Gezond leven

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor iedereen, ook voor peuters. Peuters hebben nog niet het vermogen om zelf gezonde keuzes te maken, dus het is aan ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen gezonde voeding krijgen en voldoende beweging. Door peuters al van jonge leeftijd gezonde gewoontes aan te leren, kunnen ze deze gewoontes later makkelijker volhouden.

Bewegingsdriehoek

Beweging is belangrijk voor de gezondheid van peuters. Het is aanbevolen om peuters minimaal drie uur per dag te laten bewegen. Dit kan door middel van verschillende activiteiten, zoals spelen in de tuin, zwemmen of een rondje wandelen. De bewegingsdriehoek is een hulpmiddel om te zien of een peuter genoeg beweging krijgt. De bewegingsdriehoek bestaat uit drie delen: fysieke activiteit, spelen en bewegen en rust.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl betekent dat een peuter genoeg beweging krijgt en gezonde voeding eet. Dit betekent niet dat een peuter nooit iets lekkers mag eten, maar het is wel belangrijk om af en toe gezonde tussendoortjes te geven, zoals fruit of groente. Ook is het belangrijk om peuters voldoende te laten drinken. Water is het beste, maar melk en gezonde vruchtensappen zijn ook goed.

Sedentair gedrag

Sedentair gedrag is wanneer een peuter weinig beweegt. Dit kan bijvoorbeeld door te veel tijd te spenderen aan tv-kijken of spelletjes spelen op een tablet. Het is belangrijk om sedentair gedrag te verminderen, omdat te veel tijd doorbrengen zonder te bewegen kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes zijn belangrijk voor peuters, omdat ze helpen om hun energie- en voedingsbehoeften te vervullen. Het is echter belangrijk om gezonde tussendoortjes te geven, in plaats van ongezonde snacks zoals chips of snoep. Gezonde tussendoortjes kunnen bijvoorbeeld zijn: fruit, groente, volkoren crackers of een bolletje kaas.

Voeding

Het is belangrijk om al vanaf jonge leeftijd een gezonde voeding te geven aan je peuter. Dit zal helpen om een goede basis te leggen voor de rest van hun leven. Peuters hebben nog steeds behoefte aan een hoog gehalte aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vet, koolhydraten en vitamines en mineralen. Probeer daarom een gevarieerd aanbod aan voedingsmiddelen aan te bieden, waaronder voldoende groente, fruit, volkorenproducten, mager vlees en zuivel. Het is ook belangrijk om te controleren of de porties die je aanbiedt aan je peuter geschikt zijn voor hun leeftijd en behoefte aan voedingsstoffen.

Het kan soms lastig zijn om je peuter gezonde voeding te laten eten, vooral als ze moeilijk eters zijn. Probeer hierin creatief te zijn en bied bijvoorbeeld voedingsmiddelen aan in leuke vormen of met aantrekkelijke presentaties. Laat je peuter ook zoveel mogelijk meehelpen met koken en het kiezen van gezonde voedingsmiddelen, dit kan hun interesse in gezonde voeding vergroten. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken, dus zorg ervoor dat je peuter voldoende water of andere gezonde dranken consumeert.