Voorbereiden basisschool

De overgang van peuterschool naar groep 1 van de basisschool is een grote stap voor zowel kinderen als ouders. Er zijn veel nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen, en het kan moeilijk zijn voor kinderen om zich aan te passen. In dit artikel bespreken we hoe je je peuter kunt helpen om zich voor te bereiden op de basisschool en om een soepele overgang te maken.

Focus op cognitieve vaardigheden

  • Helpen bij het leren van letters, cijfers, kleuren en vormen. Dit kan thuis worden gedaan door middel van spelletjes, boeken en het oefenen met schrijfmaterialen.
  • Oefenen met het concentreren op taken, zoals het luisteren naar een verhaal of het volgen van instructies.
  • Help je kind om problemen op te lossen door hen te leren hoe ze stap voor stap kunnen denken.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

  • Help je kind om zelfstandigheid te ontwikkelen, zoals zelfstandig eten, aankleden en zindelijk zijn. Dit kan helpen bij het aanleren van verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen.
  • Leg uit dat het normaal is om angstig te zijn voor veranderingen en help je kind om te leren hoe ze met angstige gevoelens om kunnen gaan. Dit kan hen helpen om zich meer op hun gemak te voelen tijdens de overgang naar de basisschool.
  • Oefen met het maken van vrienden en het delen met anderen. Dit kan worden gedaan door het spelen met andere kinderen, zoals in de speeltuin of op de peuterspeelzaal.

Conclusie

De overgang van peuterschool naar groep 1 van de basisschool kan een grote stap zijn voor kinderen. Door je peuter te helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden, kun je hen voorbereiden op de basisschool. Overleg ook met de peuterschool of de basisschool om te bepalen welke stappen je kunt nemen om je kind te helpen bij deze overgang.