Hoe kan ik mijn baby leren lopen?

Last update:
eerste stapjes baby

Hoe kan ik mijn baby leren lopen?

Weer een mijlpaal in de ontwikkeling van je kind: je baby heeft leren lopen! De eerste stapjes worden op foto of film gezet en doorgestuurd naar papa of mama en opa en oma. Wat gaat er allemaal aan het leren lopen baby vooraf en wat kan je doen om je baby te stimuleren om zich op te trekken en te gaan staan en te gaan lopen? Een baby leren lopen is een spannende mijlpaal in de ontwikkeling van je kind, maar het is belangrijk om niet te veel druk te leggen op het proces en te genieten van elke stap die je kind maakt.

Wanneer kan een baby lopen?

Net zoals bij het leren kruipen en leren zitten verschilt ook de ontwikkeling van het leren lopen per kind. Terwijl het ene kind al met 10 maanden zijn eerste stapjes zet, loopt een ander kind pas met 20 maanden. Tussen het leren optrekken, schuifelen langs meubels en staan kunnen ook grote verschillen zitten. Ook wil het lang niet altijd zeggen, dat als een kindje zich al met 8 of 9 maanden optrekt, hij ook al met 9 of 10 maanden zal lopen. De ontwikkeling van je kind heeft zijn tijd nodig, want aan het leren lopen gaat veel vooraf. Natuurlijk is het niet verkeerd om hem uit te dagen en op deze manier zijn ontwikkeling te stimuleren met spelletjes. Ga naar het consultatiebureau als je bezorgd bent over de ontwikkeling van je baby. Vaak zullen ze je gerust kunnen stellen. 

Moet je een baby stimuleren om te lopen?

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Deze ontwikkeling is heel belangrijk. Je baby moet voldoende spierbeheersing hebben, evenwicht en zelfvertrouwen. Hoe vervelend is het voor je baby dat we dingen van hem vragen, die hij beslist nog niet kan. Geef hem de tijd, vooral bij het leren lopen baby! Wat wel heel belangrijk is dat je hem niet belemmerd in zijn ontwikkeling. Sommige kinderen zijn zo tevreden in een wipstoeltje, kinderstoel of zelf loopstoeltje, dat ouders hem vaak te lang in deze positie laten.

Wat moet je niet doen!

Baby leren lopen
 • Laat hem niet te vaak en te lang in een wipstoeltje, kinderstoel of zelfs loopstoeltje zitten. Dit remt zijn ontwikkeling.
 • Hoe leuk sommige spijkerbroekjes, of boxpakjes met voetjes, of zelfs al schoentjes zijn, je kind kan zich er niet vrij in bewegen. Doe hem kleding die hem niet belemmert  en laat hem zoveel mogelijk met blote voetjes, of sokjes met anti-slip rond kruipen.
 • Kruipen is een hele belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Geef hem de ruimte en tijd om deze oefeningen goed onder de knie te krijgen.
 • Vraag geen dingen van je baby die hij nog te moeilijk vindt. Hij kan er onzeker van worden.

Wat kan je wel doen om je baby te stimuleren te gaan lopen:

 • Je huis is natuurlijk al babyproof. Denk eraan dat, nu je kindje zich gaat optrekken en gaat lopen, de wereld veel groter voor hem wordt. Kijk rond op zijn ooghoogte. Is alles ook nu nog veilig voor je kind. Denk aan tafelkleedjes en snoeren!
 • Het is fijn voor je baby als meubels dicht bij elkaar staan, zodat hij zich over kan pakken van de ene stoel naar de andere. Zorg voor stevig meubilair, wat hij niet om kan trekken. 
 • Ga bij je kindje op de grond zitten en laat hem zich optrekken aan je kleding.
 • Laat je baby zijn spieren oefenen door een parcours op de grond uit te leggen met grote en kleine kussens, waar hij overheen kan kruipen.
 • Leg een uitdagend speeltje op een stoel, zodanig dat je kind dit kan zien. Hij zal het speeltje willen pakken en zal zich proberen op te trekken. Help hem soms als dit nog niet lukt, zodat hij niet ontmoedigd wordt.
 • Zet je box in de laagste stand en hang speeltjes aan de rand, zodat je baby uitgedaagd wordt om zich op te trekken aan de spijlen.
 • Als je baby langs de salontafel en dergelijke gaat schuifelen is het tijd om een stevige loopkar voor hem te kopen.
 • Als je baby bijvoorbeeld zich bij de stoel heeft opgetrokken, kan je enkele stapjes bij hem vandaag gaan zitten met je armen gespreid. Roep hem en nodig hem uit om bij je te komen. Zo ontstaan vaak de eerste stapjes.
 • Als je merkt dat je baby wel los zou kunnen lopen, maar het nog niet goed durft is er de pollepeltruc. Laat je kindje de ene kant van een pollepel vasthouden, terwijl jij de andere kant vasthoudt. Loop samen wat stapjes. Als je merkt dat je kind jouw steun eigenlijk niet nodig heeft, laat je de pollepel aan jouw kant los. Kijk of je kindje nu nog enkele stapjes alleen verder kan lopen. Dit geeft hem beslist zelfvertrouwen.
 • Ook leren lopen gebeurd door vallen en opstaan. Zorg dat je huis echt veilig is. Blijf vooral bij je kind als hij zich net kan optrekken, vaak is het gaan zitten erg moeilijk en zal hij zich laten vallen als hij te moe wordt. 
 • Laat je baby weten dat je ook het oefenen al erg knap vindt. Lach samen met hem en knuffel hem veel. Zo groeit zijn zelfvertrouwen en zal hij zich blijven oefenen.

Het volgende loopkarretje is erg geschikt voor je baby, om te leren lopen. Ook nodigt dit leuke wagentje uit tot spel. Je kindje kan speelgoedjes verzamelen in de bak, terwijl hij door de kamer loopt. Ook kan hij de bak gebruiken als poppenwagen of blokkenkist. In de zijkanten passen vormpjes. Dit karretje wordt ook geleverd als poes of tijger. Bij ieder wagentje zit een kalfje, kitten of welpje dat een touwtje heeft, waarmee je kindje deze kan voorttrekken.

Wat gaat er aan lopen vooraf

Aan het leren lopen gaat een hele reeks van ontwikkelingen vooraf.

Denk aan: hoofdje optillen, omrollen, tijgeren, kruipen, optrekken, staan….. Dit zijn de motorische aspecten. Ook het evenwicht moet ontwikkeld worden, de spieren, de oog-hand coördinatie, het focussen, de concentratie…. Denk er maar eens bij na als je zelf loopt. Wat doe je allemaal als je loopt. Hoe gebruik je de armen ten opzichte van je benen en hoe bepaal je waar je naar toe loopt. Voor ons is het een automatisme geworden. Voor je baby is het een grote stap in zijn ontwikkeling. 

Vaak zal je nu ook zien, dat je kindje een periode slaapproblemen krijgt, moeilijk inslaapt, of ‘s nacht wakker wordt, doordat hij droomt. Dit is te verklaren doordat zijn wereld veel groter is geworden en hij veel meer nieuwe indrukken op zal doen. Deze ervaringen verwerkt hij dan in zijn dromen. 

Loopstoeltje wel of juist niet?

Een kwart van de ouders koopt een loopstoeltje voor de baby. Men denkt dat dit het lopen bevordert. 

Het tegendeel is bewezen:

Een loopstoeltje kan er juist voor zorgen dat de ontwikkeling van je kind vertraagd. 

 • Je baby moet in het loopstoeltje een bepaalde zithouding aannemen, waar hij nog niet aan toe is. 
 • Zijn spieren en gewrichten worden op deze manier niet goed gebruikt.
 • De baby zal zijn tenen gebruiken om vooruit te komen, hierdoor kunnen de achillespezen verkorten en je kindje op de tenen gaan lopen.
 • Door gebruik van het loopstoeltje zal de baby minder kruipen. Kruipen is een hele belangrijke fase in de ontwikkeling, die beter niet overgeslagen kan worden. 

Een andere reden waarom je niet een loopstoeltje zou moeten kopen is dat er veel ongelukken mee gebeuren. Je kind kan opeens bij dingen waar hij eerder niet bij kon. Denk aan stopcontacten, tafelkleedjes, de trap. Ook kan het loopstoeltje omvallen, doordat het kind over blokken, of ander speelgoed zal rijden. Sommige kinderen worden zo handig met het loopstoeltje dat ze te hard gaan en botsen dan tegen de muur of meubels. Kinderen van deze leeftijd kunnen zich nog niet goed opvangen, omdat hun hoofd in verhouding nog veel groter en zwaarder is dan hun lichaam. veiligheid.nl

Goede babyschoentjes

Zolang je baby niet buiten loopt heeft hij eigenlijk geen schoentjes nodig. Het beste is het om hem op blote voetjes te laten spelen, maar kijk dan wel of dat veilig is. Ook kan je de baby warme sokjes aantrekken met anti-slip aan de onderkant.

Waar moeten goede babyschoentjes aan voldoen:

 • Ze moeten de goede maat hebben en moet lekker zacht en comfortabel zitten.
 • Ze moeten metmet de voetjes meebuigen.
 • De zool moet flexibel zijn
 • De zool moet anti-slip zijn, zodat je kind niet uitglijdt 
 • de schoentjes moeten licht van gewicht zijn, zodat je kindje niet gehinderd wordt in het bewegen
 • Ze moeten  bij voorkeur van leer zijn, zodat je kind geen zweetvoetjes krijgt
 • Ze moeten een ruime instap hebben, zodat ze makkelijk aan te trekken zijn.  Kinderen van deze leeftijd hebben een laagje babyvet op de voetjes, waar rekening mee gehouden moet worden.
 • Ze moeten stevigheid bieden bij de hiel.
 • De schoenen moeten goed dicht te maken zijn, zodat ze niet verloren kunnen worden.

Dit is mooi, zacht en betaalbaar schoentje. De zool is flexibel en heeft veel grip. In de brede neus hebben de teentjes voldoende vrijheid, terwijl de hiel verstevigd wordt.

Deze schoenen zijn in allerlei leuke kleuren te verkrijgen in de maten 20/21, 22/23 en 24/25.

Babykalender motoriek: Lopen

6 / 8 maandOp de buik kan de baby zich met zijn handen opdrukken. Nu begint het tijgeren. Leg je kindje een paar keer per dag op de buik, zodat hij zijn spieren kan oefenen. Blijf hier wel bij!
6 / 10 maandVanuit het tijgeren gaan de meeste kinderen kruipen. Aan het einde van deze periode zal je kind het kruipen goed onder de knie hebben en uitgedaagd worden om zich op te trekken.Leg uitnodigend speelgoed op een stoel, zodat hij uitgedaagd wordt om zich op te trekken. Let op dat hij nu bij dingen kan waar hij eerst niet bij kon. Pas op, want het gaan zitten is vaak moeilijker dan het gaan staan.
8 / 10 maandNa het optrekken en evenwicht verder ontwikkelen, komt het staan en zijwaarts lopen langs meubels. Je kind heeft nu meer bewegingsvrijheid nodig. Zijn wereld wordt groter dan de box.
10 / 12 maandDe baby loopt nu van stoel naar stoel. Hij pakt zich over, of loopt zelfs af en toe een stapje los. Hij leert door vallen en opstaan.Rond de eerste verjaardag kunnen de meeste kinderen los staan.Dit is de tijd om een stevig duwkarretje te kopenZorg dat de meubels stabiel zijn en niet om kunnen vallen.
12 / 18 maandDe meeste kinderen komen in deze periode tot lopen. Het is beslist ook normaal als je kindje wat later is.Kijk op ooghoogte van je kind de ruimte rond. Is alles nog babyproof? Denk aan hete thee op salontafel en dergelijk.
18 maand en ouderJe kind zal zich steeds verder ontwikkelen. De eerste wiebelige stapjes worden stabieler en je kindje zal steeds meer zelfvertrouwen krijgen om de wereld verder te ontdekken.Geen zorgen als je kind met 18 maand nog niet loopt. Ga naar het consultatiebureau, laat je geruststellen en kijk hoe je de baby kan stimuleren om zich verder te ontwikkelen.
Baby leren lopen 3

Wat een mooie tijd is deze periode. De ontwikkeling van jullie kindje gaat razendsnel. Iedere dag gebeurd er weer iets nieuws. Wat fijn als je dit allemaal op een ontspannen manier mee kan maken. Vaak geeft een gezin, het huishouden en een baan ook opvoedingsstress. Hoe houd je hier een goede balans in, zodat je een ontspannen ouder voor je kind kan zijn? Kies ervoor om die dingen te doen die op dat moment belangrijk zijn, zodat jij en vooral ook je kind(eren),  kunnen genieten van alledaagse, heerlijke momenten, zoals het leren lopen van je baby.

Veelgestelde vragen

Hieronder een lijstje van veelgestelde vragen door ouders en lezers. Staat je vraag er niet bij, schaam je dan niet om ons een berichtje te sturen, we helpen je graag!

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te lopen?

Natuurlijk is het voor ouders erg spannend en leuk om te zien hoe hun baby leert lopen, maar het is belangrijk om hierbij geduld te hebben en het kind de tijd te geven om te ontwikkelen. Het is wel mogelijk om het kind te stimuleren om te gaan lopen door bijvoorbeeld op de grond te zitten en het kind voorzichtig aan de handjes mee te nemen. Ook kunnen speeltjes net buiten het bereik van het kind worden gelegd, zodat het kind gemotiveerd is om ernaartoe te lopen. Zorg er wel voor dat de omgeving veilig is en dat het kind niet kan vallen of zich bezeren tijdens het oefenen.

Welke leeftijd loopt een baby?

Gemiddeld beginnen baby’s te lopen tussen de 9 en 15 maanden oud. Dit kan echter variëren en sommige baby’s lopen al eerder of later.

Hoe snel van eerste stapjes naar lopen?

De snelheid waarmee een kind van zijn eerste stapjes naar echt lopen gaat, kan variëren en is afhankelijk van het kind. Sommige kinderen kunnen binnen enkele dagen na hun eerste stapjes al goed lopen, terwijl anderen hier weken of zelfs maanden voor nodig hebben. Het is belangrijk om je kind de tijd te geven om op zijn eigen tempo te ontwikkelen en hem te stimuleren en aan te moedigen, maar niet te pushen. Over het algemeen kunnen de meeste kinderen tussen de 12 en 18 maanden zelfstandig lopen.

Kan een kind van 1 lopen?

Over het algemeen kunnen de meeste kinderen van 1 jaar nog niet lopen, hoewel er altijd uitzonderingen zijn. Gemiddeld leren kinderen tussen 9 en 15 maanden hoe ze moeten staan en lopen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de ontwikkeling van elk kind anders verloopt en sommige kinderen sneller leren lopen dan andere.

Hoe lang duurt leren lopen?

Het duurt gemiddeld enkele maanden tot meer dan een jaar voor een baby om te leren lopen. Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby zich op zijn eigen tempo ontwikkelt en er geen vaste tijdlijn is voor het leren lopen. Ouders kunnen hun baby’s helpen door hen aan te moedigen en te stimuleren met speelgoed en activiteiten die de spieren en het evenwicht helpen ontwikkelen.

Welke schoenen als baby gaat lopen?

Als een baby gaat lopen, is het belangrijk om flexibele en lichte schoenen te kiezen die de voeten niet belemmeren bij het bewegen. Schoenen moeten ook een goede pasvorm hebben en niet te groot zijn, om te voorkomen dat de baby struikelt of uitglijdt. Het is het beste om te kiezen voor schoenen met een zachte zool, zoals leren slofjes of babyschoenen van textiel. Het is ook belangrijk om de voeten van de baby regelmatig te meten om er zeker van te zijn dat ze de juiste maat schoenen dragen.

Waarom wil mijn kind niet lopen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind niet wil lopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het kind nog niet voldoende zelfvertrouwen heeft, bang is om te vallen, of het gewoonweg nog niet leuk vindt om te lopen. Het kan ook zijn dat er sprake is van een motorische achterstand of een andere ontwikkelingsstoornis. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of het consultatiebureau. Zij kunnen je kind onderzoeken en advies geven.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.