Verf maken van stoepkrijt, een kind kan de was doen

Last update:

Verf maken van stoepkrijt, een kind kan de was doen

Lekker kliederen met de kids

Bij ieder gezin met jonge kinderen liggen wel ergens een paar stukken stoepkrijt, daar kan je mooie verf mee maken. Hier zullen je kinderen weer uren speelplezier mee beleven.

Iedere week pas ik 1 dag op mijn kleinkinderen. Meestal zijn ze natuurlijk erg lief, maar vorige keer was Willem, de oudste van bijna 6 jaar, Jan van 3 jaar telkens een beetje aan het uitdagen. Het was niet écht gezellig . Toen Jan vroeg: ‘Oma mag de televisie aan’, dacht ik na: Als ze echt even rust nodig hadden, had de tv best wel een half uurtje aan gemogen, maar ze hadden al een hele poos op de bank gehangen en ik vond dat het tijd voor actie was.

Een andere keer hadden we met stoepkrijt een weg getekend, waar ze met de fietsjes en tractor op konden rijden. Maar… je snapt je al, daar hadden ze ook geen zin in.

Mud kitchen van pallets. Hier kunnen de kinderen. Een goed decor om van stoepkrijt verf te maken.

‘Oma mag ik verven?’ vroeg Willem. Jazeker mocht dat, ik vind het juist fijn als ze gaan kliederen en omdat het die dag lekker weer was, kon dat heerlijk buiten. Jullie mogen met stoepkrijt schilderen. ‘Dat kan niet’, zei Jan. Ik pakte een rasp uit de keukenla en samen gingen we naar de zandbak, waar ook hun ‘mud kitchen’ staat. Wat een geweldig speelgoed is dat toch. Lekker kliederen met water en zand, hoe goed is dat voor een kind. Zie mijn blog: slijm maken en zoutdeeg maken.

Bovenstaande mud-kitchen is zelfgemaakt van steigerhout. Als je dat niet echt ziet zitten en je wil je kind(eren) blij maken is de volgende zeer geschikt voor jongens en meisjes. Deze is hoog genoeg ook voor de oudere kinderen. Dus gegarandeerd jaren speelplezier!

 De eerste activiteit om van stoepkrijt verf te maken is: stoepkrijt raspen.
 verf maken Boomschijfjes versierd met stoepverf.

Maar nu aan het werk. Met een beetje hulp kregen ze best veel stoepkrijt geraspt. Sommige stukjes waren wat harder, die hebben we maar laten liggen. Nu kwam het leukste werk voor de jongens: water toevoegen en roeren. De eerste pan mislukte, omdat ze er heel veel water bij gooiden. Maar toen wisten ze het: kleine beetjes water en dan net ze lang roeren, totdat het poederkrijt opgelost is . Hun vader had ooit van een boomstammetje allemaal schijfjes gezaagd en die werden het eerste versierd. Ik was al niet meer nodig. Ze gingen helemaal op in hun spel en konden weer heerlijk samenwerken.

Wát het werd was niet belangrijk, gewoon lekker bezig zijn, dat was het doel. Maar kijk eens wat een mooie resultaten!!!

 verf maken: Water bij het krijtpoeder mengen in de pannetjes van de modder keuken. Zo wordt het stoepkrijt, stoepverf!
Verf maken:Natuurlijk kunnen de kinderen ook gewoon de stoep met stoepverf verven.

Hoe maak je verf van stoepkrijt?

  • Maak poeder van de stoepkrijt. Dat kan het beste met een rasp, maar de kinderen van mijn klas vegen ook de poeder met stoffer en blik op, als ze flink gekrast hebben met het krijt op het schoolplein.
  • Doe beetje voor beetje wat water bij het poeder en roer totdat het poeder opgelost is en er een soort papje ontstaat. De kinderen van mijn klas mogen ook wel verf van stoepkrijt maken, door er ( behangsel) plaksel door te roeren, zo wordt het wat smeuïger.
  • Nu gaan schilderen. Buiten op de stoep, maar het kan natuurlijk ook binnen op een groot papier.

Waarom willen kinderen toch zo graag kliederen?

Bijna alle kinderen houden van kneden, kleien, verven, slijm maken, knoeien met water en zand enzovoort. Hoe heerlijk is het om voetstappen met je blote voeten in nat zand te maken. Kinderen genieten daar ook geweldig van. Al dit vervormbaar materiaal wordt sensopatisch materiaal genoemd. Al werkend en spelend hiermee komen kinderen en volwassenen tot rust. Sensopatisch materiaal ontstresst! Kleuteruniversiteit

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.