Koken met kinderen: Appelmoes maken

Last update:

Koken met kinderen: Appelmoes maken

Feest in de keuken! Er zijn veel eenvoudige gerechten, die kinderen gemakkelijk alleen of met hun ouders kunnen maken. Vaak ben je druk en heb je weinig tijd om te koken, maar wat fijn voor jezelf en voor je kinderen als je gewoon eens tijd maakt om samen met je kinderen te koken. Een groot voordeel is dat kinderen, die zelf meegeholpen hebben bij het bereiden van het eten, dit eten ook met smaak zullen opeten. Zie mijn blog: Kind wil niet eten: 20 originele eet tips voor de moeilijke eter. Maar koken met kinderen is vooral erg gezellig!

Met behulp van dit kookboek voor kinderen zullen je kinderen veel plezier aan het koken beleven.

Kinderschort

Natuurlijk hebben ze een schort nodig, want het is beslist niet leuk voor je kinderen dat ze de hele tijd moeten opletten dat hun kleren niet vies worden.

Deze schorten zijn dubbel leuk, want je kan ze ook nog zelf versieren.

Recept appelmoes:

  • 2 kilo handappels of goudrenetten
  • eetlepel citroensap
  • beetje kaneel
  • 50 tot 100 gram suiker
  • 100 ml water

Bereiding

om te beginnen schil je de appels, daarna snijd je het klokhuis eruit.

koken met kinderen het snijden van de appels

De kinderen kunnen nu aan het werk. Geef ze een broodplank of een groot bord en een gewoon keukenmes, dat niet te scherp is. Ze moeten nu de grote stukken appel in kleine stukjes snijden en deze in een schaal verzamelen. Als er af een toe een stukje appel in de mond verdwijnt is dat natuurlijk helemaal niet erg. Zo eet je kind, dat misschien niet zo gek op fruit is, nu wél een portie appeltjes. Wat gezellig om nu bij je kinderen aan tafel te zitten appels te schillen en samen te kletsen. Begrippen als veel en weinig, lange- en korte schil, groot, iets kleiner, kleinste, eerste, laatste….. komen allemaal aan bod.

koken met kinderen etiketten maken

Wegen

Nu mogen de kinderen de suiker afwegen en met een maatbeker 100 ml water afmeten. Zelf zou ik zo weinig mogelijk suiker toevoegen, omdat dit natuurlijk niet zo gezond is. Daarna mogen je kinderen de stukjes appels met de suiker, citroensap, kaneel en water in een pan doen. Jij zet deze natuurlijk op de kachel. Kook dit zachtjes 15 minuten totdat de stukjes appel zacht zijn.

Etiketten maken

In deze tijd kunnen je kinderen de etiketten voor de potjes maken. Laat ze zoveel mogelijk zelf doen: rechthoek tekenen, letters natekenen, versieren en knippen. Plak de etiketten nog niet op de potjes, want waarschijnlijk wordt er iets geknoeid met het inschenken van de appelmoes en het zou jammer zijn als de mooie etiketten vies worden.

koken met kinderen appels roeren en zeven

Zeven

In de tussentijd zijn de appels gaar geworden. Laat dit nu afkoelen, totdat het niet meer heet is en de kinderen de appel compote door een zeef kunnen roeren. Als dit niet helemaal lukt kan je ervoor kiezen om de stukjes toch in het potje te doen, zodat het appel compote is, of alleen de gezeefde appelmoes in een potjes te doen en de stukjes te bewaren voor bijvoorbeeld de yoghurt.

Vullen

Met een grote lepel worden nu de potjes vol geschept en wordt de deksel erop gedraaid. Als de potjes schoon zijn kunnen de kinderen met bijvoorbeeld een pritstift de etiketten erop plakken.

Wat leuk en lekker is het voor de kinderen als ze bij het avondeten een schepje van hun eigengemaakte appelmoes bij hun eten krijgen. Tot slot zullen ze zeker met smaak hun bordje leegeten. Koken met kinderen heeft heel veel voordelen. Zie mijn blog: pizza bakken met kinderen.

koken met kinderen de potjes zijn klaar

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.