Psychische gezondheid

De psychische gezondheid van je peuter is net zo belangrijk als de fysieke gezondheid. Als ouder is het goed om te letten op de emotionele en sociale ontwikkeling van je peuter en bij twijfel een arts of psycholoog te raadplegen. Zo kun je samen bepalen of er eventuele behandelingen of interventies nodig zijn om de psychische gezondheid van je peuter te ondersteunen.

Dwangstoornissen

Dwangstoornissen zijn een groep aandoeningen waarbij een persoon gedwongen is om bepaalde handelingen te herhalen of bepaalde gedachten te hebben. Dwangstoornissen kunnen bij peuters voorkomen en kunnen gepaard gaan met symptoms zoals handwasgedrag, controlebehoefte en perfectionisme. Als ouder is het aan te raden om bij vermoedens van een dwangstoornis een arts of psycholoog te raadplegen. Zo kun je samen bepalen hoe de dwangstoornis het best behandeld kan worden.

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij mensen moeite hebben met het begrijpen en interpreteren van sociale interacties en communicatie. Autisme kan bij peuters voorkomen en kan gepaard gaan met symptoms zoals moeite met communicatie, problemen met sociale interacties en beperkte interesses. Als ouder is het aan te raden om bij vermoedens van autisme een arts of psycholoog te raadplegen. Zo kun je samen bepalen hoe autisme het best behandeld kan worden.

ADHD

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) is een ontwikkelingsstoornis waarbij mensen moeite hebben met het vasthouden van aandacht, het beheersen van impulsen en het plannen en organiseren van taken. ADHD kan bij peuters voorkomen en kan gepaard gaan met symptoms zoals moeite met aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Als ouder is het aan te raden om bij vermoedens van ADHD een arts of psycholoog te raadplegen. Zo kun je samen bepalen hoe ADHD het best behandeld kan worden.