Na een middagje heerlijk kliederen heb ik 4 uitstekende recepten om slijm te maken. Je kan op verschillende manieren slijm maken, maar iedere manier geeft een andere soort resultaat. Het resultaat van’ slijm maken zonder borax’ is minder soepel en zakt minder in elkaar. Deze is ook niet zo lang houdbaar. Zelf vind ik de slijm gemaakt met lenzenvloeistof de fijnste, maar hier geldt ook: smaken verschillen!!!

Ook 2 recepten: Slijm maken zonder borax!

Het leukste komt nog, want nu dat we 4 prima recepten hebben om snel en makkelijk slijm te maken, kunnen we variëren. Met ieder recept kan je alle variaties maken: Roze-, glitter-, slijm met tandpasta, heerlijk geurende slijm, noem maar op! Als je zelf nog een nieuwe variatie weet, dan hoor ik het graag.

Ik vond het heerlijk om te roeren en te kneden. Wat een fijn gevoel als het uiteindelijk gelukt is en je hebt het perfecte resultaat, dat niet plakt, maar zo lekker tussen de vingers glipt als je een vuist maakt. Heerlijk, ook voor volwassenen!

Slijm hoort bij het sensopatisch materiaal, net als zand, klei, water… Veel kinderen vinden het fijn om te kneden en te vervormen. Dit is ook de reden dat Slijm maken een echte hype geworden is. 

Nu dus mijn recepten, die gegarandeerd goed zijn!  

Ik heb kleine hoeveelheden gemaakt, omdat ik in het begin veel recepten probeerde, die niet klopte, waardoor ik wat krap in de lijm kwam te zitten. Deze perfecte  recepten, zijn voor 1 portie slijm. Je begrijpt dat je voor 2 kinderen, 2 x de hoeveelheden moet gebruiken enzovoort…

lijm en water met kleurstof worden door elkaar geroerd.
coole slijm

Slijm maken met lenzenvloeistof: Coole slijm 

De fijnste slijm, die heerlijk koel aanvoelt is deze, gemaakt met lijm, water, baking soda en lenzenvloeistof.

Hier het recept:

  • 30 ml kinderlijm
  • 30 ml water, waarin een beetje verf in opgelost is.
slijm maken met lenzenvloeistof

Doe de hoeveelheid lijm in een bakje, ik had streepjes op de fles lijm gezet, zodat ik beter kon inschatten hoeveel 30 ml is.

30 ml gekleurd water had ik in een oude zuigfles afgemeten, die er nog stond, omdat we in de lente een lammetje hadden, die met de fles grootgebracht moest worden.

Nu roer je het gekleurde water met de lijm goed door elkaar.

Langzaam en al roerende, de baking soda, zonder klontjes, door het mengsel roeren. Er ontstaan nu belletjes en de kleur wordt hierdoor lichter.

Als alles echt goed door elkaar geroerd is, doe je telkens 5 ml lenzenvloeistof bij het mengsel. Weer blijven roeren.

Je ziet al snel de materie klonteren en als je weer 5 ml lenzenvloeistof toevoegt, wordt het dikker en dikker.

Wel blijven roeren! Als het nog erg plakt moet er nog een beetje lenzenvloeistof bij.

Nu pak je de slijm uit de kom en kneed net zolang tot jij het een fijne substantie vindt. Jouw persoonlijke slijm is klaar!

Het is leuk om er knikkers, dino’s of boerderij diertjes in te verstoppen. Je zult ervaren dat deze slijm niet plakkerig is en lekker fris aanvoelt.

Slijm met vloeibaar wasmiddel: Simpele slijm 

Slijm maken met vloeibaar wasmiddel
simpele slijm

Gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Hier het recept:

Doe de lijm in een bakje en meng er een beetje kinderverf door.

Voeg nu al roeren 20 ml vloeibaar wasmiddel door de lijm.

Blijf roeren. Je zult zien dat de substantie verandert en steeds stijver wordt.

Als het nog plakkerig is moet er nog een beetje vloeibaar wasmiddel bij.

Dit moet echt lang gekneed worden, zodat het een fijne substantie wordt.

Als het te warm wordt door je handen kan je het ook een poosje in de koelkast zetten en daarna weer verder kneden.

Slijm met scheerschuim: Fluffy

Slijm maken met scheerschuim

 Variatie op eenvoudige slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Slijm maken met glitters

Spuit nadat je lijm in het bakje gedaan hebt wat scheerschuim erbij. Niet teveel, anders kloppen de verhoudingen niet meer.

Goed doorroeren, voordat je het vloeibaar wasmiddel erbij doet.

Roeren en kneden.

Slijm met glitters: Disco

Variatie op eenvoudig slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Strooi nadat je lijm in het bakje gedaan hebt wat mooie glitters op de lijm en roer dat dan goed door.

Daarna roer je het vloeibaar wasmiddel erdoor.

Roeren en kneden

Slijm met lavendel: Geurende slijm

Variatie op eenvoudig slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Strooi nadat je lijm in het bakje gedaan hebt enkele druppeltjes lavendel, of andere geurende olie. op de lijm en roer dat dan goed door.

Daarna roer je het vloeibaar wasmiddel erdoor.

Roeren en kneden

Slijm voor volwassenen: Koffie slijm

Variatie op eenvoudige slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel. Deze variant vind ik persoonlijk extra leuk, omdat het heerlijk naar koffie geurt.

Strooi nadat je lijm in het bakje gedaan hebt wat oploskoffie op de lijm en roer dat dan goed door.

Daarna roer je het vloeibaar wasmiddel erdoor.

Roeren en kneden

Slijm maken zonder borax

Borax zit in veel huis-tuin en keukenproducten, zoals zeep en wasmiddel. Sommige mensen hebben een gevoelige huid en kunnen dan niet goed tegen natriumtetraboraat, zoal Borax ook wel genoemd wordt. Als je dus een gevoelige huid hebt, is het goed om slijm zonder borax te maken. Dat kan op 2 manieren:

Slijm maken met maïzena 

Weeg de maïzena af en doe het in een bakje, 

Doe daar telkens beetje voor beetje de handzeep ( zonder borax) bij. 

Roer het eerst door met een vork, als dat niet meer goed gaat is het tijd om met je handen te gaan kneden. Is het nog een beetje droog, doe er dan nog wat handzeep bij. 

Ook door een beetje babyolie of gewone  olijfolie toevoegen wordt het wat soepeler.

Natuurlijk is het leuk om hier wat voeding-kleurstof aan toe te voegen.

Deze slijm is heel anders van structuur dan wat je gewend bent, omdat het steviger  is. Wat leuk voor de kinderen is: Je kan het ook gebruiken om de handen te wassen. Leg een bolletje op een schoteltje bij de kraan. Je kan dit gewoon als een stukje zeep gebruiken.

Slijm maken met baking soda

Slijm maken met baking soda
  • 30 tot 40 gram Baking soda
  •  Eetlepel water
  • 50 ml Kinderlijm

Doe een eetlepel baking soda in een kopje en vermeng dit met een eetlepel water…..Wacht tot het gaat bruisen.

Doe de kinderlijm in een schaaltje 

Vermeng dit met het water en baking soda mengsel.

Goed roeren

Nu voeg je langzaam de rest van de baking soda toe

Blijven kneden, totdat het niet meer plakkerig is.

Om het wat smeuïger te maken, kan je een halve eetlepel olie toevoegen.

Help: De slijm is te waterig!

Waarschijnlijk heb je de ingrediënten niet precies afgemeten. Ik zou de helft van je substantie weggooien en in het geval van de coole slijm er nog wat lenzenvloeistof doorroeren en in het geval van de simpele slijm er nog wat vloeibaar wasmiddel. Als de slijm met maizena nog plakkerig is, doe er er nog een beetje maizena bij en in het geval dat de slijm met baking soda nog te plakkerig is, kan je er nog wat baking soda doorkneden. Een uurtje in de koelkast doet ook wonderen.

Roze slijm:

Roze slijm maken

Zoals je op mijn foto’s kan zien, kan je de slijm is alle kleuren die je wenst maken. Roer er een beetje verf op waterbasis door. Zelf zwarte verf geeft een leuk effect.

Slijm met tandpasta

Zelf heb ik dit niet geprobeerd, maar ik weet zeker dat als je wat tandpasta door de lijm roert, voordat je de andere ingrediënten er bij doet, je heerlijke frisse, naar menthol ruikende slijm krijgt.

Waarom is het zo fijn om met kneedbare dingen te spelen?

Ik had al enkele keren speeldeeg met mijn kleinkinderen gemaakt. Dit is best makkelijk en mislukt nooit. Dus toen Willem ( mijn oudste kleinzoon van bijna 6 jaar) vroeg of ik eens slijm voor ze wilde maken. ‘Dat zal ook wel niet zo moeilijk zijn’, dacht ik. Maar wat was ik blij dat ik het eerst probeerde, zonder de jongens erbij! 

Er staan verschillende recepten op internet, maar je moet er echt enkele uitproberen, voordat je de goede gevonden hebt. Het koste mij een hele middag, veel ingrediënten, en heel veel rommel, voordat ik zeker wist dat ik de goede recepten had, waarvan de verhoudingen en de ingrediënten kloppen. Toen konden mijn kleren in de was en ikzelf onder de douche, doucheschuim had ik niet nodig, want ik zat onder het vloeibaar wasmiddel.

Ik vond het heerlijk om te roeren en te kneden. Wat een fijn gevoel als het uiteindelijk gelukt is en je hebt het perfecte slijm, dat niet plakt, maar zo lekker tussen de vingers glipt als je een vuist maakt. Heerlijk, ook voor volwassenen!Slijm hoort bij het sensopatisch materiaal, net als zand, klei, water… Veel kinderen vinden het fijn om te kneden en te vervormen. Dit is ook de reden dat Slijm maken een echte hype geworden is.

Sensopatisch materiaal

Sensopatisch materiaal

Als het een drukke en spannende tijd is voor mijn groep kleuters bijvoorbeeld: verjaardag juf, Sinterklaas, gewoon na het weekend of als er een vreemde invaljuf is geweest, zorg ik dat ik de dag begin met de keuze uit verschillend sensopatisch materiaal. Dit is materiaal dat vervormbaar is en dus geen vaste vorm heeft. bijvoorbeeld: zand, water, nat zand, klei, verf, speeldeeg. Door het spelen met dit materiaal oefenen de kinderen de motoriek, de zintuigen, maar ik bied het bewust aan, omdat het rustgevend is. Kinderen verwerken de ‘stress’ door te kneden en  het materiaal te vervormen. Zo kunnen ze hun emoties beter controleren. Als ik de kinderen dan observeer, zie ik dat ook juist die kinderen, die wat eerder uit hun veld geslagen zijn, wat gevoeliger zijn, of zelfs hoog sensitief zijn, juist dit materiaal kiezen. Ik hoor en zie de groep langzamerhand rustiger worden, heerlijk!

Probeer het maar eens als je peuter of kleuter een periode heeft dat hij of zij regelmatig boos,verdrietig of opstandig is. Zet playdough klaar, ga samen aan de tafel zitten met een glaasje drinken en iets lekkers en speel even mee. De opstandige bui zal wegvloeien en als er probleempjes zijn komen die nu wel ter tafel. Dit zijn gouden uurtjes! Speeldeeg, of playdough maken is heel makkelijk en kan bijna niet mislukken. Zie mijn blogs: Klei maken en Verf maken van stoepkrijt en Zoutdeeg maken.

Laat Opmerkingen ZienClose Comments

Leave a comment