Kind 4 jaar, voor het eerst naar de basisschool

Last update:
kind 4 jaar eerste dag op school

Kind 4 jaar, voor het eerst naar de basisschool

Nu is je kind nog een peuter, maar over een poosje wordt je kind 4 jaar. Wat gaat er voor hem of haar veranderen? Je kind wordt jarig, iets wat de meeste kinderen erg leuk en spannend vinden. Maar als je kind 4 jaar wordt, vindt hij dat vooral spannend, omdat er veel nadruk gelegd wordt op het naar school gaan. ‘O, word je 4 jaar, dan moet je naar de basisschool!’ of  ‘Hoe oud wordt je dan, 4 jaar? Oei dan moet je naar de echte school!’ Dit zal je peuter vaak horen. Geen wonder dat hij het erg spannend zal gaan vinden.

Vaak vinden ouders het zelf ook spannend, omdat ze niet weten hoe hun kind zal reageren op school. Zal de juf begripvol zijn? Zal de juf hem goed in de gaten houden? Zullen er kinderen in de klas zitten, waarmee hij vriendjes kan worden. Zal hij zelf lief zijn? Veel vragen die ook ouders onzeker maken. 

Hoe spannender jij het vindt dat je kind voor het eerst naar school gaat, hoe meer druk, of zelfs stress komt er voor je kind bij kijken.

Kind 4 jaar, verjaardag

kind 4 jaar verjaardagstaart

Voor ouders is 4 jaar een mijlpaal, maar voor kinderen is 4 jaar worden ongeveer hetzelfde als 3 jaar, of 5 jaar worden. Jarig worden is zowiezo heel spannend voor je kind. Vaak kunnen ze niet wachten totdat het zover is. Tellen ze de nachtjes en bedenken ze cadeautjes.

Mijn ervaring is: Maak het niet te gek! Een kind van 4 jaar geniet vooral van gezelligheid, aandacht, enkele cadeautjes en het gevoel dat hij of zij deze dag in de belangstelling staat. Veel gezinnen hebben een familie ritueel op een verjaardag, bijvoorbeeld: ontbijt op bed, allemaal samen de jarige Jop wakker zingen, cadeautjes uitpakken bij mama en papa in bed enzovoort. Als je nu al graag een kinderfeestje wil geven, is mijn advies: houd ook dit simpel. Kinderen van 4 jaar willen graag spelen en hoe leuk is dat met speelgoed, dat ze nog niet goed kennen. Een taartje en wat drinken erbij en het kinderfeestje voor een kind van 4 jaar is compleet. 

Kind 4 jaar speelgoed

Kinderen van 4 jaar zijn dol op fantaseren. Ze spelen graag zelf een rol: politie, brandweer, kok, prinses…., maar ze spelen ook graag hun wereld na met bijvoorbeeld duplo en lego. Een kind dat nu naar school gaat zal uren speelplezier beleven aan het speelhuis van Duplo

Of de school van lego, zo kan je kind zich goed voorbereiden op wat komen gaat en ervaringen van school thuis naspelen.

Bereid je kind goed voor op de basisschool

8 tips:

1. Wandel of fiets regelmatig langs school

Wandel of fiets eens langs school, als de kinderen buitenspelen. Je kind kan dan zien wat de schoolkinderen doen tijdens het buitenspelen. Hij zal de mooie fietsjes en karren zien en waarschijnlijk daar ook wel mee willen spelen. Misschien komt de juf even naar het hek om een praatje te maken.

met deze stevige fiets met afneembare zijwieltjes kan je kind zeker leren fietsen.

2. Lees een prentenboekje voor over kind dat 4 jaar wordt

Er zijn mooie prentenboekje te koop of te leen bij de bibliotheek. De plaatjes van het prentenboekje zullen tot gesprekjes uitlokken.

3. Laat weten dat je er vertrouwen in hebt

Spreek niet je twijfels over groep 1 uit, waar je kind bij is, maar laat merken dat je alle vertrouwen hebt, dat het leuk is voor je kind. Zeg niet je moet naar school, maar je mag naar school.

4. Nieuwe spullen voor school

Ga samen met je kind een nieuwe rugtas, beker en broodtrommel kopen. Bewaar deze voor school. Of vraag aan de verjaardagsvisite deze cadeautjes.

Deze rugtas is erg leuk voor jongens van 4 jaar en handig op school.

Deze broodtrommel en beker is leuk en handig. Een beker met een schroefdeksel is handig en hygiënisch in gebruik.

5. Zorg dat je kind zindelijk is


Nu je kind 4 jaar is, of bijna 4 jaar, zal het zindelijk zijn. Als dit nog niet helemaal het geval is, moet je extra oefenen, geen luierbroekje meer aandoen, want dat mag in de meeste gevallen ook niet op school. Zie mijn blog: Kind zindelijk maken. Soms krijgen kinderen een terugval als er spannende gebeurtenissen zijn en gaan ze ‘s nachts, of zelfs overdag weer in de broek plassen. Oefen ook al een beetje de zelfstandigheid van je kind: zelf de broek open en dicht maken, zelfstandig naar het toilet gaan, jas aantrekken, rits dicht maken…… De juf is vaak heel druk met deze dingen en het is fijn voor je kind dat hij dit al zelfstandig kan.

6. Oefenen op de basisschool

Als je kind bijna 4 jaar wordt mag hij enkele dagdelen oefenen in de groep waar hij zal starten. Hoe vaak dat zal zijn is bij iedere school verschillend. Vaak is het een ochtend en meestal 4 tot 6 keer.

7. Contact met juf

Vraag aan de juf hoe de eerste dag gegaan is, vraag ook na enkele dagen weer hoe het gaat op school. Als je kind buikpijn heeft, of slecht gaat slapen, geef dit dan door aan de juf. Ze zal dan extra op je kind letten of er bijzonderheden zijn, waardoor hij het extra spannend vindt.

8. Hoe was het op school?

Na een schooldag is het fijn om even deze dag te evalueren met je kind. Vaak zeggen ouders: ‘Mijn kind vertelt niets over school’. Ouders stellen dan de vraag verkeerd, bijvoorbeeld: ‘Hoe was het op school. Dit is voor een kind van 4 jaar een te ‘vage’ vraag. Als leerkracht geef ik ze de volgende tip: Ga samen met je kind(eren) aan de keukentafel zitten. Zorg dat je thee of iets anders te drinken hebt en iets lekkers. Het beste kan je nu klei op tafel klaar leggen, of speeldeeg. Zie mijn blog: Zoutdeeg maken. Tijdens het kneden en vormen raakt je kind de spanningen van de dag kwijt. Vraag nu iets gerichter, zoals: ‘Met wie heb je buiten gespeeld?’of: ‘Heeft de juf nog een boekje voorgelezen?’. Tijdens het gezellig samen bezig zijn, ontstaan er echte gesprekjes!

Wat moet een kind van 4 jaar kunnen op school?

kind 4 jaar samen tekenen

Hoe zal je kind zich gedragen op de basisschool? Zal hij het leuk vinden? Wat moet hij al kunnen en wat zal hij leren?

Als je kind 4 jaar is en nu hele dagen naar groep 1 of groep 1-2 gaat, zal hij de regeltjes van de klas gaan leren. Hij zal ongeveer 10 minuten op een stoeltje naar een verhaal kunnen luisteren.

Ook zal hij eenvoudige liedjes kunnen onthouden en mee kunnen zingen. Hij zal leren waar het speelgoed opgeruimd moet worden en zal dit ook doen als hij klaar is met spelen. Ook zal hij leren stil te zijn als de juf een stilte teken geeft. Hij zal leren hoe de dagindeling is met behulp van de plaatjes die op het bord hangen. Zo zal hij ook tijdsbesef leren. Waarschijnlijk kon hij al een beetje tellen, dit leert hij verder, ook worden alle kleuren aangeleerd. Hij leert hoe je een potlood vast moet houden en hoe je moet knippen, als hij dat nog niet goed kan. Je zult versteld staan hoeveel nieuwe woorden hij zal leren van de juf, maar ook van elkaar. Zo ontwikkelt je kind van 4 jaar zich in een korte tijd tot een flinke kleuter.

Emotionele ontwikkeling kind 4 jaar

Tijdens de periode dat je kind nog een peuter is, is de emotionele- en de sociale ontwikkeling van je kind al in ontwikkeling. Kleine kinderen zijn nog egocentrisch en vinden dus zichzelf het allerbelangrijkste op de wereld. Hoe moeilijk is het dan soms om te doen wat je vader of moeder zegt. Zie mijn blog Peuterpuberteit en Driftbuien. In deze periode zal je kind steeds meer geïnteresseerd worden in andere kinderen. Hij of zij zal naar ze toe gaan, naar hun spel kijken en zal naast anderen zijn eigen spel spelen. Langzamerhand zal hij een beetje mee spelen en leren wat de regels zijn van samenspelen en samenwerken. In de kleuterklas zal de juf hier veel aandacht aan geven.

Welke basisschool?

kind 4 jaar Loop naar school

Er zijn veel verschillende basisscholen. Scholen waar les gegeven wordt volgens godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuigingen. Bijvoorbeeld: katholiek, protestants, islamitisch, joods  enzovoort. Ook zijn er scholen die lesgeven vanuit een bepaalde visie over opvoeding en onderwijs, zoals: Montessori, Dalton, Jenaplan, vrije scholen enzovoort.

Welke basisschool je kiest voor je kind is heel belangrijk, want hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk 8 jaar op deze school zitten. Ook zullen broertjes en zusjes vaak naar dezelfde school gaan. Dus als je kiest voor bijvoorbeeld de Dalton school, omdat je vindt dat deze manier van lesgeven erg goed bij je kind past, heb je een probleem als Daltononderwijs niet goed bij je 2e kind past. Moeilijke keuzes, maar maak er geen groot probleem van.

Buurtschool

Als leerkracht en als ouder weet ik dat de beste keus van basisschool is: die basisschool die dichtbij staat en waar de buurtkinderen naar toe gaan. Zelf heb ik situaties meegemaakt, waarbij de kinderen van de buren, op een andere school zaten dan de meeste kinderen uit de buurt. Ze kwamen later uit school, zodat het moeilijk was om vriendjes in de buurt te zoeken. Onze kinderen hadden op school al afgesproken om samen te gaan spelen of  hadden al vriendjes gevonden en zaten al in hun spel. Er ontstond een soort competitie tussen de kinderen van de buren en de andere buurtkinderen, die in de meerderheid waren.

Ook vrije dagen vallen vaak niet altijd tegelijk en vrij hebben als alle andere kinderen naar school gaan is ook niet echt leuk. Dus je moet als ouder wel hele grote problemen hebben met de school in de buurt, als je gaat kiezen voor een andere basisschool. Denk hier goed over na!

Afwijkend gedrag kind 4 jaar

Ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Dus zijn alle kinderen van 4 jaar verschillend. De een zal zich al heel goed kunnen uitdrukken, de ander zal dat misschien niet ze goed kunnen, maar wel goed kunnen voetballen en klimmen. De een zal snel boos worden en nog minder goed kunnen samen spelen, de ander kan misschien al heel goed liedjes onthouden en zingen. Zo kan ik nog wel het een en ander opsommen.

Als ouder weet je vaak wel of je kind bijzonder gedrag vertoont. Heeft hij extreme driftbuien, is hij nog niet zindelijk, hangt hij nog erg aan moeder en heeft hij nog veel moeite met afscheid nemen, spreekt hij nog slecht en is hij voor anderen moeilijk te verstaan, is hij bang voor bepaalde dingen? Dit en nog veel meer is van groot belang om al tijdens het welkom gesprek met de toekomstige leerkracht te bespreken. Wees hier open in en vraag hulp hierbij. Op deze manier maakt je kind een eerlijke start op school, waarbij kind, leerkracht en ouders op 1 lijn zitten.

Leerplicht

Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn in Nederland leerplichtig. Hier is het gebruikelijk dat je kind van 4 jaar ook al naar de basisschool gaat. Je kind komt dan in groep 1 of in groep 1-2 (de vroegere kleuterschool). De eerste 2 schooljaren leert je kind zoveel mogelijk door spelend leren. De kleuters ervaren het ‘leren’ als spelen, maar de kleuterleerkrachten weten aan welk doel je kind werkt, dus wat je kind leert door dat spel. Dit is ook de reden, waarom ook je kind van 4 jaar al regelmatig de school zal moeten bezoeken. Natuurlijk heb je mogelijkheden om je kind af en toe een dagje thuis te houden. Dit kan ook nog als je kleuter 5 jaar is. Rijksoverheid

Na de grote vakantie

Na 6 weken vakantie is de overgang naar school best erg groot. Hoe kan je ervoor zorgen dat de overgang vakantie – nieuwe groep op school, voor je kind vlekkeloos verloopt.

  • De laatste week van de vakantie moeten jullie weer terug naar hert oude ritme, denk vooral aan bedtijd.
  • Laat je kind speelafspraakjes maken met klasgenootjes.
  • Kijk samen op de website van de school. Waarschijnlijk staat er een foto op van de nieuwe juf of meester en van het nieuwe klaslokaal.
  • Misschien heeft je kind iets nieuws nodig voor school. Hoe leuk is het om dit samen met je kind uit te zoeken. Deze rugtas is erg leuk voor kinderen die van dino’s houden.
  • Praat af en toe met je kind over school. Wat kan hij verwachten van de nieuwe klas?
  • Sommige kinderen zijn in de vakantie jarig geweest. Vier het kinderfeestje niet in de eerste week na de vakantie. De meeste kinderen krijgen dan al teveel nieuwe indrukken.
  • Veel kinderen vertellen thuis niet veel over school. Vooral als ouders vragen ‘Hoe was het op school?’ Kinderen geven dan vaak een kort nietszeggend antwoord: stom, leuk, ging wel. Het is ook nu beter om een specifieke vraag te stellen: ‘Wat hebben jullie met de gymles gedaan?’ of ‘Vond je het rekenen makkelijk?’ Grote kans dat je nu wel meer inzicht in de schooldag krijgt. Natuurlijk mag je kind wel eens negatief reageren over school. Praat hier samen over en probeer ook samen hiervoor een oplossing te bedenken.

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan. Iedereen leert pas goed als hij geïnteresseerd is in hetgeen er geleerd moet worden.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.