Babykamer inrichten

Last update:

Babykamer inrichten

Het moment waarop je gaat nadenken over het inrichten van een babykamer is voor iedereen verschillend. Misschien ben je zo’n moederlijk type dat al voordat je een vaste relatie hebt, droomt over een baby in een mooie wiegje in een prachtig babykamertje. Maar het kan ook zijn dat je eindelijk zwanger bent, na jaren van proberen en mislukken. Dan durf je misschien niet eens plannen te maken over het inrichten van een babykamer.

Hoe dan ook: de babykamer is een ruimte in jullie huis, waar je kindje een groot deel van zijn tijd door zal brengen. Dus is het super belangrijk hoe dit kamertje door de ogen van je kind beleeft zal worden.

Babykamer inrichten tips

Natuurlijk is het belangrijk dat jezelf de inrichting mooi zal vinden, maar het allerbelangrijkste is, dat je baby zich rustig, veilig en thuis zal voelen. 

Babykamer inrichten veilig

Dit wiegje is ook geschikt om naast je eigen bed te zetten. Zo kan je de baby ook s’ nachts veilig dicht bij je hebben.

 • Wil je graag voor je baby een wiegje, kijk dan naar de eisen van de consumentenbond, waar een wiegje aan moet voldoen, zoals goede ventilatie, stabiel, veilige verf, enz. Als je baby beweeglijker wordt, is het tijd om over te stappen naar een ledikantje. Ook hier zijn natuurlijk veiligheidseisen aan verbonden.
 • Kijk ook waar je het bedje neer zet. Waar kan je baby bijkomen: stopcontact, mobile, knuffels, enz. Misschien kan je baby er nu nog niet bij, maar over een half jaartje zal hij ondernemender worden…..
 • Gebruik geen dekbed, maar een laken en wollen deken. Maak het ledikantje zo op dat je baby bijna met zijn voetjes tegen de onderkant van het bed komt. Zo voorkom je dat hij te diep onder de dekens zal komen. Stop de dekens en lakens strak in. Dit zal je kindje een geborgen gevoel geven. Het matras mag beslist niet te zacht zijn.  
 • Leg geen vloerkleed op de grond, waar je met je baby in de armen over kan struikelen.
 • Een commode met een aankleedkussen met verhoogde randen is veiliger, maar je moet natuurlijk altijd bij je baby blijven staan. Je wil niet dat je baby in het ziekenhuis terecht komt, na een val van de commode.
 • Zorg dat je alles wat je nodig hebt, binnen handbereik heb, als je baby op de commode ligt.
 • Gebruik voor  de babykamer veilige verf. Baby’s slapen een groot deel van hun leventje en zijn dus veel op hun kamer. Je moet er niet aan denken, dat ze dan schadelijke stoffen van verf e.d. inademen.
 • Zet kasten vast aan de wand, zodat deze nooit om kunnen vallen. Als je kind wat ouder zal worden, zal hij gaan kruipen en zich op gaan trekken aan bijvoorbeeld de kast.
 • Denk aan ventileren. Haal je de baby uit bed? Zet dan het raam open, zodat er frisse lucht in de kamer kan komen. Sluit ook als je baby op de kamer is, nooit de deuren en de ramen helemaal.

Wanneer babykamer inrichten

Als de inrichting van je babykamer aangepast gaat worden aan een babymeisje of een babyjongen, kan je het meeste pas doen als je weet wat het geslacht van je baby zal zijn. Dus na 20 weken zwangerschap.

Als er nog veel geklust moet worden is het toch verstandiger om eerder te beginnen, zodat je geen stress krijgt tijdens je zwangerschap, of te zwaar lichamelijk werk moet doen. In ieder geval moet de kamer klaar zijn rond 32 weken zwangerschap.

Hoe babykamer inrichten

Laat je niet leiden door de hedendaagse trends, maar wees je bewust van wat je baby allemaal kan ervaren.

Je baby heeft zijn eerste deel van zijn leven heel veilig en beschermd in je buik gezeten, waar de geluiden gedempt waren en alle andere prikkels ook veel zachter binnenkwamen.

Hier zou je rekening mee moeten houden bij het inrichten van je babykamer. 

 1. Kleur: Gebruik zachte kleuren. Het is bewezen dat kleuren invloed hebben op het welbevinden. Juist voor kleine kinderen is het belangrijk om in de slaapkamer geen schreeuwende kleuren te gebruiken. Denk ook aan zacht licht en een dimmer op het licht zou erg handig zijn.
 2. Geluid: Zorg voor rust in de babykamer. Ga zelf in de kamer staan en luister hoe het geluid binnen komt. Is er veel straatlawaai? Zijn er deuren die hard dichtgeslagen worden? Is er een wasmachine in de buurt die te horen is?
 3. Geur: Hoe ruikt het in de babykamer? Is de verflucht er al uit? Ruik je de schone baby was?
 4. Rust: Straalt je babykamer rust uit? Ziet het er opgeruimd uit? Heb je niet teveel leuke decoratie? Zorg dat je overprikkeling, vooral op de babykamer, vermijdt! 

Inrichten babykamer Feng Shui

Het gevoel en geluk van je baby wordt beïnvloed door de omgeving.

Feng Shui is een Chinese filosofie van meer dan 3.500 jaar oud, die van energiestromen uitgaat. Deze energiestromen kan je positief beïnvloeden door daar rekening mee te houden bij het inrichten van je babykamer.

 • Zet het ledikantje niet tegenover de deur, maar wel zo dat je kind de deur kan zien. Dit geeft rust.
 • Zet het ledikantje niet onder schappen, of balken en hang de mobiel niet boven het hoofd van je baby. Als je een mobile wil gebruiken, kan je deze beter boven het voeteneinde hangen. Zo kan je baby er ook beter naar kijken, als hij dat wil.
 • Elektronische apparaten belemmeren de stroming, dus probeer deze te vermijden.
 • Kies voor warme, lichte kleuren, deze werken rustgevend.
 • Kies voor warm, zacht licht. Heb je 2 lichtbronnen, gebruik dan hetzelfde licht.
 • Gebruik natuurlijke materialen in de kinderkamer. Hout voor het meubilair en katoen en wol voor het beddengoed.
 • Ronde meubelstukken hebben een positieve invloed op de stroming.
 • Geef de babykamer iets persoonlijks, dat geeft het gevoel van veiligheid. Hang een familiefoto op en maak bijvoorbeeld zelf iets voor de babykamer.
 • Zorg voor een gezellige plek, waar je samen met je baby kan knuffelen. Een zithoekje, een kleine 2-zitsbank, of een schommelstoel is heerlijk voor bij het voeden of het voorlezen.
 • Ook je babykamer moet ordelijk en opgeruimd zijn. Zorg ervoor dat de spullen die binnen handbereik moeten liggen, opgeruimd zijn in lades of op schappen, waar je makkelijk bij kan.

Babykamer inspiratie gender neutraal

Wat zijn er veel mogelijkheden om een babykamer in te richten, ook als je nog niet weet of je kindje een jongen of meisje zal zijn. Het is natuurlijk helemaal niet nodig dat juist meisjes voor roze gaan en jongens voor blauw. Gender neutrale kleuren zijn helemaal trendy en super mooi. Denk bijvoorbeeld bij het inrichten van een kleine of donkere babykamer aan de kleuren zacht wit en zacht geel. Of denk eens aan mooie natuurlijke materialen met zacht groen, of lichte aardetinten. Een grote babykamer kan je juist knusser maken door een hoek, of deel van een wand een contrast kleur te schilderen. Voor je baby maakt het niet uit, voor je baby is het gevoel het belangrijkste: ‘Voelt’ de babykamer rustig, geborgen en gezellig?

Kleine babykamer inrichten

Veel mensen denken dat het moeilijk is om een kleine kamer gezellig te maken als babykamer, niets is minder waar. Er zijn natuurlijk wel tips en trucs waar je rekening mee kan houden om toch een kleine kamer om te toveren tot een mooie functionele babykamer.

7 Tips om een kleine babykamer in te richten

 1. Gebruik lichte kleuren. Gebruik geen motieven op de muren. Wel kan je bv een soort van lambrisering creëren, door het onderste gedeelte van de muur in een andere zachte frisse kleur te maken dan het bovenste deel. Horizontale lijnen verruimen.
 2. Wacht met het kopen van meubilair, totdat je weet waar wat komt te staan.
 3. Laat ook de kleur van het meubilair in ongeveer dezelfde tint zijn als de muren, zodat alles 1 geheel vormt. Kies voor rustig meubilair, zonder tierelantijntjes.
 4. De kast en de commode kunnen best kleiner zijn. De commode is groot genoeg als het aankleedkussen er goed op past. Andere spulletjes kunnen ook op een schap staan boven de commode.
 5. Kies een voedingsplek op een andere kamer en maak daar een gezellig plekje.
 6. Ook zou je de commode op een andere kamer kunnen zetten, misschien is er ruimte op de badkamer. Dat is ook super handig!
 7. Soms heb je een onhandig hoekje, waar je niets aan hebt. Maak daar een opruimplekje van met behulp van schappen of een mooie opbergmand.  

Hoe babykamer inrichten

Verdiep je eerst in hetgeen er allemaal is en maak dan een overweging hoe jullie het willen hebben. Het is handig om hiervoor een moodboard te maken. Overweeg hoeveel geld jullie uit willen geven. Is het voor het eerste kindje en zullen de spulletjes hierna nogmaals gebruikt gaan worden? Veel meubilair wordt 2de hands aangeboden en is nog van prima kwaliteit. Laat je informeren waaraan een veilige babykamer moet voldoen. Veiligheid boven alles! Zijn jullie zelf handig? Behangen kan iedereen leren en een klein kamertje is misschien een goede start om het eens te proberen. Kies een eenvoudig behang zonder patroon. Natuurlijk wil je graag gaan shoppen, maar houd in je achterhoofd hoe je de babykamer wil inrichten. Hoe leuk is het om zelf iets voor je babykamer te maken, of misschien wil oma of een goed vriendin iets voor je maken. Dit maakt je babykamer een stuk persoonlijker.

Babybedje opmaken

Kies een passend en veilig matras. Een duur matras is per definitie nog niet een veilig matras. Ook is het beslist nodig dat de tijk van het matras afneembaar en wasbaar is op 60 graden.

Gebruik voor het ledikantje of wiegje geen dekbed. Hier kan je baby onder raken, het benauwd krijgen en te warm worden!

Een deken moet

Dekens van wol, katoen of fleece zijn allemaal luchtdoorlatend, reguleren vocht, zijn warm en kun je goed instoppen en wassen. Bovendien is ‘fleece’ weer een verzamelbegrip voor tientallen soorten kunststofdekens.

Een deken je kindje warm houden en isolerend werken. Dekens van wol, katoen en ook fleece zijn allemaal luchtdoorlatend en geschikt. Hoe warm de deken is ligt aan het materiaal en niet aan het gewicht. Het is niet aan te raden de deken in een dekbedhoes te stoppen, omdat daar je baby op 1 of andere manier in verstrikt kan raken.

Gebruik een katoenen lakentje dat de goede afmetingen heeft, zodat je het in kan stoppen. Katoen is ademend en zal comfortabel zijn voor je baby. Ook kan je het op 60 graden of hoger wassen. Ook het hoeslaken moet van katoen of molton zijn en beslist vocht doorlatend! Als je een moltonhoeslaken gebruikt, moet daarover weer een katoenen hoeslaken.

Maar nu: hoe maak je het babybedje op!

 • Matras moet goed in ledikant of wiegje passen. Tijk moet wasbaar zijn.
 • Gebruik geen hoeslaken dat geen water doorlaat. Hoeslaken moet strak om matras passen.
 • maak het ledikantje of wiegje op met laken en deken.
 • Maak het bedje kort op. Dit betekent dat de voetjes van de baby bijna tegen het voeteneinde aanliggen en het beddengoed bij de schouders.
 • Sla het laken en de deken bij het voeteneinde om het matras en aan de zijkanten ook. Pas op dat je alles niet te strak instopt.

Wanneer gebruik je een slaapzak?

een pasgeboren baby blijft netjes onder een laken op zijn rug liggen. Als kinderen ouder worden gaat hij draaien en woelen in bed. Een babyslaapzak is dan een handig middel om je kindje lekker warm te houden en veilig te laten slapen.

babykamer inrichten pasgeboren baby

Wat kost een babykamer?

Volgens het Nibud 2020 kost een babykamer gemiddeld €370,00. Dit is echter aan de lage kant berekend. Ouders die geld bewust zijn, zouden hiermee rond kunnen komen.

Bespaartips:

Weet je wat je hebben wil en wacht dan tijdens je zwangerschap op speciale acties.

Vraag spullen die je niet direct nodig hebt als kraamcadeautje.

Koop 2de hands. Meubeltjes voor de babykamer kunnen vaak nog goed een ronde mee. Later kan jezelf de spullen ook weer verkopen.

Weet je nog niet zeker of je iets echt nodig hebt, wacht dan even af. Vaak worden er dingen gekocht die achteraf niet nodig waren en die je bijna niet zal gebruiken..

Heb je vrienden en bekenden met oudere kinderen, vraag dan of je iets over kan nemen of lenen.

Wat kost een babyuitzet?

Ook deze berekening van het Nibud is misschien wat aan de lage kant. Dus als jullie geld bewust zijn kan je hiervan ongeveer rondkomen.

kleding€107,50
verzorging€154,70
babykamer€370,00
Totaal€632,20

Natuurlijk zijn we er hiermee niet, er zijn nog extra kosten denk aan:

box met kleed€105,00
kinderstoel€75,00
Kinderwagen€850,00
autostoeltje€160,00

Verder moet je denken aan kosten voor flesjes, spenen, flesvoeding, luiers, wipstoeltje, luiertas, enzovoort.

babykamer inrichten baby in de buik

Babykamer inrichten, waar moet je aan denken?

Je baby heeft zich al 9 maanden in je buik kunnen ontwikkelen. Hij heeft zich daar veilig, geborgen, geliefd en welkom gevoeld. Het is voor je kindje een groot verschil om geboren te zijn en nu buiten je buik, in de wereld verder te groeien en te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat je baby vooral rust, geborgenheid en veel liefde nodig zal hebben, buiten natuurlijk voeding en verschoning. Laat je baby weten dat hij erg welkom is door ook met je inrichting van de babykamer rekening met de wensen van je baby te houden. Wensen die hij natuurlijk nog niet kan benoemen. We weten dat kinderen en vooral baby’s sensitief zijn. Ze voelen rust en harmonie en kunnen zich in een rustige harmonieuze omgeving het beste ontwikkelen.

Slaapproblemen baby

Toen je baby nog bij je in de buik zat, zag zijn leventje er heel anders uit. Hij kende geen honger, hij kende geen licht en harde geluiden. Ook het dag- en nachtritme was voor hem niet zo gescheiden als nu hij geboren is. Sommige baby’s passen zich al snel aan aan het nieuwe ritme, maar veel andere baby’s en hun ouders, hebben het hier toch nog lang moeilijk mee. Ook nu is het belangrijk om je baby te laten ervaren dat hij gewenst en veilig is, daarom is het lang laten huilen van baby echt af te raden. Zorg, ook al voor je baby, voor een bepaalde bed routine bijvoorbeeld: verschonen, voeding, even op de arm een boertje doen, rustig naar de babykamer brengen, in bed leggen, liedje zingen en slapen. Dat dit niet altijd lukt weten we allemaal, lees voor meer tips mijn blog: Slaapproblemen.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.