Voorbeelden van cognitieve ontwikkeling

Er zijn veel voorbeelden van cognitieve ontwikkeling die kunnen plaatsvinden bij kinderen, afhankelijk van hun leeftijd en individuele ontwikkeling. Hier zijn een paar voorbeelden:

  1. Objectpermanence: Een baby die begint te begrijpen dat een speelgoed dat onder een kussen verstopt is, nog steeds bestaat en dat ze het kunnen vinden als ze het willen.
  2. Taalontwikkeling: Een kind dat begint te praten en zinnen te vormen, of een kind dat begint te leren lezen en schrijven.
  3. Begrip van ruimte en plaats: Een kind dat begint te begrijpen van begrippen zoals boven, onder, naast, en begint ook te begrijpen van begrippen zoals voor- en achterkant.
  4. Probleem oplossen: Een kind dat begint te begrijpen dat bepaalde problemen opgelost kunnen worden door middel van logisch denken en experimenteren.
  5. Zelfregulatie: Een kind dat leert hoe ze hun emoties en gedrag beter kunnen reguleren, zoals wachten op hun beurt en delen van speelgoed.
  6. Verbeeldingskracht: Een kind dat begint te begrijpen van verhalen, kan zich voorstellen situaties en begint ook te spelen met rollen en verhalen.
  7. Begrip van getallen en hoeveelheden: Een kind dat begint te begrijpen van basale wiskundige concepten zoals aantallen, grootte, volgorde en kwalitatieve vergelijkingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en op een eigen tempo ontwikkelt, en dat de bovenstaande voorbeelden niet noodzakelijk bij elk kind op dezelfde leeftijd plaatsvinden.