Lampion maken, meer dan 25 uitgewerkte voorbeelden

Last update:
lampion maken

Lampion maken, meer dan 25 uitgewerkte voorbeelden

Ook voor Sint Maarten, Halloween, Kerstmis en spannende wandelingen.

Nu de dagen korter worden en het al vroeger avond wordt, is het weer tijd om lampionnen te knutselen. Want…wat is er leuker dan een ‘nacht’wandeling met de kinderen te maken met een zelfgemaakte lampion! Wij hebben hier geweldige mooie herinneringen aan. Als de kleinkinderen bij ons logeren zetten we deze traditie zeker door.

Er zijn heel veel manieren om lampions te maken. Voor elk wat wils. Meer dan 15 voorbeelden om een lampion te maken. Voor de oudere kinderen de moeilijkere vormen, maar ook peuters kunnen al een mooie lampion maken en trots zijn als ze later met hun zelfgemaakte lampion meelopen met de nachtwandeling.

Voor alle lampions geldt: doe voorzichtig met echte kaarsjes. Veel beter is het om kaarsen op batterijen, gloeistaafjes of speciale stokken met lampje op batterij te gebruiken. Voor mijn kleinkinderen gebruik ik ook wel een kleine zaklamp, die we in de lampion maken.

Het is handig om speciale lampionstokjes te kopen, deze werken op batterijen en hebben een stok, waarom je de geknutselde lampion kan maken.

Lampion maken peuters

lampion maken voor peuters Met gekleurd papier op een potje

De kinderen rijgen kralen aan een ijzerdraad voor het hengsel. Hierna maak je de kralenketting vast aan de bovenrand van een glazen pot. Nog veiliger is het om een doorzichtig plastic bekertje te nemen. De peuters kunnen deze zelf versieren met snippers papier en de stukje papier vastplakken met een plakstift. Dit is een eenvoudige activiteit, waar je peuter veel zelf aan kan werken en het resultaat is erg leuk.

Heb je geen zin om te knutselen, bekijk dan eens deze lampionnen op bol.com:

Lichtje van wc rolletjes

Knip gaten in een wc rolletje. Maak er een bodem in door er een cirkel papier onder te plakken, die wat ruimer is dan het rolletje. Zo kan je de zijkantjes om het rolletje plakken. Maak een gaatje in de bovenkant, waar je een touwtje of ijzerdraadje door kan doen. De kinderen kunnen de wc rolletjes schilderen of beplakken. Het is leuk om 2 gaatjes te kippen als ogen en het rolletje verder als gezicht te schilderen.

Ninja lampion maken van drinkflesje

lampion maken ninja lampion en sprookjes lampion

Deze lampions zijn super simpel te maken. Eerst smeert je kind het plastic flesje helemaal in met een lijmstift, zodat het Voor de Ninja lampion wikkelt je kind een rolletje verband om het flesje en laat een kiertje open voor de ogen. Plastic wiebel oogjes erop plakken en vergeet de wenkbrauwen niet ( die ik wel ben vergeten).

Lichtje van crêpepapier

Nu is het verstandig om met een lijmstift te werken, want als crêpepapier te nat wordt geeft het af en wordt het bleek op de plekken die te nat zijn geworden. Je kind kan na eigen inzicht zijn creativiteit kwijt om een mooi kleurrijk lantarentje te maken. Denk ook aan regenboog, sprookjes, unicorn, flamingo, onder water……

Lampion maken aan kerstverlichting

Lampion maken een slinger van lampionnetjes

Leuk voor een zomeravond, of een tuinfeestje, of zelfs voor kerstmis, deze slinger met lampionnetjes. Je kan deze maken door de veren uit een oud matras te beplakken met vloei- , of crêpepapier. Je zou de lampionnetjes nog verder kunnen versieren met snippers of stroken doorschijnend papier.

Kerstlichtjes maken

lampion maken voor kerst. kerstengel.

Deze lichtjes kan je natuurlijk ook met andere voorstellingen maken. Dan zijn het herfstlichtjes ( paddenstoelen), buitenlichtjes…. maar tegen de tijd dat het Kerstmis is vinden de kinderen het altijd gezellig om samen het huis gezellig te maken en daar horen natuurlijk kerstlichtjes bij. Uit stevig papier, of karton knippen de kinderen een vorm, waar doorzichtig papier achter geplakt wordt. Op dit zijdevloei, of crêpepapier maken ze een eenvoudige voorstelling van bijvoorbeeld een engeltje. Het karton als een rol dichtplakken, een waxinelichtje op batterij erin en klaar is dit lampje.

lampion maken van servet

Heel eenvoudig is het om je kind een glazen potje in te laten smeren met crea podge ( van de action). Hierna laat je het bovenste velletje van een mooi servetje los maken en deze voorzichtig om het potje rollen. Zo heb je snel een mooi resultaat.

lampion maken van boterhamzakjes

Een kerstster maak je met 7 boterhamzakjes. Eerst smeer je lijm op deze 7 zakjes aan de onderkant en een verticale lijn in het midden. Deze plak je allemaal als een stapel op elkaar. Nu knip je enkele kleine figuurtjes uit de zijkant van de stapel zakjes. Als laatste doe je weer lijm op de onderste rand en in het midden van het bovenste zakje. Nu begint het wonder: plak het bovenste zakje tegen het onderste, zodat er een cirkel ontstaat. Wat een prachtige ster. Het is erg mooi on hier enkele kerstlampjes in te doen.

Lampion maken van plastic fles

lampion maken van plastic fles

In dit geval had ik nog een 5 liter waterfles, maar het kan natuurlijk ook met kleinere plastic flessen. Je kan de fles laten beschilderen of beplakken met doorzichtig papier. In deze fles paste de zaklamp van mijn kleinzoon. Toen het schemerig werd hebben we samen een ‘nachtwandeling’ gemaakt.

Lampion maken met kinderen

Dit is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Op een vel bakpapier mogen de kinderen wasco schaven. Peuters zullen de snippertjes gewoon laten vallen, maar als de kinderen ouder zijn kunnen ze bijvoorbeeld eerst sjablonen maken, deze op het bakpapier leggen en dan de bepaalde kleuren wasco schaven. Leuk om zo je naam te maken. Als je kind klaar is met schaven, leg je een schoon vel bakpapier op het wasco schaafsel en strijk je alles met een lauwwarme strijkbout. Je kinderen zullen versteld staan van het heldere resultaat. Je kan nu het mooie papier op maat laten knippen en om een halve plastic fles plakken met plakband, of gewoon als grote rol dichtnieten. Nu nog een lampje erin en klaar is de lampion!

Lampion maken met zelfgemaakte klei

Lampion maken Met zelfgemaakte roze klei om een potje geplakt.

Hoe je klei kan maken met kinderen kan je in mijn blog lezen: klei maken. Je kan natuurlijk ook gekochte klei gebruiken. De kinderen maken een pannenkoek van de klei met bijvoorbeeld een deegroller. daarna meten ze de hoogte van het potje, dat ze willen bekleden met klei, bijvoorbeeld 17 cm. Dan snijden ze met een plastic mesje een reep klei van 17 cm van de pannenkoek. Dit rollen ze om het potje. Vervolgens plakken de kinderen een cirkel klei onderop het potje voor de bodem . Hierna moeten alle naadjes goed aangedrukt worden en kan de lantaren in de glitter gerold worden. Je kind kan er nog kraaltjes en diamantjes in te drukken. Doe er een ijzerdraadje om en laat de klei enkele uren drogen.

Lampion maken van een strook karton knutselen

Vouw een rechthoek van stevig papier of karton in de lengte dubbel. Hierna knip je inkepingen vanaf de dichte kant. Vervolgens vouw je het papier open. Dan plak je de uiteinde van de strook aan elkaar. Je zou er nog een gekleurd bekertje in kunnen maken, voor een mooier resultaat.

lampion maken Uiteinden aan elkaar plakken en de lampion is klaar
lampion maken. Stroken papier inknippe

Lampion maken van een plastic bekertje

lampion maken plastic bekertje beplakken.

Dit is ook een voorbeeld van een eenvoudige lampion. Beplak het plastic bekertje met stukjes gekleurd doorschijnend papier. Maak een paar gaatjes in de rand om een draad door te doen, waarmee je de lampion aan een stok kan maken. Deze lampion is ook leuk om ondersteboven over een waxinelichtje op batterij te zetten. Dan heb je een prachtig lampje. Leuk voor bij je kind op de slaapkamer. Let er dan wel op dat de batterij er niet uit kan. Dit is erg gevaarlijk bij inslikken.

Lampion maken met yoghurt

lampion maken glazen potje bestempelen met yoghurt

Dit is een erg makkelijke activiteit met erg snel en leuk resultaat. Gebruik een glazen potje van bijvoorbeeld groenten, pindakaas of jam. Plak op dit potje met gekleurd papier leuke vormpjes. Nu komt het leukste werkje: Doe wat dikke yoghurt, bijvoorbeeld volle – of Griekse yoghurt op een schoteltje en doop daar je vinger in. Stempel/tamponneer nu met met je natte vingers van de yoghurt op het potje, zodat alles goed bedekt is. Als er yoghurt op het gekleurde papier komt, is dat helemaal niet erg, daarna alles een uurtje laten drogen. Vergeet niet een ijzerdraadje om de bovenkant van het potje te maken en de lampion is klaar. Deze is ook leuk om als windlichtje te gebruiken. Heel mooi wordt het ook als je de gekleurde papiertjes er weer af peutert, hierdoor krijg je dus op die plaatsen doorzichtig glas.

lampion maken. Washi tape erom plakken.

Lampion maken met washi tape

Dit lantarentje is snel klaar. Je krijgt er geen rommel van en het hoeft ook niet te drogen. Dus: Je kan het binnen een half uurtje gebruiken. Om een potje of plastic bekertje plak je mooi bij elkaar passend washi tape. Dit is er in veel verschillende kleuren te koop. Maak er een passend koortje aan en doe er een kaarsje of lampje in. Je kan dit lantaarntje in verschillende stijlen maken.

Lampion maken met melkpak

Deze activiteit is wat moeilijker en geschikt voor oudere kinderen. Spoel een melkpak goed uit. Schuur het met een schuurpapier ligt op, zodat straks de verf goed hecht. Teken ramen en deur op het pak aan alle kanten. Knip of snijd de ramen uit. Prik 2 gaten in de bovenkant, waar je een ijzerdraad door kan doen. Verf het melkpak in een donkere kleur. Laat het drogen. Het wordt bijzonder mooi als je er een gekleurd lichtje in doet., of enkele gekleurde gloeistaafjes, zodat het licht een beetje fel wordt. Een zaklamp past ook prima in deze lampionnen.

Sint Maarten lampion maken

In principe is iedere lampion geschikt om te gebruiken voor de Sint Maarten optocht. Natuurlijk geen lampionnen van glas en glazen potjes. Gebruik ook lampionstokjes met batterijen in plaats van echte kaarsjes. Er zijn heel veel ideeën voor peuters, kleuters en oudere kinderen om te knutselen. Natuurlijk kan je ook kant en klare lampions kopen, maar de mooiste blijven toch die lampions, die gemaakt zijn door je kind! Kijk maar op mijn pinterestmap Lampions knutselen.

Kerststerren lampion maken

lampion maken Plak de 2 sterren op elkaar.
lampion maken Zon. Knip cirkel uit papieren bord.

Knip uit 2 borden een cirkel en plak er doorzichtig papier in. Maak een mooie rand van 2 vellen stevig papier, die je gelijktijdig uitknipt. In dit geval een ster of een zon. Let op dat als je de sterren vast plakt op de borden, je 1 ster omdraait, zodat het goed past als je de borden op elkaar plakt. Je kan op deze manier ook andere voorstellingen maken, zoals uitjes, bloemen, gezichtjes, spoken enzovoort. Op Pinterest staan ontzettend veel voorbeelden.

Lampion maken van plastic flessen

lampion maken plastic fles beplakken met doorzichtig papier.

Van kleine of grote plastic flessen maken kinderen gemakkelijk mooie lampions. Met doorzichtig crêpe-,vloei- of vliegerpapier beplak je de fles. Hierna kan de fles met veel fantasie omgetoverd worden in insecten, huizen, poppetjes en alles wat er gewenst wordt. Ook is het erg mooi om er alleen maar verschillende kleuren doorzichtig papier om te plakken. Kijk waar er gaatjes gemaakt moeten worden waar het ijzerdraadje doorheen moet om deze lampion aan een stok te maken, of gewoon aan een touw te dragen. Je zou zo enkele verschillende insecten kunnen maken en deze voor een tuinfeest in een boom te hangen. Gloeistaafjes erin doen en kijk eens hoe mooi dit zal staan.

Lampion knutselen

Van gekleurd papier kan je mooie lampionnen maken. Ook hiervan staan weer veel voorbeelden op Pinterest. Leg 2 vellen gekleurd papier of ,nog beter, karton op elkaar. Maak het vast met bijvoorbeeld een nietje of paperclip in de hoeken. Teken de gewenste voorstelling op het gekleurd papier. Als je niet zo creatief bent, kan je een een voorstelling/ kleurplaat uitprinten en deze als 3e papier vastnieten bovenop de 2 gekleurde papieren. Zo knip je makkelijk de voorstelling uit. Knip of snijd meteen de ogen, of andere gaten in het papier. Leg de 2 gekleurde papieren naast elkaar, maar zo dat van beiden de binnenkant boven ligt. Plak doorzichtig papier over de ogen of andere gaten. Lijm de zijkanten op elkaar. Beter is het een een klein doosje tussen de onderkant te lijmen, zodat er meer ruimte tussen de voor-en achterkant van je lampion ontstaat. Touwtje eraan en lampje erin. Prachtig!

lampion maken Plak cupcakevormpjes op een glazen pot.

Lampion maken met cupcakevormpjes

Plak om een glazen vaas, pot of beter een plastic fles doorzichtig papier in de kleur die mooi bij je cupcakevormpjes past. Dan doe je alleen wat lijm met bijvoorbeeld een plakstift op de bodem van de cupcakevormpjes en plak deze dicht bij elkaar tegen de gekleurde pot. Vaak hebben deze cupcakevormpjes de prachtigste kleuren: Roze, paars,lila, lichtblauw… Het resultaat is dan ook geweldig als er een lichtje in komt en deze pot mooi doorschijnt. Je kan alles nog versieren met stickertjes, linten of diamantjes. Deze lampion is oom goed te gebruiken als windlicht.

Lampion maken van gedroogde bladeren en bloemen

Blaas een ronde ballon op. Smeer de ballon in met behang plaksel. Plak er nu 5 a 6 lagen wit w.c.papier op. Wel telkens voldoende plaksel tussen de lagen doen. De lagen papier plak je niet tot bovenaan, want je wilt een soort kom maken. Nu smeer je alles weer in met plaksel en je plakt de bloemen en/of bladeren op de laagjes papier. Nu ben je bijna klaar. Bovenop de opgeplakte bloemen en blaadjes komt nog 1 dun laagje. Let op: wc papier is vaak 2 of 3 laags.

Peuter nu 1 laagje van het wc papier af, zodat je een dun en doorzichtig papier hebt. Zo plak je de hele kom nog 1 keer vol met dunne wc-papiertjes. Nu moet je geduld hebben. Pas als alles echt goed droog is, en dat kan dagen duren, prik je de ballon door. Als het nodig is knip je de bovenrand van je lampion bij en maak je gaatjes, waaraan je de lampion op kan hangen. Natuurlijk alleen lampjes met batterij erin doen, wegens brandgevaar.

Lampion maken van gekleurd papier

Laat je kind uit gekleurd papier repen papier knippen. Deze stukken papier worden om een plastic fles geplakt met plakband. Als de hele fles mooi beplakt is, maak je alles nat met sla-of olijfolie. Laat het enkele uren indrogen en veeg de resterende olie af met een stukje keukenpapier. Als je er nu een lampje in hangt, zal het papier mooi doorschijnen.

Lampion maken van halve fles: Kwal

lampion maken knip een plastic fles doormidden

Knip een plastic fles door. Je kan van zowel de onderkant als de bovenkant een kwal maken. In dit geval ging ik voor de bovenkant. Plak passende kleuren doorzichtig papier tegen de plastic fles. Zorg dat ook de puntjes die over elkaar vallen vastgeplakt zijn. Maak met een perforator gaatjes op gelijke afstand onder in de rand. Beplak nu nog de onderste rand met doorzichtig papier. Maak met linten of iets dergelijks de tentakels van de kwal vast. Bevestig een touw of ijzerdraad aan de bovenkant.

Het leuk om enge ogen en mond met zwarte stift op je kwal te tekenen. Maak enkele gloeistaafjes vast in de kwal. Wat zullen de anderen griezelen als de tentakels in de wind wapperen. Zo kan je natuurlijk nog andere voorstellingen bedenken: vissen, met schubben, pompoen gemaakt met oranje doorzichtig papier. Spook gemaakt met wit doorzichtig papier. Waarschijnlijk hebben je kinderen nog veel meer ideeën.

Lamp maken in de vorm van een paddenstoel

lampion maken. Zo knutsel je een paddestoel.

Dit ziet er moeilijker uit dan het is. Eerst beplak je een potje of de onderkant van een plastic fles met wit doorzichtig papier. Hierna knip je van groen doorzichtig papier de grassprietjes en van een andere kleur de ramen, deuren en bloemetjes.Maak een pijpenrager vast rond de bovenkant van het potje en bevestig dan 2 andere pijpenragers aan beide kanten van de eerste, zodat je het op kan hangen. Draai deze 2 bij elkaar. Maak nu het hoedje door een cirkel rood papier in te knippen te het midden. Je schuift dan de cirkel iets over elkaar en plakt deze weer vast, zodat je een goede vorm krijgt voor de hoed. Wat witte stippen erop plakken en een gaatje bovenin knippen. Zo kan je de hoed over de pijpenragers schuiven en is de sprookjes paddenstoel klaar!

Lampion maken voor Halloween

lampion maken Halloween Pompoen.

Halloween is natuurlijk uitermate geschikt voor een avondwandeling. Maak het voor kleine kinderen niet te eng. Vaak vinden ouders het leuker dan de kinderen.

Maar… lampionnen van pompoenen zijn geweldig! Het is erg moeilijk om met een mesje strakke figuren uit de pompoen te snijden. Je hebt ook speciale stansen, maar je kan ook ijzeren koekvormpjes gebruiken. Deze plaats je op de nog niet uitgeholde pompoen. Je tikt er met een hamertje op. Zo krijg je rechte snijranden. Hierna kan je de pompoen uithollen en er een lampje in doen. Leuk om buiten bij de voordeur te zetten, met een mooie bolchrysant in een rieten mand.

Lampion kopen

Deze regenbooglampion is prachtig!

Er zijn nog veel meer mooie lampions te koop. Het is zeker handig om een lampionstokje te kopen. Deze geeft goed licht en is handig en natuurlijk veiliger dan een kaarsje.

Deze grote knutseldoos bevat essentiële knutselspullen voor uren knutselplezier waarbij je telkens iets moois maakt. Deze doos bevat pompoms, pareltjes, papier, mobile oogjes en nog veel meer.

Veelgestelde vragen

Hieronder een lijstje van gestelde vragen omtrent het maken van lampionnen. Mocht je vraag er niet tussen staan laat dan een reactie achter!

Hoe maak je een lampion makkelijk?

Benodigdheden:

 • Een ballon
 • Behangerslijm of witte schoollijm
 • Gekleurd vloeipapier
 • Touw of lint
 • Kaarsje of LED-lampje

Instructies:

 1. Blaas de ballon op tot de gewenste grootte voor de lampion.
 2. Knip het gekleurde vloeipapier in kleine stukjes of reepjes.
 3. Bedek de ballon met een dunne laag behangerslijm of witte schoollijm.
 4. Plak de stukjes vloeipapier op de ballon totdat deze volledig bedekt is. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat bij de knoop van de ballon.
 5. Laat de ballon drogen. Dit duurt ongeveer 24 uur, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.
 6. Wanneer de ballon volledig droog is, prik je de ballon lek en trek je deze voorzichtig uit de lampion.
 7. Maak aan de bovenkant van de lampion een lusje van touw of lint, om de lampion op te hangen.
 8. Plaats een kaarsje of LED-lampje in de lampion.

Opmerking:

Zorg ervoor dat het kaarsje of de LED-lamp niet te dicht bij het vloeipapier komt om brandgevaar te voorkomen.

Wat heb je nodig om een lampion te maken?

 • een ballon
 • dunne, gekleurde vloeipapier of zijdepapier in de gewenste kleur(en)
 • behanglijm of knutsellijm
 • een schaar
 • touw of lint voor de hanger
 • een kaarsje of LED-lampje

Je begint door de ballon op te blazen tot de gewenste grootte van de lampion. Vervolgens scheur je het vloeipapier in kleine stukjes. Smeer de ballon in met lijm en plak de stukjes papier erop. Zorg dat de hele ballon bedekt is met een laag papier en laat het drogen. Prik na droging de ballon door en haal deze er voorzichtig uit. Knip nu de bovenkant van de lampion open om er een kaarsje of LED-lampje in te kunnen zetten. Bevestig ten slotte een touwtje of lint aan de lampion als hanger.

Waar komt het woord lampion vandaan?

Het woord “lampion” komt uit het Frans, waar “lampe” “lamp” betekent en “-on” een verkleinwoorduitgang is. In het Nederlands wordt het woord gebruikt voor een lichtgevend object dat vaak gebruikt wordt bij feestelijke gelegenheden, zoals Sint-Maarten of kerst.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.