Nu is je kind nog een peuter, maar over een poosje wordt je kind 4 jaar. Wat gaat er voor hem of haar veranderen? Je kind wordt jarig, iets wat de meeste kinderen erg leuk en spannend vinden. Maar als je kind 4 jaar wordt, vindt hij dat vooral spannend, omdat er veel nadruk gelegd wordt op het naar school gaan. ‘O, word je 4 jaar, dan moet je naar de basisschool!’ of  ‘Hoe oud wordt je dan, 4 jaar? Oei dan moet je naar de echte school!’ Dit zal je peuter vaak horen. Geen wonder dat hij het erg spannend zal gaan vinden. Vaak vinden ouders het zelf ook spannend, omdat ze niet weten hoe hun kind zal reageren op school. Zal de juf begripvol zijn? Zal de juf hem goed in de gaten houden? Zullen er kinderen in de klas zitten, waarmee hij vriendjes kan worden. Zal hij zelf lief zijn? Veel vragen die ook ouders onzeker maken. 

Hoe spannender jij het vindt dat je kind voor het eerst naar school gaat, hoe meer druk, of zelfs stress komt er voor je kind bij kijken.

Kind 4 jaar, verjaardag

kind 4 jaar verjaardagstaart

Voor ouders is 4 jaar een mijlpaal, maar voor kinderen is 4 jaar worden ongeveer hetzelfde als 3 jaar, of 5 jaar worden. Jarig worden is zowiezo heel spannend voor je kind. Vaak kunnen ze niet wachten totdat het zover is. Tellen ze de nachtjes en bedenken ze cadeautjes. Mijn ervaring is: Maak het niet te gek! Een kind van 4 jaar geniet vooral van gezelligheid, aandacht, enkele cadeautjes en het gevoel dat hij of zij deze dag in de belangstelling staat. Veel gezinnen hebben een familie ritueel op een verjaardag, bijvoorbeeld: ontbijt op bed, allemaal samen de jarige Jop wakker zingen, cadeautjes uitpakken bij mama en papa in bed enzovoort. Als je nu al graag een kinderfeestje wil geven, is mijn advies: houd ook dit simpel. Kinderen van 4 jaar willen graag spelen en hoe leuk is dat met speelgoed, dat ze nog niet goed kennen. Een taartje en wat drinken erbij en het kinderfeestje voor een kind van 4 jaar is compleet. 

8 Tips: Bereid je kind goed voor op de basisschool

  • Wandel of fiets eens langs school, als de kinderen buitenspelen. Je kind kan dan zien wat de schoolkinderen doen tijdens het buitenspelen. Hij zal de mooie fietsjes en karren zien en waarschijnlijk daar ook wel mee willen spelen. Misschien komt de juf even naar het hek om een praatje te maken.
  • Er zijn mooie prentenboekje te koop of te leen bij de bibliotheek. De plaatjes van het prentenboekje zullen tot gesprekjes uitlokken.
  • Spreek niet je twijfels over groep 3 uit, waar je kind bij is, maar laat merken dat je alle vertrouwen hebt, dat het leuk is voor je kind. Zeg niet je moet naar school, maar je mag naar school.
  • Ga samen met je kind een nieuwe rugtas, beker en broodtrommel kopen. Bewaar deze voor school.
  • Nu je kind 4 jaar is, of bijna 4 jaar, zal het zindelijk zijn. Als dit nog niet helemaal het geval is, moet je extra oefenen, geen luierbroekje meer aandoen, want dat mag in de meeste gevallen ook niet op school. Zie mijn blog: Kind zindelijk maken. Soms krijgen kinderen een terugval als er spannende gebeurtenissen zijn en gaan ze ‘s nachts, of zelfs overdag weer in de broek plassen. 
  • Oefen ook al een beetje de zelfstandigheid van je kind: zelf de broek open en dicht maken, zelfstandig naar w.c. gaan, jas aantrekken, rits dicht maken…… De juf is vaak heel druk met deze dingen en het is fijn voor je kind dat hij dit al zelfstandig kan.
  • Oefenen op de basisschool. Als je kind bijna 4 jaar wordt mag hij enkele dagdelen oefenen in de groep waar hij zal starten. Hoe vaak dat zal zijn is bij iedere school verschillend. Vaak is het een ochtend en meestal 4 tot 6 keer.
  • Vraag aan de juf hoe de eerste dag gegaan is, vraag ook na enkele dagen weer hoe het gaat op school. Als je kind buikpijn heeft, of slecht gaat slapen, geef dit dan door aan de juf. Ze zal dan extra op je kind letten of er bijzonderheden zijn, waardoor hij het extra spannend vindt.
  • Na een schooldag is het fijn om even deze dag te evalueren met je kind. Vaak zeggen ouders: ‘Mijn kind vertelt niets over school’. Ouders stellen dan de vraag verkeerd, bijvoorbeeld: ‘Hoe was het op school. Dit is voor een kind van 4 jaar een te ‘vage’ vraag. Als leerkracht geef ik ze de volgende tip: Ga samen met je kind(eren) aan de keukentafel zitten. Zorg dat je thee of iets anders te drinken hebt en iets lekkers. Het beste kan je nu klei op tafel klaar leggen, of speeldeeg. Zie mijn blog: Zoutdeeg maken. Tijdens het kneden en vormen raakt je kind de spanningen van de dag kwijt. Vraag nu iets gerichter, zoals: ‘Met wie heb je buiten gespeeld?’of: ‘Heeft de juf nog een boekje voorgelezen?’. Tijdens het gezellig samen bezig zijn, ontstaan er echte gesprekjes!

Kind 4 jaar gedrag

kind 4 jaar samen tekenen

Hoe zal je kind zich gedragen op de basisschool? Als je kind 4 jaar is en nu hele dagen naar groep 1 of groep 1-2 gaat, zal hij de regeltjes van de klas gaan leren. Hij zal ongeveer 10 minuten op een stoeltje naar een verhaal kunnen luisteren. Hij zal eenvoudige liedjes kunnen onthouden en mee kunnen zingen. Hij zal leren waar het speelgoed opgeruimd moet worden en zal dit ook doen als hij klaar is met spelen. Hij zal stil zijn als de juf een stilte teken geeft. Hij zal leren hoe de dagindeling is met behulp van de plaatjes die op het bord hangen. Zo zal hij ook tijdsbesef leren. Waarschijnlijk kon hij al een beetje tellen, dit leert hij verder, ook worden alle kleuren aangeleerd. Hij leert hoe je een potlood vast moet houden en hoe je moet knippen, als hij dat nog niet goed kan. Je zult versteld staan hoeveel nieuwe woorden hij zal leren van de juf, maar ook van elkaar. Zo ontwikkelt je kind van 4 jaar zich in een korte tijd tot een flinke kleuter.

Emotionele ontwikkeling kind 4 jaar

Tijdens de periode dat je kind nog een peuter is, is de emotionele- en de sociale ontwikkeling van je kind al in ontwikkeling. Kleine kinderen zijn nog egocentrisch en vinden dus zichzelf het allerbelangrijkste op de wereld. Hoe moeilijk is het dan soms om te doen wat je vader of moeder zegt. Zie mijn blog Peuterpuberteit en Driftbuien. In deze periode zal je kind steeds meer geïnteresseerd worden in andere kinderen. Hij of zij zal naar ze toe gaan, naar hun spel kijken en zal naast anderen zijn eigen spel spelen. Langzamerhand zal hij een beetje mee spelen en leren wat de regels zijn van samenspelen en samenwerken. In de kleuterklas zal de juf hier veel aandacht aan geven.

Welke basisschool?

kind 4 jaar Loop naar school

Er zijn veel verschillende basisscholen. Scholen waar les gegeven wordt volgens godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuigingen. Bijvoorbeeld: katholiek, protestants, islamitisch, joods  enzovoort. Ook zijn er scholen die lesgeven vanuit een bepaalde visie over opvoeding en onderwijs, zoals: Montessori, Dalton, Jenaplan, vrije scholen enzovoort.

Welke basisschool je kiest voor je kind is heel belangrijk, want hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk 8 jaar op deze school zitten. Ook zullen broertjes en zusjes vaak naar dezelfde school gaan. Dus als je kiest voor bijvoorbeeld de Dalton school, omdat je vindt dat deze manier van lesgeven erg goed bij je kind past, heb je een probleem als Daltononderwijs niet goed bij je 2e kind past. Moeilijke keuzes, maar maak er geen groot probleem van.

Als leerkracht en als ouder weet ik dat de beste keus van basisschool is: die basisschool die dichtbij staat en waar de buurtkinderen naar toe gaan. Zelf heb ik moeilijke situaties meegemaakt, omdat de kinderen van de buren, op een andere school zaten dan de meeste kinderen uit de buurt. Ze kwamen later uit school, zodat het moeilijk was om vriendjes in de buurt te zoeken. Onze kinderen hadden op school al afgesproken om samen te gaan spelen of  hadden al vriendjes gevonden en zaten al in hun spel. Er ontstond een soort competitie tussen de kinderen van de buren en de andere buurtkinderen, die in de meerderheid waren. Ook vakanties vielen niet altijd tegelijk en vakantie hebben als alle andere kinderen naar school gaan is ook niet echt leuk. Dus je moet als ouder wel hele grote problemen hebben met de school in de buurt, als je gaat kiezen voor een andere basisschool. Denk hier goed over na!

Leerplicht

Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn in Nederland leerplichtig. Hier is het gebruikelijk dat je kind van 4 jaar ook al naar de basisschool gaat. Je kind komt dan in groep 1 of in groep 1-2 (de vroegere kleuterschool). De eerste 2 schooljaren leert je kind zoveel mogelijk door spelend leren. De kleuters ervaren het ‘leren’ als spelen, maar de kleuterleerkrachten weten aan welk doel je kind werkt, dus wat je kind leert door dat spel. Dit is ook de reden, waarom ook je kind van 4 jaar al regelmatig de school zal moeten bezoeken. Natuurlijk heb je mogelijkheden om je kind af en toe een dagje thuis te houden. Dit kan ook nog als je kleuter 5 jaar is. Rijksoverheid

Laat Opmerkingen ZienClose Comments

Leave a comment