Gezond eten voor kinderen

Last update:

Gezond eten voor kinderen

Gezond eten voor kinderen is een heel belangrijk onderdeel van de opvoeding je kind. Uit de voeding moet hij immers de bouwstoffen voor zijn ontwikkeling halen. In gezond eten voor kinderen zitten alle voedingsstoffen die kinderen nodig hebben om te groeien, gezond te blijven en voldoende energie te hebben. Ook blijven kinderen met gezonde voeding makkelijker op gezond gewicht. We kennen allemaal de schijf van vijf, aanbevolen door het Voedingscentrum.

Wat is gezond eten voor kinderen en hoeveel moeten ze eten om gezond op te groeien?

De baby

Toen je kind nog een baby was, had hij of zij tot een maand of 4 genoeg aan de borstvoeding of flesvoeding. Langzamerhand ging hij steeds meer wennen aan vaste voeding, doordat hij oefenhapjes kreeg en naarmate dat hij ouder werd mocht hij steeds meer met de pot mee-eten.

Voor zijn eerste verjaardag mag een baby geen honig hebben, geen grof volkorenbrood, geen muesli en geen rauwkost. Rond 1 jaar zijn de darmpjes zover ontwikkeld, dat de baby met de pot mee kan eten. Voeg geen zout of suiker aan het eten toe en maak het eten niet te pittig. Jonge kinderen hebben een beter ontwikkelde smaak, omdat ze veel meer smaakpapillen hebben.

De dreumes

Nu is je kindje een dreumes. De komende tijd groeit hij of zij veel minder snel, waardoor je dreumes ook veel minder voeding nodig zal hebben. Dit is sterk wisselend per kind. Rond zijn eerste verjaardag heeft een kindje ongeveer 1000 calorieĂ«n per dag nodig. Vaak geven ouders ‘s morgens nog een flesvoeding of pap, maar gewoon tarwebrood en wat later volkorenbrood kan ook heel goed. Geef nog geen rauw vlees, of producten met rauwe eieren. Hierin kunnen bacteriĂ«n in zitten, waar kleine kinderen ziek van kunnen worden. Vanaf 1 jaar mogen kinderen om dezelfde reden ook pas honing hebben. Geef ook geen zoete kindertoetjes, zoete dranken of producten met toegevoegd zout. De nieren van deze jonge kinderen kunnen dit nog niet aan.

De peuter 

gezond eten voor kinderen Kind eet meloen

Tot je kind 4 jaar is, heeft hij extra vitamine D nodig. Let op de aanbeveling van het consultatiebureau. Schep het bordje van je peuter niet te vol. Beter is het om nog een keertje op te scheppen. Rond de leeftijd van 2 jaar (soms eerder of later)  kan een peuter erg moeilijk gaan doen tijdens de maaltijd. Hij komt nu in een ontwikkelingsfase dat hij leert dat hij een eigen persoonlijkheid is, met een eigen wil. Dit is een mooie fase, maar kan ook, vooral tijdens het eten en slapen problemen geven. Zie mijn blogs: Eetproblemen bij peuters en kleuters en Slaapproblemen bij peuters en kleuters

De kleuter

Ook kleuters eten natuurlijk gewoon met de pot mee. Het zal best een keertje voorkomen, dat er iets op tafel staat, wat je kind niet lust. Probeer je kleuter dan te overtuigen het toch een hapje te proeven. Als hij dat doet geef je hem natuurlijk een groot compliment! Een kind moet iets nieuws ongeveer 6 keer proeven om aan deze nieuwe smaak te wennen. Dit zal natuurlijk niet altijd lukken en het is echt niet verschrikkelijk dat er eens een keertje bv geen groenten gegeten wordt. Je kan dan je kleuter een extra stukje fruit geven. Om groenten te eten te stimuleren heb ik een voorleesverhaal geschreven voor peuters en kleuters: Karel Konijn eet super worteltjes!

Dit is ook de leeftijd dat de wereld van je kind groter wordt: De basisschool, spelen bij vriendjes enz. Hij zal bij anderen andere eetgewoontes leren. Ook zal hij snoep, ijsjes, chips en dergelijke gaan ontdekken (als dat nog niet het geval was). Probeer hier verstandig mee om te gaan. Helemaal verbieden werkt vaak averechts. Af en toe een snoepje of ijsje zou naar mijn idee moeten kunnen, maar let op dat jij hierin de leiding hebt. Jij bepaalt of en hoeveel er gesnoept wordt. Zie mijn blog: Peuterpubertijd, hoe ga je ermee om? ( artikel over zeuren).

Je kind zal het geweldig vinden om met dit speelkeukentje het eten koken na te spelen. Je kan hem of haar tijdens het spelen echte stukjes appel, wortel, paprika, rozijntjes geven waar hij mee mag spelen. Dit zal hij in de pannetjes doen en op de bordjes scheppen. Gezellig om nu bij hem te komen eten en zo samen deze gezonde dingen op te peuzelen.

Hoeveel moet een kind eten per dag

Dit verschilt per kind. Kinderen die groot zijn voor hun leeftijd, zullen meer voeding nodig hebben dan kinderen die wat kleiner zijn. Kinderen die erg beweeglijk zijn, hebben ook vaak meer voedingsstoffen nodig dan de ‘rustige’ kinderen. Ook kunnen kinderen net in een groeispurt zitten en meer bouwstoffen nodig hebben.

Voedingsschema dreumes, peuter en kleuter

 


dreumespeuterkleuter
ontbijt

1 tarwe of volkoren
boterham met
margarine
en bv appelstroop
150 ml melk
1 a 2 boterhammen
met margarine en
light smeerkaas
en groentespread 
2 boterhammen
een beschuitje
met suikervrije
pindakaas, light jam
tussen-
door


fruithapje of
in kleine stukjes
gesneden,
geschild  fruit.
water of verdund sap

geschilde appel,
peer, of banaan
in kleine partjes.
water of verdund sap.
hele appel of
peer.
water of diksap.
lunch1 tarwe of volkoren
boterham met
stukjes banaan.
melk uit een beker
1 a 2 volkoren
boterhammen
met gebakken eitje.
melk

tosti van 2 volkoren
boterhammen met
light kaas en wat
doorgesneden
kerstomaatjes.
melk
tussen-
door

enkele in kleine
stukjes gesneden
druiven,
water, of diksap
beschuitje met
stukjes aardbei
water of yoghurt

schaaltje yoghurt
met stukjes fruit
of muesli.
water of diksap
warme
maaltijd
50 gr vlees,
1 of 2 eetlepels
groenten,
1 of 2 eetlepels
rijst, volkoren pasta,
of aardappelen.
bekertje water
60 gr vlees
of vleesvervanger,
1 of 2 eetlepels groenten,
1 of 2 eetlepels rijst,
volkoren pasta,
of aardappelen.
water
60 tot 80 gr vlees,
of vleesvervanger
2 of 3 eetlepels groente
2 of 3 eetlepels rijst,
volkoren pasta,
of aardappelen
water

Het volgende kookboek gebruikt mijn dochter veel. De recepten zijn eenvoudig maar lekker, houden rekening met de behoeften en voorkeuren van kinderen, bevatten geen chemische toevoegingen, weinig suiker en vet.

Waarom is gezond eten belangrijk voor een kind?

We moeten kinderen goede eetgewoontes aanleren.

  • Aan tafel eten.
  • Tijd nemen om te eten.
  • Vaste tijd om fruit te eten.
  • Geen eten/ snoep om te troosten.
  • Nieuwe groenten e.d. in ieder geval even proeven.
  • Vast snoepje of koekjes moment op een dag.

Op deze manier kan je kind een goede relatie opbouwen met het eten, krijgt hij voldoende en goede bouwstoffen binnen om te groeien.

Alleen maar gezond eten voor kinderen?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Mij lijkt het geen probleem om af en toe een snoepje te geven. Snoep moet natuurlijk niet een’ verboden vrucht’ worden voor onze kinderen. Op die manier kunnen ze later als ze het zelf voor het zeggen hebben juist doorslaan naar de andere kant. Tja voeding en opvoeding liggen erg dicht bij elkaar. Als je een duidelijke grens aan snoepen stelt, heb je grote kans dat je kind later verantwoord met gezonde en ongezonde voeding om kan gaan.

Met deze ijsjes kan je van fruit en sap gezonde waterijsjes maken.

Met deze ijsmachine kan jezelf ‘gezonde’ ijsjes en milkshakes maken. Binnen 2 uur klaar!

gezond eten voor kinderen. tekening van onze kleinzoon die graag op een ijsje getrakteerd wordt.

Op school bij onze oudste kleinzoon hadden ze het thema: Opa en oma. Er werd die periode veel over de grootouders van de kleuters gepraat en gewerkt. Toen het project was afgelopen kreeg mijn man de tekening die onze kleinzoon van opa en oma gemaakt had; met het opschrift: ‘Altijd als ik bij opa ben zegt opa “We gaan een ijsje halen”. Ik neem het liefst een slagroomijsje met smarties. Opa is heel sterk: hij tilt zo een aanhangwagen op’.

Hoe geweldig is dit en hoe heerlijk om je kind of kleinkind af en toe met iets te verwennen.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carriĂšre als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.