Klei maken, snel en makkelijk!

Last update:
klei maken

Klei maken, snel en makkelijk!

In bijvoorbeeld de vakantieperiode, of op regenachtige dagen, zijn er momenten waarop je denkt: Wat zal ik nu eens met mijn kinderen gaan doen? Een hele leuke activiteit is: Klei maken. Het is erg eenvoudig en het lukt altijd. Het beetje rommel dat het geeft is ook snel weer op te ruimen. Eigenlijk heb je 2 activiteiten, want na het maken, zullen je kinderen zeker een hele periode fijn met de zelfgemaakte speelklei spelen.

Spelen met klei is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

kleuteruniversiteit

Deze speeltafel/ mudkitchen voorkomt veel rommel. In de zomerdag kan deze naar buiten met water en zand en bij slechter weer is het een ideale speeltafel waarbij je kind binnen kan kliederen, zonder dat het teveel rommel geeft.

5 Zeer eenvoudige recepten!

Ik heb 1 recept met koud en met kokend water uitgeprobeerd. Het recept met koud water zouden kinderen met een beetje hulp alleen kunnen maken. Ook het recept met maizena is veilig voor de kinderen om te maken. De klei die gemaakt wordt met kokend water is wat elastischer, maar bij het maken hiervan, kunnen kinderen veel minder zelf doen.

klei maken

Klei zonder koken

 • 4 kopjes meel
 • 1 kopje water
 • 1 kopje zout
 • eventueel kleurstof, geurstof, glitter
 • theelepeltje olie

Doe 4 kopjes meel in een kom, meng daar een kopje zout door. Nu is het beter om eerst de kleur-, en/of geurstof door het kopje water te mengen, voordat je het door de meel roert. Voeg het water langzamerhand toe, zodat het speeldeeg niet te klef wordt. Olie toevoegen en goed kneden en eventueel nog de glitter toevoegen.

klei maken
 roze klei gemaakt van maizena en shampoo en een beetje rode kleurstof.

Klei gemaakt met maizena

 • 50 gram maizena
 • 30 tot 50 ml shampoo
 • eventueel beetje kleurstof en olie

Weeg de maïzena af en doe er beetje voor beetje de shampoo met kleurstof en/of olie bij. Goed roeren en daarna kneden. Dit wordt fijne lichte zoutdeeg, met een goede structuur.

Klei gemaakt met heet water

klei maken met kokend water en paarse kleurstof.
 • 200 gram meel
 • 140 gram zout
 • 4 eetlepels citroensap
 • 250 ml water
 • theelepel olie
 • eventueel kleurstof, geurstof, glitter

Doe het water met kleur-en/of geurstof en de olie in een pannetje en verhit dit. Voeg de citroensap en het zout toe, daarna al roerend ook het meel. Zet het vuur laag en blijf roeren, totdat de klei de goede dikte heeft. Pas op! De klei is nog heet! Strooi een laagje meel op het werkblad en laat de klei hierop afkoelen. Hierna kunnen de kinderen kneden en er eventueel nog glitter aan toevoegen.

Klei met shampoo

Het is leuk om een beetje shampoo, of tandpasta aan de speelklei toe te voegen, zodat het lekker gaat ruiken. Bijna alle zintuigen doen dan mee.

Klei met glitter

Natuurlijk kan je ook glitter aan het speeldeeg toevoegen. Dit kan bij het eerste en ook bij het 2e recept. Doe dit dan wel als laatste, omdat soms de glitter smelt in het hete water.

Klei met natuurlijke ingrediënten

Pluk wat lavendel en haal de kleine bloemetjes eraf. Als je dit door je klei kneed heb je heerlijke geurende klei. Dit kan ook met rozenblaadjes, maar deze moet je wel fijn knippen.

Als je wat grof zand door de klei kneed heb je klei met structuur, leuk om te combineren met gewone speelklei. Veel materialen uit de natuur kan je gebruiken bij het maken van je klei of in je werkstukken. Takjes kan je gebruiken om armen, benen en ook haren te maken. Door steentjes en schelpjes in de klei te drukken ontstaat er een mooie mozaïek. Als je een balletje klei plat drukt en daarna een blad met een duidelijke nerf opdrukt en er weer afhaalt, krijg je een prachtige afdruk van het blad. Combineer dit met afdrukken van bloemen, zo krijg je een hele collage.

Help de klei is te plakkerig!

Geen nood: strooi meel op het werkblad en kneed er net zoveel door dan nodig is.

Knutselen met kinderklei

klei maken en gebruiken in een pers.
 • We kennen allemaal wel de play dog of andere kinderklei, die we in de winkel kunnen kopen. Alle attributen hiervan kunnen we natuurlijk ook gebruiken bij onze kinderklei. Vormpjes, persen, rollen, mallen, ze zijn allemaal ook te gebruiken voor onze zelfgemaakte klei.
 • Kralen maken met gekleurde speeldeeg: rol balletjes van kleine stukjes klei, prik er een gaatje in en laat het drogen. Als de kralen droog zijn, kunnen ze aangeregen worden.
 • Met echte koekvormpjes, of met andere uitsteekvormpjes kunnen de kinderen nep-koekjes maken. Een dag laten drogen en ze kunnen er fijn mee spelen.
 • Ook kunnen de kinderen ander nep-eten maken door bijvoorbeeld een kleine komkommer te boetseren van groene – , of een citroen van gele klei. Leuk om bij een speelkeukentje te gebruiken.
 • Het is erg leuk, om er dingen in te drukken als de substantie nog zacht is. bijvoorbeeld bladeren. Als je het blad eraf haalt, zie je de structuur van het blad en de nerven.
 • Kinderen kunnen klei om een potje plakken en er ‘diamantjes’ in drukken. Zo krijg je een mooi windlichtje.
 • Voor Vader-of Moederdag is het leuk om een handje van het kind in het speeldeeg te drukken. Laat de afdruk hard worden en je hebt een mooi persoonlijk cadeau!
 • Voor de oudere kinderen is het erg leuk en leerzaam om een Stop-motion-filmpje te maken. Je maakt dan bijvoorbeeld van een poppetje, telkens een foto. Als je dan telkens het poppetje in een iets andere positie zet kan je een soort filmpje maken, waarbij je poppetje tot leven komt. Op YouTube kan je verschillende tutorial vinden over het maken van stop-motion-filmpjes met kinderklei.
klei maken
windlicht met diamantjes gemaakt van zelfgemaakte klei.

Sensopatisch materiaal

Waarom spelen kinderen toch zo graag met: Klei, slijm, verf, scheerschuim, zand en water en al het materiaal dat vervormbaar is? Bij het spelen met dit materiaal gebruiken ze zoveel mogelijk zintuigen. Het materiaal heeft geen vaste vorm, dus kunnen ze hun fantasie en creativiteit kwijt. Door het knoeien, vormen en kneden ontspannen de kinderen en raken ze eventuele spanning en stress kwijt. Wat leuk zou het zijn om zo’n activiteit een middagje samen met mama en/of papa aan de keukentafel te doen? Zie mijn blog: Slijm maken, verf maken.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.