Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling bij peuters is anders dan bij adolescenten, omdat peuters nog geen puberteit hebben en dus geen fysieke veranderingen ervaren die geassocieerd zijn met seksuele maturatie.

Echter, peuters beginnen wel te ontdekken en te leren over hun eigen lichaam en de lichamen van anderen. Dit kan variรซren van het leren van de juiste naam voor hun geslachtsdelen, het begrijpen van het verschil tussen jongens en meisjes, tot het ontdekken van de basisconcepten van privatesfeer en respect voor de privatesfeer van anderen.

Ouders en verzorgers kunnen bijdragen aan de seksuele ontwikkeling van een peuter door open en eerlijk te communiceren over het onderwerp en het beschikbaar stellen van correcte informatie. Het is ook belangrijk om een veilige en comfortabele omgeving te creรซren waarin peuters vragen kunnen stellen en leren over hun eigen lichaam en de lichamen van anderen. Ook is het belangrijk om respectvol om te gaan met de privatesfeer van een peuter en om te leren hoe ze respectvol omgaan met andere mensen privatesfeer.