Het zindelijk worden van je kind is een grote stap in de opvoeding. Het doel van opvoeden is ‘het zelfstandig worden’. Dus is het zindelijkheidstraining is een belangrijk onderdeel hiervan. Op school krijg ik veel vragen hierover: Mijn kind is bijna 4 jaar en nog niet zindelijk, wat doe ik verkeerd? Of: mijn kind is ‘s nachts nog niet zindelijk, moet ik de luier aflaten, of niet? Moet ik hem wakker maken om te plassen, of niet? Ik heb de beste tips zindelijkheidstraining voor je op een rijtje gezet. Ieder kind is anders en bij jouw kindje werken misschien andere tips beter dan bij een ander kind.

Als kleuters 4 jaar zijn en naar de basisschool gaan, moeten ze zindelijk zijn.

Hoe weet je of je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

 • Kan je kind naar een toilet lopen en er op gaan zitten?
 • Kan je kind zijn broek naar beneden  doen?
 • Is de luier van je kind ongeveer twee uur droog ?
 • Is je kind al zover dat hij kleine opdrachtjes kan begrijpen en uitvoeren?
 • Kan je kind vertellen wanneer hij op het potje moet?

Als veel van bovenstaande het geval is, kan je starten met zindelijkheidstraining. Maar, als er thuis veranderingen op komst zijn, zoals de geboorte van een baby, een verhuizing of andere ingrijpende dingen voor kinderen, is het beter een maand of zo te wachten met zindelijkheidstraining tot alles weer zijn ritme heeft. Onderstaande tips zullen je helpen bij zindelijkheidstraining .

21 Tips voor de zindelijkheidstraining van je kindje

 1. Koop al een potje, voordat je begint met de training. 
 2. In de zomer kan je kind gewoon in een onderbroekje rond laten lopen. Als het kouder wordt is een joggingbroek verstandig. Deze kan je kindje zelf uittrekken als het op het potje wil.
 3. Houd voldoende schoon ondergoed en dergelijk bij de hand, dat voorkomt irritatie of stress als de broek nog regelmatig verschoond moet worden.
 4. Zet je kind regelmatig op het potje, bijvoorbeeld ’s ochtends na het wakker worden, na het eten, voordat je weggaat en als je thuiskomt.
 5. Veel kinderen vinden het op een bepaalde leeftijd niet fijn meer om met een poepje of plasje in de luier rond te lopen, dit is een goede reden om met zindelijkheidstraining te beginnen.
 6. Observeer je kind, zo leert je zijn gedrag herkennen als hij nodig moet plassen of poepen. Veel kinderen doen tijdens of direct na het eten hun behoefte.
 7. Geef complimentjes als hij lief op het potje zit en vooral als hij iets in het potje doet.
 8.  Laat je kind niet te lang op het potje zitten.
 9.  Blijf bij hem in de buurt, als hij op het potje of de wc zit.
 10. Je kan het potje samen mooi maken met stickertjes of iets dergelijks.
 11. Als er een plasje of poepje in het potje komt, is het belangrijk om rustig en blij te zijn. Soms schrikt een kind van een te enthousiaste moeder, die het potje eerst op de foto zet, voordat ze haar kind verzorgt; een foto voor papa of oma kan altijd later nog.
 12. Neem je kind mee als je zelf naar het toilet gaat, of laten zien hoe een broertje of zusje naar de wc gaat. Het kan dan alvast zien hoe het gaat en hoe je moet doortrekken.
 13. Koop een  wc-brilverkleiner voor je kind en een opstapje, zodat het er gemakkelijk op kan klimmen. U zult merken dat je kind dit graag zal gebruiken.
 14. Er zijn leuke en goede prentenboekjes over dit onderwerp te koop Je kind zal interesse krijgen in het zindelijk worden, als je hieruit voorleest.
 15. Het stimuleert je kind als je complimentjes geeft als het iets goed heeft gedaan, bijvoorbeeld als het tegen je gezegd heeft dat het naar de wc moet.
 16. Sommige kinderen vinden het eng om een poepje op de w.c te doen, omdat het kan spetteren, of ze vinden het doorspoelen eng. leg uit wat er gebeurd met het poepje en plasje als het doorspoelt. Tegen het spetteren kan je een w.c. papiertje onderin de pot doen.
 17. In het begin is het handig als je met je kind op stap gaat, om nog een luier te gebruiken. Het voorkomt nare situaties. Als je peuter of kleuter echter een periode zindelijk is, geef hem dan het vertrouwen dat hij ook onderweg droog zal blijven. Bij veel winkels mag je kindje echt wel naar de wc als het nodig is.
 18. Blijf kalm en vriendelijk als je kind een natte broek heeft, straffen en boos worden helpt niet, maar complimenten helpen des te beter.
 19. Blijf rustig en vriendelijk als je kind een periode ongelukjes heeft, terwijl het zindelijk was. Het komt vanzelf op een gegeven moment weer goed.
 20. Als het zindelijk worden nog niet lukt, is het beter enkele weken te stoppen en daarna weer met misschien een andere aanpak te beginnen.
 21. Het kan zijn dat je met de zindelijkheidstraining in de koppigheidsfase fase zit van je peuter. Probeer dan vooral de zindelijkheidstraining niet te streng aan te pakken, want dat werkt averechts. Peuterpuberteit Help! 
 22. Het ‘s nachts zindelijk worden gebeurd vaak vanzelf na 6 maanden tot een half jaar.

Kind zindelijk in 3 dagen

De schrijfster van het Engelse boek: 3 Day Potty Training , Lora Jensen is moeder van 6 kinderen. Ze vertelt in het boek dat ze met 6 kinderen echt geen tijd had om lang over de zindelijkheidstraining te doen. Al haar kinderen waren in 3 dagen zindelijk.

Wat zijn de tips van haar:

 • 22 maanden is de ideale leeftijd om met deze 3 daagse training te beginnen.
 • Laat aan je kindje zien, dat je alle luiers weg doet. Zo komen jij en je peuter niet in de verleiding toch even een luier of luierbroekje om te doen.
 • Plan deze 3 dagen niets anders. Gebruik geen telefoon, tablet of tv. Niets dat je af kan leiden om je kindje te observeren. Zet een potje in de kamer en vraag regelmatig: ‘Moet je een pasje doen?

Door je 3 dagen zo op je kind te focussen, zal hij of zij in deze korte periode overdag en s’nachts zindelijk worden.

Kind zindelijk maken lukt niet

kind zindelijk maken kind kijkt door hartje van wc deur

Als kinderen ouder dan 5 jaar, nog steeds niet zindelijk zijn, kunnen er andere zaken aan de hand zijn. Sommige kinderen hebben een nare of pijnlijke ervaring gehad met poepen of plassen, houden het te lang op en hebben dan geen controle meer. Anderen hebben geen controle, omdat ze het gevoel van aandrang niet herkennen. Het ‘niet zindelijk kunnen worden’ kan ook komen door stress bij kinderen. Ook komt het zelfs voor dat door teveel dwang bij het zindelijkheidstraining het tegenovergestelde ontstaat en de kind obstipatie ontwikkelt.

Bovenstaande zijn voornamelijk psychische klachten, maar er zijn ook andere medische problemen,  zoals het gebruik van bepaalde medicijnen ( bijvoorbeeld antibiotica), epilepsie, blaasontsteking, diabetes.  U begrijpt dat het raadzaam is, als het zindelijk worden van uw kind na herhaalde pogingen niet lukt, het tijd is om naar de dokter te gaan.

De Poepdokter

‘Obstipatie komt veel voor bij kinderen’

Harde ontlasting kan bij jonge kinderen leiden tot poepangst, of zelfs ernstige vormen van obstipatie. Het is begrijpelijk dat kleine kinderen na een harde pijnlijke ontlasting niet meer durven te poepen. Het dunne van de ontlasting loopt erlangs, want daar heeft het kind geen controle over. Dit betekent vele vieze onderbroekjes per dag. Erg vervelend voor je kind en voor jou. Veel ouders maken dit met hun kinderen mee. Soms durft een peuter of kleuter niet op de opvang of op school te poepen. Omdat ze soms wel 8 uur of langer van huis zijn, wordt de ontlasting veel te hard. De poepdokter zal de kinderen gerust stellen, gesprekjes voeren en uitleggen d.m.v. tekeningen wat er in het lichaam van je kind gebeurd, als hij de ontlasting ophoudt. Ouders krijgen advies over voeding en ontspanning. In de meeste gevallen is dit voldoende om van de problemen af te komen.

Ieder kind is anders

zindelijkheidstraining
Een dreumes zit blij op een potje.

De ervaring leert dat ook zindelijkheidstraining bij ieder kind anders gaat. Ook binnen het gezin zijn er grote verschillen. Probeer verschillende tips uit, blijf geduldig en neem er de tijd voor.

Laat Opmerkingen ZienClose Comments

Leave a comment