Kerst Knutselen Kind

Last update:
kerst knutselen kind

Kerst Knutselen Kind

In december wordt het al vroeg donker, helemaal als het ook nog eens regenachtig weer is. Als de kinderen uit school komen kunnen ze nog maar even buiten spelen. Hoe leuk is het om dan samen met je kinderen het huis al in kerstsfeer te brengen. Leg de knuselspullen op de keukentafel en ga gezellig samen Kerst knutselen kind!  Knutsels voor jong en oud, zodat iedereen een steentje bij kan dragen. En wat ook fijn is: het meeste materiaal heb je waarschijnlijk in huis. Dus…..als de Sint naar Spanje is, kunnen jullie snel aan de slag!

Kerstdorpje bouwen

Hoe leuk is het om samen met je kinderen een kerstdorp van lego te maken. Waarschijnlijk hebben jullie al genoeg lego in huis om een huisje te bouwen. Als je op het dak wat witte legosteentjes maakt, lijkt dat op sneeuw. Je kan ook prachtige kerstbouwdozen van lego bestellen.

Kerstlichtjes knutselen

lampion maken voor kerst. kerstengel.

Deze lichtjes kan je natuurlijk ook met andere voorstellingen maken. Dan zijn het herfstlichtjes ( paddenstoelen) buitenlichtjes…. maar tegen de tijd dat het Kerstmis is, vinden de kinderen het altijd gezellig om samen het huis gezellig te maken en daar horen natuurlijk kerstlichtjes bij. Uit stevig papier, of karton knippen de kinderen een vorm, waar doorzichtig papier achter geplakt wordt. Op dit zijdevloei, of crêpepapier maken ze een eenvoudige voorstelling van bijvoorbeeld een engeltje. Het karton als een rol dichtplakken, een waxinelichtje op batterij erin en klaar is dit lampje.

lampion maken van servet

Je laat je kind een glazen potje insmeren met crea podge ( action). Dan laat je het bovenste laagje van een mooi servetje trekken en om het potje rollen. Zo heb je snel een mooi resultaat.

lampion maken van boterhamzakjes

Een kerstster maak je met 7 boterhamzakjes. Dit is een erg leuk kerst knutselen kind. Eerst smeer je lijm op deze 7 zakjes aan de onderkant en een verticale lijn in het midden. Deze plak je allemaal als een stapel op elkaar. Nu knip je enkele kleine figuurtjes uit de zijkant van de stapel zakjes. Als laatste doe je weer lijm op de onderste rand en in het midden van het bovenste zakje. Nu begint het wonder: plak het bovenste zakje tegen het onderste, zodat er een cirkel ontstaat. Wat een prachtige ster. Het is erg mooi on hier enkele kerstlampjes in te doen.

Zelf kerstslingers maken

kerst knutselen kind slinger van kralen

Voor de peuters en kleuters is het leuk om kralen aan te rijgen. Deze kralenkettingen kunnen als lange slinger in de Kerstboom gehangen worden. Laat ze uit 2 of 3 kleuren kiezen, zodat de ketting niet te bont wordt. Bij deze ketting zijn de kralen afgewisseld met ronde lapjes uit vilt geknipt, maar je kan natuurlijk ook kralen afwisselen met in stukken geknipte rietjes, of houten kralen afwisselen met strijkkraaltjes. Dit is een heel geschikte kerst knutselen voor ieder kind, omdat je het zelf zo makkelijk of moeilijk kan maken als ze zelf willen en kunnen.

kerst knutselen kind slinger van papieren kerstboompjes

Deze kerstslinger is gemaakt van papieren kerstboompjes. Laat ze uitknippen uit mooi papier in verschillende tinten. Het is heel makkelijk om ze aan een koord te maken met behulp van een nietmachine, of door ze aan het koord te naaien met een kleine zigzagsteek. Dit gaat erg eenvoudig en geeft een mooi resultaat.

Deze leuke kerstverlichting kan je maken van oude matras-veren. Deze beplak beplakt je met crêpepapier, zijdevloei, of ander doorzichtig papier. IJzerdraadje erdoor en bevestigen aan ieder lampje van de verlichtingssnoer. Dit geeft een prachtig resultaat. Als je niet zo van bont houdt kan je natuurlijk ook voor wit kiezen, beplakt met wat versieringen. Natuurlijk is het leuk om allerlei andere verlichting te maken. Zie mijn blog: lampion maken.

kerst met kinderen verlichting lampionnen
kerst met kinderen engeltjes van papier

Kerstengel maken van papier

Van een rond papier, of van een papieren taartonderlegger kan je geweldig leuke engeltjes knippen en vouwen. Knip het rondje in, op de manier zoals het voorbeeld aangeeft. Schuif daarna voorzichtig de vleugels van het engeltje in de inknipingen. Maak er een dun touwtje aan, zodat het net lijkt of de engeltjes echt vliegen.

kerst met kinderen kerstbal van papier

Kerstbal maken van papier

Leuk voor de allerkleinsten om te maken. Laat 2 rondjes knippen van stevig papier, versieren met stiften, kleurpotloden, glitters en dergelijke. Daarna moet je beide rondjes inknippen tot het midden en in elkaar schuiven. Zo kan ook je peuter of kleuter helpen met kerst knutselen kind.

Kerststerren en -boompjes maken van lollystokjes

kerst knutselen kind boompjes van lollystokjes
kerst met kinderen ster

Met lollystokjes kan je kind mooie decoraties maken voor de kerstboom. Je kan ze verven, maar ook gekleurd kopen. Lijm 2 stokjes op elkaar en knip van de 3e een stukje af. Deze lijm je onderaan. Het afgeknipte stukje kan je dan als boomstronk onderaan de driehoek lijmen. Even laten drogen. Hierna zijn er verschillende manieren om ze te versieren.

Kerstboompjes maken van vilt

kerst knutselen kind boompjes van vilt

Knip uit een lapje vilt 3 driehoeken van klein naar groot. Lijm ze met gewone knutsellijm op elkaar en versier ze met glimmertjes, stickertjes of leuke knoopjes. Maak een lintje bovenaan de boompjes en hang ze aan de lamp, of in de kerstboom.

Kerstboompjes van stoffen lapjes

kers knutselen kind stoffen boompjes

Knip een driehoek uit een stuk karton en leg deze op een restje van een mooi lapje. Knip dit ruim uit en lijm dit lapje om het kartonnen driehoek. Nog een stam eraan lijmen en klaar is je kerstboompje. Leuk om meerdere van deze boompjes bij elkaar in de kerstboom te hangen.

Kerstboom stempelen met aardappels

kerst knutselen kind stempelen met aardappels

Snijdt een aardappel doormidden, uit de enen helft sijd je met een aardappelschilmesje een kerstboompje. De andere helt kan je kindje gebruiken om kerstballen te stempelen. Doe op een schoteltje wat verf, waar je kleuter de aardappelstempel in kan drukken. Nu kan hij gaan stempelen. Laat hem zelf met enkele kleurtje experimenteren. Wijs erop dat je kind alleen stempelt met de aardappels. Verven doen we met een kwast. Natuurlijk kan je kind ook op een rond blaadje stempelen, zodat je een grote bestempelde kerstbal krijgt.

Kerststukje maken met groen uit de tuin

kerst knutselen kind  kerststukje maken van groen.

Dit is het echte werk! Knip uit de tuin, of uit het plantsoen wat groene takjes en wat takjes met besjes. Misschien heb je van de herfst nog wat dennenappels over. Zoek bij de kerstspullen wat kleine balletjes en andere kinderlijke spullen, zoals een sneeuwpopje, of kerstmannetje. Laat een oase in een bakje water zich volzuigen en doe deze in een bakje. Laat je kind na eigen inzicht de spulletjes in de oase prikken. Als het een plaatsje vrij houdt kan daar nog een potje staan, waar je een waxinelichtje op batterij in kan doen.

Kerstkoekjes bakken

kerst met kinderen kerstkoekjes bakken

Tot slot het allerleukste voor kinderen: Koekjes bakken! Je neemt het recept voor gewone zandkoekjes, deze kunnen niet mislukken. Laat je kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Wegen, mengen, kneden, uitrollen en de vormpjes uitsteken. Na het bakken kan je ze met glazuur laten bestrijken en versieren met glittersnoepjes, pareltjes, of disco. Samen rommel maken, is ook samen opruimen, maar dan lekker smullen aan de keukentafel met een kopje thee erbij.

Deze bakset voor kinderen bevat alles wat je nodig hebt om koekjes te bakken.

Hoe gezellig is het om je kinderen te laten helpen met het Kerstdiner. Dat hoeft helemaal geen extra drukte te geven, als je bijvoorbeeld enkele dagen eerder kan beginnen. Je kan ze bijvoorbeeld hun eigen appelmoes laten maken. Zie mijn blog: Koken met kinderen.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.