Schreeuwen tegen je kind, stop daarmee!

Last update:
Schreeuwen tegen je kind

Schreeuwen tegen je kind, stop daarmee!

Bijna iedereen verliest wel eens zijn geduld. Het is ook onmogelijk om in alles perfect te zijn. Maar schreeuwen tegen je kind heeft een grote impact.

Mijn verhaal

Nu….mijn verhaal (waar ik me nog steeds een beetje voor schaam). Het overkwam mij als moeder van 3 kinderen ook wel eens: Schreeuwen tegen je kind. Nadien had ik hier, net als andere goede opvoeders een slecht gevoel over en moest ik me verontschuldigen bij mijn kinderen. Mijn man was vrachtwagenchauffeur en weinig thuis. Ik werkte naast mijn gezin twee en halve dag op een school als juffrouw. Onze jongste zoon was een slechte eter. Deze dag had ik boontjes gekookt. Ik dacht dat hij dit wel lustte, maar dat was die dag niet het geval. Onze kinderen zaten aan tafel. Ik had het eten opgeschept. De jongste trok een gezicht, alsof er iets heel vies op zijn bord lag. Zonder iets te zeggen, met ingehouden boosheid, pakte ik zijn bord weg en zette het zo hard op het aanrecht dat het in stukken brak, de gezonde boontjes en de rest, vielen op de grond! Hierna schreeuwde ik. Wat ik zei, weet ik gelukkig niet meer. Wel weet ik dat de oudste deze uitbarsting erg aantrok en riep: MAMA STOP!!! Wat had ik hier een vervelend gevoel over en je begrijpt dat het eetprobleem van onze zoon hiermee niet opgelost was. 

Ik was zo boos, ik brak mijn zoontjes bord doormidden.

Voor degene die dit ook wel eens overkomt, heb ik de 10 beste tips om niet meer te schreeuwen tegen je kinderen, op een rijtje gezet. Maar eerst moet je weten wat schreeuwen doet met je kinderen, zodat je weet dat het erg belangrijk om er onmiddellijk mee te stoppen. 

Wat zijn de gevolgen van schreeuwen tegen je kind?

  • Schreeuwen is agressief en intimiderend. Het maakt je kinderen bang, ze zullen deze heftige uitbarsting niet begrijpen. Als dit regelmatig voorkomt kunnen ze zich voor emoties af gaan sluiten, om zichzelf te beschermen.
  • Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een opvoeding met veel geschreeuw neurologische impact heeft op de hersenen. Het gevolg van schreeuwen is, onder andere, dat het alarmsysteem wordt geactiveerd en cortisol wordt vrijgegeven. Als dit stresshormoon zich ophoopt in de hersenen zal het emotionele evenwicht van uw kind worden beïnvloed.
  • Kinderen zien hun ouders als voorbeeld, ouders zijn hun rolmodel. Wanneer je als ouder regelmatig uit de slof schiet en je geen beheersing hebt over je gedrag, zullen je kinderen leren dat schreeuwen een gepaste reactie is. Ze zullen dit gedrag waarschijnlijk ongewild in hun toekomst nabootsen.
  • Daarbij is het bewezen dat je met schreeuwen tegen je kind geen problemen oplost, maar juist meer problemen veroorzaakt. Kinderen kopiëren het gedrag van ouderen, dus….. zullen terug gaan schreeuwen! Laten we dit probleem zo snel mogelijk oplossen.

Heb je een kort lontje? Schreeuw je snel tegen je kind?

Waarschijnlijk weet je het wel van jezelf. Sommige periodes schiet je wat sneller uit je slof, of misschien weet je van jezelf dat je gewoon een opgewonden standje kan zijn. Je bent een menselijk wezen en je hebt emoties. Maar niemand wil dat er ongelukkige situaties ontstaan voor je kinderen en voor jezelf. Er wordt erg veel van je gevraagd, maar doe de dingen 1 voor 1. Multitasking is niet ideaal. Geen mail beantwoorden als je aan het eten koken bent en zet het geluid van je smartphone uit, of nog beter leg hem weg, als je thuis bent en er voor de kinderen moet zijn. Dit zorgt voor meer rust in je leven.

Het volgende boek is een echte aanrader voor alle opvoeders. Het opent ogen, het is makkelijk te lezen en toe te passen.

10 Tips: Schreeuwen doen we niet meer!

Voorkom stressvolle situaties

Je weet zelf waarschijnlijk wel wanneer er momenten zijn dat het je allemaal even teveel wordt. Schrijf deze situaties op. Bijvoorbeeld: ‘s morgens na het opstaan en voor het naar school brengen. Eigenlijk is het heel makkelijk deze situatie te veranderen. Sta een half uur eerder op. Maak je kinderen eerder wakker. Dek ‘s avonds de tafel al zover mogelijk. Spreek met de kinderen ‘s avonds ook al af wat ze ‘s morgens aantrekken. Kinderen kunnen al veel zelf. Laat ze zo zelfstandig mogelijk zijn. Na het ontbijt zetten ze zelf de spullen in de vaatwasser of op het aanrecht, zodat je zelf ook de tijd hebt om je dingen te doen.

Waarschuw op tijd

Als je merkt dat  je kinderen veel aandacht van je eisen op een moment dat je dat niet kan of wil geven, waarschuw ze eerst, voordat je echt boos wordt. Bijvoorbeeld: je bent aan ’t koken en je peuter of kleuter hangt steeds bij je aan de benen, ondanks dat je gezegd hebt dat hij even alleen moet spelen. Ga dan op ooghoogte van je kind zitten en zeg: Ik ben nu aan het koken. Je moet nu alleen met de duplo spelen, na het eten speel ik een poosje met je. Als je kind nu genegeerd wordt, zal het waarschijnlijk alleen gaan spelen en kan je hem belonen door na het eten tijd voor hem te maken. Het is erg belangrijk dat je nu ook doet wat je beloofd hebt.

Met dit duplo huis kan je samen met je kind de wereld naspelen. Ook de duplopoppetjes hebben een vader en/of moeder die wel eens streng moet zijn.


Weet wanneer je sneller getriggerd bent

Als je een stressvolle dag op het werk gehad hebt, als je moe bent, hoofdpijn hebt, hongerig bent, als er nog veel werk thuis op je te wachten ligt…. allemaal triggers! Probeer ze te elimineren. Hoe doe je dat? Je kan onderweg naar huis bewust proberen de knop om te zetten. Zet rustgevende muziek op, denk aan mooie momenten, doe ademhalingsoefeningen. Eet een appel of nog beter een banaan. Ben je bekend met mindfulness, doe dan een oefening, of nog beter ga samen met je kinderen een mindfulness oefening doen. Zie mijn blog: Mindfulness speciaal voor kinderen. Misschien moet je er voor kiezen, om deze dag niet die gezonde maaltijd te koken, maar iets eenvoudigs, zodat je tijd hebt om te ontspannen.

Lach samen met je kinderen

Iedereen weet dat lachen ontspant. Er is weinig voor nodig om peuters en kleuters te laten lachen. Door bijvoorbeeld de muziek eens hard te zetten en samen gek te dansen. Of je kind eens, jou te laten schminken in plaats van andersom. Samen moppen te vertellen, knuffelen en kietelen. Helemaal gezellig wordt het als er na dit moment spontaan pannenkoeken gebakken wordt.

Het volgende moppenboekje zal zeker de sfeer verbeteren. Lekker samen lachen om grappige mopjes….

Maak een lijst met uitspraken, die je wel kan zeggen

  • Stop! je weet wat ik net gezegd hebt!
  • Stop, je noemt de consequentie.
  • Ik ben even moe, we doen het later
  • Je doet je broertje pijn, kom even bij me
  • Ik wordt hier verdrietig van.
  • …….

Hang dit lijstje ergens op, je kinderen mogen dit beslist ook lezen.

Neem een time out om schreeuwen tegen je kind te voorkomen

Als je merkt dat je overloopt van emoties, loop dan de kamer uit, voordat je ontploft. Ga naar de badkamer, of naar een andere ruimte, waarin je even alleen kan zijn, tel tot 10, haal diep adem en spreek jezelf toe. Daarna kan je terug gaan naar de kinderen en ze waarschuwen, of als ze al gewaarschuwd waren, straffen door een sanctie op te leggen. Hierna kunnen ze laten zien dat ze zich kunnen gedragen en kan je ze weer een compliment geven.

Preken helpt niet

In je woede zeg je soms dingen, waar je later spijt van hebt. In je woede zal je kunnen schreeuwen tegen je kind. Daarom is het beter, om in je boosheid alleen korte mededelingen te doen. Bijvoorbeeld: Je kan kiezen; stoppen met speelgoed door de kamer gooien, of ik zet het speelgoed weg! Later als je boosheid weg is kan je in gesprek gaan met je kind, maar wel consequent blijven wat betreft de straf.

Weet wat een kind van deze leeftijd aan kan

Soms vragen we teveel van een kind. Als je kind na schooltijd nog naar de dagopvang is geweest, kan hij ook wat gestrest zijn en heeft hij ook even tijd nodig om te ontspannen thuis. Ga dan eerst samen aan tafel zitten, speel samen even bv met speelklei of speelzand, dit ontstresst.

Soms is een peuter nog te jong om te begrijpen wat je bedoelt, of wat er van hem gevraagd wordt. Hierdoor kan hij, door onmacht, boos en opstandig reageren, waarop jij dan weer boos kan worden. Ook zijn kinderen soms in een fase dat ze meer aandacht vragen, dan is het belangrijk om de sfeer goed te houden en die aandacht op de juiste momenten en de juiste manier te geven, zie mijn blog: Peuterpubertijd Help!

Negeer zeuren

Deze tip helpt goed bij zeuren. Als een kind na 5 minuten zeuren toch aandacht krijgt en zijn zin kan doordrijven, zal hij de volgende keer zeker 10 minuten zeuren om aandacht en zijn zin te krijgen. Om deze cirkel te doorbreken is de beste oplossing: negeren. Hoe moeilijk dat dit ook is, het werkt geweldig.  Je kind zal, als het geen aandacht en zijn zin niet krijgt, het zeuren steeds sneller opgeven. Het zeuren zal zelfs na enkele keren over gaan.

Gebruik een zachte stem

Je moet er even aan wennen, maar probeer het maar eens: als je jouw kind moet waarschuwen, of toespreken, werkt het het beste om op ooghoogte van je kind te zijn. Dus ga bij je kind zitten, laat hem naar je kijken en spreek hem op een duidelijke manier met zachte stem aan. Stel geen vragen zoals: ‘Waarom heb je nu nog steeds niets opgeruimd?’ Zeg wat je wil zien: ‘Ik wil dat je nu al je auto’s in de bak doet’. Blijf erbij tot hij begint, hierna geef je een compliment: ‘Fijn als ik over 5 minuten kijk zijn de auto’s in de bak.’ Je zult zien dat dit geweldig goed werkt, als je maar consequent bent! 


Foutje maken mag

Op school zie ik vaak ouders, die het allemaal te perfect willen doen: Het werk, de opvoeding, zelf sporten, sporten van de kinderen, het partner zijn, huishouding…… Ik begrijp dat dit veel stress met zich mee kan brengen. In mijn blog: Opvoedingsstress, hoe kom je ervan af? staan o.a. 11 werkzame tips, die je beslist moet proberen. Wat zou het fijn zijn als schreeuwen tegen je kind je niet meer overkomt en er thuis een ontspannen sfeer heerst.

schreeuwen tegen je kind. Moeder troost geschrokken peuter

Je hoeft als ouder niet perfect te zijn. Perfectionisme brengt stress met zich mee. Je hoeft en kan niet alle ballen in de lucht houden. Zie ook de humor van dingen in. Samen lachen ontspant enorm!

( juf Lisa)

Maar….het gebeurt iedereen wel eens een keer, dat je geduld verliest en te boos reageert op je kind. Natuurlijk heb je later spijt. Maar bedenk wel dat het betekent dat je een betrokken ouder bent, die niet alles goed kan vinden wat het kind doet. Als je later daarover kan praten en je kan verontschuldigen, zal je kind  begrijpen dat ook vader en moeder niet perfect zijn. Je kind zal leren dat iedereen fouten kan maken. Hoe fijn is het, als de lucht weer geklaard is, de irritaties te vergeten en samen iets gezelligs te doen, zoals een fijn bordspel. Grote kans dat er tijdens dit samenspelen nog een mooi gesprek op tafel komt.

Gebruik deze tips om te stoppen met schreeuwen tegen je kind en ik weet zeker, dat de sfeer thuis weer wordt zoals het hoort.

Schreeuwen is: slaan met woorden…

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Kleuterjuf, met meer dan 35 jaar ervaring, moeder van 3 kinderen en oma van 2 kleinkinderen. Met veel passie voor het onderwijs en de opvoeding van het jonge kind.