Welke skeelers zijn geschikt voor mijn kind? (koopgids 2023)

Last update:
Skeelers kind (3)

Welke skeelers zijn geschikt voor mijn kind? (koopgids 2023)

Als ouder wil je dat je kinderen zich buiten kunnen vermaken, en skeeleren is een geweldige manier om dit te doen. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over skeelers voor kinderen. Van het kopen van de juiste skeelers tot tips voor het leren skeeleren, we hebben alles wat je nodig hebt om je kinderen te helpen hun skeeleravontuur te beginnen.

Skeelers of rolschaatsen?

Als je kind nog niet eerder heeft geskate, zijn rolschaatsen meestal de betere keuze. Rolschaatsen zijn stabieler en zorgen ervoor dat je kind zijn enkels en voeten rechtop moet houden. Als je kind al ervaring heeft met rolschaatsen, kan het echter lastiger zijn om over te stappen op skeelers, vanwege de verschillende beweging en stand van voeten en benen. Skeelers worden over het algemeen schuiner gebruikt, wat de houding van de benen kan beïnvloeden.

Waarom skeeleren goed is voor kinderen

Skeeleren is niet alleen leuk voor kinderen, maar het heeft ook veel voordelen voor hun gezondheid. Zo helpt het bij het opbouwen van spieren, versterkt het de botten en verbetert het de balans en coördinatie. Bovendien is het een geweldige manier om kinderen buiten te krijgen en ze te laten genieten van frisse lucht en beweging.

Skeelers kind (2)

Op welke leeftijd beginnen met skeeleren?

Peuters kunnen al hele leuke skeelers hebben, maar in de praktijk is skeeleren voor veel peuters nog te moeilijk. Dit komt doordat hun evenwichtsgevoel nog niet voldoende ontwikkeld is. Meestal leren kinderen pas skeeleren als ze 5 of 6 jaar oud zijn, hoewel sommige kinderen het al leren als ze 4 jaar oud zijn. Het mooie is dat skeelers bijna altijd in maat verstelbaar zijn. Skeelers voor een kind van 5 jaar oud passen vaak ook nog prima voor een kind van 6 of zelfs 7 jaar. Zo kunnen de skeelers jarenlang meegaan.

Skeelers voor kinderen kopen

Als je skeelers voor je kinderen gaat kopen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is de maat en het type skeeler belangrijk om te bepalen en moet je ook letten op de kwaliteit en veiligheid van de skeelers. In dit deel van de gids geven we je tips om ervoor te zorgen dat je de beste skeelers voor je kinderen koopt.

Hier zijn enkele punten om op te letten bij het kopen van skeelers voor kinderen:

 1. Maat: Het is belangrijk om skeelers te kiezen die goed passen. Kies niet voor te grote of te kleine skeelers, want dat kan gevaarlijk zijn en leiden tot blessures.
 2. Wielen: De grootte van de wielen is belangrijk. Grotere wielen zijn beter geschikt voor buiten, terwijl kleinere wielen beter zijn voor indoor gebruik.
 3. Remmen: Skeelers voor kinderen moeten over goede remmen beschikken om veilig te kunnen stoppen.
 4. Ondersteuning: Skeelers moeten voldoende ondersteuning bieden voor de enkels en voeten, vooral voor jongere kinderen.
 5. Kwaliteit: Het is belangrijk om skeelers van goede kwaliteit te kopen die lang meegaan en niet snel slijten.
 6. Veiligheid: Zorg ervoor dat de skeelers over de juiste veiligheidskenmerken beschikken, zoals reflecterende strips en goede ventilatie.
 7. Verstelbaarheid: Skeelers die verstelbaar zijn, zijn ideaal voor kinderen omdat ze kunnen meegroeien met de voeten van het kind.
 8. Gewicht: Let op het gewicht van de skeelers. Lichtere skeelers zijn vaak makkelijker te manoeuvreren en comfortabeler om te dragen.
 9. Design: Skeelers zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en kleuren. Kies iets wat bij de smaak en persoonlijkheid van het kind past.
 10. Budget: Skeelers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Kies skeelers die binnen het budget passen en die ook aan de andere criteria voldoen.
Skeelers kind (1)

De skeeler maat kiezen

Het kiezen van de juiste maat is belangrijk bij het kopen van skeelers voor je kind, maar soms kan het toch nog misgaan. Sommige skeelers vallen groot uit, terwijl anderen juist kleiner uitvallen. Zo kan een skate met aangegeven maat 27-30 toch niet goed passen bij een kind met maat 28. Om dit te voorkomen, is het verstandig om de reviews te bekijken en te controleren of de maat van de fabrikant overeenkomt met de werkelijke maat. Gelukkig bieden veel winkels, zoals bol.com, de mogelijkheid om skeelers in te ruilen als de maat toch niet blijkt te kloppen. Bijna alle kinderskates zijn verstelbaar in 4 maten, hoewel er enkele uitzonderingen zijn, vooral bij heel goedkope skeelers.

Sluitingen bij skeelers

Skeelers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten sluitingen. Meestal hebben skeelers één van de volgende sluitingen, of een combinatie van meerdere:

 • Snelsluiting: deze sluiting heeft een clip aan de ene kant en een geribbelde band aan de andere kant. Door de band door de clip te schuiven, kun je de skate snel openen en sluiten en zorgen dat deze goed vastzit.
 • Klittenband: veel skeelers hebben een klittenbandband over de wreef van de voet, wat extra stevigheid geeft zonder te strak te zitten.
 • Veters: sommige skeelers hebben veters als sluiting. Het voordeel hiervan is dat ze gemakkelijk te verstellen zijn. Het nadeel is dat het veteren wat lastiger kan zijn voor kinderen en het aandoen van de skeelers daardoor langer kan duren.

Veiligheid en bescherming

Skeeleren kan leiden tot valpartijen en ongelukken, dus het is belangrijk om de juiste bescherming te dragen om je kinderen te beschermen. In dit deel van de gids bespreken we welke beschermende kleding en uitrusting nodig is voor het skeeleren, en hoe je ervoor zorgt dat je kinderen veilig zijn terwijl ze buiten skeeleren.

Bij het skeeleren is het van groot belang om veiligheidsmaatregelen te treffen. Het dragen van beschermende kleding en uitrusting kan het risico op verwondingen en letsel verminderen en ervoor zorgen dat het skeeleren veiliger wordt voor kinderen.

Een helm is de belangrijkste uitrusting die kinderen nodig hebben bij het skeeleren. Een goede helm beschermt het hoofd van het kind tegen verwondingen bij een valpartij. Zorg ervoor dat de helm goed past en dat het kinbandje stevig vastzit.

Naast een helm is het ook belangrijk om polsbeschermers, kniebeschermers en elleboogbeschermers te dragen. Deze beschermers kunnen de impact van een valpartij absorberen en helpen blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat de beschermers goed passen en stevig vastzitten.

Een ander belangrijk veiligheidsaspect is het dragen van geschikte kleding. Kleding moet comfortabel zijn en vrij kunnen bewegen, zonder dat het de bewegingsvrijheid beperkt. Het is ook belangrijk om op te letten dat kleding niet te los zit en dat er niets tussen de wielen kan komen.

Tot slot is het van belang om aandacht te besteden aan de veiligheidsomgeving. Leer kinderen om te skeeleren op een veilige plek, zoals een park of een speciaal aangelegde skeelerbaan. Het is ook belangrijk om kinderen te leren om alert te zijn op obstakels en gevaren op de weg en om altijd op de hoogte te zijn van het verkeer om hen heen.

Door aandacht te besteden aan deze veiligheidsaspecten, kunnen kinderen veilig en met vertrouwen skeeleren en kunnen ouders genieten van een leuke en gezonde activiteit met hun kinderen.

Beginnen met skeeleren

Het leren skeeleren kan voor kinderen een uitdaging zijn, vooral als ze het nog nooit eerder hebben gedaan. Maar met de juiste aanpak en begeleiding kunnen kinderen snel leren skeeleren en er plezier aan beleven. We geven je tips en stapsgewijze instructies om je kinderen te helpen bij het leren skeeleren.

Skeelers onderhouden

Om ervoor te zorgen dat de skeelers van je kinderen zo lang mogelijk meegaan, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. In dit deel van de gids leggen we uit hoe je de skeelers van je kinderen schoonmaakt en opslaat om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven.

Aanbevelingen

Hieronder een aantal van de best verkochte skeelers op bol.com voor zowel jongens en meisjes. Beide skeelers zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ik heb ze zelf helaas niet kunnen testen mijn kinderen zijn al te oud!

Rolschaatsen is eenvoudiger dan skeeleren. Dit omdat de 4 wielen van een rolschaats niuet achter elkaar maar in een rechthoek staan. Op deze manier is de rolschaats stabieler en makkelijker voor een beginner.

Veelgestelde vragen over skeelers voor kinderen

In dit deel van de gids beantwoorden we veelvoorkomende vragen over skeeleren voor kinderen.

Hoe oud moet je zijn voor skeelers?

Kinderen kunnen beginnen met skeeleren vanaf ongeveer 4 of 5 jaar oud, wanneer hun evenwichtsgevoel beter ontwikkeld is. Het is belangrijk om passende skeelers te kopen en je kind langzaam te laten wennen aan het skeeleren.

Wat zijn goede skeelers voor beginners?

Voor beginners zijn skeelers met 4 wielen aan te raden, omdat deze meer stabiliteit bieden. Verder is het belangrijk om skeelers te kiezen die goed passen en verstelbaar zijn in maat.

Wat is een goed merk voor skeelers?

Er zijn veel merken die goede skeelers aanbieden, zoals K2, Rollerblade, Powerslide en Fila. Het is belangrijk om skeelers te kiezen van een gerenommeerd merk, omdat deze vaak betere kwaliteit bieden en meer comfort bieden.

Wat is moeilijker, rolschaatsen of skeeleren?

Dit is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en ervaring. Over het algemeen wordt rolschaatsen als iets gemakkelijker beschouwd, omdat de wielen naast elkaar staan en de schoen meer ondersteuning biedt. Bij skeeleren staan de wielen achter elkaar en is er meer balans nodig.

Hoe leer ik mijn kind skeeleren?

Het is belangrijk om je kind langzaam te laten wennen aan het skeeleren, bijvoorbeeld door te beginnen met het oefenen van de basisvaardigheden en het dragen van beschermende kleding. Verder kan het helpen om les te nemen of samen met je kind te oefenen.

Is regen slecht voor je skeelers?

Regen kan schade aanrichten aan je skeelers, omdat vocht de lagers kan beschadigen en roest kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je skeelers na gebruik goed schoon te maken en op te bergen op een droge plek.

Wat is het verschil tussen inline skates en skeelers?

Inline skates en skeelers lijken veel op elkaar, maar het grootste verschil is de grootte van de wielen. Bij inline skates zijn de wielen vaak kleiner en staan ze in een rechte lijn achter elkaar, terwijl skeelers grotere wielen hebben en meer spreiding tussen de wielen. Skeelers worden vaak gebruikt voor langere afstanden en hogere snelheden, terwijl inline skates beter geschikt zijn voor korte afstanden en trucjes.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.