Gewenst gedrag

Gewenst gedrag bij peuters is gedrag dat ouders en verzorgers willen zien en bevorderen. Dit kan variëren van vriendelijkheid, hulpvaardigheid, zelfbeheersing tot samenwerken. Gewenst gedrag kan worden aangemoedigd door het geven van positieve aandacht en het benadrukken van gewenst gedrag, in plaats van alleen maar te focussen op ongewenst gedrag. Beloningen en complimenten kunnen ook helpen bij het versterken van gewenst gedrag. Bijvoorbeeld, als een peuter zijn of haar speelgoed opruimt zonder te worden gevraagd, kan een ouder hem of haar een compliment geven of hem of haar iets leuks laten doen als beloning.

Het is ook belangrijk om peuters te leren hoe ze hun emoties op een gezonde manier kunnen uiten en om hen te leren hoe ze kunnen oplossen van conflicten op een vreedzame manier. Dit kan worden bereikt door het aanbieden van veel positieve aandacht, het geven van duidelijke richtlijnen, het modelleren van gewenst gedrag, en het geven van veel liefde en steun.

Het is ook aan te raden om te werken aan sociale vaardigheden en om hen te leren hoe ze zich moeten gedragen in verschillende sociale situaties, zoals het delen met andere kinderen, wachten op hun beurt en communiceren met volwassenen.