Buitenspeelgoed voor alle leeftijden

Last update:
Buitenspeelgoed voor alle leeftijden

Buitenspeelgoed voor alle leeftijden

We horen het steeds vaker: ‘Buitenspelen moet!’ Juist in deze corona-periode moeten kinderen naar buiten! Soms lijkt het of we onze kinderen opnieuw moeten leren buitenspelen, maar niets is minder waar. Geef je kinderen regels wat betreft huiswerktijd en ’tablettijd’ en bied ze ook mogelijkheden aan, voor goed creatief buitenspel. Ouders van kinderen van mijn school vragen me, wat ze zouden kunnen aanschaffen voor hun kinderen, zodat hun kind fijn en zelfstandig kan buitenspelen. Hoe fijn is het, vooral in deze periode, dat je als ouder ook tijd heb om zelf te werken of even tijd voor jezelf kan maken. Daarom heb ik een lijst gemaakt van buitenspeelgoed voor alle leeftijden.

Ga naar school. Ga naar je werk. Maak je huiswerk. Eet gezond. Sport. Leer pianospelen. Word succesvol. Neem je telefoon op. Bekijk dit. Vind het leuk. Deel het met je vrienden.We moeten steeds meer en spelen steeds minder. Daarom zeggen wij: Stop nooit met spelen. Niet als ze muren om je heen bouwen. Niet als de auto’s om je heen rijden. Niet als je moet vluchten. En al helemaal niet als je ouder wordt.
Want spelen is niet alleen het belangrijkste onderdeel van een gezond leven, het is ook nog eens het leukste.

Jantje Beton

Buitenspelen is gezond

Buitenspelen is gezond voor alle leeftijden! Het is goed voor lichaam, geest en de sociale- en emotionele ontwikkeling. Natuurlijk is het niet voor iedereen even makkelijk om je kind veilig buiten te laten spelen. Als je geen tuin hebt maar een piepklein balkonnetje zijn er veel minder mogelijkheden om je kind zelfstandig buiten te laten spelen. Misschien kan je naar een park, een stukje fietsen, wandelen, steppen, naar een natuurgebied. Ik begrijp dat dit meer organisatie vergt, maar buitenspelen is belangrijk!

Buitenspelen in de Corona crisis

Kinderen moeten naar buiten. Gelukkig zie in nu ook steeds meer kinderen buitenspelen. Ik zie zelfs activiteiten, die we langzamerhand steeds minder zagen. Nu ouders ook meer thuis zijn, sturen ze vaker de kinderen naar buiten, deze ontmoeten elkaar, of spreken af, gelukkig steeds met kleine groepjes. Er is minder verkeer op straat en dit doet me denken aan de tijd dat onze kinderen klein waren. Ook de spelletjes van toen zie ik terug: stoepranden ( met een bal de stoeprand raken) skateboarden, skeeleren, speurtochten uitzetten en natuurlijk een balletje trappen.

Buitenspeelgoed voor alle leeftijden

Veel ouders maken nu de keus om goed buitenspeelgoed voor alle leeftijden aan te schaffen. een van de redenen is, nu de kinderen tijdens deze periode thuis zijn, ouders ook hun handen vrij moeten hebben. Ze moeten zelf thuiswerken, het huishouden doen en ontspannen. Omdat de mogelijkheden van op vakantie gaan nog erg onzeker zijn, willen ouders buitenspeelgoed aanschaffen, waar kinderen goed en lang mee zullen spelen. In mijn blog: Buitenspelen hoe belangrijk is dat, heb ik voor alle leeftijden specifiek buitenspeelgoed genoemd. Nu heb ik een lijst gemaakt met buitenspeelgoed voor alle leeftijden, waarvan je zeker weet dat je kind hier jaren mee zal spelen.

  • Stoepkrijt. Stoepkrijt is bijna onmisbaar voor o.a. het creatieve spel buiten. Maar ook onmisbaar bij bv spoorzoekertje, of teksten schrijven bij winkeltje spelen.
  • Trampoline. Op de trampoline kunnen kinderen hun energie echt kwijt. Ze oefenen hun grove motoriek door het maken van sprongen, salto’s, touwtje springen op de trampoline en nog veel meer. Ze zijn er in verschillende maten te krijgen.
  • Bellenblaas. Wat een ervaring is het voor kinderen als er prachtige bellen door de lucht naar boven drijven. Kinderen volgen de bellen en willen ze vangen. Deze reuze bellen spreken zeker alle kinderen tot hun verbeelding.
  • Zandbak. Een zandbak is onmisbaar voor kinderen. Als je weinig ruimte hebt, kan je kind al fijn spelen met een bak zand, of een zo’n plastic zandbak-schelp. Maar voor oudere kinderen is een flinke zandbak toch een must.
  • Bal. Ieder kind heeft een bal nodig! Met rollen, gooien en vangen oefenen ze hun grove motoriek. Door samen te balspelen, zoals voetbal, stoeprandje, basketbal, tennis e.d. ontwikkelen daarbij ook nog ze hun sociale- en emotionele vorming. Ballen zijn er voor alle leeftijden.
  • Schommel. Op een schommel kunnen kinderen hun energie kwijt. Ze ervaren ritme en leren dit ritme te gebruiken om te schommelen. Als je de ruimte in de tuin hebt, zou het helemaal mooi zijn, dat de schommel zo groot is, dat er meerder mogelijkheden aan kunnen, zoals ringen en een rekstok.
  • Speelhuisje. Wat veel mogelijkheden biedt een speelhuisje voor je kind. Hij kan het huisje op verschillende manieren gebruiken in zijn spel, waarbij hij telkens verschillende rollen kan spelen. Vader en moedertje, winkeltje, brandweer, boerderij……
  • Tuingereedschap voor kinderen. Heerlijk voor kinderen om hun eigen tuintje te hebben. zo leren ze veel over de natuur en krijgen ze verantwoordelijkheid.
  • Rijdend speelgoed. kinderen oefenen op fietsjes, maar ook al op stepjes en loopfietsjes hun evenwicht, inschattingsvermogen en motorische ontwikkeling. Met een skelter zullen kinderen hun spel verder kunnen verrijken. De skelter kan gebruikt worden als: tractor, bestelbus, vrachtwagen, bus, ….

Steppen is een goede en veilige oefening voor het evenwicht. Dit is een goede voorbereiding op het leren fietsen.Kinderen kunnen snel weer een voetje aan de grond zetten, wanneer ze even uit balans raken.

  • Tent. Met een doek en een paar stokken kunnen kinderen waarschijnlijk zelf hun tent maken. In een tent is het heerlijk om je even terug te trekken, een boekje te lezen, of een spelletje te spelen. Deze indianentent zal je kind uitnodigen om een spel te spelen. Makkelijk op te zetten en weer op te ruimen!

Buitenspeelgoed voor alle leeftijden

Hoe leuk is het voor kinderen om, eventueel met wat hulp, zelf een hut of een tent te maken. Wat ze hiervoor nodig hebben is erg eenvoudig en misschien heb je ook nog wat wat liggen: planken, stokken, doeken en lakens, buizen en natuurlijk wat gereedschap en spijkers. Hutten bouwen van allerlei materiaal is, buiten dat het natuurlijk een hartstikke leuke activiteit is, ook goed voor het technisch inzicht.

aeg warmtepompdroger

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.