IkBenAlGroot - Alles Over Kleuters en Peuters!

Kind zindelijk maken, binnen een poep en een scheet!

Het zindelijk worden van je kind is een grote stap in de opvoeding. Het doel van opvoeden is ‘Het zelfstandig worden’ . Het zindelijk maken is dus een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Op school krijg ik veel vragen over het zindelijk zijn van kinderen ‘Mijn kind is bijna 4 jaar en nog niet zindelijk, wat doe ik verkeerd?’ ‘Mijn kind is ‘s nachts nog niet zindelijk, moet ik dan wel of niet een luierbroekje aan doen?’ ‘Moet ik hem wakker maken om te plassen, of niet?’

Ik heb de beste tips zindelijkheidstraining voor je op een rijtje gezet. Ieder kind is anders en bij jouw kind werken misschien andere tips beter dan bij een ander kind.

Als kleuters 4 jaar zijn en naar de basisschool gaan, moeten ze zindelijk zijn.

Kind zindelijk maken leeftijd

Het zindelijk worden van je kind heeft zeker ook met leeftijd te maken. Het is zelfs zo dat baby’s al zindelijk kunnen worden. Maar is is toch handig als je kind aan de volgende voorwaarden voldoet.

 • Kan je kind naar een toilet lopen en er op gaan zitten?
 • Kan je kind zijn broek naar beneden  doen?
 • Is de luier van je kind ongeveer twee uur droog ?
 • Is je kind al zover dat hij kleine opdrachtjes kan begrijpen en uitvoeren?
 • Kan je kind vertellen wanneer hij op het potje moet?

Als veel van bovenstaande het geval is, kan je starten met zindelijkheidstraining. Maar… als er thuis veranderingen op komst zijn, zoals de geboorte van een baby, een verhuizing of andere ingrijpende dingen voor kinderen, is het beter een maand of zo te wachten met zindelijkheidstraining tot alles weer zijn normale ritme heeft. Onderstaande tips zullen je helpen bij de zindelijkheidstraining.

De beste leeftijd om je kind makkelijk zindelijk te maken is rond 2 jaar en 6 maand. Maar voor zijn 4de jaar moet hij zindelijk zijn om naar de basisschool te kunnen. Als er een medisch probleem is kan hiervoor natuurlijk wel een uitzondering gemaakt worden.

Kind zindelijk maken 21 Tips

Het volgende leuke potje lijkt op een echt toilet. Je kind wil graag alles doen wat jij doet en zal dus graag op het kinder wc-tje gaan. Het is makkelijk schoon te maken door zijn uitneembare binnenkant. Is veilig duur de rugleuning en anti-slip en er zit een muziekje in, zodat je kind met plezier op zijn potje zal zitten.

 1. Koop al een potje, voordat je begint met de training. 
 2. In de zomer kan je kind gewoon in een onderbroekje rond lopen. Als het kouder wordt is een joggingbroek verstandig. Deze kan je kind zelf uittrekken als het op het potje wil.
 3. Houd voldoende schoon ondergoed en dergelijk bij de hand, dat voorkomt irritatie of stress als de broek nog regelmatig verschoond moet worden.
 4. Zet je kind met regelmaat op het potje, bijvoorbeeld ’s ochtends na het wakker worden, na het eten, voordat je weggaat en als je thuiskomt.
 5. Veel kinderen vinden het op een bepaalde leeftijd niet fijn meer om met een poepje of plasje in de luier rond te lopen, dit is een goede reden om met zindelijkheidstraining te beginnen.
 6. Observeer je kind, zo leert je zijn gedrag herkennen als hij nodig moet plassen of poepen. Veel kinderen doen tijdens of direct na het eten hun behoefte.
 7. Geef complimentjes als hij lief op het potje zit en vooral als hij iets in het potje doet. Je kan je kind ook belonen met een sticker.
 8.  Laat je kind niet te lang op het potje zitten.
 9.  Blijf bij hem in de buurt, als hij op het potje of de wc zit.
 10. Je kan het potje samen mooi maken met stickertjes of iets dergelijks.
 11. Als er een plasje of poepje in het potje komt, is het belangrijk om rustig en blij te zijn. Soms schrikt een kind van een te enthousiaste moeder, die het potje eerst op de foto zet, voordat ze haar kind verzorgt, een foto voor papa of oma kan altijd later nog.
 12. Neem je kind mee als je zelf naar het toilet gaat, of laat zien hoe een broertje of zusje naar de wc gaat. Het kan dan alvast zien hoe het gaat en hoe je moet doorspoelen. Sommige kinderen schrikken van het doorspoelen.
 13. Koop een  wc-brilverkleiner voor je kind en een opstapje, zodat hij er gemakkelijk op kan klimmen. Je kind wil graag groot zijn en zoveel mogelijk zelf willen doen.
 14. Er zijn leuke en goede prentenboekjes over dit onderwerp te koop. Je kind zal interesse krijgen in het zindelijk worden, als je hieruit voorleest.
 15. Het stimuleert je kind als je complimentjes geeft als hij iets goed heeft gedaan, bijvoorbeeld als hij tegen je gezegd heeft dat hij naar de wc moet.
 16. Sommige kinderen vinden het eng om een poepje op het toilet te doen, omdat het kan spetteren, of ze vinden het doorspoelen eng. Leg uit wat er gebeurd met het poepje en plasje als het doorspoelt. Tegen het spetteren kan je en toiletpapiertje onderin de pot doen.
 17. In het begin is het handig als je met je kind op stap gaat, om nog een luier te gebruiken. Het voorkomt nare situaties. Als je peuter of kleuter echter een periode zindelijk is, geef hem dan het vertrouwen dat hij ook onderweg droog zal blijven. Bij veel winkels mag je kind echt wel naar de wc als het nodig is.
 18. Blijf kalm en vriendelijk als je kind een natte broek heeft, straffen en boos worden helpt niet, maar complimenten helpen des te beter.
 19. Blijf rustig en vriendelijk als je kind een periode ongelukjes heeft, terwijl het zindelijk was. Het komt vanzelf op een gegeven moment weer goed.
 20. Als het zindelijk worden nog niet lukt, is het beter enkele weken te stoppen en daarna weer met misschien een andere aanpak te beginnen.
 21. Het kan zijn dat je met de zindelijkheidstraining in de koppigheidsfase zit van je peuter. Probeer dan vooral de zindelijkheidstraining niet te streng aan te pakken, want dat werkt averechts. Peuterpuberteit Help! 

Deze sticker box heeft verschillende kaarten waarop je kind leuke stickers kan sparen. Als het gelukt is en je kind is zindelijk zit er ook een plasdiploma bij.


Deze 3 prentenboeken kan ik echt aanbevelen. Ze omschrijven de belevingswereld van jonge kinderen. Hierdoor zullen kinderen zich in kunnen leven in Marije, die moet leren op de grote mensen wc te plassen en Jasper die steeds uit bed komt. Leuke en goede boeken voor jonge kinderen.

Kind zindelijk maken zonder luier

Als je merkt dat je kind op bepaalde tijden plast en poept is het een goed idee om hem eens een dag zonder luier te laten. Als het mooi weer is kan je hem gewoon in een onderbroekje laten lopen, zo niet dan is een joggingbroek handig. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken. Houd voldoende verschoning bij de hand, zodat je niet telkens schone kleren moet pakken. Plan deze dag niet teveel in, maar maak tijd voor je kind. Kijk goed en wanneer je denkt dat het plasje of poepje zo zal komen stimuleer je hem door op het potje te gaan zitten.

Veel kinderen willen graag overal met mama en papa naar toe. Zo volgen ze je ook naar de wc. Zet dan het potje op op het toilet en laat je kind op het potje zitten als je zelf ook ga plassen. Zien plassen is doen plassen……

Kind zindelijk maken poepen

Soms is een kind eerder zindelijk wat betreft poepen dan plassen. Dit kan komen omdat je als ouder eerder in de gaten hebt, wanneer je kind een poepje moet doen. Een plasje is soms al gebeurd voordat je erg erg in had. Het kan ook zijn dat het kind niet goed durft te poepen op een potje. Zijn houding is op een potje anders, hij schrikt van het resultaat ( geluid en stank). Het kan zelfs zo zijn dat hij de ontlasting op gaat houden. Dit moet je voorkomen! Sommige ouders kiezen ervoor om het kind voor het poepen de luier weer om te doen. Maar wanneer kan je daarmee stoppen?

Maak er in ieder geval geen probleem van, want dan wordt het ook een probleem van je kind. Maak een rustig, afgesloten plekje voor je kind.( Ik ken kinderen die op een potje achter het gordijn gingen zitten, of onder de tafel, of achter de bank.) Leer je kind wat een goede houding is om te poepen, hurkhouding , wat voorovergebogen en met de voeten op de grond.

Hoelang duurt het voordat mijn kind echt zindelijk is?

Je kind kan binnen 3 dagen zindelijk zijn, als je deze 3 dagen ook alle tijd hieraan besteedt. Zie het hoofdstuk: Kind zindelijk in 3 dagen. Over het algemeen duurt het wat langer. Soms ben je al dagen bezig en zie je nog geen enkel resultaat, dan is het beter om een maand of zo te wachten, want frustraties krijgen is niet de bedoeling. Start met zindelijk worden als je kind aan de voorwaarden ( zie hoofdstuk: Kind zindelijk maken leeftijd) voldoet en start goed voorbereid met voldoende tijd in je planning en voldoende verschoning in de buurt. Dan is ieder kind binnen 14 dagen zindelijk, in ieder geval overdag.

Kind zindelijk maken nacht

Het ‘s nachts zindelijk worden gebeurd vaak vanzelf na 3 maanden tot een half jaar, vanaf dat je kind overdag zindelijk is. Jongens zijn gemiddeld wat later ‘s nachts zindelijk dan meisjes. Bijna alle kinderen van 7 jaar zijn dag en nacht zindelijk.

Plaswekker

Als het erg lang duurt, voordat je kind ook ‘s nachts zindelijk is kan je deze plaswekker aanschaffen. Als het ondergoed een beetje nat wordt reageert het apparaat met geluid en licht, zodat je kind wakker zal worden en snel kan gaan plassen. Gebruik deze minimaal 14 nachten, zodat je kind getraind zal worden om wakker te worden als hij plassen moet. Deze plaswekker is geschikt voor jongens en meisjes. Er zit een uitgebreid stappenplan bij inclusief een beloningssysteem.

Kind zindelijk in 3 dagen

Er is ook een methode waarbij je kind in 3 dagen zindelijk kan zijn. Dit houdt wel in dat je deze 3 dagen bijna iedere minuut gefocust moet zijn op je kind.

 • 22 maanden is de ideale leeftijd om met deze 3 daagse training te beginnen.
 • Laat aan je kindje zien, dat je alle luiers weg doet. Zo komen jij en je peuter niet in de verleiding toch even een luier of luierbroekje om te doen.
 • Plan deze 3 dagen niets anders. Gebruik geen telefoon, tablet of tv. Niets dat je af kan leiden om je kind te observeren. Zet een potje in de kamer en vraag regelmatig: ‘Moet je een pasje doen?
 • Observeer je kind een groot deel van de dag en let op de tekenen dat je kindje een plasje of poepje moet: weggaan van jou of zelfs verstoppen, wiebelen en wat ongemakkelijk bewegen, windjes laten en stiller worden. Pak dan rustig het potje en laat je kind hierop zitten, terwijl je op afstand wacht, of hem juist even aandacht geeft door bv een boekje voor te lezen.

Baby zindelijk maken

BZC ‘Baby Zindelijkheid Communicatie’ is niet echt een training, maar gericht op de communicatie tussen ouder en kind. Doordat, je als ouder, veel bij je baby bent en je baby ook vaak bij je draagt, raak je meer ingespeeld op je baby. Je leert zijn behoeftes herkennen, waarvan één er van de behoefte om zijn urine en ontlasting kwijt te kunnen is. Als jezelf werkt en je kind gaat naar de opvang of een gastouder moet je natuurlijk wel eerst overleggen of deze methode geschikt is. Het scheelt in ieder geval veel luiers en veel geld.

Kind zindelijk maken met wasbare luier

Nog niet zo heel lang geleden hadden de baby’s nog stoffen luiers om. Toen waren de meeste kinderen ook rond hun 2de jaar zindelijk. Want een natte stoffen luier en een vieze stoffen luier met poep zit helemaal niet lekker. Echt terug gaan naar deze situatie hoeft niet, want tegenwoordig zijn er handige uitwasbare luiers met een goede pasvorm. Als je kind hierin plast of poept zit dat ook niet comfortabel en zal het zindelijk worden beslist eerder lukken. Deze wasbare luiers hebben een frisse print. Ze zijn te gebruiken vanaf 4 kg tot 16 kg. Zijn gemaakt van zachte ademende stof. Ze zijn inclusief zachte inlegger en kunnen in hun geheel in de wasmachine. Dit scheelt euro’s en is minder belastend voor het milieu dan wegwerpluiers.

Waarom zou je kinderen nog wegwerpluiers aandoen als je weet dat een kind gemiddeld 5 luiers per dag draagt. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 22 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu. Vind tips voor gebruik van wasbare luiers én wegwerpluiers op de site van milieucentraal.nl.

Kind zindelijk maken onderweg

Hoe lastig is het als je onderweg bent en je kind is nog niet helemaal zindelijk. Wat doe je? Neem je het risico dat hij moet plassen, en dat er geen toilet in de buurt is? Veel ouders doen hun kind bij deze gelegenheden voor de zekerheid weer een luier, of luierbroekje aan. Je moet begrijpen dat op deze manier de zindelijkheidstraining echt langer gaat duren. De ene keer zeg je ‘Goed ze je plast op het potje!’ De volgende keer zeg je ‘Plas maar voor deze keer in de luier!’. Met het volgende potje is dat beslist niet meer nodig. Deze is makkelijk mee te nemen en is waterdicht, Ideaal voor onderweg!

Kind zindelijk maken lukt niet

Kind zindelijk maken. Kind kijkt door hartje van wc deur

Als kinderen van 5 jaar of ouder, nog steeds niet zindelijk zijn, kunnen er andere zaken aan de hand zijn. Sommige kinderen hebben een nare of pijnlijke ervaring gehad met poepen of plassen, houden het te lang op en hebben er dan geen controle meer over. Anderen hebben geen controle, omdat ze het gevoel van aandrang niet herkennen. Het ‘niet zindelijk kunnen worden’ kan ook komen door stress bij kinderen. Ook komt het zelfs voor dat door teveel dwang bij het zindelijkheidstraining het tegenovergestelde ontstaat en de kind obstipatie ontwikkelt.

Bovenstaande zijn voornamelijk psychische klachten, maar er zijn ook andere medische problemen,  zoals het gebruik van bepaalde medicijnen ( bijvoorbeeld antibiotica), medicijnen bij epilepsie, blaasontsteking, diabetes.  U begrijpt dat het raadzaam is, als het zindelijk worden van uw kind na herhaalde pogingen niet lukt, het tijd is om naar de dokter te gaan.

De Poepdokter

‘Obstipatie komt veel voor bij kinderen’

Harde ontlasting kan bij jonge kinderen leiden tot poepangst, of zelfs obstipatie. Het is begrijpelijk dat kleine kinderen na een harde pijnlijke ontlasting niet meer durven te poepen. Het gevolg kan obstipatie zijn. De ontlasting wordt te dik en hard voor het kind. Het dunne van de ontlasting loopt erlangs, want daar heeft het kind geen controle over. Dit betekent vele vieze onderbroekjes per dag. Erg vervelend voor je kind en voor jou. Soms durft een peuter of kleuter niet op de opvang of op school te poepen. Doordat ze soms wel 8 uur of langer van huis zijn, wordt de ontlasting veel te hard. De poepdokter zal de kinderen gerust stellen, gesprekjes voeren en uitleggen d.m.v. tekeningen wat er in het lichaam van je kind gebeurd, als hij de ontlasting ophoudt. Ouders krijgen advies over voeding en ontspanning.

Ieder kind is anders

zindelijkheidstraining
Een dreumes zit blij op een potje.

De ervaring leert dat ook zindelijkheidstraining bij ieder kind anders gaat. Ook binnen het gezin zijn er grote verschillen. Probeer verschillende tips uit, blijf geduldig en neem er de tijd voor. Lukt het na enkele dagen nog volledig niet, maak er geen machtstijd van, maar probeer het over enkele weken opnieuw.

2 comments

Ik accepteer de Privacy Policy

 • Mijn zoontje wordt bijna 3 en zijn druk bezig met zindelijkheid!
  Nu plast hij netjes op de Wc en draagt geen luier!
  Maar nu moeten we hem altijd op de wc zetten en heeft hij het niet zelf aan. Poepen ook een paar x gedaan maar wel door ons zien van signalen! Nu we hem zo vaak op de wc zetten krijgt hij afkeer van de wc en wil hij niet meer en plast dus niet goed uit! Hoe krijgen we hem zover dat hij het zelf gaat aangeven! Want als wij niets zeggen dan plast hij gewoon in zijn broek.

  • Hallo Manon, als ik het goed begrijp is dus eigenlijk het probleem, dat het zindelijk worden van hem nog niet echt hoeft. Het is meer een dingetje van jullie. Jullie zetten hem op de wc, hij plast. Maar uit zichzelf zegt hij niet dat hij moet plassen of poepen. Ik zou hem met dit mooie weer gewoon in een onderbroekje rond laten lopen. Leg een stapeltje reserve onderbroeken klaar. Laat hem maar spelen en ervaren dat hij plast en poept en dat dat niet zo fijn is in de broek. Doe hem nu dan ook echt alleen s nachts de luier aan. Zet een potje, of misschien 2 potjes in de buurt van je zoontje. Dwing hem niet hierop te zitten, maar maak er een spelletje van. Je zou na ieder plasje op het potje een sticker op het potje kunnen plakken om te stimuleren. Maar de motivatie moet ook vanuit je kindje komen. succes!

Leer hoe je jouw kind kunt helpen bij zijn taalontwikkeling

Een e-book vol leerzame en bruikbare tools om de taalontwikkeling van je
kind te stimuleren.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.