Slijm maken, makkelijk en snel! (10 verschillende soorten!)

Last update:
slijm maken

Slijm maken, makkelijk en snel! (10 verschillende soorten!)

Na een middagje heerlijk kliederen heb ik 4 uitstekende recepten om slijm te maken. Dit kan je op verschillende manieren doen, iedere manier geeft een andere resultaat. Het resultaat van’ slijm maken zonder borax’ is minder soepel en zakt minder in elkaar. Deze is ook niet zo lang houdbaar. Zelf vind ik de slijm gemaakt met lenzenvloeistof de fijnste, maar ook hier geldt: smaken verschillen!!!

Ook 2 recepten: Slijm maken zonder borax!

Het leukste komt nog, want nu dat we 4 prima recepten hebben, kunnen we variƫren. Met ieder recept kan je alle variaties maken: roze slijm, glitter slijm, slijm met tandpasta, heerlijk geurende slijm, noem maar op! Als je zelf nog een nieuwe variatie weet, dan hoor ik het graag.

Ik vond het heerlijk om te roeren en te kneden. Wat een fijn gevoel als het uiteindelijk gelukt is en je het perfecte resultaat hebt, dat niet plakt, maar zo lekker tussen de vingers glipt als je een vuist maakt. Heerlijk, ook voor volwassenen!

Slijm hoort bij het sensopatisch materiaal, net als zand, klei, waterā€¦ Veel kinderen vinden het fijn om te kneden en te vervormen. Dit is ook de reden dat Slijm maken een echte hype geworden is. 

Nu dus mijn recepten, die gegarandeerd goed zijn!  

Ik heb kleine hoeveelheden gemaakt, omdat ik in het begin veel recepten probeerde, die niet klopte, waardoor ik wat krap in de lijm kwam te zitten. Deze perfecte  recepten, zijn voor 1 portie slijm. Je begrijpt dat je voor 2 kinderen, 2 x de hoeveelheden moet gebruiken enzovoort…

lijm en water met kleurstof worden door elkaar geroerd.
coole slijm

Slijm maken met lenzenvloeistof: Coole slijm 

De fijnste slijm, die heerlijk koel aanvoelt is deze, gemaakt met lijm, water, baking soda en lenzenvloeistof.

Hier het recept:

  • 30 ml kinderlijm
  • 30 ml water, waarin een beetje verf in opgelost is.
slijm maken met lenzenvloeistof

Doe de hoeveelheid lijm in een bakje, ik had streepjes op de fles lijm gezet, zodat ik beter kon inschatten hoeveel 30 ml is.

30 ml gekleurd water. Dit had ik in een oude zuigfles afgemeten, die er nog stond, omdat we in de lente een lammetje hadden, die met de fles grootgebracht moest worden.

Nu roer je het gekleurde water met de lijm goed door elkaar.

Langzaam en al roerend, de baking soda, zonder klontjes, door het mengsel roeren. Er ontstaan nu belletjes en de kleur wordt hierdoor lichter.

Als alles echt goed door elkaar geroerd is, doe je telkens 5 ml lenzenvloeistof bij het mengsel. Weer blijven roeren.

Je ziet al snel de materie klonteren en als je weer 5 ml lenzenvloeistof toevoegt, wordt het dikker en dikker.

Wel blijven roeren! Als het nog erg plakt moet er nog een beetje lenzenvloeistof bij.

Nu pak je het uit de kom en kneed net zolang tot jij het een fijne substantie vindt. Jouw persoonlijke slijm is klaar!

Het is leuk om er knikkers, dinoā€™s of boerderij diertjes in te verstoppen. Je zult ervaren dat deze slijm niet plakkerig is en lekker fris aanvoelt.

Slijm maken met dreft

Slijm maken 3
slijm vloeibaar wasmiddel

Heel eenvoudig en simpel is de volgende slijm te maken. Doe kinderlijm van de action in een bakje en doe daar een heel klein beetje dreft bij. Zet een eierwekkertje op 3 minuten, want nu moet je lang roeren. Doe er telkens nog heel klein beetje dreft bij en blijf roeren. Als het niet plakkerig meer is kan je gaan kneden.

Slijm met vloeibaar wasmiddel:

Slijm maken met vloeibaar wasmiddel
simpele slijm

Gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Hier het recept:

Doe de lijm in een bakje en meng er een beetje kinderverf door.

Voeg nu al roeren 20 ml vloeibaar wasmiddel door de lijm.

Blijf roeren. Je zult zien dat de substantie verandert en steeds stijver wordt.

Als het nog plakkerig is moet er nog een beetje vloeibaar wasmiddel bij.

Dit moet echt lang gekneed worden, zodat het een fijne substantie wordt.

Als het te warm wordt door je handen kan je het ook een poosje in de koelkast zetten en daarna weer verder kneden.

Slijm maken met scheerschuim

Fluffy schuim maken met scheerschuim

Variatie op eenvoudige slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Spuit, nadat je lijm in het bakje gedaan hebt, wat scheerschuim erbij. Niet teveel, anders kloppen de verhoudingen niet meer.

Slijm maken met glitters

Goed doorroeren, voordat je het erbij vloeibaar wasmiddel doet.

Roeren en kneden.

Slijm met glitters: Disco slijm

Variatie op eenvoudig slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Strooi, nadat je lijm in het bakje gedaan hebt, wat mooie glitters op de lijm en roer dat dan goed door.

Daarna roer je het vloeibaar wasmiddel erdoor.

Roeren en kneden

Slijm met lavendel: Sprookjes slijm

Variatie op eenvoudig slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel

Druppel, nadat je lijm in het bakje gedaan hebt, enkele druppeltjes lavendel, of andere geurende olie. op de lijm en roer dat dan goed door.

Daarna roer je het vloeibaar wasmiddel erdoor.

Roeren en kneden

Eetbare slijm van snoep

In de meeste soorten slijm zitten stoffen, die niet in de mond gestoken mogen worden. Wat als je peuter of dreumes net als zijn grote broer en/of zus met slijm wil spelen. Dan is dit recept heel geschikt: Slijm gemaakt van gummibeertjes.

  • 250 ml gummibeertjes
  • 2 eetl maĆÆzena
  • 2 eetl poedersuiker
  • 1 theel olie

Verwarm de gummiberen voorzichtig in een kommetje in de magnetron. Roer af en toe om te kijken of ze al vloeibaar zijn. meng de maĆÆzena en de poedersuiker en strooi de helft op een werkvlak. Giet daar de vloeibare gummibeertjes op en meng het mengsel met de poeder door elkaar. Als het nog te nat is, kan je wat poeder toevoegen, maar pas op, door het kneder wordt het ook droger. Je kan er nog een theelepeltje olie doormengen. Hierdoor wordt de eetbare slijm rekbaarder. Als de slijm klaar is kan je kindje hier zonder gevaar mee spelen.

Slijm voor volwassenen: Koffie slijm

Variatie op eenvoudige slijm gemaakt van lijm en vloeibaar wasmiddel. Deze variant vind ik persoonlijk extra leuk, omdat het heerlijk naar koffie geurt.

Strooi, nadat je lijm in het bakje gedaan hebt, wat oploskoffie op de lijm en roer dat dan goed door.

Daarna roer je het vloeibaar wasmiddel erdoor.

Roeren en kneden

Veilig slijm maken

Slijm maken zonder Borax

Borax zit in veel huis-tuin en keukenproducten, zoals zeep en wasmiddel. Sommige mensen hebben een gevoelige huid en kunnen dan niet goed tegen natriumtetraboraat, zoal Borax ook wel genoemd wordt. Als je dus een gevoelige huid hebt, is het goed om te werken zonder borax. Dat kan op 2 manieren:

Slijm maken met maĆÆzena 

Slijm maken 5

Weeg de maĆÆzena af en doe het in een bakje, 

Doe daar telkens beetje voor beetje de handzeep ( zonder borax) bij. 

Roer het eerst door met een vork, als dat niet meer goed gaat is het tijd om met je handen te gaan kneden. Is het nog een beetje droog, doe er dan nog wat handzeep bij. 

Ook door een beetje babyolie of gewone  olijfolie toevoegen wordt het wat soepeler.

Natuurlijk is het leuk om hier wat voeding-kleurstof aan toe te voegen.

Deze slijm is heel anders van structuur dan wat je gewend bent, omdat het steviger  is. Wat leuk voor de kinderen is: Je kan het ook gebruiken om de handen te wassen. Leg een bolletje op een schoteltje bij de kraan. Je kan dit gewoon als een stukje zeep gebruiken.

Slijm maken met baking soda

  •  Eetlepel water

Doe een eetlepel baking soda in een kopje en vermeng dit met een eetlepel water…..Wacht tot het gaat bruisen.

Doe de kinderlijm in een schaaltje 

Vermeng dit met het water en het baking soda mengsel.

Goed roeren

Nu voeg je langzaam de rest van de baking soda toe

Blijven kneden, totdat het niet meer plakkerig is.

Om het wat smeuĆÆger te maken, kan je een halve eetlepel olie toevoegen.

Help: De slijm is te waterig!

Waarschijnlijk heb je de ingrediƫnten niet precies afgemeten. Ik zou de helft van je substantie weggooien en in het geval van de coole slijm er nog wat lenzenvloeistof doorroeren en in het geval van de simpele slijm er nog wat vloeibaar wasmiddel. Als de slijm met maizena nog plakkerig is, doe er er nog een beetje maizena bij en in het geval dat de slijm met baking soda nog te plakkerig is, kan je er nog wat baking soda doorkneden. Een uurtje in de koelkast doet ook wonderen.

Roze slijm

Roze slijm tandpasta

Zoals je op mijn foto’s kan zien, kan je de slijm is alle kleuren die je wenst maken. Roer er een beetje verf op waterbasis door. Zelf zwarte verf geeft een leuk effect.

Slijm met tandpasta

Zelf heb ik dit niet geprobeerd, maar ik weet zeker dat, als je wat tandpasta door de lijm roert, voordat je de andere ingrediƫnten er bij doet, je heerlijke frisse, naar menthol ruikende slijm krijgt.

Slijm maken met kant- en klaar pakket

Als je zeker wil weten dat alles in huis is om goede slijm te maken met zeer veel mogelijkheden is het handig dit pakket aan te schaffen. Ik heb dit voor de kleuterklas gekocht, omdat de groep een gezellige activiteit verdiend had. Het pakket in compleet, alles is bijgesloten om 250 ml! slime te maken. Verder zit er glitter bij, metallic verf, gekleurde spatels, doorzichtige containers, alles in een handige opbergdoos. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat de lijm op waterbasis is. Wij hadden een heerlijke activiteit, waarbij de kinderen lekker motorisch en sensopathisch bezig waren. De gemaakte slijm hebben we nog dagen daarna kunnen gebruiken.

Ook is het soms lastig om alles bij elkaar te regelen. Sommige artikelen heb je al wel in huis, maar andere moet je dan weer bestellen. Als je de volgende pakketten bestelt weet je zeker dat je alles snel in huis hebt en dat de slijm zeker lukt. Tip: Het zijn ook geweldige cadeautjes voor zomaar tussendoor.

Waarom is het zo fijn om met kneedbare dingen te spelen?

Ik had al enkele keren speeldeeg met mijn kleinkinderen gemaakt. Dit is best makkelijk en mislukt nooit. Dus toen Willem (mijn oudste kleinzoon van bijna 6 jaar) vroeg of ik eens slijm voor ze wilde maken, dacht ik: ā€˜Dat zal ook wel niet zo moeilijk zijnā€™. Maar wat was ik blij dat ik het eerst zelf probeerde, zonder de kleinkinderen erbij! 

Er staan verschillende recepten op internet, maar je moet er echt enkele uitproberen, voordat je de goede gevonden hebt. Het koste mij een hele middag, veel ingrediƫnten, en heel veel rommel, voordat ik zeker wist dat ik de goede recepten had, waarvan de verhoudingen en de ingrediƫnten kloppen. Toen konden mijn kleren in de was en ikzelf onder de douche, doucheschuim had ik niet nodig, want ik zat onder het vloeibaar wasmiddel.

Ik vond het heerlijk om te roeren en te kneden. Wat een fijn gevoel als het uiteindelijk gelukt is en je hebt het perfecte slijm, dat niet plakt, maar zo lekker tussen de vingers glipt als je een vuist maakt. Heerlijk, ook voor volwassenen! Slijm hoort bij het sensopatisch materiaal, net als zand, klei, waterā€¦ Veel kinderen vinden het fijn om te kneden en te vervormen. Dit is ook de reden dat Slijm maken een echte hype geworden is.

Sensopatisch materiaal

Sensopatisch materiaal

Als het een drukke en spannende tijd is voor mijn groep kleuters bijvoorbeeld: verjaardag juf, Sinterklaas, gewoon na het weekend of als er een vreemde invaljuf is geweest, zorg ik dat ik de dag begin met de keuze uit verschillend sensopatisch materiaal. Dit is materiaal dat vervormbaar is en dus geen vaste vorm heeft. bijvoorbeeld: zand, water, nat zand, klei, verf, speeldeeg. Door het spelen met dit materiaal oefenen de kinderen de motoriek, de zintuigen, maar ik bied het bewust aan, omdat het rustgevend is. Kinderen verwerken de ā€˜stressā€™ door te kneden en  het materiaal te vervormen. Zo kunnen ze hun emoties beter controleren. Als ik de kinderen dan observeer, zie ik dat ook juist die kinderen, die wat eerder uit hun veld geslagen zijn, wat gevoeliger zijn, of zelfs hoog sensitief zijn, juist dit materiaal kiezen. Ik hoor en zie de groep langzamerhand rustiger worden, heerlijk!

Probeer het maar eens als je peuter of kleuter een periode heeft dat hij of zij regelmatig boos,verdrietig of opstandig is. Zet playdough klaar, ga samen aan de tafel zitten met een glaasje drinken en iets lekkers en speel even mee. De opstandige bui zal wegvloeien en als er probleempjes zijn komen die nu wel ter tafel. Dit zijn gouden uurtjes! Speeldeeg, of playdough maken is heel makkelijk en kan bijna niet mislukken. Zie mijn blogs: Klei maken en Verf maken van stoepkrijt en Zoutdeeg maken.

9 gedachten over “Slijm maken, makkelijk en snel! (10 verschillende soorten!)”

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Kleuterjuf, met meer dan 35 jaar ervaring, moeder van 3 kinderen en oma van 2 kleinkinderen. Met veel passie voor het onderwijs en de opvoeding van het jonge kind.