Schoolziek of niet?

Last update:
schoolziek of niet

Schoolziek of niet?


Echt ziek of schoolziek?

Het is niet altijd makkelijk te zien of je kind echt ziek is of schoolziek. Hij of zij kan door verschillende redenen echt niet naar school willen. Door die spanning kunnen kinderen buikpijn of hoofdpijn krijgen. Dus is de grens: ziek of schoolziek niet exact te trekken. Een kind kan lichamelijke klachten krijgen door psychische spanningen.

De grens tussen schoolziek en echt ziek is niet altijd te ontdekken.

Als juf maak ik natuurlijk regelmatig mee, dat ouders naar school bellen om hun kind ziek te melden. Het gebeurt ook wel dat een kind ziek wordt op school en dat ik dus de ouders op moet bellen, zodat ze hun kind op kunnen komen halen. Laats nog een jongen van bijna 6 jaar. Hij was hangerig, kwam niet tot spelen, liep veel achter me aan, klom bij me op schoot. Buikpijn en hoofdpijn waren de klachten. Ik keek het een uurtje aan en probeerde hem in die tijd af te leiden, te stimuleren, geen aandacht te geven, maar hij bleef sipjes, voelde, dacht ik, een beetje warm en zag wat witjes. Dus ouders gebeld en met de mededeling dat mama er over een half uurtje was, knapte hij al aardig op. Mama kwam inderdaad en nam kind en rugtas mee naar huis.

De volgende dag was hij weer gewoon op school. Vader bracht hem en nam me even apart. Thuis was er niets met hem aan de hand geweest, dus was het volgens hem waarschijnlijk een toneelstukje waar ik ingetrapt was….Misschien een leer voor de volgende keer.

En ja de volgende dag voelde deze jongen zich weer niet lekker, dezelfde symptomen als de dag ervoor. Deze keer zei ik echter vriendelijk en beslist: ‘Ik ga vandaag niet naar je ouders bellen, als er wat is zorg ik voor je’. Hij keek even verschrikt, zocht zijn vriendje op en samen gingen ze aan het werk. Natuurlijk heb ik hem die dag extra in de gaten gehouden, want ik wilde wel weten wat de reden was dat hij ‘schoolziek’ was geweest.

Schoolziek symptomen

  • pijn in de buik
  • pijn in het hoofd
  • geen eetlust
  • lusteloos zijn
  • in bed willen blijven

Je ziet het: Het is erg moeilijk om te checken of je kind echt ziek is.

Checklist:

Deze vragen kunnen antwoord geven. Schoolziek of niet?

  • Heeft je kind geen eetlust, maar wel zin in iets lekkers?
  • Knapt het snel op, als hij weet dat hij thuis mag blijven?
  • Wordt hij zelfs weer actief als hij weet dat hij thuis mag blijven?
  • Wat zegt je eigen gevoel? Een ouder kent zijn kind het beste!

Doet een kind bewust alsof hij ziek is?

In sommige gevallen wel. Soms is het thuis te gezellig en wil je kind dit niet missen. Maar…. er zijn ook veel redenen van schoolziek zijn, waar je serieus mee aan het werk moet.

  • Is hij faalangstig? Moet hij op zijn tenen lopen? Dan is het begrijpelijk dat school niet leuk voor hem is. er zijn kinderen die hard moeten leren en toch steeds een onvoldoende of een kleine voldoende krijgen. Je begrijpt dat dit frustrerend is voor kinderen..
  • Vindt je kind het te makkelijk op school en wordt hij niet voldoende uitgedaagd?
  • Staat hij emotioneel niet sterk in zijn schoenen en is hij dus snel van slag door veranderingen en spannende gebeurtenissen, zoals spreekbeurten, schoolreisjes enzovoort. Weet je van je kind dat hij moeite heeft met bijzondere situaties?
  • Staat hij sociaal niet sterk in zijn schoenen? Voelt hij zich alleen in een klas met kinderen
  • Kan hij niet goed met de juf of meester praten? Wordt hij niet goed begrepen op school
  • Wordt hij geplaagd of zelfs gepest?
  • Heeft hij vaak straf, of heeft hij iets gedaan, waar hij zelf spijt van heeft?
  • Eet hij een periode slecht en heeft hij dus niet voldoende energie? Eetproblemen
  • Slaapt hij een periode slecht en heeft hij dus niet voldoende energie? Slaapproblemen
  • Is er meer aan de hand met je kind, waarom school lastig voor hem is: hoog sensitief, ADHD, autistische kenmerken, dyslectisch of iets anders……
  • Zijn er thuis spanningen of veranderingen bijvoorbeeld ruzie ouders, nieuw broertje of zusje,…

Schoolziek betekenis

Je kind heeft geen zin om naar school te gaan. Hij heeft er op dat moment zelfs zo’n hekel aan dat hij smoesjes verzint om niet naar school te hoeven,of lichamelijke klachten krijgt. Als hij een periode moeilijk naar school gaat moet je als ouder alert zijn.

Je kind kan lichamelijke klachten krijgen door psychische problemen. Als hij lang onder stress en spanning leeft, zich veel zorgen maakt, zal je kind ook lichamelijke problemen krijgen, zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid spierpijn en eczeem. Het lichaam reageert dan op de psychische klachten. Alarm! Doe er wat aan!!! Hier staat een checklist waar je kan zien, wanneer je een huisarts moet raadplegen bij bv buikpijn.

Schoolziek tips

Schoolziek? Een dagje heerlijk bijkomen op de bank!

Een dagje extra thuis blijven is soms nodig:

  • om je kind extra aandacht te kunnen geven als je een druk gezin hebt.
  • bij te tanken voor je kind als de energie wat op is
  • om tijd te hebben voor een goed gesprek, omdat je voelt dat er wat aan de hand moet zijn
  • omdat je kind niet helemaal fit is

Maar: als blijkt dat er niets meer aan de hand is, dan gezellig een dagje thuis blijven, zal je duidelijk de regels moeten uitleggen.

  • Ook school kan niet altijd alleen maar leuk zijn, soms moeten er ook dingen gebeuren die niet zo leuk zijn.
  • Als je écht ziek bent mag je thuis blijven.
  • Ziek thuis zijn moet niet te leuk zijn, niet de hele dag aandacht, of voor tv of tablet.

Wat kan een ‘schoolziek’ kind thuis doen

  • Even onder een dekentje op de bank bij de tv.
  • Zelf lezen of even voorgelezen worden.
  • Gesprekje met de ouder en even knuffelen.
  • Helpen bij huishoudelijk klusjes zoals eten koken en stofzuigen, opruimen.
  • Zelf rustig spelen, hij hoeft het speelgoed nu niet te delen met eventuele zusjes of broertjes. Met bv lego kan je kind nu heerlijk spelen, zonder dat hij rekening moet houden met broer of zus.

Wanneer moet je met een schoolziek kind naar de dokter?

Als je kind vaak schoolziek is, je hierover al gesprekken met de leerkracht hebt gehad en er nog steeds geen vooruitgang te zien is, zou het beslist tijd moeten zijn om een afspraak met de huisarts te maken. Er kunnen ook lichamelijke redenen zijn zoals, ziekte van Pfeiffer, chronisch vermoeidheidssyndroom bij kinderen CVS en soms  ijzertekort in het bloed. Maar ook kan de huisarts je verder helpen als de klachten psychisch zijn.

Schoolziek door faalangst

Faalangst is eigenlijk een tekort aan zelfvertrouwen. Het kind denkt dat het iets niet kan, daardoor blokkeert hij en kan het dus op dat moment ook niet. Stimuleren door te zeggen, ‘Je kunt het best wel, probeer maar eens’ heeft niet het goede effect. Het kind zal eerst moeten ervaren dat hij dingen wel kan om zo stapje voor stapje weer zelfvertrouwen te krijgen. Faalangst is vaak een reden tot schoolziekte bij kinderen.

Dit handboek voor ouders geeft je de tools in handen om samen met je kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen en veerkracht.

De Baas van de Piekerfabriek is een leerzaam doeboek. Hier leert je kind dat piekeren af en toe mag, maar dat jezelf helpende gedachten kan maken, die het piekeren zullen stoppen.

Niet ziek, maar met de rugzak naar school!

Dagje schoolziek

Er zijn redenen dat het nodig is voor kinderen om eens een keertje bij te tanken thuis, maar het gevaar bestaat wel dat je kind daar ook misbruik van gaat maken. Dus ga altijd in gesprek met je kind, probeer de reden van schoolziek zijn te achterhalen. Ga ook in gesprek met de juf of meester, want een hekel hebben aan school is geen optie. Problemen die er zijn kunnen en moeten opgelost worden. Kinderen moeten zich goed en veilig voelen op school en in de groep, dat is de basis om tot leren te komen.


Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.