller aankleden, gehaast de broodtrommels voor school vullen. Papa en mama mopperen misschien ook nog een beetje op elkaar en dan moet er ook nog ontbeten  worden….. De kans is groot dat er nu problemen ontstaan! Een van de kinderen treuzelt erg met het eten of weigert helemaal te eten. Wat nu, word je boos, of gaat je kind zonder eten naar school?

Of:

Je haalt je peuter of kleuter na het werk op bij de naschoolse opvang. Je kind is moe en mag tv kijken. In deze tijd kan je een gezonde maaltijd op tafel zetten. Maar als iedereen aan tafel zit beginnen de problemen. Dezelfde boontjes die je peuter vorige week nog met smaak heeft gegeten, vindt hij nu ineens vies! Hij prikt in het eten, zonder iets in zijn mond te stoppen. Als je hem een handje wil helpen, slaat hij de lepel weg. Vader wordt boos…. enzovoort. Wat nu? Geef je hem nog wel het toetje, of iets anders, of moet hij zonder eten naar bed? 

Kinderen voelen de stress van hun ouders aan en zullen daar op reageren.

De ‘koppige’ peuter/kleuter

De peuter leeftijd is een mooie leeftijd. Met 30 jaar ervaring als kleuterjuf, weet ik dat dit ook een hele specifieke leeftijd is. In deze periode ontdekt het kind het ik-zijn. Hij is zo erg met zijn eigen ego bezig, dat hij zich nog niet goed in een ander kan verplaatsen. Hij wordt zelfstandiger en door dingen te weigeren voelt hij dat hij macht heeft. (Lees hier meer over koppige peuter)

Nu ontstaan ook de problemen. U kent ze wel: slaap-,gedrags- en eetproblemen bij dreumes, peuter en kleuter. Over slaapproblemen heb ik al een eerder blog geschreven: Slaapproblemen dreumes, peuter en kleuter. Vooral het weigeren van eten kan een ware machtsstrijd worden. Om dit te voorkomen en op te lossen heb ik de volgende 20 tips: ‘Kind wil niet eten’ voor je op een rijtje gezet. In mijn blog: Hoeveel slaap heeft je kind nodig staat een eenvoudig dagschema voor peuters met richtlijnen voor eet-, speel-, en slaaptijden. Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Waarom wil mijn kind niet eten?

Niet alleen peuters en kleuters kunnen een periode krijgen waarin ze moeilijk gaan eten. Ook oudere kinderen, denk aan basisschoolleeftijd of pubers kunnen echt moeilijke eters worden. Er zijn verschillende redenen waarom je kind problemen heeft met eten. Wist je bijvoorbeeld dat een kind veel meer smaakpapillen heeft dan een volwassene en dat daarom de smaken: zuur, zoet, bitter, zout voor een kind heftiger zijn? Dit is ook de reden waarom kinderen echt moeten wennen aan bijvoorbeeld de smaak van bonen, rode bieten en natuurlijk spruitjes. Zelf heb je ook wel een groente die je niet zo lekker vindt, dus mag je kind ook wel iets niet echt lekker vinden.

Ook is stress slecht voor de eetlust van je kind. Voelt hij zich gespannen aan tafel, omdat de sfeer gespannen is? Is hij moe of een beetje ziekjes? Is hij boos, of verdrietig, voet hij zich niet begrepen en is hij onzeker? Soms leggen we onbedoeld veel druk op ons kind. Wat er in het hoofd afspeelt heeft invloed op de maag.

‘Ergens de buik vol van hebben’.

Hier de 21 ‘kind wil niet eten’ tips voor de moeilijke eter!

Geen gouden regels, maar wel suggesties voor een aangename tijd aan tafel, die ertoe zullen leiden dat je kieskeurige peuter of kleuter  weer een gezonde eter wordt.

Voorleesverhaal om het ‘groente-eten’ te stimuleren: Karel Konijn eet superwortels

1. Laat kinderen meedenken over wat er gegeten wordt

Laat ze bijvoorbeeld het toetje bedenken, of  vraag wat er nog meer in de soep zou kunnen. Maar ook: praat over gezond eten, hoe het komt dat kinderen groeien. Wat is eetbaar en wat niet.  Wat eten dieren wel en mensen niet.

2. Laat je kind meehelpen met de bereiding van het eten

Probeer ze zoveel mogelijk te laten helpen. Het wassen en/of snijden van de groenten het punten van de boontjes, tot het dekken van de tafel.

3. Laat je kind spelen met speel-eten of echt eten

Door het rollenspel dat je peuter of kleuter zal gaan spelen, wordt de voeding interessant voor hem. Erg leuk voor je kind is het spelen met een speelkeukentje. 

Dit speelkeukentje is erg goed geschikt voor peuters. Ze zullen het ‘eten koken’ en het ‘samen eten’ naspelen. Zo wordt het eten en het eten koken een gezellige bezigheid.

4. Geef vooraf stukjes rauwe groenten

Veel kinderen vinden gekookte groenten niet lekker. Veel groenten kunnen rauw gegeten worden en kinderen vinden dat vaak een stuk lekkerder. Geef dus als u staat te koken zo nu en dan een stukje rauwe groente om te knabbelen. Zo hebben ze al heel wat binnen voordat ze aan tafel gaan en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de nodige vitaminen.

5. Eet samen met de kinderen

Kinderen doen na, wat ze zien van anderen. Als de ouders samen met de kinderen aan tafel eten, imiteren ze hun gedrag. Wat daar ook bij hoort, is dat je met regelmaat aan elkaar vertelt hoe lekker het eten is en dat degene die het heeft klaargemaakt een complimentje verdient. Hier leren ze weer van.

6. Geef diepe borden en handzaam bestek

Het is voor de kleine kinderhanden en hun gebrekkige motoriek heel erg moeilijk om netjes te eten. Toch willen en moeten ze dat leren. Het is dan wel belangrijk dat het niet alleen maar fout gaat. Een 3 jarige, die zijn best doet, maar bij wie het eten toch vaak naast de mond terecht komt, raakt gefrustreerd. Geef een peuter daarom een diep bord. Snijd het eten in hapklare stukjes. Stimuleer ze om zowel een lepel als een vork te gebruiken. Een 4 jarige kan een, niet te scherp, mes hanteren. Pas wel op dat je niet te hoge eisen stelt  aan de tafelmanieren van je kleuter. Het belangrijkste is, dat hij gezellig mee eet en voldoende bouwstoffen binnen krijgt.

Het volgende servies en bestek is geschikt voor kinderen.

7. Schep niet te veel tegelijk op

Het is belangrijk dat een kind plezier heeft, en houdt, in eten. Schep dus niet te veel tegelijk op. Zo ziet het kind niet op tegen een ontzettende berg eten en kan hij misschien zelfs eens om een extra portie vragen. Gebruik kleine bordjes.

8. Leer een kind proeven

De smaak van een kind is in ontwikkeling. 1 keer geen bonen, wil niet zeggen, dat het kind de volgende keer ook geen bonen eet. Doe elke keer of je van niets weet en biedt alles aan wat jullie zelf ook eten, maar pas wel op dat het eten voor je kind niet te pittig is.

Leer een kind, dat iets wat hij echt niet lekker vindt, toch even proeft, maar niet op hoeft te eten. Geef je kind een compliment als hij het proeft. Vermeng sterk smakende groenten met aardappelen, rijst of pasta. Kinderen hebben een sterkere smaak, daarom vinden ze iets eerder niet lekker. Door de smaak wat af te zwakken, worden bepaalde groenten zo wel gegeten.

9. Eten is geen straf of beloning

Vroeger haalden ouders afschuwelijke dingen uit om een kind te laten eten. Neusjes werden dichtgeknepen, zodat de lepel eindelijk naar binnen kon. En sommige kinderen werden vastgebonden aan de kinderstoel, net zolang totdat het bord leeg was. De kans is groot dat deze kinderen een ongezonde relatie hebben ontwikkeld met voedsel. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je kind niet te dwingen iets te eten wat hij of zij echt niet wil. Het ‘voor-straf-geen-toetje’ is niet zo’n goed idee en het belonen met een toetje evenmin. In beide gevallen kan er een ongezonde relatie met eten ontstaan, waarbij het ontwikkelen van eetstoornissen op latere leeftijd niet denkbeeldig is.

Kind wil niet eten 1 jaar

10. Neem de tijd voor maaltijden

Probeer zo veel mogelijk van de maaltijd een ’tijd met z’n allen’ te maken. Vooral de avondmaaltijd is een mooie gelegenheid om tijd en aandacht te hebben. Niet alleen voor het eten zelf, maar ook voor elkaar. Na een enerverende werkdag hebben de ouders elkaar soms veel te vertellen. Neem de tijd en probeer de kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij de tafelgesprekken. Zo leert een kind dat samen eten prettig is, en meer is dan voedsel tot je nemen.

11. Eet niet te laat

De meeste kinderen hebben rond 5 uur/ half 6 honger. Hun lijf vraagt om een nieuwe stoot energie. Als ze dit niet krijgen worden ze hangerig, huilerig en dwars. Probeer dit moment voor te zijn, door op tijd aan tafel te gaan. Eet zoveel mogelijk elke dag op hetzelfde tijdstip. Als 1 van beide ouders regelmatig later thuis komt, is het beter dat het kind samen met 1 ouder op tijd eet en de andere ouder later alleen eet. Kinderen leren eten door volwassenen na te doen. Laat ze dus zo min mogelijk alleen eten.

12. Maak het eten niet tot een machtsstrijd

 Eet het kind niet, dan maar niet. Ga niet met je peuter in discussie. Eet zo ontspannen mogelijk met de andere tafelgenoten door. Kinderen maken zich er niet druk om of ze gezond eten, maar merken wel of het gezellig aan tafel is. Wel is het belangrijk dat de kleuter aan tafel blijft zitten, ook al eet het niet. Laat hem of haar meepraten over wat ze die dag gedaan hebben.

13. Kind wil geen groenten eten, wel fruit

Een kind dat slecht groenten eet, zal vaak wel fruit eten. Laat je peuter of kleuter in deze periode meer fruit eten, dan krijgt het in ieder geval die vitamines en bouwstoffen binnen. Dat is voor een periode niet zo erg. Zie de tips van het voedingscentrum. Wel moet je kind natuurlijk bij de maaltijd gewoon gezellig aan tafel zitten. Vaak is het zo dat hij ongemerkt toch wel iets van zijn bordje prikt en opeet. Geef hem dan een compliment.

14. Laat je kind meehelpen met het koken

Kinderen van deze leeftijd vinden het ontzettend leuk om mama of papa te helpen. Er zijn speciale kinderkookboeken waar leuke en makkelijke recepten in staan, die kinderen met hulp van hun ouders kunnen maken. Ik heb pas nog een pizza met mijn kleinkinderen gemaakt en ook een keer tijdens een logeerpartijtje samen met ze appelmoes gemaakt. Deze appelmoes heeft nog heel lang de warme maaltijden tot een feest gemaakt.

Dit dubbeldikke kookboek staat vol grapjes en weetjes en leert op een speelse manier recepten aan kinderen.

15. Tijdelijk wat meer brood 

Houdt je kind wel van brood, fruit en melk, laat het van die voedingsmiddelen dan volop eten. Geef je peuter eventueel ’s middags een snee brood als tussendoortje. De warme maaltijd wordt daardoor minder belangrijk.

16. Weinig tussendoortjes

Geef je kind niet teveel tussendoortjes in de middag als het de warme maaltijd moeizaam eet. Hij heeft dan misschien gewoon geen honger genoeg om te eten tijdens de avondmaaltijd. Twee biscuitjes of 1 appel leveren net zoveel energie als 1 snee brood, 1 doosje rozijntjes levert net zoveel energie als 1/2 snee brood en een zakje chips levert net zoveel energie als twee boterhammen! Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het net zo voedzaam is!

Wen je kind aan het drinken van water. Het is een gezonde dorstlesser, zonder dat het de maag te veel vult.

17. Spaarzaam met snoep

Op deze leeftijd ontdekt het kind ook het bestaan van snoep. Wees met het geven van snoep heel terughoudend: het is ongezond, slecht voor de tanden en het neemt de eetlust weg. Het is verstandig om ook voor snoep een vast moment te hebben, bv als je kind uit school komt.

18. Snoep als troost

Geef geen eten of snoep als troost. Het komt nog wel eens voor dat ouders een snoepje geven om het huilen te stoppen. Het gevaar bestaat dat men hiermee een emotie-eter ontwikkelt. Dit zijn mensen die in emotionele situaties overdadig en ongezond gaan eten.

19. Dagverblijf

Als je kind op een dagverblijf komt, vraag dan eens aan de leiding wat het daar eet. Vaak zie je dat een kind dan gewoon met de groep alles mee eet. Op die dagen hoef je dus niet bang te zijn, dat je kindje te weinig eet.

20. Kind wil niets eten?

Je kind wil niet eten, of bijna niets, geef hem dan niet bij het eerste hongergevoel (bijvoorbeeld een half uur na de maaltijd) iets wat hij wel eten wil. Het is beter om hem erop te wijzen dat etenstijd nu voorbij is en dat er bv bij de koffietijd wel iets gezonds gegeten kan worden. (Je zou dan wel wat eerder koffie kunnen drinken.)

Wanneer naar de huisarts, als je kind niet wil eten?

Als je alles geprobeerd hebt en toch het gevoel houdt, dat je kind onvoldoende eet om gezond te kunnen blijven, schrijf dan twee weken lang alles op wat het eet en drinkt. Leg dit voor aan de huisarts. Vaak blijkt het dan reuze mee te vallen.

Maak je niet te snel zorgen, als kind niet wil eten

Kind wil niet eten

Je bent het misschien nog gewend, dat je met regelmaat je baby moest voeden, maar je baby wordt een dreumes en je dreumes een peuter. En….een peuter groeit minder snel dan een baby. Baby’s groeien heel snel: een baby van 6 maanden kan elke 8 weken tot bijna 1 kg groeien. Een peuter zal in 6 maanden ongeveer 1 kg groeien . Je denkt dan misschien al snel: Mijn kind wil niet eten, maar het is dus normaal dat je  peuter minder zal eten dan toen hij of zij een baby was.

Baby’s groeien veel sneller dan peuters en hebben in verhouding dan ook meer voeding nodig

Geen enkel voedsel is essentieel voor het dieet van een kind en er is gemakkelijk een vervangend voedingsmiddel te vinden. Als je kind bijvoorbeeld melk weigert te drinken, kan je ervoor zorgen dat hij toch genoeg calcium en eiwitten binnen krijgt, door hem kaas, smoothies of yoghurt te geven.

Veelgestelde vragen

Wat te doen met peuter die niet wil eten?

Er zijn verschillende tactieken die ouders kunnen gebruiken om hun peuter aan te moedigen om te eten:
Aanbieden van een divers menu: Probeer nieuwe en verschillende voedingsmiddelen aan te bieden om uw peuter te prikkelen.
Gezonde snacks: Laat uw peuter gezonde tussendoortjes eten tijdens de dag, zoals fruit of groenten, om hongerige te houden.
Kindvriendelijk eten: Maak leuke, aantrekkelijke gerechten die uw peuter leuk vindt om te eten.
Voorbeeld geven: Laat uw peuter zien hoe leuk en lekker het is om gezonde voedingsmiddelen te eten.
Geen druk: Laat uw peuter op eigen tempo eten en geef geen druk om alles op te eten.
Onthoud, peuters zijn soms kieskeurig over eten, dus blijf volhouden en blijf verschillende opties aanbieden.

Hoe krijg je een peuter aan het eten?

Vervang bekende maaltijden door nieuwe recepten en producten. Wees geduldig en laat je kind regelmatig nieuwe dingen uitproberen. Beloon het als je kind nieuwe dingen probeert. Maak een gezellige sfeer aan tafel en maak er geen probleem van. Eet zelf met plezier!

Wat als een kind niet wilt eten?

Als een kind niet wil eten, is het belangrijk om geduldig te blijven en druk te vermijden. Bied gezonde voedingsmiddelen aan en moedig het kind aan om te proeven, maar dwing het kind niet om te eten. Zorg voor een rustige en positieve eetomgeving zonder afleidingen, zoals televisie of telefoons. Het kan ook helpen om samen te eten als een gezin en het goede voorbeeld te geven. Als de eetproblemen aanhouden, is het raadzaam om advies te vragen aan een kinderarts of diëtist.

Wat vinden peuters lekker om te eten?

Maak een leuke “monkey platter” of “bento box” voor uw kind door tomaatjes, schijfjes paprika, mozzarella en stukjes banaan samen te stellen. Dit is een gezonde maaltijd die thuis of onderweg geserveerd kan worden en helpt uw kind nieuwe smaken te leren ontdekken.

Hoe zwaar is een gemiddeld kind van 2 jaar?

Het gewicht van een kind van 2 jaar varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals lengte, geslacht en genetica. Over het algemeen weegt een gemiddeld 2-jarig kind tussen de 10 en 16 kilogram. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er grote individuele verschillen kunnen zijn en dat het gewicht van een kind niet de enige indicator is van zijn of haar gezondheid en ontwikkeling.

Wat eet een peuter van 2 jaar?

Een peuter van 2 jaar zou een gevarieerd dieet moeten hebben dat bestaat uit verschillende soorten voedselgroepen. Dit omvat bijvoorbeeld:
Groenten en fruit: minstens 1 portie groenten en 1 portie fruit per dag
Graanproducten: brood, pasta, rijst, granen, etc. (het liefst volkoren varianten)
Eiwitbronnen: vlees, vis, gevogelte, eieren, peulvruchten, tofu, etc.
Zuivelproducten: melk, kaas, yoghurt, etc.
Peuters hebben ook voldoende vocht nodig, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze regelmatig water drinken en het liefst geen suikerhoudende dranken. Bovendien is het belangrijk om het zout-, suiker- en vetgehalte in hun voeding te beperken en om te voorkomen dat ze voedingsmiddelen krijgen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren, zoals noten, druiven of harde snoepjes. Raadpleeg een kinderarts of diëtist voor specifieke aanbevelingen voor het dieet van uw peuter.

Heeft mijn kind een eetstoornis?

Als ouder kan het verontrustend zijn als uw kind een eetprobleem heeft. Het kan zijn dat je je afvraagt of het een eetstoornis betreft. In het algemeen is het echter onwaarschijnlijk dat peuters een eetstoornis ontwikkelen, omdat eetstoornissen meestal worden geassocieerd met psychologische problemen en een obsessie met gewicht en uiterlijk, die niet ontwikkelen in deze vroege levensfase.
Er zijn echter wel verschillende soorten eetproblemen die bij peuters voorkomen, zoals bijvoorbeeld voedselweigering, selectieve eetstoornis, of pica (het eten van niet-eetbare materialen). Als u zich zorgen maakt over het eetgedrag van uw kind, is het raadzaam om contact op te nemen met een kinderarts of een diëtist. Zij kunnen het eetgedrag van uw kind beoordelen en u advies en begeleiding geven over hoe u uw kind het beste kunt helpen.

Wat zijn 2 mogelijke oorzaken van Voedselneofobie?

Voedselneofobie is de angst voor nieuwe of onbekende voedingsmiddelen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:
Biologische oorzaken: Kinderen hebben vaak aangeboren afkeer van nieuwe smaken en texturen, en kunnen meer gevoelig zijn voor bittere smaken, wat hen kan doen terughoudend zijn om nieuwe voedingsmiddelen te proberen.

Omgevingsfactoren: Kinderen leren voedselvoorkeuren van ouders, broers en zussen en andere omgevingsfactoren. Als ze herhaaldelijk worden blootgesteld aan een beperkt scala aan voedingsmiddelen, kunnen ze weerstand bieden aan het proberen van nieuwe voedingsmiddelen en liever vasthouden aan wat ze kennen.

Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen en hen positieve ervaringen te bieden met verschillende smaken en texturen. Een geleidelijke aanpak en positieve beloning kunnen helpen om voedselneofobie te overwinnen.

Hoe leer ik mijn kind netjes eten?

Het aanleren van goede eetgewoonten bij kinderen is belangrijk voor hun gezondheid en ontwikkeling. Hier zijn enkele tips om uw kind netjes te leren eten:

Begin op jonge leeftijd: Begin met het aanleren van goede tafelmanieren als uw kind nog jong is. Zorg ervoor dat uw kind begrijpt dat eten aan tafel gebeurt en dat er regels zijn om netjes te eten.
Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren door het voorbeeld van volwassenen te volgen, dus het is belangrijk om zelf netjes te eten en uw kind te laten zien hoe het moet.
Zorg voor een rustige omgeving: Zorg voor een rustige omgeving zonder afleidingen zoals tv of telefoons. Dit helpt kinderen zich te concentreren op hun eten en om netjes te eten.
Leer uw kind gebruik maken van bestek: Leer uw kind hoe ze bestek op de juiste manier kunnen gebruiken en moedig hen aan om te oefenen. Dit kan een leuk spelletje zijn.
Moedig langzaam eten aan: Moedig uw kind aan om langzaam te eten en goed te kauwen. Dit helpt bij de spijsvertering en voorkomt morsen en knoeien.
Wees positief: Prijs uw kind wanneer ze netjes eten en moedig ze aan om door te gaan. Blijf positief en geduldig, ook als ze fouten maken.

Hoe lang mag een kind over eten doen?

Elk kind is uniek en heeft een eigen tempo bij het eten. Over het algemeen duurt het voor een peuter 20-30 minuten om een maaltijd te voltooien, terwijl het voor oudere kinderen langer kan zijn.

Wat moet een kind van 3 jaar eten?

Een 3-jarige zou een gevarieerd dieet moeten hebben met onder andere groenten, fruit, granen, eiwitten en zuivelproducten. Het is belangrijk om zout-, suiker- en vetinname te beperken en om verstikkingsgevaarlijke voedingsmiddelen te vermijden. Voldoende vochtinname is ook belangrijk. Een kinderarts of diëtist kan specifieke aanbevelingen doen op basis van de voedingsbehoeften van het kind.

Welke yoghurt voor peuters?

Voor peuters is het het beste om volle, natuurlijke yoghurt te geven zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Dit komt omdat volle yoghurt meer vet bevat dat nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van jonge kinderen. Kies bij voorkeur ook voor biologische yoghurt, omdat dit minder waarschijnlijk pesticiden of andere chemicaliën bevat. Als uw peuter lactose-intolerant is of een koemelkallergie heeft, zijn er alternatieve yoghurtsoorten verkrijgbaar die zijn gemaakt van andere melkbronnen, zoals geitenmelk of sojamelk. Raadpleeg bij twijfel een kinderarts of diëtist voor specifieke aanbevelingen voor uw kind.

Hoeveel boterhammen mag een kind van 2 jaar?

De aanbevolen voeding voor een kind van 2 jaar kan variëren afhankelijk van factoren zoals lengte, gewicht, geslacht en activiteitenniveau. Over het algemeen kan een kind van 2 jaar tussen de 2 en 4 sneetjes brood per dag eten, afhankelijk van hun eetlust en voedingsbehoeften. Het is belangrijk om brood te geven dat is gemaakt van volkoren meel in plaats van wit brood, omdat volkoren brood meer vezels en voedingsstoffen bevat. Het is ook belangrijk om de boterhammen te beleggen met gezonde voeding, zoals groenten, fruit, magere kaas of vleeswaren met weinig natrium. Raadpleeg bij twijfel een kinderarts of diëtist voor specifieke aanbevelingen voor de voeding van uw kind.

1 gedachte over “Kind wil niet eten: 21 originele eet tips voor de moeilijke eter”

  1. Hoewel ik geen jonge kinderen meer heb voel ik me toch geroepen om hier te reageren. Ikzelf weigerde toen ik klein was om bepaalde dingen te eten, simpelweg omdat ik bepaalde dingen echt niet lustte, en die dingen lust ik nu nog steeds niet. Zo moest ik vroeger als kind, en nu nog steeds bijna overgeven van de geur alleen al van koffie of een van een werkend koffiezet apparaat. Een tweede iets waar ik altijd van moet kokhalzen is van boter onder beleg op brood. Die gele drek onder dat lekkere plakje beleg verziekt in mijn ogen de lekkere smaak. Het enige wat die dwang om dat niet te eten heeft opgeleverd was onenigheid, omdat sommige volwassenen maar niet wilden begrijpen dat iemand echt iets niet lust, en dat dwang alleen maar ruzie tot gevolg heeft, en ik op iets latere leeftijd maar naar de snackbar ging. Die verkochte tenminste wel dingen die ik wilde zonder uitgebreid commentaar erbij te krijgen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.