Fantasie en werkelijkheid

Fantasie en werkelijkheid zijn belangrijke aspecten van de mentale ontwikkeling van een kind. Fantasie verwijst naar de vermogen van een kind om ideeΓ«n te creΓ«ren die niet noodzakelijk gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Werkelijkheid verwijst naar de manier waarop een kind de wereld waarneemt en begrijpt.

Peuters beginnen vaak te leren het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Ze kunnen beginnen met het verzinnen van verhalen of het spelen met fantasiepersonages, maar kunnen soms moeite hebben om te begrijpen dat deze verhalen of personages niet echt zijn.

Ouders en verzorgers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het begrip van fantasie en werkelijkheid bij peuters door:

  • Het lezen van verhalen en het bespreken van de inhoud met het kind
  • Het aanmoedigen van creatief spelen
  • Het helpen bij het onderscheiden tussen verzinsels en wat echt is
  • Het modelleren van realistisch denken

Het is belangrijk om te onthouden dat de ontwikkeling van het begrip van fantasie en werkelijkheid een continu proces is en dat sommige kinderen eerder dan anderen dit begrip zullen ontwikkelen. Ouders en verzorgers moeten professioneel advies vragen als zij zich zorgen maken over de ontwikkeling van dit begrip bij een kind.