Veilige autostoeltjes

Last update:
veilige autostoeltjes

Veilige autostoeltjes

Het belang van goede veilige autostoeltjes voor kinderen.

Je hebt een veilig autostoeltje nodig, zodra je baby voor het eerst mee gaat in de auto. Misschien ga je op bezoek bij opa en oma, of ga je je kindje naar de opvang brengen, waarom is niet belangrijk, maar hoe is wel belangrijk.

Er zijn heel veel verschillende autostoeltjes te koop, voor baby’s, voor peuters, kleuters en oudere kinderen. Het is niet altijd zo dat de duurste stoeltjes ook de veiligste autostoeltjes zijn.

Om een keus te maken heb ik de belangrijkste eisen van de stoeltjes voor je op een rij gezet, want je wilt toch je liefste bezit zo veilig mogelijk vervoeren. Maar ook comfort en gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijk.

Nieuwe regels veilige autostoeltjes

Autostoeltjes moeten aan een Europese ECE-norm voldoen om verkocht te mogen worden.  Vanaf juli 2013 is daar een nieuwe norm bijgekomen onder de naam ‘i-Size’. De bedoeling is uiteraard dat ‘i-Size’ het vervoer van kinderen in auto’s veiliger maakt.

  • Baby’s moeten achterwaarts vervoerd worden. Op deze wijze is je kind het beste beschermd. Bij een aanrijding worden de krachten over het hele lichaam verspreid en niet vooral op het hoofd en de nek. Als er een airbag in de auto aanwezig is en het autostoeltje wordt voorin de auto geplaatst, moet de airbag natuurlijk uitgeschakeld worden.
  • Tot de leeftijd van 15 maanden moeten kinderen verplicht tegen de rijrichting in vervoerd worden.
  • Kijk wat de regels zijn hoe lang een baby in deze stoeltjes moeten zitten. Belangrijk is natuurlijk dat je kind hier goed in past. Wanneer het hoofdje er bovenuit steekt en uw kind zelfstandig kan zitten bent je waarschijnlijk aan een nieuw stoeltje toe. Deze stoeltjes hebben vaak meerdere standen, wat makkelijk is als je kind moe wordt.
  • Veilige autostoeltjes moeten ook een zijdelingse botsproef goed doorstaan.

Wanneer welk autostoeltje

We moeten onze kinderen zo veilig mogelijk in de auto vervoeren. In Nederland is de regel, dat kinderen tot 1.35 verplicht in een veilige autostoel of op een zitverhoger vervoerd moeten worden.

Baby’s:

Groep 0+: tot 13 kg, 40 tot 83 cm.

veilige autostoeltje. Kind zit niet in autostoeltje
  • Deze worden tegen de rijrichting in gemonteerd om goede steun te bieden aan hoofd en nek bij een frontale botsing. Verplaatst je baby niet te snel naar een groter stoeltje. De overstap maak je pas, wanneer je kind zwaarder dan 13 kg, of zo groot geworden is, dat zijn hoofdje er bovenuit steekt.
  • Losse stoeltjes worden meestal met de autogordel bevestigd. Nieuwe trends zijn stoeltjes met een basisonderstel dat met Isofix in de auto vastgezet wordt. Het stoeltje kan daarna eenvoudig op de basis vastgeklikt worden.

Dreumes, Peuter:

Groep I, 15 mnd t/m 3 jaar, van 9 tot 18 kg

  • Groep I stoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd met autogordel. Op deze manier heb je natuurlijk meer contact met je kind. Ook nu is het belangrijk dat het stoeltje goed vast bevestigd wordt.
  • Sommige groep I stoeltjes worden tegen de rijrichting in gemonteerd. Door de goede ondersteuning zijn de belastingen op hoofd en nek in de frontale botsing lager en deze stoeltjes zijn dus wel veiliger.
  • Ook hier geldt: verplaats je kind pas naar een groter stoeltje, als hij er niet meer in past.

Kleuter/Schoolkind:

Groep II , 15 tot 25 kg

  • Sommige fabrikanten hebben nog een autostoeltje ontwikkelt voor kinderen die te groot zijn voor de stoel van groep 1 en waar ze bij een zitverhoger de 3 puntsgordel nog te hoog hebben zitten. (Deze moet over het sleutelbeen lopen).
  • Ieder kind dat kleiner is dan 1.25m moet in een veilig autostoeltje!

Schoolkinderen:

Groep III, vanaf 22 kg en 1.25 m

veilige autostoeltjes In de auto bij mama op schoot is niet veilig
  • Een zitverhoger, wordt al dan niet met een rugleuning aangeboden. Het kind wordt in dit stoeltje met de 3-punts autogordel vastgezet.
  • Een zitverhoger met rugleuning is veiliger, omdat deze een zijdelingse botsing beter doorstaat.
  • Als je kind groter is dan 1.35 mag hij net als een volwassene gewoon gebruik maken van een driepunts gordel.

Het vastzetten van een autostoeltje

Het is belangrijk dat alle autostoeltjes goed vastgemaakt worden. Kijk naar de gebruiksaanwijzing of het instructiefilmpje van de fabrikant. Niet alleen de autostoeltjes moeten veilig zijn, maar ze moeten ook veilig bevestigd worden.

Let erop, dat je niet alleen de gordels van het stoeltje vast maakt, maar ook dat het stoeltje stevig in de auto vast zit! Je zal de eerste niet zijn, die zijn kind in een los stoeltje in de auto vervoert heeft.

Pas de maat van de gordels aan. Er is een groot verschil of je kind een winterjas aan heeft in de auto, of alleen een truitje. Neem de tijd om de gordels dan ook stevig aan te laten sluiten. 

Isofix

Steeds meer autostoeltjes worden uitgevoerd met isofix bevestiging. Op deze manier zitten de stoeltjes beter vast in de auto, bijvoorbeeld aan de carrosserie. Pas goed op, want niet alle isofix-stoeltjes komen goed uit de test en ze kunnen ook niet in alle auto’s gemonteerd worden.

Mag de gordel onder de oksel van het kind?

Het bovenste deel van de driepuntsgordel moet over het sleutelbeen van het kind lopen. Zit deze riem te hoog, dan betekent dit dat je kind nog te klein is om zonder stoeltje of zitverhoger vervoerd te worden. Als je de gordel onder de oksel van je kind doet, betekent dat je kind alleen nog maar beschermd wordt door de heupgordel.

2 de hands autostoeltje kopen

Natuurlijk is het advies om een nieuw autostoeltje te kopen. Iedere ouder heeft de veiligheid van zijn kind voorop staan. Er kan een reden zijn dat je naar een 2 de hands autostoeltje op zoek bent, let dan op de volgende punten:

  • Kies een door de ANWB goedgekeurd stoeltje.
  • Koop geen autostoeltje ouder dan 5 jaar. De kwaliteit van het kunststof  wordt minder door de invloed van UV straling ( zonlicht) .
  • Haal de bekleding van het stoeltje en kijk naar scheurtjes en breuken.
  • Zit er een handleiding bij, of kan je daar nog aankomen? Zorg ervoor dat het stoeltje goed bevestigd kan worden.

Uitzonderingen: 

  • Kinderen vanaf 3 jaar mogen  wel zonder gordel op de achterbank zitten, als je een auto hebt, waarin geen gordels op de achterbank zitten.
  • Een kind vanaf 3 jaar mag op de achterbank in een gordel vast zitten, als je op de achterbank al twee autostoeltjes hebt en er geen plaats is voor een derde,
  • Als je kind in een auto van anderen meerijdt bijvoorbeeld BSO, of een ander uitstapje geldt ook dat kinderen vanaf 3 jaar met gordel op de achterbank mogen.

Zie ANWB

Het lijkt me logisch dat de BSO en anderen veilige autostoeltjes regelen als ze kinderen vervoeren. Als leerkracht vragen we altijd veilige autostoeltjes te leen bij uitstapjes.

Alle volgende autostoeltjes kan ik adviseren, omdat ze goed uit de test komen en makkelijk in gebruik zijn.

Groep 1:

Groep 2: 9 tot en met 18 kg:

15 tot met met 36 kg Groep 3

Groep 4: tot 1.25m lengte

Let op deze heeft een isofix aansluiting

Onderweg in de auto

Onze kinderen verveelden zich al snel in de auto. Als we 1 km van huis waren vroeg de eerste al ‘Zijn we er al bijna?’ Vandaar dat we altijd taal-, geheugen-, en rekenspelletjes deden in de auto. Onze kleinkinderen hebben graag een cd met kinderliedjes opstaan, waar we dan allemaal uit luide borst mee meezingen.

Handige spelletjes zijn:

  • iemand of iets in gedachten nemen
  • geen ja en geen nee zeggen
  • ik zie, ik zie wat jij niet ziet
  • automerken herkennen
  • eerste letter van je naam in nummerborden zoeken
  • heel veel andere leuke taalspelletjes kan je vinden in mijn E Book over taalontwikkeling

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.